-
Status majke njegovateljice
Molim vas, može li mi netko iz prve ruke reći gdje se predaje zahtjev, što se uz njega treba priložiti i kakva je procedura oko toga. Nedavno smo prošli komisiju u CZSS, ostvarili smo invalidninu, ali ovo mi na centru nitko nije spominjao, a prema nekim navodima (tete na Goljaku), imam pravo na to.
Puno hvala!
-
Ja ti mislim da je toono vezano da ste oboje zaposleni,bar smo mi tak imali njegu
-
Roditelj njegovatelj - Pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja djeteta, kojemu je zbog održavanja kvalitete života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata, a za koje je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen.
Iznimno, pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja ako dijete ima težinu oštećenja zbog kojega je u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala ili kod djeteta postoji više vrsta težih oštećenja, zbog čega je potpuno ovisno o brizi roditelja.
Pravo iz stavka 2. ovoga članka priznaje se jednom od roditelja ako zbog težine oštećenja ili bolesti djeteta njegovo zbrinjavanje nije moguće osigurati uključivanjem u programe boravka.
Ukoliko u obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom iz stavka 1. i 2. ovoga članka, status roditelja njegovatelja mogu steći OBA roditelja. Ukoliko u jednoroditeljskoj obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom iz stavka 1. i 2. ovoga članka, status roditelja njegovatelja može steći osim roditelja i jedan od članova obitelji pod uvjetima iz stavka 6. ovoga članka.
-
Danas sam bila na CZSS i pokupila zahtjev i papire koje trebam ispuniti. Na sreću nećemo morati ponovo na komisiju jer smo ne tako davno to prošli i nalazi i mišljenje su friški, nego samo moram predati zahtjev i još neke papire (bez toga ne ide) pa će komisija donijeti odluku.
Negdje sam na internetu pročitala da djeca čiji roditelji koriste taj status imaju problema oko upisa u školu. Zna li netko je li to istina i o čemu se točno radi. Pitala sam ja danas na Centru našu soc. radnicu, ali...ja šumom, ona drumom. Na kraju sam odustala.
nadica_b puno hvala na svakom odgovoru i pomoći u ovoj i drugim temama.
-
ne bi rekla da imaju problema kod upisa u školu,jer svi kad-tad itiđu u školu, ali su znali negodovati pri upisu u vrtiće
Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.08.2011. at 08:28
-
Tko negoduje? Vrtić? Starija djeca mi nisu išla u vrtić pa sam skroz izvan toga....
-
ako imaš status roditelja njegovatelja, dijete ti NE smije biti uključeno u bilo koji vid terapija/edukacije više od 12sati tjedno ...
tako da u tom slučaju škola otpada.
-
Dakle to je to. Hm, a da li ja mogu imati taj status do njegove 7 godine, do škole, pa onda prekinuti ili kad se jednom upadne u taj sustav ne može se van?
-
tvoje je pravo da li ćeš koristiti prava koja ti ovaj sustav nudi ... ako prekineš, gdje ćeš se zaposliti ako si do sada bila zaposlena? Ako si do sada bila nezaposlena, onda ništa ne gubiš, dapače, na dobitku si za te godine za koje ćeš primati naknadu
Ali, morat ćeš paziti da vrtić i habilitacija putem czss ne pređu 12 sati tjedno.
U Zg preko CZSS imaš pravo na logopeda, defektologa, vidne stimulacije, itd.
-
Nezaposlena sam još od kad sam rodila prvo dijete prije 10 godina kad sam se odlučila biti doma sa djecom. Morat ću ispitati kako to ide sa habilitacijom preko czss u Velikoj Gorici (pretpostavljam slično ako ne i isto kao u Zgb-u) no za sad smo samo uključeni na Goljaku na radnu, fizio i montesori.
Najbitnije mi je ovo za školu.
-
ne zaboravi da imaš foru biti s njim do 8. godine jer dijete ima pravo i na mogućnost odgode.
Na Slavu Raškaj imaš pravo (defektolog, logoped) jer si Zagrebačka županija
jesi li razmišljala i o terpijskom psu?
-
Joj hvala draga na svim ovim, zlata vrijednim, informacijama. Danas sam ovdje ja, sutra će možda netko drugi tako tapkati u mraku i naići na sve ovo i koristiti mu.
Ne, nismo razmišljali o terapijskom psu, doduše, nije nam ni palo na pamet. Baš ću malo progooglati o tome.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma