-
Osoblje foruma
Mury, meni je dr R. iz pol. V., prije nego sam se spremala na postupak rekao da bi trebala napraviti histeroskopiju. Na moje pitanje je li to nužno, zar se ne može stanje vidjeti UZ, on je odgovorio da ultrazvuk ne može vidjeti sve promjene.
Pratim u ovim prethodnim postovima rasprave o hormonskim pretragama (TSH, PRL) i utjecaju hormona na začeće i trudnoću u IVF-u. Svi mi koji smo to ijednom prošli, dobro znamo da na uspjeh/neuspjeh djeluje ogromon broj faktora.
Ako ostavimo postrani čimbenikeuspjeha/neuspjeha koji zahtjevalju puno rada učenja i znanja iskustva poput kvalitetne hormonske stimulacije, pravilno procjenjenog vremena aspriracije, kvalitete i standarda rada laboratorija, znanja i edukaciju osoblja i drugo, ostaju čimbenici uspjeha/neuspjeha IVF-a koji se daju lako korigirati npr. poput stanja sa hormonima štitnjače.
Sve dok medicinska struka ne bude imala znanstvene dokaze i jedinstvene smjernice koje govore da ne postoji utjecaj štitne žlijezde na začeće, držim da je potrebno napraviti sve da se otkrije i otkoni možebitni takav utjecaj.
Smatram da je u skladu sa pravilima struke, etičnoi humano-ispitati sve hormone i sve druge pretrage, više puta ako treba, zatim tamo gdje je potrebno i moguće korigirati stanje sa hormonima, prije nego se krene prema teškom putu IVF-a.
Jer, nemojmo zaboraviti da je U Hrvatskoj na snazi Zakon koji onemogućava zlatni stadard liječenja neplodnosti, i da je ovo što smo prošli i prolazimo u zadanje dvije i pol godine zapravo neadekvatno liječenje. Tim Zakonom svima je smanjena šansa za roditeljstvo, a zašto onda ne učiniti i ne provjeriti sve što može utjecati i inteferirati sa IVF postupkom i možda na taj način malo povećati šansu uspjeha? Ovim načelom trebali bi se voditi svi liječnici, dakle i oni koji rade u privatnim praksama-jer na sreću njihovi pacijenti koji sami plaćaju svoje postupke imaju svoje pravo na pretrage u javnim ustanovama zdravstva na teret zdravstvenog osiguranja i te pretrage ne moraju platiti vlastitim novcem.
Zašto ne paraviti sve pretrage čiji rezultati mogu utjecati na ishod IVF-a, osobito ako će prosječan par u Hrvatskoj za taj IVF raditi pola godine da zaradi novce za taj postupak? A naši strahovi, nadanja, razčaranja.... ionako nemaju svoju cijenu.
Posljednje uređivanje od Inesz : 29.11.2011. at 09:18
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma