Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Jedan predivan porod

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Jedan predivan porod

Prije svega - hvala vam drage moje.

Znam da zvuci cudno, ali ja iza sebe imam jedno predivno iskustvo s poroda, a velikim dijelom je to zahvaljujuci vama. Vec dugo sam svakodnevni posjetitelj ove stranice ali nekako sam do sada mislila da nemam sta reci. Zapravo sam se odlucila podijeliti svoje iskustvo s vama zahvaljujuci MM i s iskrenom nadom kako ce jednoga dana svako rodiliste u Hrvatskoj imati standard kao ono u kojem sam ja radjala. Da ne duljim previse, o trudnoci i porodu doslovno nisam nista znala, prije godinu dana sam doselila u Njemacku i zatrudnila. Nepoznavanje jezika, nedostatak iskustva, a nisam tip koji za svaku sitnicu zove mamu, pronadjem ovu stranicu koja me svakodnevno vodila kroz moju trudnocu.

Pa dosao je i dan poroda, sve sto o porodu "znam" je kak je to nesto strasno, umires od bolova, sva iskustva koja sam cula su bila tipa "u zadnji cas me spasili", "jedva prezivjela".... itd. No dobro, inace nisam panicar, a odgojena sam s recenicom svoje majke "sve sto drugi mogu i ti sigurno mozes", pa rekoh sebi kako bude bit ce.

Trudovi poceli oko ponoci (ja na internetu - forum Roda), nije neka strasna bol - rekoh sigurno to nije to, deset minuta - opet trud. Odem ja lagano spavati uvjerena kako su bolovi preblagi da bi bili pravi trudovi. Ponesem sat u krevet za svaki slucaj i nitko nije bio sretniji od mene kad sam skuzila da su trudovi redoviti na 10 minuta. Super, ali ipak - nisu bas jako bolni (ocekujem one od kojih "oci ispadaju"), pa uvjerena da to nije to - ne budim MM-a. Jutro 7 sati ja i dalje imam redovne trudove i razgovaram s MM da li da ide na posao ili ne. Nema smisla da uzima slobodan dan a ja ne rodim . On ipak odluci ostati doma i nazvati bolnicu, sestra kaze da dodjemo. Ovdje kad god nazoves doktora za bilo sta - oni kazu da dodjes. Mi tamo - meni valjda od bolnice - prestali svi trudovi . Pregled, CTG, sve ok - zatvorena ko limenka, posalju me doma. Trudovi opet tu i dalje na 10 minuta. Kazem MM-u slusaj ja cu danas roditi, idemo do banke obaviti sve, platiti racune, pocistiti stan i idemo se setati. Bio je predivan jesenski dan, setnja uz rijeku kojih par kilometara, ja i MM se valjamo od smijeha, prolaznici nas sa smjeskom gledaju - kuze svi sta se desava, meni trudovi i dalje na 10 minuta i sad je vec pet sati popodne, trudove imam od ponoci. Dosli doma, ja lagano kadica, dosli gosti ja radim kavicu, svi me vec blijedo gledaju kao vec sam davnih dana trebala lezati u bolnici. Ja se ne dam smesti, znam da ne trebam zuriti u bolnicu i da mi nece pomoci ako lezim na krevetu. Od pet sati me krenu trudovi na svakih 5 minuta - super - setnja je ipak pomogla. Lagano se spremim i setam po stanu, bio mi je bed da opet odem u bolnicu pa da me ponovo vrate I dalje sam jadna uvjerena da to mozda ipak nije to - posto fakat ne boli tak strasno. Ok oko 9 na vecer ipak odlucimo do bolnice pa makar me i vratili - stigli, docekale nas nasmijane sestre - zovu glavnu babicu s recenicom "stigla nam je jedna, vec je na svakih 5" i sve djeluju uzbudjeno, kao bas je super sto cemo veceras dobiti jednu bebicu. Na pregledu trudovi nisu nestali - super, a otvorena 4 cm - bravo setnja. Kaze ona odite vi polako u operacijsku salu - tu mi se malo krv sledila, ne zvuci bas ugodno. MM je naravno sa mnom to se ovdje podrazumijeva, nema presvlacenja u kute, oblacim se samo ja u njihovu spavacicu, oblaci me MM - oni nas ostavljaju same. Pokazuje mi MM sobu u kojoj cu roditi a ja u cudu mislim nema sanse - ovakvu sobu bih izabrala i za bracno putovanje. Dakle ja ocekivala neku veliku salu s jakim svjetlima i hrpom nekih zeljeznih instrumenata, kad ono ugodna sobica s prigusenim narandjastim svjetlom istim takvim narandjastim namjestajem, krevetom okrenutim prema prozoru i parku vani - super. Dolaze Dva anesteziologa i nude mi epiduralnu za koju je ionako vec bilo kasno a i nisam je htjela. Dolazi babica, ja i MM se zezamo, gledali neke nase komedije tako da smo imali inspiraciju. Nakon nekog vremena dolazi i doktor. Svo osoblje je tu oko mene ali u tisini se krecu i u tisini medjusobno razgovaraju samo ono sto izgleda moraju, uglavnom smo ja i MM glavne uloge, zezamo se, smijemo (jer izmedju trudova iskreno nista ne boli). Nakon nekog vremena naseg cerekanja cak je i doktor komentirao "e ovo jos nisam vidio". Sve to skupa traje nekih pola sata, ja se namjestam kako mi pase, cak obaram rekord u trudu - 160 zivine skale, kaze doktor evo rekord - kao da sam zabila gol na utakmici , ja i MM bas ponosni kak smo hrabri, krevet je vec skoro u sjedecem polozaju i jedino sam svjesna MM i mene u onom ugodnom polumraku, osoblje je tu ali apsolutno diskretni. Bez galame, pritisaka, bez nestrpljenja, kao daj da vec jednom krene ili bilo kakvog nametljivog ponasanja. Sad krecu pravi trudovi jedan za drugim, ok to je to pomislim. Cujem MM-a kako kaze sad ce ti busiti vodenjak, a ja odmah pomislim na neku iglu cca 30 cm dugu. Kaze babica opusti se malo da provjerim koliko si otvorena. Stavi ruku dole i naglim pokretom - bezbolnim - probusi vodenjak. Pomislim hvala ti zeno, dakle prosli smo bez moje igle. Nakon par tih trudova dobijem nagon za tiskanjem, kaze babica nema problema tiskaj, jedan, dva, nista, sad me vec malo hvata panika, lezim na koljenima i premjestam se po krevetu kako meni odgovara, cak sam posmislila, zar ce mi dozvoliti da ovako rodim - cetveronoske :D . Nakon drugog tiskanja, kaze meni babica "sad slusaj mene i gotovi smo za deset minuta". Okrene me na ledja, MM mi drzi ruke, jedan anesteziolog gura glavu prema naprijed, babica drzi noge i dok. Jos jedno tiskanje - trece i nista, svi se deru podsjetilo me na tekmu - kao evo je ideeee, jos malo, vidimo glavu, MM se dere ima kosu.... a ja si mislim daj prekinite - ja radjam. U jednom sam trenutku izustila "aa" na sto je sestra zapovjednim ali ugodnim tonom rekla - ne ne se derat, cuvaj snagu. Cetvrto tiskanje i moje malo zlato mi je na rukama, nakon sat vremena poroda - moja bebica je stigla. MM koji je cijelo vrijeme bio zaduzen za ulogu heroja brizne u plac, bebicu mi automatski daju u narucje i tako se nas troje mazimo za vrijeme sivanja i svega ostalog. Rezali su me samo vec na samom kraju, nesto stvarno malo, mislim 2-3 cm. Dakle, dijete vazu i mjere u istoj sobi, odmah govore rezultate Apgara, bebica je cijelo vrijeme s nama i samo za vrijeme dok se babica brinula za mene da me presvuce i premjesti na drugi krevet su odnijeli bebu i dok sam se ja snasla ona je vec bila tu okupana, obucena i kraj mene. Babica je stavlja meni na prsa i objasnjava kako da dojim i zajedno nas odvoze do sobe. Smjestaj u sobi je naravno odlican, dobijam veceru iako je davno prosla ponoc. Smjestena sam odmah do sobe s bebama i aranzman je sljedeci - kako god majkama odgovara, bebe mogu konstantno biti u sobi s majkom, ako se majka zeli odmoriti sestra odveze dijete, kada je gladno sestre donose na podoj, majka moze sama po dijete, moze zvati sestre, ako slucajno beba treba caj ili nesto za smirenje - obavezno se trazi dozvola majke, da li ce majka presvlaciti bebu ili sestre kao i sve ostalo je iskljucivo odluka majke. Moja bebica je konstantno bila sa mnom u krevetu, jedino smo kod presvlacenja trebali pomoc Drugi dan dolaze doktor i babica s rijecima pohvale - kao mozete biti ponosni na sebe, super ste to odradili, kako se osjecate, kako je bebica, ide li dojenje.... Praksa je da se ostaje 5 dana u bolnici, nas su pustili nakon 3 dana jer je sve bilo ok a i ja sam inzistirala, dakle pricekali slusni test - jer prvi nije uspio - i treci dan bili vani. Posjete su naravno od 8-20, tako da su MM i ostala ekipa stalno bili tu. Prije svog poroda sam vidjela i kako izgleda prostorija gdje se radja u vodi i pokajala se sto nisam trazila takav porod, predivna velika kada s upaljenim svijecama - da ne povjerujes - i super kucnom atmosferom.

Dakle jedno predivno iskustvo iza mene, cak sam pomislila ovi ovdje mora da citaju Rodu, pa sve su pogodili i nadam se da ce vrlo brzo svako hrvatsko rodiliste imati ovakvo osoblje i ovakve uvjete i atmosferu za radjanje, gdje je rodilja zaista glavna uloga, a oni su tu samo kao "asistenti" da malo pripomognu, gdje oni vama govore kako ste bili divni i kako ste to super odradili i kako je sva ostala njega podredjena vama i djetetu i sve je prepusteno vama na odlucivanje. Npr. ako se igrate s bebicom ili ju dojite nece vam je nitko uzeti taj cas na pregled nego ih vi pozovete kad zavrsite s igrom ili hranjenjem i tako.

Jos jedna stvar, prije odlaska iz bolnice (ne znam da li je tako i kod nas) dolaze vam iz zdravstvenog da popune sve formulare za zdravstveno osiguranje, sva primanja na koja imate pravo - trudnicko, djecji dodatak i sl, prijavu djeteta i sve ostalo - rodni list i sl. obavlja bolnica, tako da vi apsolutno nigdje ne morate ici nego se za sve pobrine bolnica, a sve ostale dokumente za dijete dobijete u roku 3 dana na kucnu adresu, s cestitkom gradonacelnika (formalnom) ali ipak lijepom gestom.

Znam da sam oduzila, puno sam jos toga htjela reci, ali uglavnom znanje trudnice o porodu - koje sam ja u vecini ovdje pokupila, susretljivo i ljubazno osoblje i jedan hrabri í duhoviti MM zaista porod mogu uciniti ugodnim, zabavnim i jedinstvenim iskustvom, koji je bio bolan samo onoliko koliko je morao biti. Dakle hvala vam drage moje Rode na informacijama koje ste mi svojim iskustvima i strucnim clancima dale, hvala MM-u na podrsci i hvala osoblju bolnice, jer svi ste vi sudjelovali u radjanju jednog malenog bica koje ovog treutka blazeno spava i uskoro puni tri mjeseca zivota.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Prekrasno i čestitam!
    Sve mi je to jako dobro poznato, ali na žalost samo iz emisija Mein baby.
    Ja bi bila zadovoljna i kad bi samo osoblje kod nas bilo takvo, onda bi lako prežalila nedostatak komfora u bolnici.
    Srećom, nada umire zadnja

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

cmizdrim sve u šesnaest

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se još uvijek nadam da će bar npr. moje nećake (koje su sad teenejđerke) moći na taj način rađati.

daner avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Čestitam na predivnom porodu! Sad ozbiljno razmišljam da se preselim u Njemacku samo zbog ovoga! :D Predivno!
    Hvala ti sto si to podjelila s nama.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Stvarno divno iskustvo! Čestitam na bebici!
    U trudnoći sam često gledala Tv emisiju Mein Baby i još češće znala zaplakati raznježena toplim i ljuskim odnosom osoblja prema roditeljima prije, za vrijeme i poslije poroda. Sve je izgledalo točno tako kako si opisala.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno da cmizdrim
    di je ta emisija mein baby ?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ajme, prekrasna, predivna priča! Mi o tome nažalost možemo samo sanjati.
    Čestitamo na bebaču i predivnom proodu!

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Prekrasno!!!!!!!!!
    Čestitke od !
    Opet sam se rastulila!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hvala vam na cestitkama, zapravo je meni osobno bio puno vazniji odnos osoblja od samog konfora bolnice, ali ono sto se meni cini je da je to kod njih jednostavno tako, dakle ne radi se o nekoj posebnoj ljubaznosti, nego se to jednostavno tako radi - bar ja imam takav utisak.

PS Daner - ne moras preseliti - samo se za vrijeme poroda zatekni ovdje :D i naravno ponesi uvjerenje HZZO-a, dakle, dobit ces besplatni porod u gornjem aranzmanu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zaboravila sam napomenuti da ovdje nema klistira i brijanja (zapravo za brijanje nisam sigurna jer sam ja to doma obavila, ali me nitko nista nije ni pitao do samog poroda, pa pretpostavljam da to ne rade).

lininamama

Početno

Cestitke sretnim roditeljima i bebici.
    A ono o konforu i ljubaznosti personala u bolnicama ovdje
    potpisujem.A klistir i brijanje nema toga

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

prekrasna priča čestitam!

i ja sam vidjela njemačka rodilišta,al također samo u emisijama na satelitskoj.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ok oko 9 na vecer ipak odlucimo do bolnice pa makar me i vratili - stigli, docekale nas nasmijane sestre - zovu glavnu babicu s recenicom "stigla nam je jedna, vec je na svakih 5" i sve djeluju uzbudjeno, kao bas je super sto cemo veceras dobiti jednu bebicu
    Kad pročitam ovako nešto, plače mi se i ljutim se, naravno, opet na svo ono bezobrazno, uobraženo, nekulturno, necivilizirano osoblje po našim rodilištima.

Radost, lijepa priča!
    Čestitam na maloj mrvi!

jola

Početno ohrabrenje

Hvala na dijeljenju prekrasnog iskustva. Valjda i tako može biti. Ja se ovih dana spremam za drugi porod.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasna priča! I ja bih rodila svoje drugo u Njemačkoj!!

A o dočeku sestara u bolnici kad si došla sa trudovima na svakih 5 minuta...prekrasno! Ja se sjetim svojeg dočeka u Petrovoj sa trudovima na svake 2 minute, gdje sam u prijemnoj ambulanti još morala izdiktirati svoje osobne podatke...katastrofa..normalno da sam hodajući i trpeći potrgala sve one pokretne pregrade (naslanjajući se na njih... )

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

predivna prica
    a i na nju placem, jer tako nije ovdje i daleko smo od toga

drago mi je da si podijelila svoje iskustvo s nama, prvo nek se zna da postoje porodi kakve o kojim roda prica, da ono sto govorimo ipak se negdje podrazumijeva pod normalno a drugo, drago mi je da je to proslo bas tako kako je, da je tvoje sjecanje na tvoj porod tako veselo i sretno kakvo bi sjecanje na svaki porod i trebao biti
    cestitam ti! i mm a saljem pozdrave i cijelom rodilistu

daj reci koji grad, da se ko slucajno zateknem tu

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

stvarno nešto predivno!
    mislim da ćemo se mi načekati da nam se nešto takvo ostvari!

daleko smo mi od civilizacije!

ja sam išla na porod preko veze ali ove cure kaj su bile u sobi samnom imaju jako loše iskustvo! :/

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sva sam se naježila!!!!Predivno! Čestitam vam na srećici!!

Ja imam sestru u Njemačkoj i ona me nagovarala da dođem kod nje pred porod. Ja sam ipak odustala jer sam ovdje išla na potpomognutu oplodnju pa sam htjela da me taj liječnik i porodi. Mislim da ću za iduće promijeniti mišljenje... A kakva to potvrda od HZZO treba?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kao prvo - ne mislim da je to isprika za ponasanje naseg osoblja u bolnicama, ali mislim da su ovi ovdje (sestre, babice, doktori) placeni sukladno svom zvanju - a i to vjerojatno igra ulogu, mada mislim da smo u mnogocemu daleko, daleko iza njih, recimo ovdje svaka trudnica ima svoju knjizicu koju dobije pocetkom trudnoce i dalje ju mora svagdje imati sa sobom i nema potrebe za nepotrebnom birokracijom i uzimanjem podataka dok si na trudovima od svake dvije minute, jednostavno das svoju knjizicu (u kojoj su upisani ama bas svi detalji o tebi, pregledima u trudnoci itd.) i nitko te vise nista ne pita, eventualno ime dijeteta.

Drugo ja sam rodila u Immenstadtu - to je relativno mali gradic na jugu Njemacke - za orijentaciju najblizi veci grad - München.

Sto se tice potvrde HZZO-a ne znam za porod (ali mislim da je i to ukljuceno) ali ako imas tu potvrdu i zateknes se u Njemackoj i zatreba ti hitna pomoc ili odlazak u bolnicu - sve ti je placeno od strane osiguranja - takav je sporazum izmedju NJ i HR, znam za druge bolesti pa vjerojatno ne bi ni trudnice u trudovima vracali za HR - ali to se sve moze provjeriti jos u HZZO-u, a mislim da ima i na internetu njihova stranica.

Sto se tice tih knjizica, u kojoj se vodi i druga trudnoca, tako da kod bilo kojeg doka da odete odmah znaju sta je na stvari, kakve ste sve terapije uzimali, rezultate pregleda, poroda......, takva ista postoji i za dijete, nesto slicno onim nasim starim knjizicama, samo puno detaljnije, s upisanim svim pregledima djeteta, svim nalazima, svim rasporedima buducih pregleda do djetetove 10-te godine, svim propisanim lijekovima, terapijama itd. i ne moras nikome nista nepotrebno objasnjavati.

Ima jedna losa stvar kod njihovih doktora, bar iz mog iskustva, dok ti nasi ne govore nista dok vec ne legnes na pod (ne vezano za trudnocu), ovi ovdje ti odmah kazu najgoru varijantu pa onda cekas nalaze, sto je mene par puta posteno streslo u trudnoci, grizes se par dana, stignu nalazi a ono nist, sve u super redu, recimo meni se to ne svidja, ali moguce je da se radi samo o mom doktoru. Za sve ostalo fakat svaka cast. Organizacija im je definitivno jaca strana, mislim da je to ono sto u Hrvatskoj najvise nedostaje, osim ljudskog odnosa.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj radost prvotno napisa
    kao prvo - ne mislim da je to isprika za ponasanje naseg osoblja u bolnicama, ali mislim da su ovi ovdje (sestre, babice, doktori) placeni sukladno svom zvanju - a i to vjerojatno igra ulogu, .
    rijetko tko u hrvatskoj je placen sukladno svom zvanju, pa opet se niko ne ponasa na nacin an koji se ponasaju u bolnicama.

niti se ti isti doktori i sestre ponasaju jednako bahato prema ljudima nakon radnog vremena.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

prekrasna prica i porod vrlo slican mom. tako sam se nasmijala kada si napisala da je TM vikao "ima i kosu!" tako je i moj...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Wow, ostala sam bez riječi. Stvarno predivno iskustvo - svaki bi porod takav trebao i biti.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Prekrasno! :D

jola

Početno

Još se jednom javljam. Ne mogu pojmiti da negdje stvari mogu tako uspješno funkcionirati. Od 3 sata u, tobože boljem hrvatskom rodilištu u Rijeci, nijedan nije radio?! Ja bih se teleportirala u Njemačku. :D

stelerina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ako uspijem, kad budem trudna, tempirat cu tak da se u trenutku termina poroda zateknem kod seke u Njemackoj.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

predivno iskustvo :D :D :D :D

cestitke

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Draga radosti, ja sam upravo podijelila s vama svoju priču s poroda pa tek onda išla čitati tuđe. I eto naletim na tvoju koja mi se čini tako sličnom a ja eto rodila u Zg na SD.
    Hoću reći da i kod nas još ima dobrih ljudi koji ne gledaju na svoja primanja pa da se sukladno njima ponašaju prema pacijentima nego su jednostavno - LJUDI.
    Drago mi je da si imala tako lijepo iskustvo i od srca ti čestitam na tvojoj maloj bebici. Čuvajte se i mazite!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •