Citiraj Ony prvotno napisa Vidi poruku
Draga Nela,

posve te razumijem, prošla sam isto, pitajući se od čega mi dijete živi kada tako malo jede! Nama su malo pomoglo iduće stvari: redoviti obroci, uvijek u isto vrijeme, bez tv-a i neke dodatne stimulacije. Dakle, od ručka smo prestali raditi stand up komediju. Na tanjur bismo joj stavili malo i mi bismo jeli svoje i pričali neke svakodnevne stvari u lagano ju ignorirali jer je naučila da se sve vrti oko nje i njene prehrane. Ponekad bi stavila neki komadić u usta, a onda bi čak pokazala interes i za naše tanjure. Nije uvijek prošlo ,ali nekad bi pojela. U svakom slučaju, prestanite raditi dramu, je rona to očekuje. Također, mi najčešće na menij uimamo njena najdraža jela: bolognese, rižoto, juhu...sretno!
Ovo je dobar savjet, a isto to kaze i Jasper Juul. Ne treba ih drzati u centru paznje dok jedu (a ni inace), jer onda nisu dio zajednice.
Mislim da je bitno prvo iskljuciti fizioloske uzroke nejedenja. Nela, mozda da zamolite pedicu da napravi sve pretrage. Bas nekidan mi je neka mama u parkicu pricala da je dijete pocelo jesti tek nakon operacije sinusa.
Ako nije fizicke prirode, moze biti psihicki. Nekoj djeci se hrana jednostavno gadi.

Mozes ju mozda odvesti u parkic i ponijeti svakakvu hranu i zanimljive igracke-kad se skupe druga djeca, ponudi ih hranom, a nemoj posebno obracati paznju na svoje dijete-mogla bi sama posegnuti za hranom.
Pokusaj joj davati hranu koja otvara apetit-kiselkasto voce, mozda i riblje ulje.
Neka joj hrana bude dostupna da moze sama uzeti (poslazi joj zalogajcice na mjesta gdje se krece po stanu/kuci), ali pusti ju neka ih sama primijeti. Nemoj za njom trcati sa zlicom i nemoj biti jadna (znam,tesko je to, ali ne pomaze).

Koliko je visoka i teska, kakva joj je krvna slika i je li cesto bolesna?