Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: klime

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno klime

moze mi neko reci odakle da krenem, sto je bitno za proucavati

skuzila sam da postoje oni sa vantilatorom izvan kuce pa je na zidu komponenta koja upuhuje hladno i da postoje oni na kotacicima koji nemaju ventilator negdje vani (i ne kuzim jos kako to zapravo hlade)

odakle da pocnem?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

imaš i inverter koji je najekonomičniji. Za kakav ti prostor treba?
    ovdje napr. pišu osnovne stvari
    http://www.centroplin-ocic.hr/klima/...lima-uredjaja/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za stan

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nije li klima ipak malo preagresivna? Mislim, ipak se ventilator vrti...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Obzirom da si u Nizozemskoj, prvo provjeri što ti je sve dopušteno staviti na fasadu.
    Zatim odabereš klimu prema potrebama. Slobodno prekriži prijenosne klime i ugradbene jednodjelne - buka i natezanje. Klime s invertorima troše marginalno manje struje, ali uz osjetno veću cijenu u startu - nemaju smisla ako se koriste samo povremeno. Klime koje griju (i hlade) su super za periode kad naglo zahladi, a ne isplati se paliti grijanje.
    Snaga se odredi prema veličini prostora, uz napomenu da će ti proračun napraviti osoba kojoj je u interesu prodati najveći i najjači uređaj koji ima na lageru, dakle prepoloviš tu brojku i opet dobro.
    Sve klime se pune ekološkim fluidima tako da to nije nikakav argument kod odabira.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako ćeš često i puno koristiti svakako investiraj u inverter. Skuplji je u startu dosta (pogotovo ako kupiš neku kvalitetniju klimu tipa Toshiba, Fujitsu ili Daikin), ali rata struje poraste zanemarivo, a pališ je kad god se sjetiš. I, kao što Davor kaže, super dođe kad je prijelazno vrijeme u kojem grijanje trebaš npr. samo malo navečer... A opet, ako ćeš je paliti jednom u tri dana na pola sata, inverter ti vjerojatno ne treba ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Obzirom da si u Nizozemskoj, prvo provjeri što ti je sve dopušteno staviti na fasadu.
    Zatim odabereš klimu prema potrebama. Slobodno prekriži prijenosne klime i ugradbene jednodjelne - buka i natezanje. Klime s invertorima troše marginalno manje struje, ali uz osjetno veću cijenu u startu - nemaju smisla ako se koriste samo povremeno. Klime koje griju (i hlade) su super za periode kad naglo zahladi, a ne isplati se paliti grijanje.
    Snaga se odredi prema veličini prostora, uz napomenu da će ti proračun napraviti osoba kojoj je u interesu prodati najveći i najjači uređaj koji ima na lageru, dakle prepoloviš tu brojku i opet dobro.
    Sve klime se pune ekološkim fluidima tako da to nije nikakav argument kod odabira.
    imas pravo za fasade, kod nas na zgradi nema ni jedne jedine kutije od klime....

da li postoje ekoloski prihvatljive klime? recimo da mi je to veci argument od cijene

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ćeš često i puno koristiti svakako investiraj u inverter. Skuplji je u startu dosta (pogotovo ako kupiš neku kvalitetniju klimu tipa Toshiba, Fujitsu ili Daikin), ali rata struje poraste zanemarivo, a pališ je kad god se sjetiš. I, kao što Davor kaže, super dođe kad je prijelazno vrijeme u kojem grijanje trebaš npr. samo malo navečer... A opet, ako ćeš je paliti jednom u tri dana na pola sata, inverter ti vjerojatno ne treba ...
    pa kako da rijesim klimu ako nemam toj dio na zidu koj upuhuje hladni zrak (to je valjda inverter?)

meni ce kako je kod nas ta klima vise biti za grijanje nego za hladjenje a pokusavam naci neki cool design jer bi to trebalo biti u dnevnoj sobi.

po kojem kriteriju biram kolicinu tih zidnih komponenti (znam da je vani samo jedna)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Klima uređaj je toplinska pumpa i što se tiče topline ima učinak veći od 1. Dakle uz 1kWh potrošene struje dobiješ više od 1kWh topline (ili hladnoće ). Na taj način gledano svaki klima uređaj je izrazito ekološki.
    Kako bi toplinska pumpa radila potreban je fluid (plin) koji hlapljenjem oduzima toplinu i nekada se radilo o freonu. Kako je freon (neoprvdano) došao na udar kao neekološki, zamijenjen je s "ekološkim" fluidima i danas više na tržištu ne postoji uređaj bez ekološkog fluida. Dakle i s te strane su klimavi uređaji ekološki.

Za smještaj vanjske jedinice možeš iskoristiti balkon, stubište i slično - samo da nije na pročelju. Vjerojatno još netko u susjedstvu ima klimu pa škicni okolo kako se snalaze. Postoje i nekakva ograničenja po pitanju visinske razlike između vanjske i unutarnje jedinice pa će ti i to ograničiti izbor. Treba se pobrinuti i za kapljevinu (klime kad hlade moraju imati riješen odvod kondenzirane vode).

Vjerojatno ti je najjednostavnije zatražiti izvid majstora od klime pa će ti čovjek usput napraviti kalkulaciju za različita rješenja - sigurno se nekako dade izvesti.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da nema razlike između invertera i neinvertera što se tiče puhanja tj. puše i jedna i druga, razlika je u načinu na koji postižu zadanu temperaturu. Ne znam ništa po pitanju ekologije. A broj unutarnjih jedinica (kutija na zidu) ovisi o prostoru koji želiš klimatizirati - koliko soba, koje su veličine, kako su međusobno povezane. I da, te LG jedinice su baš lijepe ... što se tiče kvalitete znam da su u vrhu one koje sam već nabrojala, za LG ne znam. Mi imamo Toshibe i savršeno rade već nekoliko godina, a rade puno.
    Ako misliš da ti važnije grijanje obrati pažnju na to do koje minimalne temperature uređaj može raditi, naši mogu do -15, a neke samo do -5.
    Ovdje imaš korisnih informacija:
    http://www.forum.hr/showthread.php?t=57686

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa Vidi poruku
    Nije li klima ipak malo preagresivna? Mislim, ipak se ventilator vrti...
    Moover, moover, ne biti zločest..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Moover, moover, ne biti zločest..
    zasto, meni je uvijek simpaticno da ljudi imaju razlicite kriterije za pojam duhovito

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •