I nakon godina konzumacije ovog "jela", moje oduševljenje ne splašnjava - kao ni oduševljenje mog djeteta koje svake večeri na pitanje što će večerati, samo odgovori "hrskavce" i najveća promjena mu je što ih nekad jede s jogurtom a nekad s mlijekom
Za one "starije", ovo je recept koji je nekada bio na portalu a podijelila ga s nama naša Ančica (hvala ti beskonačno)
Prejednostavno, prefino i prezdravo - ne može bolje!
GRANOLA ILI HRSKAVI MÜESLI
(HRSKAVCI)
Sastojci:
5 šalica zobenih pahuljica (krupnije su bolje)
1 šalica narezuckanih badema (ili oraha ili sl.)
1/2 šalice pšeničnih mekinja
1 šalica zobenih klica sa posijama (ili samo zobene posije tj. mekinje ako ih možete naći, ja ih nisam pronašla kod nas)
1/2 šalice pšeničnih klica
3/4 šalice suncokretovih sjemenki (ne slane!)
1/2 šalice meda
1/4 šalice maslinovog ulja
2 žličice vanilije (ili pola paketića vanilije u prahu)
1 šalica grožđica
Priprema:
Dobro promiješajte sve sastojke dok se ne stope u jednoliku smjesu. Rasprostrite smjesu u tankom sloju po protvanu (tepsiji) i pecite na 180°C oko 20 minuta (ili kraće, dok ne dobije zlatno/svijetlo smeđu boju). Pustite da se skroz ohladi, umiješajte grožđice i čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi.
Iako recept spominje vaniliju i grožđice, osobno ne stavljam niti jedno. No bademi su krucijalni, njih zaista ne smije nedostajati jer daju prefin okus.
Kad se isprakticirate, uvidjet ćete da je vrlo lako dodati i druge sastojke, npr. kokos, cimet ili kakao te da na taj način jednostavno modificirate okus po vašoj želji.
Gdje kupujem sastojke?
zobene pahuljice – Mercator, Super Konzum, DM
pšenične mekinje - Mercator, Super Konzum
zobene klice sa posijama - Mercator, Super Konzum
pšenične klice - Mercator, Super Konzum
suncokretove sjemenke - DM