Kad su blizanci u pitanju, treba uzeti u obzir kada su i s kojom težinom rođeni. Nedonoščad i bebe s niskom porođajnom težinom u prvoj godini (a neki još i duže) nadoknađuju grame i centimetre. Da dijete rođeno s 3500 ili 4000 g za godinu dana učetverostruči porođajnu težinu, to bi bilo zabrinjavajuće. Da dijete rođeno s 1500 ili 2000 g ne učetverostruči svoju do prvog rođendana - i to bi bilo zabrinjavajuće.

Uvijek mi se činilo da moja djeca ekstremno puno jedu, no naučila sam da ih nema smisla uspoređivati s bebama koje su startale s normalnom težinom, jer očito nemaju iste potrebe. Ja nisam jedna od mama koje su opsjednute težinom svog potomstva (vidjela sam na temama o visini, težini i sl. da je uobičajeno djecu prosječnih gabarita svrstavati u sitnu i nikad mi nije bila baš jasna takva logika), pazim na prehranu, ne dajem junk, slatkiše jedva da su vidjele (pod slatkišima mislim na domaće kolače od sastojaka prilagođenih dobi, od industrijskih ću ih čuvati što duže budem mogla), nisam žurila ni s početkom dohrane ni s uvođenjem pojedinih namirnica, nikad nisam šopala djecu niti sam se posebno brinula ako bi dijete koji put slabije jelo (istina, ovo se kod nas događalo vrlo, vrlo rijetko). Naravno, educirala sam se o prehrani dojenčeta i pratila najnovije preporuke, ali sam i osluškivala potrebe i signale svoje djece. Kad su imale osam mjeseci dnevni meni se za svaku sastojao od:
856 podoja,
oko 600 ml AD,
dva kruta obroka (povrće ili povrće + žitarice i voće ili voće + žitarice u količini od oko 200 - 250 g).
U usporedbi s nekim djetetom koje u istoj dobi samo doji i pojede 2 žlice jabuke, tri ispljune i dobro napreduje to se može činiti kao jako velika količina hrane, no moja su djeca s osam mjeseci bila teška oko 6800 g tj. po prvi put su uopće dosegnula težinu koja pothranjenost dijeli od donje granice normale i ja u takvim okolnostima jednostavno nisam vidjela razloga za bilo kakvo smanjivanje obroka.
I sada, sa skoro dvije godine još uvijek ekstremno puno jedu i dosta sisaju, L. ima 10,8 kg, a R. 10,1 kg. Najvažnije od svega je da su zdrave, vesele, glasne i okretne i dok je tako, znam da dobivaju koliko im treba.