Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: mama, prebrzo voziš - a ono 35 km/h

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno mama, prebrzo voziš - a ono 35 km/h

dakle, naša 4godišnjakinja proživljava totalnu paniku kad se vozi brže od cca 30 km/h. sva se ukipi, grčevito se drži za sjedalicu, oči širom otvorene, problijedi i cvili "prebrzo je prebrzo je uspori bojim se".

to nam nije neki problem u svakodnevnoj vožnji po našem malom gradu jer ja ionako po njemu vozim oko 30 km/h , ali ovih dana kad se ide na g.o. svaka nam je vožnja noćna mora :/
    odbija i spavati tokom vožnje jer kaže da joj se čini još brže i strašnije kad ima zatvorene oči (sinoć se vraćali s mora, zara i demi spavaju ko klade, a ona umorna i pospana ko guzica ali neće zatvoriti oči).

ZNAM da nije jedina (jelda nije?), pa jel imate kakve tips&tricks?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ajme, kao da si mene opisala... Nekad sam spavala kao klada, a sada od straha ne mogu sklopiti oči. Ne mogu ni zamisliti kako je onda tao malom djetetu.
    A znaš li zašto se boji, je li dođivjela neku traumu?
    Znam da ti nisam pomogla, a i ne znam kako bi, ni sama sebi ne mogu pmoći....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemrem se sjetiti ni kad je počelo, znam da smo se još prošlo ljeto i jesen najnormalnije vozili.
    e da, prošlog proljeća je bila sa mnom i zarom u manjem sudaru, nitko ozlijeđen, auto nešto malo slupan, ali se nakon toga najnormalnije vozila....
    možda neka zakašnjela reakcija, nije mi uopće taj sudar pao na pamet.
    ali bez obzira što je bilo trigger, meni treba neko rješenje :/

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Često nismo ni svjesni da nas djeca slušaju i upijaju naše priče pa pričamo svašta pred njima. I meni se obije od glavu milijun puta ono što sam pričala ili što je netko drugi pričao pred mojom curkom. Tako i ona meni u zadnje vrijeme govori: "Polako vozi, poginut ćemo!" (a ima tek 3 godine i uopće ne znam otkud joj to "poginuti" i zna li uopće što to znači) :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

1. Povjerenje u vozača
    2. Način vožnje

Dva faktora vrlo bitna za dječje uživanje u vožnji... Ima ih još, al nemam inspiracije...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa to je bitno za bilo čije uživanje u vožnji, ne samo dječje

što se tiče margite, takva je i kad ju vozim ja, i MM, i jedna baka, i oba dide...

jedino drugoj baki kaže da se s njom ne boji, a ta baka ionako nikad ne vozi brže od 30, bez obzira tko je u autu, to je njen stil, spora spora spora ko puž jer se i sama boji vožnje. pa ne znam jel joj ta baka dobro vozi zato što ne prelazi njenu brzinsku granicu, ili zato što jedino u nju ima povjerenja?
    :/

pitala sam ju danas da li se boji sudara, rekla je da ne, da se niceg ne boji nego joj bude grozno u tijelu kad se vozi "brzo" (odnosno brze od 30 na sat)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Koji auto? Nije šala...

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku

pitala sam ju danas da li se boji sudara, rekla je da ne, da se niceg ne boji nego joj bude grozno u tijelu kad se vozi "brzo" (odnosno brze od 30 na sat)

možda joj je zlo od vožnje pa da proba gledati sam naprijed kad se vozi
    mojoj nećakinji je uredno zlo svaki put kad gleda kroz bočne prozore a već je veeelika
    dok gleda naprijed sve ok....
    i kad gleda vlak (posebno teretni) sa puno vagona, ak se na vrijeme ne zaustavi - bljuje....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od te bake s kojom se ne boji - ford focus
    auti u kojima se boji : toyota yaris, opel zafira, opel corsa, alfa romeo neki veliki ne znam koji broj i drugi ford focus

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam ništ pametniji... I ne mogu dat neki pametan savjet.... moj sin recimo u istom autu pri istoj brzini na istoj cesti meni viče da ubrzam, a supruzi da uspori... Znači da puno ovisi o načinu vožnje...

Al znam da je i meni muka kad me određeni pojedinci voze...
    Posljednje uređivanje od Moover : 09.07.2011. at 23:00

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da joj nije zlo. zadnja dva puta smo joj dali i dramine misleći da je možda u tome stvar (i nadajući se da će zaspati), ali niti je zaspala niti smo riješili prebrzu vožnju
    e da, najžešću reakciju ima kad je nekakav uspon ili spust u pitanju, tako da mislim da je problem u nekoj tjelesnoj senzaciji koja je možda kod nje jača nego kod većine? i inače je osjetljivija od većine ljudi na buku, gužvu, jaku svjetlost i sl., nekako kao da sve te podražaje osjeća jače od nas.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jooj, znam taj osjećaj jako dobro.. Opisala bih to kao navalu adrenalina pri spustu.. jako mi se često to događa pri bržoj vožnji (od 35km/h)..

A jako dobro znam i osjećaj mučnine kod brže vožnje na zadnjem sjedalu :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Bude joj bolje kad će ona voziti, mislim da nema instant rješenja prije.
    Ja ipak mislim da joj je zlo, ili da se boji da će joj biti zlo.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Možda je to isti onaj osjećaj koji se javlja i kod ljuljanja: tijelo se spusti u najnižu točku, a imaš osjećaj da ti je srce ostalo u najvišoj. Meni je to uvijek izazivalo ambivalentne osjećaje: s jedne strane strah, a s druge ugodu.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pa jednostavno osjeća tjelesnu neugodu, valjda je ta njena osjetljivost na podražaje u pitanju,
    kako tome doskočiti, ne znam, voziti 30 i čekati da prođe
    ja isto imam nisku toleranciju npr. na buku i pojačane zvukove, na gužvu
    tako da mogu ovo razumjeti

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mislim da joj nije zlo. zadnja dva puta smo joj dali i dramine misleći da je možda u tome stvar (i nadajući se da će zaspati), ali niti je zaspala niti smo riješili prebrzu vožnju
    e da, najžešću reakciju ima kad je nekakav uspon ili spust u pitanju, tako da mislim da je problem u nekoj tjelesnoj senzaciji koja je možda kod nje jača nego kod većine? i inače je osjetljivija od većine ljudi na buku, gužvu, jaku svjetlost i sl., nekako kao da sve te podražaje osjeća jače od nas.
    To mi je prvo palo na pamet, ali pomislih da je riječ o profesionalnoj deformaciji
    Kakva je na igralištu, na spravama kao što su ljuljačka, klackalica, tobogan? Voli li penjanje ili više voli biti na tlu tijekom igre? Je li općenito živa ili mirniji, usporeniji tip?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

to nam nije neki problem u svakodnevnoj vožnji po našem malom gradu jer ja ionako po njemu vozim oko 30 km/h , ali ovih dana kad se ide na g.o. svaka nam je vožnja noćna mora :/
    Možda je baš u tome stvar što nije navikla na brzu vožnju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ha ha komplicirano je
    ona sama nije ni previše mirna, ni spora, ni tiha, ali voli da je oko nje sve mirno, sporo i tiho. ne voli gužvu, najviše voli 1na1 komunikaciju.
    ide na sve sprave, obožava trampolin

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je baš u tome stvar što nije navikla na brzu vožnju?
    ma ne, pa vozi se minimalno jednom tjedno u zagreb, po autoputu
    a nekoliko puta tjedno po okolici samobora

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i inače je osjetljivija od većine ljudi na buku, gužvu, jaku svjetlost i sl., nekako kao da sve te podražaje osjeća jače od nas.
    Sad ce ti doci stray...

Inace nemam pojma u cemu je stvar. Ja bih rekla da ju je strah, mozda, da ce joj biti zlo. Mene je recimo uvijek toga strah, nema veze s voznjom.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vozi li se svaki put na istom mjestu u autu? Da probate promjeniti mjesto AS, npr. staviti ga u sredinu ako je do prozora, tako će najmanje imati osjećaj da se stvari koje gleda kroz prozor brzo pomiču...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ha ha komplicirano je
    ona sama nije ni previše mirna, ni spora, ni tiha, ali voli da je oko nje sve mirno, sporo i tiho. ne voli gužvu, najviše voli 1na1 komunikaciju.
    ide na sve sprave, obožava trampolin
    Eh sorry, ovo nije slučaj za mene Rekla bih da je malo osjetljivija, ali ništa strašno, proći će s vremenom. Možeš joj pojačati igru na spravama koje sam navela (ne forsiraj kad ne želi) čisto da se malo navikava, pametniji savjet ti od ovoga ne mogu dati (ako se i ovo može nazvati pametnim savjetom ).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa, s obzirom da je brzina od 35km/sat neprirodna za svako malo dijete prosjecne brzine 1,2 km/sat, ja se uopce ne cudim njenoj reakciji, stovise, sad se cudim kako se druga djeca s tim lako mire

moguce da joj srednje uho jest osjetljivije, ali onda bi se to pretpostavljam ocitovalo i u netoleranciji slicnih drugih podrazaja: najbolje o tome znas poznajuc mene - mucnina od voznje cak i liftom, od pogleda na ljuljacku u parku u njihaju, ma od pogleda na zenu u majici na prugice koja je brze prosla kraj mene
    sasvim sigurno da utjece na kvalitetu zivota evo, cak i od ovog smajlija mi se riga
    odvedi je u lunapark na balerinu pa ces znati jel se o tome radi
    Posljednje uređivanje od ivarica : 11.07.2011. at 22:32

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    moguce da joj srednje uho jest osjetljivije, ali onda bi se to pretpostavljam ocitovalo i u netoleranciji slicnih drugih podrazaja: najbolje o tome znas poznajuc mene - mucnina od voznje cak i liftom, od pogleda na ljuljacku u parku u njihaju, ma od pogleda na zenu u majici na prugice koja je brze prosla kraj mene
    sasvim sigurno da utjece na kvalitetu zivota evo, cak i od ovog smajlija mi se riga
    Sestro! A imam sina kojem je najveći gušt vrtit se ko' derviš (satima)!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    pa, s obzirom da je brzina od 35km/sat neprirodna za svako malo dijete prosjecne brzine 1,2 km/sat, ja se uopce ne cudim njenoj reakciji, stovise, sad se cudim kako se druga djeca s tim lako mire

ivarica, a što je razlog ovim tvojim reakcijama?
    ja imam vrlo slične probleme ali nikad nisam istraživala zašto
    tako je odkad pamtim, pa mi to dođe ko prirodno stanje, hm...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kad se vozi do 35 km/h dijete može gledati kroz prozor, a da "slika" ne bježi prebrzo.
    Pri većim brzinama "slike" lete brže, dijete ne voli taj osjećaj iz mnogo razloga (ovisi o djetetu).
    Pri velikim brzinama vidi sve mutno, "slike" brzo prolaze i to smeta, a nekima se i diže želudac od toga.

Ovako je opisao problem mojoj poznanici psiholog dječji i savjetovao da se svi prozori prekriju kad se mora voziti brzo.
    Uvjet je bio da se dijete nije prije bojalo brze vožnje i da nije doživjelo nikakvu traumu, a trauma može biti i sudar na nekom filmu na televiziji.

Znam da je ona dugo vozila sa prekrivenim prozorima s jedne i druge strane i ne znam, mislim da je nakon nekog vremena problem postao manje izražen.
    Njena je imala napadaje panike, nije bilo u pitanju samo negodovanje. Imala je oko 4,5 godine.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moover nisam dijete od Lut, ali kako imam isti problem mogu ti reći da u vozača (muža) imam potpuno poverenje, ali toliko nas zasipaju tim ružnim stvarima svakodnevno i nekako se uvijek desi da stradaju oni ne-krivi. Tako da osobno, ja se bojim svih drugih auti na cesti...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ivarica, a što je razlog ovim tvojim reakcijama?
    ja imam vrlo slične probleme ali nikad nisam istraživala zašto
    tako je odkad pamtim, pa mi to dođe ko prirodno stanje, hm...
    Preosjetljivost vestibularnog osjetnog sustava. Djeca sa preosjetljivim vestibularnim sustavom izbjegavaju ljuljanje, klackanje, vrtnju, kretanje općenito. Najviše vole biti na tlu i ne vole se igrati brzih igara koje traže pokret.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Zaboravih napisati. Kod djece koja stvarno imaju velike probleme sa preosjetljivosti vestibularnog sustava, smanjeno je trajanje postrotatornog nistagmusa. Nistagmus je kretanje očiju koje se javlja npr. prilikom gledanja kroz prozor tijekom vožnje, jabučice se stalno kreću lijevo-desno da bi upratile ubrzane slike koje se javljaju. Postrotatorni nistagmus se javlja nakon brze vrtnje i okretanja, znate onaj osjećaj kad se snažno vrtite u krug pa vam slike pred očima idu amo-tamo, imate osjećaj da vam se vrti. To je vrlo jednostavno provjeriti kod oftamologa ili nekoga tko se bavi senzornom integracijom, ako baš imate želju provjeriti je li vam vestibularni sustav preosjetljiv.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A kako uspijete po gradu voziti 30km/h, zar vam ne trube? Mislim, pa brzina je ogranicena ugl. na 40km/h, po vecim ulicama npr. Vukovarska, Savska, Aleja Bologne itd. 50-60km/h?

Probaj joj objasniti da i presporom vožnjom ugrožavaš promet, jednako kao i prebrzom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Preosjetljivost vestibularnog osjetnog sustava. Djeca sa preosjetljivim vestibularnim sustavom izbjegavaju ljuljanje, klackanje, vrtnju, kretanje općenito. Najviše vole biti na tlu i ne vole se igrati brzih igara koje traže pokret.
    Mislim da mora biti nešto ovakvo jer ja svoje od najmanje dobi najnormalnije vozim i po autocesti i po gradu, a vozim brzo, na Bologni nemoš' ispod 60, ja vozim najčešće 80 ako su ove brže i protočnije gradske prometnice i nitko se ne buni od mojih krumpirića u vozilu.

(znači, ti si od tih baba za koje pomislim- džiza, jel' ova normalna, al' sad shvaćam, nisam nikad pomislila da djeci može biti tako zlo od "brže" vožnje po gradu, to je stvarno problematično)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    A kako uspijete po gradu voziti 30km/h, zar vam ne trube? Mislim, pa brzina je ogranicena ugl. na 40km/h, po vecim ulicama npr. Vukovarska, Savska, Aleja Bologne itd. 50-60km/h?

Probaj joj objasniti da i presporom vožnjom ugrožavaš promet, jednako kao i prebrzom.
    ovo je i meni palo na pamet.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

rehab, hvala na pojašnjenju
    ja nisam nikad mogla na vrtuljak, ni dan danas ne mogu izdržati
    kad se vrtim oko sebe, npr. na nekoj tjelovježbi mučno mi je i loše
    al evo, vozač sam i to mi nije nikakav problem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

napisala sam na početku da 30 km/h vozim svakodnevno po našem MALOM gradu - iliti samoboru
    od kuće do škole i vrtića je cesta takva da ni da hoću ne mogu puno brže od toga

po zagrebu, niti do zagreba, ne vozim 30 km/h, nego normalnom brzinom, a za to vrijeme ona cendra, negoduje i plače

btw, zna ona da se ne smije voziti presporo kao ni prebrzo, ali šta ti to znači u životu kad ti smeta brza vožnja ...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I meni je oduvijek zlo u vožnji, na vrtuljku, ako se zavrtim, ako npr. dijete primim ispod pazuha i vrtim ga u krug,...
    Od kad se vozim s djetetom i moja pažnja je usmjerena na njega (jer je njemu isto bilo prilično zlo), mene je muka minula.
    Moje dijete se normalno vozi na vrtuljku i sličnim vrtilicama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •