Pokazuje rezultate 1 do 50 od 360

Tema: Susjedin no-knead bread iliti kruh kojeg ne treba mijesiti

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nije nikad spuzvast. Kad je svjez i topao, kora je jako hrskava, relativno debela, a unutra je kruh s rupama. Tekstura mu je gruba; ne znam kako bih to drugacije opisala. Kad se ohladi, kora ostaje hrskava sve dok ne odstoji recimo 5-10 sati zamotan u krpu, u drvenoj kutiji za kruh. Ono unutra u principu ostaje isto.

Dakle nije ni blizu spuzvastom, da je spuzvast, nama se ne bi svidjao.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku

Dakle nije ni blizu spuzvastom, da je spuzvast, nama se ne bi svidjao.
    Ma nisam mislila baš spužvast, vjerojatno sam te zbunila. Htjela sam reći da ako ga, recimo, stisneš - vrati se u prvobitno stanje. Npr. ovaj moj ti je kao - hm, nekakav suhi kolač - biskupski kruh, onako je suhonjav.
    Ma, da ne tupim, probat ću napraviti pa podnesem izvještaj.
    Tnx

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Davore ja sam sve napravila ovako kako si rekao, znači dooobro ugrijana pećnica
    dooobro ugrijana vatrostalna posuda s poklopcem
    a kora je stvarno tvrda
    ne tvrđa, nego baš baš tvrda

može li se kora omekšati stavljanjem kruha u vlažnu krpu dok se ne ohladi?čini mi se da je moja baka tako radila, ona je uvijek pekla kruh
    a korica je bila fina, hrskava al ne za polomit zube
    inače fin mi je ovaj kruh i sigurno ću ga još praviti
    kad prođu ove vrućine...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    a kora je stvarno tvrda
    ne tvrđa, nego baš baš tvrda
    Krpa će jako malo pomoći.
    Ako je korica baš tvrda, onda nešto nije prošlo kako treba s kvasanjem. Uz pretpostavku da ti je tijesto previše kvasalo, možeš probati prepoloviti količinu kvasca. Ako ni to ne pomogne, vjerojatno imaš loše brašno.

U principu svaki dobar kruh se dobije nakon malo eksperimentiranja i ako ti se posreći da otprve bude OK - jednostavno imaš sreće. I oni manje uspješni se pojedu

Idem sad malo zakomplicirati, onako za štrebere. Svaki pa tako i ovaj kruh ovise o kvasanju i stvarno dobar kruh ima istovremeno dobru i koricu i sredinu. Ako tijesto predugo kvasa izgubi ponešto na sposobnosti dizanja kod pečenja i korica bude tvrda. Previše kvasalo tijesto miriše kiselo. Kod kvasanja tijesta imaš jednu točku o kojoj ovisi sve ostalo, a to je trenutak kada tijesto padne - vrijeme "T", a vrijeme do te točke ovisi o količini kvasca, temperaturi i brašnu. Tijesto postaje kiselo i ozbiljno gubi sposobnost dizanja kod pečenja kada kvasanje traje ukupno >4T (vrijeme dok tijesto padne i još 3 puta toliko). Kad je jako vruće (na primjer sada) tijesto se jako brzo krene dizati i brzo padne i 4T se dogodi za bitno kraće od 12h. Kad je hladno onda to potraje i dosta duže.

Biga koja je jako rijetka vrsta tijesta postiže vrijeme T još brže tako da se kruh s odgodom od 8h (5 i pol sati do dovršetka procesa) zapravo peče nakon otprilike 3T - idealno za kruhove s odgodom preko noći. Po vrućini i biga hoće poći nahero.

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

U vezi s tvrdom korom: kruh prije stavljanja u pećnicu premažem silikonskim kistom namočenim u vodu, a kad u toku pečenja maknem poklopac s vatrostalne posude (dakle, zadnjih 15-ak minuta), u pećnicu stavim (keramičku) šalicu vode (pokraj vatrostalne posude) i korica ne bude pretvrda.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Krpa će jako malo pomoći.
    Ako je korica baš tvrda, onda nešto nije prošlo kako treba s kvasanjem. Uz pretpostavku da ti je tijesto previše kvasalo, možeš probati prepoloviti količinu kvasca. Ako ni to ne pomogne, vjerojatno imaš loše brašno.

U principu svaki dobar kruh se dobije nakon malo eksperimentiranja i ako ti se posreći da otprve bude OK - jednostavno imaš sreće. I oni manje uspješni se pojedu

Idem sad malo zakomplicirati, onako za štrebere. Svaki pa tako i ovaj kruh ovise o kvasanju i stvarno dobar kruh ima istovremeno dobru i koricu i sredinu. Ako tijesto predugo kvasa izgubi ponešto na sposobnosti dizanja kod pečenja i korica bude tvrda. Previše kvasalo tijesto miriše kiselo. Kod kvasanja tijesta imaš jednu točku o kojoj ovisi sve ostalo, a to je trenutak kada tijesto padne - vrijeme "T", a vrijeme do te točke ovisi o količini kvasca, temperaturi i brašnu. Tijesto postaje kiselo i ozbiljno gubi sposobnost dizanja kod pečenja kada kvasanje traje ukupno >4T (vrijeme dok tijesto padne i još 3 puta toliko). Kad je jako vruće (na primjer sada) tijesto se jako brzo krene dizati i brzo padne i 4T se dogodi za bitno kraće od 12h. Kad je hladno onda to potraje i dosta duže.

Biga koja je jako rijetka vrsta tijesta postiže vrijeme T još brže tako da se kruh s odgodom od 8h (5 i pol sati do dovršetka procesa) zapravo peče nakon otprilike 3T - idealno za kruhove s odgodom preko noći. Po vrućini i biga hoće poći nahero.
    Hoćeš reći i da kruhu s bigom treba manje od 7 sati? I sad ću opet biti tudum, tih 7 sati ukjlučuje i vrijeme miješanja i pečenja, ne?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Peka sa slike je mrak, jedino što ti treba i puno ogrjeva za postići radnu temperaturu. Obzirom na ukupnu multimediju (vatra, žar, vitlanje s pekom, vino, znojni muškarci, znojne žene...) peka je uvijek doživljaj. Osobito kad ti uspije kruščić. Trebaš samo jako skalirati količinu da ne ispadne palačinka.
    Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Hoćeš reći i da kruhu s bigom treba manje od 7 sati? ...
    ... ukupnog kvasanja. Odnosilo se na računanje vremena kvasanja obzirom na vrijeme padanja. Dakle, zamiješa se tijesto za kruh iz ovog topica (ili za bigu), on se krene dizati i za 1 do 3 sata padne. Tako opadnuti i dalje tiho kvasa, ali se ne podigne (dok se ne premijesi). Još 2 do 3 puta toliko vremena i imaš zrelo tijesto/bigu za nastavak procesa.
    Jasno mi je da se s puno detalja ne može sasvim jasno izraziti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •