nisam odolila...sinoć sam sve sastojke sjedinila (kad ne mogu reći zamijesila), brašno je polubijelo i sad čekam poslijepodne za pečenje..baš me zanima ishod
nisam odolila...sinoć sam sve sastojke sjedinila (kad ne mogu reći zamijesila), brašno je polubijelo i sad čekam poslijepodne za pečenje..baš me zanima ishod
savršen je...
sad sam se uvalila u probleme mm je toliko oduševljen da je stavio veto na kupovinu kruha..rekao je da će mi kupiti vreću polubijelog brašna da imam..
Kaže moja majka preh tehnolog (sto god radila u proizvodnji kruha) da se to tijesto treba dizati od 10-12 sati, da nema potrebe za duže.
Jedna mjesavina je prije oko pola sata stavljena na dizanje, oko 20h ide na pecenje, budmeo vidjeli sto ce se dogoditi.
![]()
Prije svega - Kaae hvala na receptu - kruh je tak' fiiiiin! Stvarno k'o ispod peke! (stavila sam uglavnom polubijelo brašno, s malo crnog i oštrog brašna - mljac!)
Za bržu verziju izrade ovog kruha našla sam na youtube-u revidirani recept (speedy no-knead bread revisited) istog pekara koji je i dao originalni recept (Jim Lahey):
3 šalice brašna
1 1/4 žličice soli
1/4 žličice suhog kvasca
1/4 žličice crvenog vinskog octa
1,5 šalicu vruće (umjesto mlake) vode
Cijeli postupak ostaje isti, samo što se tijesto diže 3-4 sata. Još nisam isprobala ovu ubrzanu verziju, ali brzo ću - jedino kaj nemam baš crveni vinski ocat - pitam se jel' bi isto dobro prošlo s jabučnim...?
jel netko probao u onoj tupper posudi za dizana tijesta (koja se otklopi kad je gotovo) staviti da se diže?ja ju imam , al nisam se usudila u njoj jer sam pretpostavljala da će se puno prije isteka vremena otklopiti (možda i griješim). Za neki od idućih puta ću probati, možda se skrati vrijeme dizanja..
Ja imam Tupp posudu, najobicniju s poklopcem, zapremine 4.3l i cijelo vrijeme u njoj mijesam sastojke za ovaj kruh nakon cega ostavim poklopljeno do kraja dizanja.
To nije ona posuda bas za dizana tijesta kojoj se otklopi poklopac kad je postupak dizanja zavrsen?iz dosadasnjeg iskustva s dizanim tijestima u njoj mi je taj postupak puno kraci nego u obicnoj posudi s poklopcem,pa mozda probam i ovaj kruh u njoj brze "dignuti"
Vrlo lako moguce, nemam takvu posudu tako da zaista ne znam o cemu pricas.
Kod mene je nakon osam i pol sati dizanja pa nakon toga jos sat i pol dizanja te 40 minuta pecenja stvar izgledala ovako. Baza je 400g T-550 brasna.
http://img88.imageshack.us/img88/8288/dsc01724fo.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/5287/dsc01726jn.jpg
http://img850.imageshack.us/img850/2792/dsc01727t.jpg
http://img580.imageshack.us/img580/511/dsc01728k.jpg
e sad da još nešto napišem
ja sam odustala od ovog kruha
što iz razloga što mi nije nikakav problem zamjesiti kakvo god tijesto
što iz razloga što ne mogu unaprijed znati kad će mi usfaliti kruha pa mi je vulgaris proces brži i jednostavniji
i još jedan razlog je što je korica super tanka i hrskava kad je kruh friški
a kad odstoji mi postane nekako pre gumena :/ što ni meni ni mm-u baš ne odgovara
postupak pečenja sam zadržala isti samo sa običnim tjestom, razlika je u vremenu pečenja koji korigiram svaki put, ovisno o količini tjesta
i moram priznat da je rezultat odličan![]()
Odustala sam i ja, ali privremeno - ne jedem kruh.
Dio s gumenom koricom nikako ne kuzim. Moja stvarno nije takva.
ja nisam odustala, traje nam 4 dana kruh, smanjili smo unos kruha opčenito što se i na kilaži odražava polako jer je ovaj kruh nabijen i dovoljna je jedna kriška uz bilo koje jelo da zadovolji potrebe obroka. Ovih kupovnih smo znali pojesti po 2-3 kako uz šta (ako je varivo i umačemo ode dosta) i samo se debljamo i napuhujemo. što se korice tiče super mi je osobito kad natempiram da subotom u jutro za doručak bude svježe pečen i hrskava korica.ono što mene najviše oduševljava je što više ne bacamo kruh, naime kupovnog smo jako puno bacali jer već sutra dan ga jedemo na jedvite jade i mrvi se sve u 16, a ovaj nam traje 3-4 dana, nisam bacila ni komadić i isti je konzistencijom i okusom sve dane.
e sad meni nije jasna korica
kako ga čuvate taj drugi, treči dan?
ja u vrećici, inače se osuši
i evo, ovaj koji pečem je hrskave korice dok ga ne pospremim, nakon toga bude samo mekana, ali ne gumena ko kod no-knead
Ja ga drzim u tupper posudi za kruh.kad se ispece je hrskava a ostalih dana normalna
Kako sam ovdje čitala da korica zna biti tvrda, prvo sam zamotala u mokru krpu na otp. 1h a onda bih otvorila da se ohladi do kraja. Drugi dan držim u toj krpi i u vrećicu jer jedino mi se tako i inače kruh ne osuši.
Moj je zamotan u pamucnu tanku krpu i stoji u drvenoj kutiji za kruh. I onda takav i dalje ne poznaje muke po gumenoj korici. Moja je poprilicno hrskava do samog kraja.
Ja nemam iskustvo drugog dana.Naš kruhić nestane odmah...
Nego, palo mi na pamet da bi se u onom "koverta preslagivanje" momentu, mogle dodati i crne masline isjeckane na kmadiće... ima tko iskustava? Kakve su prognoze stručnjaka za kruh? Grga?
kOOOOnačno sam ga i ja napravila
ok je....
ispao mi je onak ko lepinja.... -takve je i veličine bio
radila sam po onom skroz skroz prvom receptu
sad se trebam nagovorit da sjednem i proučim ostale recepte.....
S malcem sam radio ovaj kruh (malo modificirana verzija) za dan kruha i izgledao je sexy, ali se nije digao koliko sam se nadao. Eksperiment je potvrdio da se urednije peče ako se tijesto prevrne u postupku trpanja u posudu. (još da sam upiknuo pravo brašno, a ne onaj poluproizvod o Podravke...)
Ja se spremam napraviti jedan ispod peke u petak!
![]()
grga ajde onda obavezno napiši detaljno što si i koliko
ja sam već htjela al nemam pojma kako odrediti vrijeme pečenja![]()
vrijeme pecenja?
ne znam niti ja ali znam da nece biti agresivno, dakle, najprije cu sve skupa malo zagrijati, ubaciti pripremljeno tijesto i dodati MALO zari s gornje i donje strane.
za svaki slucaj imat cu pripremljeno i ono smece iz pekare jer je u pitanju dosta ljudi pa se bojim da bi moglo doci do masovne pljuvacine po mojoj malenkosti.
![]()
mi smo pekli kruh u peki i savršen je ispao, nestao u trenu prije nego je jelo bilo gotovo...svi su ga na komadiće kidali i jeli onak suhog...e sad prekao je mm , pa detalje ne znam al znam da je pekao vremenski cca sat vremena.
inače ja i dalje pravim kruh, sad sam se izvještila, pa nakon cca 14 sati (toliko mi u prosjeku stoji) ne prebacujem ga na plohu,ne dodajm brašno ..samo ga takav kakav je iskipam u vrelu vatrostalnu i pečem...digne se i ispadne identičan kao i kad radim postupak opisan u prvom postu , ali manje posla imam oko čišćenja poslije.samo zdjelu u kojoj se dizao opetrem i to je to!
Sinoć ispekla od integralnog brašna, upravo ga tamanim sa humusom
vidiš pužić dobra ti je ovo ideja, idući ću probat direktno u vatrostalnu.
Mene ubija to čišćenje ostataka brašna i tjesta, to mi je jedan od najgorih poslova i zato mi je bio super pekač...kad je kruh gotov samo se malo prebriše posuda![]()
e pa tako i ja sad radim..ubijalo me to čišćenje ljepljive radne plohe, pa se spužvica sva ulijepi i stalno sam novu morala kupovati...ovako sam si olakšala , a došla na isto s kvalitetom kruha. Onda tu posudu u kojoj se dizao samo prebrišem ubrusom da pokupim eventualne ostatke tijesta i u perilicu. a vatrostalnu nakon pečenja skoro da i ne moram svaki put prati iako i nju i perilicu strpam bar da bude sjajna.Počela sam u kruh dodavati i sjemenke lana koji mu daju odličan okus.Njih utrpam odmah kad stavljam da se diže tijesto.
tak i ja radim, samo što zamjesim 'normalno' tijesto i kad se digne samo presipam u vruću vatrostalnu![]()
Evo ono sto obecah, ispalo je prefino, popapali smo ga u slast!
Dakle, kruh koji se ne mijesi ispod peke, ovako izgleda krajnji rezultat a promjer mu je cca 50cm.
http://img207.imageshack.us/img207/4462/dsc01833m.jpg
Ssstojci:
1500g brasna T-550
1050ml vode
30g soli
4g suhog kvasca
kvasalo se nekih 15-ak sati.
Na donjoj fotki je kruh u peki koja je s lijeve strane.
http://img217.imageshack.us/img217/9944/dsc01832kw.jpg
Posljednje uređivanje od Storma : 31.10.2011. at 19:47 Razlog: slika u postu
Eto sta radi dosada na poslu
u ponedjeljak sam da ubijem dosadu na poslu procitala cijeli ovaj topik o super-duper kruhu i nravno nisam mogla odoliti da i ja probam
sve pohvale od svih mojih ukucana!
Konacno neki kruh za mene antitalent za umijesiti bilo kakvo tijesto juhuuhuu!
E grga, majstore, ovo izgleda predobro.
Ne mogu opisati kako mi je drago da se počelo vraćati znanje o tradicionalnom kruhu. Samo naprijed!
Pre dobro izgleda ovaj ispod peke
morat ću probati jednom
a ovo drugi pol-pol kukuruzni
ubojstvo u toplom kukuruznom kruhu i maslacu - neprocjenjivo! toliko sam komotna da čak ni ruke ne zmažem. navečer sve pomješam sa žlicom i poklopim u plastičnu posudu, a ujutro (nakon cca 10 sati) samo prebacim u vruču vatrostalnu, naravno isto sa žlicom. NAJBOLJI KRUH KOJI SAM IKAD JELA! fotku neću ni stavljat jer ga pola nema, a i ispal je ljepši nego prošli
.
I ja sam poslusala ovaj savjet da ga ne brasnim nakon dizanja i samo prebacim u vrucu posudu i super je!
Isprobala sam kombinaciju sa integralnim i bijel brasnom, plus sjemenke sezama i mljeveni lan ... super nam je i odlicno se drzi vec treci dan. Ali sam zaboravila ubaciti sol u smjesu :crvenim: pa je ne slan, ali zato odlican u kombinaciji sa kajmakom![]()
evo i ja isprobavam i za sad je ok, iako mi se neki od vaših s fotki čine puno rahlijim od mog
u čem je stvar? ja sam početnik, danas sam ispekla 4. kruh
mjere ostaju iste i za druge vrste brašna?
sjemenke ubacite u smjesu ili samo preko kruha?
jel pobrasnite vatrostalnu vi koji samo prebacujete/prelijevate
teaspoon je 5 ml? ja koristim one plastične što dobijem uz sirup
nisam još radila sa sjemenkama pa ne znam na to odgovor.
kad radim sa kukuruznim stavim pol kukuruznog, pol bijelog glatkog, ali mjere ostaju iste. ne uljim i ne brašnim vatrostalnu, samo ga presipam. teaspoon je manje od 5ml-žličica za kavu/čaj. ja malo pojačam sol, stavim dvije žličice i 1/4-1/2 žličice germe
Thx. meni je tvoj kukuruzni mljac! Upravo jucer narucila kukuruzno domace brasno, jedva cekam!
Ovak ja sam ovaj sa integralnim brasnom radila malo od oka ... bilo je cca 400 g integralnog i 200 g bijelog brašna, pola male zlicice suhog kvasca, to bi bilo oko cca 1/3 vrecice. I vode skoro 4 dcl, odnosno dvije salice jer integralno pokupi dosta vode i ne mozes umijesati, sjemenke sam ubacila direkt u smjesu (prvo mjesala suhe sastojke i onda ulila vodu i promijesala sa se pokupu sve brasno).
Posudu ugrijala i malo pobrasnila po dnu, i dignutu smjesu direktno ubacila unutra bez premjesavanja, poklopila i pola sata sa pokopcem i jos 15 minuta bez poklopca.
OPASKA. Zaboravila sam solnemojte ponoviti moju gresku
![]()
e da, graham je u Plodinama bilo na akciji pa sma se opskrbila..
ja dodajem sjemenke lana i to odmah u smjesu (diže se skupa s njima), ne uljim i ne brašnim vatrostalnu..samo prespem nakon 12-15 sati..što duže stoji to mi je rupičastija struktura, pa se sad trudim da je ta stanica cca 15-16 sati.Probala sam s polubijelim , graham+ bijelo pola pola, bijelo, integralno + polubijelo pola pola..kukuruzno+ bijelo s tim da sam jednu šalicu kukuruznog i dvije bijelog stavljala...
Možda sam negdje propustila, ja kukuruzno brašno za obični kruh što radim, pofurim s kipućom vodom,
dali i za no knead radite isto ili stavljate suho brašno?
Tijesto spremno, sutra popodne ide u pećnicu, bože pomozi!![]()