Ajmeeeeeee, sigurno sa zeznula stvar!!!
Stavila sam samo i saaaaamo kukurzno brašno! Ajme! Oće to biti dobro??? Vidim da svi pomješaju brašno s bijelim.
Dajte malo utjehe....Oće biti ok??
Ajmeeeeeee, sigurno sa zeznula stvar!!!
Stavila sam samo i saaaaamo kukurzno brašno! Ajme! Oće to biti dobro??? Vidim da svi pomješaju brašno s bijelim.
Dajte malo utjehe....Oće biti ok??
mislim da se čisto kukuruzno brašno neće podići...
ali što ima veze, pa drugi ti dobro ispadaju, nemoj se uzrujavati
Ana.m da li sjemenke umutis u smjesu ili ih samo posipas prije pecnice? I da li ti sjemenke utjecu na kolicinu brasna ili kvasa? Mislim i ja poceti sa sjemenkama ali jos nisam otkrila gdje se kupuju.
Sjemenke ubacim odmah sa suhim sastojcima, onako, šaku...I bude ok! Stavim više kvasca nego što piše!
Joj ako sam zaznula 3 šalice brašna....joooj....
Posljednje uređivanje od ana.m : 05.04.2013. at 23:23
E da, brašna stavim koliko piše, sjemenke dodam ekstra.
Hvala!
Zao mi je zbog brasna, mislim da ti se nece dignuti jer gluten je taj koji fermentira i napuhuje tijesto. Jedino da mu dodas jos vode i salicu obicnog brasna. To lupetam napamet sada - nemam nekog osobitog znanja na tom podrucju
Posljednje uređivanje od Tiziana : 05.04.2013. at 23:44
Ja sam ionako dodala još vode i malo više kvasca...
Nije ni bitno ako se previše ne digne, bitno da je jestiv!
moram te razočarat i reć da niš od toga
ja sam nedavno zabunom u brzini u pekač usipala čisto kukuruzno brašno misleći da sam dohvatila bijelo (bilo je od bijelog kukuruza)
ka-ta-stro-fa
nije se digao, bio je zbijen i čak gnjecav u sredini
narezala sam ga i smrznula pa sam po nekoliko šnita tostirala
nije baš bilo fino
Nisam ga još ispekla!! Budem kasnije ali ću se svakako javiti da kažem kaj je bila. p.s. smjesa izgleda grozno!
Pa dodaj prije pečenja bijelog brašna, i koliko ti treba još vode i kvasa.
Može, nekoliko puta sam ja dodavala brašno prije pečenja. Samo bih ostavila na miru još pola sata prije pećnice (nekoliko puta sam ga u žurbi i pekla praktički bez dizanja, isto je bio skroz ok).
Tiziana, kakav ti je kad ga pečeš na 180?
Dobar MartinaP al imam poboljsanu varjantu da cetvrtinu vode zamijenim mlijekom i bude mi meksi. Ne znam da li je to do mlijeka ili zato sto sam prestala otklapati. Jos nisam probala ovo na 230 pa samo pol sata
E drage moje...dodala sam ja i malo više od šake oštrog brašna i još malo vode (tople) i još malo kvasca. I čak malo octa...
ŽAS-U!!!
Shebalo mi posudu, nisam ga mogla uopće izvaditi van jer se sve zaljepilo. Koma. Pa sam ga nekako istrgala van, rajngla se namače, a kruh se suši u pečnici, tj. dno kruha se suši.
Okus uope nije loš. dapače, ali to nije kruh uopće....To je...ne znam!!
Možda ga pojedemo ujutro za doručak s jajima i svježim sirom. Ali nikad više!!
Od sad radim raženi sa sjemenkama.![]()
Ideš, nisam bila pratila ovu aninu nevolju s kukuruznim brašnom...
![]()
Nego, uhvatila me opet manija pečenja ovog kruha, jutros sam dva ispekla, jedan od mekog i polubijelog, a drugi od mekog, oštrog i prosenog brašna.
Super su ispali, samo su mali.I tako su fini da odmah nestanu, a sad stalno netko dolazi... pa se nameće pitanje: da li je netko radio duplu smjesu? Kako se to odrazi na vrijeme pečenja? Treba li produljiti?
Mojca, jesam ja.
Mjera su mi bile neke velike šalice, ne sjećam se više volumena, znam da je ispao skoro veličine (i oblika) kao kruh ispod peke.
Produljila sam vrijeme pečenja pod poklopcem za nekih 10-15 minuta, ali to uvijek možeš procijeniti dizanjem poklopca, pa ako je gornja korica suha (netijestatsta) ali bez boje, vrijeme je za pečenje bez poklopca.
Uglavnom, ekipa je bila zadovoljna (često svi kukaju da ih dokrajčim sa kruhom).
Ha-ha, kod nas je isto taj kruh na cijeni.
Dupla doza - pekla sam cca 40 minuta poklopljenog na 240/250 i još nekih 15 minuta otklopljenog. Znači, zapravo samo produljiš pečenje poklopljenog. I ide svakako veća posuda (ja duplu pečem u onoj kikiri tepsiji). Nešto ovako http://www.robot.hr/domacinstvo/posu...iri-34cm-35206
Običnu, jednostruku dozu u jena zdjeli s poklopcem, mislim da je fi 20 cm.
Za duplu ću uzeti kod svekra neku obične emaljiranu rajnglu nešto ovakvu http://www.njuskalo.hr/image-bigger/...a-16521630.jpg nemam ništa pametnije... imam negdje u šupi tu Kikiri posudu, ali njoj dno nije ravno, ima utore, to ne smeta? Ne zalijepi se?
Super, budem onda tako. Sutra radim duplu količinu.![]()
Ja pečem u onoj dobroj staroj crnoj rajngli http://mmc.bolha.com/1/image/144240/...11104d1a91.jpg i jako sam zadovoljna, poklopac sam maznula svekru, neki prastari emajlirani, taman paše.
Meni je i dno grbavo. Ali, mogu staviti back papir.
Hvala ti.
Ja ne mogu vjerovati.. doslovno mi suze idu.. ovo je najbolji kruh koji sam ikada probala, davim se, gušim se, umrijet ću, cijelog ću ga pojesti samaHvala, hvala, hvala! Danas ispekla bijeli, sad treba skužiti najbolje omjere za integralni, jaoo, bacit ću pekač u smeće
![]()
jučer sam ostala bez suhog kvasca pa sam stavila sodu u tijesto za kruh koji sam do danas ostavila
jel to OK? se smije staviti soda?
nekak si mislim zakaj ne, ali ipak pitam![]()
Naravno da se smije stavljati soda. Gle ovo: http://cookam.blogspot.hr/2013/04/br...ikarbonom.html
Ali meni to nije ista kategorija kao tijesta s kvascem. Ima prednosti i nedostatke. Nije mi fini kad odstoji.
I da - to tijesto ne treba ostavljati preko noći da odstoji jer se ne dogodi ništa. Pečeš odmah. Može i prašak za pecivo umjesto sode.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 26.09.2016. at 12:41
je i upravo se to i dogodilo - niš
tijesto ostalo kak je i bilo
al meni je u biti važno da brašno fermentira prek noći, a ne da se digne tijesto..
Ne fermentira. Za fermentaciju ti treba kvasac. Soda i prašak za pecivo djeluju drugačije, oslobađaju CO2 i tako rahli. Ono što se moglo dogoditi je umrežavanje glutena ako je pšenično brašno. Nisam nikad probala, ali zanima me kako ti je ispalo. Da li se za vrijeme pečenja diglo?
viš! znala sam da je u nečem kvaka!
znači ipak mi treba baš kvasac...
daklem ostalo prek noći potpuno isto kao i kad sam ga zamijesila
ali, srećom diglo se kad se peklo bez problema
tak da je dobro ispalo..
ali, nekaj drugo sam primijetila - kruh kad se peče sa sodom je puuno tamniji
zbog čega se to dogodi?
izgleda ko da je crno crno brašno a nije bilo..
Nemam baš iskustva. Tko zna da li bi bilo crno da ga nisi ostavila stajati, a opet, ovaj kruh s linka na slici jest prilično crn. Ja sam probala sqmo kukuruzni p3ći sa sodom, ali nije me se nešto dojmilo. Bolje mi je hitro pecivo (brašno, sol, prašak za pecivo i kiselo vrhnje) ali to se isto peče odmah, ne stoji preko noći.
Bas ste me super podsjetili na ovo, razmisljala sam kako sam se zasitila kruha iz pekaca i da bi bas jela nesto kupovno, a ovo je ko kupovna peka
Upravo se pece bijeli po receptu iz prvog posta, njega sam vec radila pa je provjereno dobar, morat cu isprobavat i druge vrste
Sutra imam goste na sarmi pa me ufatila želja za ovim kruhom.
Dakle, mogu li poduplati kolicinu i da bude sve u jednom kruhu, tj. u jednom pecenju?
Moze kako ne. Ja cu raditi smjesu za obican kruh i imam super postupak koji ispadne kao pogacice samo se trga a jako je fino.... umjesi se po obicnom receptu i 3,4 puta preklapa kao lisnato tijesto i premaze prije preklapanja svinjskom mascu. Jaako fino..
Jučer popodne sam napravila smjesu i upravo se peče. Tijesto je dobro izgledali i mirisalo.
Vidjet ću na što će ličiti kad bude pečen.
Ovu divotu od kruha radim svaki treći, četvrti dan kako smo u karanteni. Ispečem duplu dozu, od 900g brašna, kad se ohladi, prerežem na pola i u zamrzivač. Pola tog kruha nas troje imamo po tri dana, jednako je ukusan i nakon par dana. Nekad ubacim suncokretove, chia i sl. ali i bez ičega je odličan.
Moram priznati da sam nakon desetak pečenja probala da ga ne presavijam u "kovertu", preskočila sam taj dio jer svaki put zbljackam krpu ili papir za pečenje, nego sam ga jednostavno presipala direkt iz zdjele za dizanje u vruću posudu s poklopcem. Nema razlike, jednako se i digne i raspukne korica na vrhu.
Moj dodatak: kad maknem poklopac, cca zadnjih 20 minuta, premažem ga s malo maslaca, dobije znatno na mekoći korica.
Ostane ona i dalje hrskava, ali nije tako žilava i tvrda kao inače.
Posljednje uređivanje od rosa : 11.04.2020. at 10:37
Ovo s krpom ssm zaboravila, samo sa u drugu zdjelu pretresla.
Evo, pečen je.
Izgleda savršeno. Ima rupe, ali normalne, oko 1 cm u promjeru. Elastičan je. Korica hrskava, ni malo tvrda, neka 2mm debela. Još je vrel, ali probala sam. Malo je drugačiji okus nego običnom kruhu, ali je fino.
Eksperiment uspio.
Jel vi njega s nečim mažete odozgor da bude mekši prije nego ga pečete? Došla mi je dosta tvrda korica.
Nevermind, sad vidim rosin post za putar. Probat ću s tim.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Posljednje uređivanje od eryngium : 12.04.2020. at 08:55
Nisam mazala. Stavila sam vlažnu krpu na kruh čim sam ga izvadila iz pećnice. Tako radim i kad pečem obični kruh.
Moj nema tvrdu koricu,s i nije mazan s nićim
I moja tj.tjesto koji je radio veliki za šunku je pečen po principu ovog kruha bez ovlaživanja skupa pečen kruh i šunka u kruhu u pećnici sve super ispalo
Posle pečenja jedno vrijeme bilo na rešetki
Posljednje uređivanje od jelena.O : 12.04.2020. at 11:49
Cure, na vrući kruh stavite preokrenutu šalicu ili čašu. Neka fira s parom. Uglavnom, nakon toga kruh bude mekši