Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 51 to 100 of 360

Thread: Susjedin no-knead bread iliti kruh kojeg ne treba mijesiti

  1. #51
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    kruh se pece u krpi? (u loncu)
    Ne, peče se samo u loncu , bez krpe .

  2. #52
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    s poklopcem prvo, pa onda bez

  3. #53
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Da, nemojte peci krpu.

    Jos ce mi netko traziti susjedu Poljakinju (imamo bas fora ulicu, jedna Poljakinja, jedna Japanka i ja ) jer cu, u slucaju pozara, naravno svaliti krivicu na nju.

    flopice, pa sto je poslo krivo?

  4. #54
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Uspjele ste i mene natjerat da krenem peći kruh, a to mi je dosad bio totalni SF...sad sam smućkala smjesu, sutra javim rezultate.

  5. #55

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    srbija
    Posts
    586

    Default

    smuckala, i pecem ujutru.
    zanima me sta bi se desilo
    da stavim svezi kvasac umesto suvog.

  6. #56
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ovo izgleda fantastično, moram probati! Taman sam zeznula pekač izlazi mu neka bijela hrđa po donjem dijelu kalupa izvana, neš čudnije nisam nikad vidjela.

  7. #57
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    ljudi dragi, ja zaista nemam pojma što i kako ja to za....biiiiiiiiiiiip
    a sad sam se nabrijala
    pa neću ja biti najgora od sve djece
    idem opet umjesiti

  8. #58
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Mi smo ga baš ručali!! mmmm, zbilja je odličan!!

    Hvala, žene na idejji!!

  9. #59
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Lucas, 7-8 plin?
    moj je isto plinski, kod mene je to 5
    idem sad vidjeti uptustva
    Last edited by flopica; 11.07.2011 at 18:07.

  10. #60
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    tj. između 5 i 6
    5 je 220

  11. #61
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Quote Originally Posted by djuma View Post
    smuckala, i pecem ujutru.
    zanima me sta bi se desilo
    da stavim svezi kvasac umesto suvog.
    Da znas da nemam pojma. Uvijek sam pekla kruh sa svjezim kvascem, ali toga ovi cudnovati Amerikanci nemaju. Ili barem ja ne znam naci (a dok trazim, svi blijedo gledaju u mene).

    Enivej, mozda je recept iskljucivo za suhi kvasac jer niti ne znaju za drugi? Iako ga je susjeda Poljakinja i u Poljskoj i Ceskoj pekla sa suhim.

    Flopice, ajde, mozes ti to.

  12. #62
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Da znas da nemam pojma. Uvijek sam pekla kruh sa svjezim kvascem, ali toga ovi cudnovati Amerikanci nemaju. Ili barem ja ne znam naci (a dok trazim, svi blijedo gledaju u mene).

    Enivej, mozda je recept iskljucivo za suhi kvasac jer niti ne znaju za drugi? Iako ga je susjeda Poljakinja i u Poljskoj i Ceskoj pekla sa suhim.

    Flopice, ajde, mozes ti to.
    još mi samo fali jedna milk šnita da je izvadim iz pregače
    da mi dade snage
    Last edited by flopica; 11.07.2011 at 18:45.

  13. #63

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Kod svi turci....tud i ja
    eno , pomiješala sastojke , odnijela u špajzu , parkirala odmah pored pekača ( to sam isto kupila po principu kud
    svi turci...., pa sada čami prijevremeno umirovljen ) , i čekam do jutra , ali neću čekati 18 nego 12 sati.
    Nemam pojma na što će ličiti , ali za sada je prerijetko i ne znam kako ću to sutra izvaditi u komadu .
    Slijepo sam se držala recepta , reko bi moj otac još da mu 2 očenaša izmolim , pa što bude

  14. #64
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Ma ne vadis u komadu. Prolijes, pretreses, sto god. Nije ni bitno (osim onog dijela gdje prebacujes na pobrasnjenu povrsinu). Onda malo poravnas rukama i preklopis, a ne moras ni to. Pa u krpu. I pobrasnis. Opcenito mora biti ljepljivo.

    I onda peces. Pa jedes. Pa opet sve ispocetka.

  15. #65
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka View Post
    Kod svi turci....tud i ja
    eno , pomiješala sastojke , odnijela u špajzu , parkirala odmah pored pekača ( to sam isto kupila po principu kud
    svi turci...., pa sada čami prijevremeno umirovljen ) , i čekam do jutra , ali neću čekati 18 nego 12 sati.
    Nemam pojma na što će ličiti , ali za sada je prerijetko i ne znam kako ću to sutra izvaditi u komadu .
    Slijepo sam se držala recepta , reko bi moj otac još da mu 2 očenaša izmolim , pa što bude
    Ja sam "izlila" ravno u pobrašnjenu krpu, pa preko još brašna i onda sam kao malo uobličila i sve prebacila u vruču posudu!

  16. #66

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    I ja svoj zamutila, sutra pečem Ali imam neki bad feeling da neće uspjeti, možda mu baš moje negativne vibre odmognu
    Anyway Kaae baš bi bilo fora da otvoriš neku temu o razlikama između života ovdje i u SAD, obožavam tu zemlju (mislim na ljude i lifestyle onoliko koliko znam o tome, ne na politiku)

  17. #67

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    bila je tema , pa je dobila lokot

  18. #68
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    rehab, ima na linku u mom potpisu, cijeli prvi podforum je o tome.

  19. #69
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Kad već spominjete mast, neću ovakav kruh peći dok ne dobijem svinjske masti i dok mi ne dozrije paradajz u bašči.
    I onda sve fino s crvenom paprikom.
    Ja zadovoljna s kruhom s bigom iz pekača, istina, nema ove lijepe rupe, često puta ispadne baš jako kompaktan, ali je super što je dugo mekan.
    I još nešto, čisto se bojim ovo ispeći jer tko zna gdje bi mi bio kraj.

  20. #70
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Malo cu se hvaliti onim 100% bijelim, cisto zato sto predobro izgleda: taaa-daaaa!

    I jos jedan plavi kukuruzni

  21. #71

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Moj se upravo peče.
    I dalje mislim da je bilo previše vode , krpu sam dobro pobrašnila ,
    ipak mi je ostalo oko 25 % smjese zalijepljeno za krpu.

  22. #72
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka View Post
    Moj se upravo peče.
    I dalje mislim da je bilo previše vode , krpu sam dobro pobrašnila ,
    ipak mi je ostalo oko 25 % smjese zalijepljeno za krpu.
    Vjerojatnije je da je kvasac previše odradio.

  23. #73

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Pa , s obzirom na konačan ishod , ne bi se reklo da je kvasac previše odradio
    Onako , ok , drugi put malo manje vode i soli ,mislim da će biti dobar.

  24. #74

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Da se javim, naravno da mi nije uspio, nisam ni sumnjala
    Zalijepio se za lonac, izgorio mi je čep od lonca, previše se osjetio kvasac, premalo soli... I tak
    Last edited by rehab; 12.07.2011 at 12:32.

  25. #75
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    ja cu svakako probati ovaj recept, bas me zanima, inace pecem kruh po starinski (bez pekaca!) i dobro ispadne, ali uvijek sam raspolozena za upgrade. Thansk kaae

  26. #76
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Evo, kud svi Turci - tud i Winnerica ) ... Umijesila i ja, onu mješavinu raženog i bijelog brašna, pa kak Bog da... Odlučila sam ga peči sutra ujutro, znači nek stoji 18 h barem, a možda i više ak zaspim dulje ... Stavit ću ga u vrući lonac, a u lonac ću prije namjestiti onaj papir za pečenje (tak da mi se ne lijepi) i neću ga pokrit s poklopcem nego alu folijom (nadam se da ću uspjeti) jer nemam ni jedan poklopac obični, tj. bez plastike...

  27. #77
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by winnerica View Post
    er nemam ni jedan poklopac obični, tj. bez plastike...
    Ja sam to riješila tako da sam manju tepsiju(u koju sam stavila smjesu), pokrila večom tepsijom.

  28. #78
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Nisam (još) probala, ali mislim da ne trebaš nikakav papir za pečenje. Lonac se i grije upravo zato da se ne lijepi. MOram probati, a nemam nikakav lonac s poklopcem (samo zepterlike suđe) ali imam emajlirani kikiri, pa će kruh biti ovalni, he he he... Samo nek vani padne temperatura na 25oC da se usudim uključiti pećnicu.
    Last edited by Peterlin; 12.07.2011 at 14:03.

  29. #79
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Bravo Peterlin!!! Upalila si mi lampicu! Imam i ja kod mame Kiki za pečenje, nek bude ovalni kruh (to joj moram zdimit što prije)!

  30. #80

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    srbija
    Posts
    586

    Default

    da prijavim, odlicno!!!
    previse vode, ili premalo brasna je bilo
    pa sam ga jedva prebacila sa krpe u lonac
    ali ispao je rumen i zlatan, preeukusan!
    dakle, nema ga vise.
    za rucak sam danas imala i sataras,
    pa je ovaj vruc 'leb dosao ko kec na 10.
    sledeci put moram napraviti veci, da nesto i ostane,
    a moram probati i sa svezim kvascem.
    hvala kaae i kahna!

  31. #81
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    A jel baš mora u krpu-pošto se ljepi-ili može u plastičnu posudu npr.?

  32. #82
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Svi kazu da je najbolje da odstoji u toj krpi tih sat vremena. Ja i dalje ne cekam, ali stavljam na krpu i zalijepi se samo kad zeznem.

    Lijepljenje je puno lakse izbjeci ako se tijesto istrese na pobrasnjenu povrsinu, uvalja u to brasno, a onda prebaci na krpu. Dosla do ovoga... iskustvom i isprobavanjem.

    Ponekad ce se zalijepiti za lonac, ali i to se dogadja samo i iskljucivo kad se zezne ovaj dio s brasnom. Ako se dogodi, ne cupati i vuci vec poklopiti kad izadje iz pecnice i iskliznut ce za 10-ak minuta kad se mrvicu oznoji.

    djuma, bas me zanima sto ce i kako ce biti sa svjezim kvascem.

  33. #83
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Quote Originally Posted by winnerica View Post
    Evo, kud svi Turci - tud i Winnerica ) ... Umijesila i ja, onu mješavinu raženog i bijelog brašna, pa kak Bog da... Odlučila sam ga peči sutra ujutro, znači nek stoji 18 h barem, a možda i više ak zaspim dulje ... Stavit ću ga u vrući lonac, a u lonac ću prije namjestiti onaj papir za pečenje (tak da mi se ne lijepi) i neću ga pokrit s poklopcem nego alu folijom (nadam se da ću uspjeti) jer nemam ni jedan poklopac obični, tj. bez plastike...
    nemaš potrebe za papirom
    a zar nemaš vatrostalnu zdjelu s poklopcem?

    Meni je isto ovaj kruh zakon, mada mi nije nikakav problem zamjesiti kruh, obožavam raditi dizana tjesta, valjda zato

    sretno svima koji peku

  34. #84
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    Lucas, 7-8 plin?
    moj je isto plinski, kod mene je to 5
    idem sad vidjeti uptustva
    hvala ti... nemam uputstva od ovoga tak da sve pečem odokativno....
    hvala ti....

  35. #85
    Daisy@'s Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    242

    Default

    ja ga danas isprobala,potaknuta vama
    i bio je super...samo..kad se ohladio,stvrdnuo se,jel se to i vama događalo ili ne?

  36. #86
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Ovisi sto znaci to da se stvrdnuo. Ako je kao kamen, onda mi se to ne dogadja. Ako se malo osusi, onda da, ali to tek negdje pred kraj drugog dana.

    Susim ga na zraku, a kad se skroz ohladi, onda motam u tanku pamucnu kuhinjsku krpu i cuvam u drvenoj kutiji za kruh. I odlican je.

  37. #87
    Daisy@'s Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    242

    Default

    e to,osušio se ko da mu je drugi dan...hmmm...
    i to odmah nakon što se ohladio,postao je takav...kad je bio gotov,stavila sam ga u krpu i tako stoji,ali ne odustajem,sutra opet pravim drugi..
    pekla sam ga u ovalnoj keramičkoj teći i odmah pojela pola dok je bio topao

  38. #88
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Meni se ne susi tako brzo.

    Jednom sam ga, dok sam jos radila cijelu smjesu, ostavila sedam dana. I nije bio skroz suh, a ni plijesan se nije pojavila. No ipak sam smanjila kolicinu, nekako mi je bio bed jesti tako star kruh. Isprepadali me na sve strane, jel.

  39. #89
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Quote Originally Posted by Lucas View Post
    hvala ti... nemam uputstva od ovoga tak da sve pečem odokativno....
    hvala ti....
    5 je 220, onda bi bilo između 5 i 6,
    ja opet sutra pečem

  40. #90

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    srbija
    Posts
    586

    Default

    ma ja nemam pojma kako vam moze to stajati
    da ga nismo svi jeli za rucak
    ostatak bih sigurno smlatila ja do vecere.
    ovako dobar lebac grehota je da doceka sutradan.

  41. #91
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Mjesavina bijelog psenicnog i razenog brasna ispala je - odlicno!

  42. #92
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    I ja sam radila mješavinu raženog i pšeničnog brašna, o.k. je ispalo ali nije mi to to... To mi je onak, za doručak ili večeru poput lepinje neke. Inače, budući da nije klasično rađeno dizano tijesto i kora mu je bila deblja i stvrdnuo se kad se ohladio. A i količinski - pa koliko vi ljudi jedete toga kad vam ostane za drugi ili treći dan? Nas je doma 5, od toga 3 odraslih i nije mi za jedan obrok dosta...

  43. #93
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    evo i mene...

    jucer umijesala, sad se pece. i mene je prvo brinulo hocu li imati dovoljno veliku posudu za te - tako komentirane kolicine - bojim se da ce i nama sad biti vrlo kratkog vijeka.

    u prvoj zdjeli (staklenoj) se dosta lijepio, no prebacila sam ga odvajajuci ga od zdjele spatulom. a krpu u zdjeli sam dooooooobro posula brasnom i onda na to istresla tijesto, posula opet brasnom i poravnala rukama i pustila da stoji dok se pecnica grije.

    jedino jos ne znam hoce li se lijepiti za zdjelu u kojoj se pece, al obzirom na kolicinu brasna po i oko njega - ne bi trebao...

  44. #94
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    ali imam emajlirani kikiri, pa će kruh biti ovalni, he he he...
    Što je to? Ja imam možda nešto slično i to zovem pekač. Crni, emajlirani, dubine oko 7 cm, kao mala ovalna tepsijica i ima isti takav poklopac. Često ga koristimo za sve vrste pečenja u pećnici.
    Kaae, kad kažeš da se ne suši brzo..., a je li mekan kad se ohladi? Onako, spužvast? Mene ovaj s bigom muči (Davore, daj neki savjet) jer mi sutradan više nije tako mekan. Ne znam u čemu je caka. Ne očekujem da bude super mekan kao oni iz trgovine sa sto čuda u smjesti, ali ipak.

  45. #95
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Nije nikad spuzvast. Kad je svjez i topao, kora je jako hrskava, relativno debela, a unutra je kruh s rupama. Tekstura mu je gruba; ne znam kako bih to drugacije opisala. Kad se ohladi, kora ostaje hrskava sve dok ne odstoji recimo 5-10 sati zamotan u krpu, u drvenoj kutiji za kruh. Ono unutra u principu ostaje isto.

    Dakle nije ni blizu spuzvastom, da je spuzvast, nama se ne bi svidjao.

  46. #96
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    pola ga nema, ma i vise od pola al sam zabranila daljnje jedenje da i tata stigne kusat

    ispao je fin, ukusan, mekan i sasvim dovoljno "rustikalan" klinci odusevljeni. jedino nam je kolicina skroz premala. moramo duplat.

    u zdjeli u kojoj se pekao nije se zalijepio, brasno ga je drzalo. a kontam da bi i veci mogao stati u istu posudu, u stvari, nadam se... vidjet cu sutra. odo sad umijesat drugi...

  47. #97
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    Što je to? Ja imam možda nešto slično i to zovem pekač. Crni, emajlirani, dubine oko 7 cm, kao mala ovalna tepsijica i ima isti takav poklopac. Često ga koristimo za sve vrste pečenja u pećnici.
    Da, to je to - pekač. Poklopac je isti kao i dno. To je jedina emajlirana posuda s poklopcem koju imam u kući. U tome pečemo sve živo, pa namjeravam i kruh.

    (Još uvijek se nisam odlučila peći kruh, jučer popodne vani je bilo 36oC, čekam hladnija vremena...)

  48. #98
    smedja's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    863

    Default

    Ne znam tocno s cim raspolazem na moru, ali doma imam samo keramicke pekace.
    Dakle, ne emajlnirani lonac (to je netko probao pa mu se otopila rucka od poklopca?) nego emajlirana tepsija za kolace. Bolje ako ima i poklopac, ako ne onda poklopiti folijom.
    Jel pozeljno da je ta posuda okrugla ili barem ovalna? Hoce li se kruh razmiliti svugdje naokolo ako bude tepsija prevelike povrsine?

    Mislim da imamo staklenu vatrostalnu ali recite sto je bolje...
    Last edited by smedja; 14.07.2011 at 09:11.

  49. #99
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    dakle, da podnesem izvještaj
    kruščić je uspio, al mu je kora jako tvrda
    ne znam jel tako i vama?

    s obzirom da mi je uspjelo ispeći nešto da ne izgleda ko palačinka, ja sretna ko mali mujo

  50. #100
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Flopice, meni je kora ispala jako tvrda.
    Kruh je fin, isto sam ga pekla prvi put u životu i presretna sam da uopće liči na kruh, ali muči me ta kora...

Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •