Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: bez mesa

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno bez mesa

kod mesa me ponajvise smeta sto mu u stvari ne znam porijeklo, tj. cime je zivotinja bila hranjena. nisam bas odusevljena niti idejom ''domaceg'', jer to pak ne prolazi nikakvu kontrolu (osim ako imate nekog poznatog od kog kupujete). zato sam u potrazi za JEDNOSTVNIM receptima, da nekako bezbolno zamijenim meso tofuom, seitanom, tempehom isl., a da bas ne moram upisivati tecaj u makronovi. nisam bas neka majstorica u kuhinji, eto pocelo me zanimat kuhanje otkad sam mama (dohranu smo poceli pred godinu dana), stoga pomagajte.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Najjednostavnije je spržiti ili spohati tofu i seitan, kao šnicle. Samo ih prethodno treba marinirati, jer su poprilično bljutavog okusa, posebno tofu.
    Možeš ih samo namazati sa malo soja sosa, ili ih baš marinirati u soja sosu i začinima (npr. meni za tofu paše maslinovo ulje+soja sos+bosiljak ili limun+đumbir+soja sos). I onda ih ispržiš na malo ulja (tofu) ili ispohaš kao šnicl (seitan).

Osim toga, tofu npr možeš narezati na kockice, marinirati sa malo soja sosa pa dodati u bilo koji umak od povrća, u wok (umjesto mesa), a sa seitanom možeš napraviti zapravo svako jelo koje radiš sa mesom, jednostavno zamijeniš meso seitanom (npr. nekakav saft, opet jelo u woku itd.)

Tofu možeš i samljeti (prije toga malo ocijediti) na grublje komadiće pa ispržiti na malo ulja, dodati sol i malo kurkume - to je 'kajgana' od tofua, može se ubaciti u pirjanu rižu.

Imaš zgodan sajt sa veganskim receptima

www.vegweb.com

na njemu imaš poglavlja tofu i seitan, vidjet ćeš npr. da ima dosta recepata tipa 'where's the beef stew' , znači kojekakvi saftovi i gulaši od seitana.

Osim toga, Makronova je izdala jako zgodne knjižice sa receptima, pa postoji knjižica Tofu i knjižica Seitan, koštaju 50-ak kuna, samo prvo pogledaj recepte jer makrobiotičari koriste puno neobičnh namirnica u njima.

Btw. pretpostavljam da ti je namjera i dijete hraniti tofuom i seitanom, ja ih sad pomalo uvodim svojoj curici ali bez previše uspjeha - ne sviđaju joj se

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pogledaj na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.php pa na vegetarijansku kuharicu. Recepti su (koliko sam vidjela ovako povrsno) uglavnom veganski odnosno makrobiotici, sto je nama doma malo bljedunjavo, jer vise volimo npr. indijsku kuhinju, ali dobro dodje za
    promjenu.

Sejtan ima neutralan okus (osim ako kupis marinirani ili dimljeni), a tofu jos malo gore od neutralnog, moglo bi se reci bljutavi (sad tu opet dolaze dimljeni, pa sa rostilja, sa povrcem, u ovakvoj onakvoj marinadi, sto onda bude jako ukusno za razliku od obicnog). Dakle, ako kupis obicni, morat ces nesto uciniti s njim da ima okusa. Sejtan mozes pirjati zajedno s povcem, pa onda on pokupi okus od povrca. Recimo ljetna kombinacija: luk, cesnjak, paprike, patlidzan, tikvice, paradajz, zacinsko bilje (persin i slicno) i sejtan. Tofu ima izrazeniji okus pa ako ti se ne svidi izvorno, nece se lako uklopiti.

Mozda najjednostavnije za pocetak je da probas spohati (mozda nije najzdravije, ali eto). Prije pohanja namocis nakratko u kombinaciju soja-sosa i cesnjaka u prahu (moja omiljena)i/ili kojih god zacina hoces, i onda dalje brasno-jaja-mrvice. Sejtan bih ti preporucila domaci jer je ovaj iz ducana uglavnom gumen (mogu ti poslati broj tipa koji ga radi). Taj domaci se onda treba malo ocijediti od vode i onda u marinadu.
    Tempeh nismo puno koristili ali smo ga u istu marinadu namakali, onda u ostro brasno i na vrelo ulje - ispalo vrlo ukusno.

Ako volis kinesku kuhinju, mozes raditi i nekakvo kinesko povrce u voku i dodati na kockice sejtan ili tofu. Recimo evo jedan jednostavan recept (podravkin), ne ide puno kineskih zacina, pa je mozda zgodan za pocetak (spagete mozes zamijeniti nekom drugom tjesteninom) u koji mozes ubaciti sejtan/tofu na kockice (a te kockice takodjer prije mozes nakapati sa soja sosom):

Špageti s povrćem

20 dag tanjih špageta
    20 dag šampinjona
    2 češnja češnjaka
    10 dag mrkve
    20 dag tikvica
    20 dag poriluka
    10 dag špinata
    1 dl ulja
    1 dl sojina umaka
    1 žličica đumbira
    1 žličica Vegete
    Povrće očistite, operite i ocijedite. Poriluk i tikvice narežite na tanke rezance, a šampinjone na listiće. Češnjak nasjeckajte, mrkvu narežite na rezance i blanširajte. Špagete skuhajte (ali ne do kraja) u neposoljenoj vodi, ocijedite ih i ostavite na toplome mjestu.
    Na ugrijanom ulju u dubokoj tavi ili voku kratko popržite lješnjak i mrkvu pa ih istresite na špagete. U istu posudu dodajte malo ulja, popržite poriluk i tikvice, pa ih također istresite na špagete. Postupak ponovite sa špinatom i šampinjonima. Na kraju dodajte đumbir, sojim umak i Vegetu, promiješajte, pa vratite u posudu ili vok. Prije toga pripremljeno povrće i špagete lagano izmiješajte i kratko zagrijte
    Ovo jelo možete obogatiti poprženom piletinom narezanom na rezance.
    Savjet: Pri pripremi ovog jela valja pripaziti da se povrće ne prekuha, a sasvim mlad špinat ne trebate usitnjavati.

U principu, sejtan vrlo cesto mozes ubaciti u recepte gdje inace ide meso, a s tofuom ce ti trebati malo iskustva.

Ako imas jos dilema, pitaj dalje!

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pretraznik ponovo radi (yeeh!) pa mozes potraziti i na njemu... Bilo je dosta postova s bezmsenim receptima. Vidi npr.
    Bezmesni rucak

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •