Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
ma ne treba se piti ono koje je staro 3 dana. Naravno da je preporuka, poželjno piti što svježije; nego ako ostane nepotrošeno, trebalo bi biti upotrebljivo, negdje 4., 5. dan se samo od sebe ukiseli, ali ne na način da je ukusan jogurt nego je kiselo i takvo se nije dalo uporijebiti...koliko se sjećam
Varaš se, pa to ti je doslovno to - kiselo mlijeko. Fora je da se ne jede prvi dan kad se počne kiseliti, nego treba par dana da se napravi pravo kiselo mlijeko. To pravo je meni bilo najbolje kad je tvrdo, da ga možeš žlicom "rezati". Onako kao užasno čvrsti jogurt.
Mlijeko se stavi npr. u veliku staklenku i npr. u špajzu. Kad se ukiseli na njemu se napravi debeli sloj vrhnja, koje možeš koristiti baš kao vrhnje, ili napraviti putar, a kiselo mlijeko jedeš u tom obliku, ili napraviš od njega sir (na vatri zagriješ kiselo mlijeko i procijediš kroz cjediljku. U cjediljki ostane sir, a "vodu" koju ocijediš isto možeš popiti ili koristiti za mijesiti tijesto. Ta voda je sirutka.
Uglavnom, vrlo iskoristiva namirnica.