-
Lagane, slane večere
Trebam ideje za lagane, slane večere.
Naime, kćer od pet godina loše reagira na tešku hranu za večeru (a obožava jesti navečer, tad je najgladnija), točnije, često noću povraća nakon takvog obroka.
I inače je osjetljivija na svježinu hrane (rijetki posjeti restoranima znaju rezultirati šestosatnim povraćanjem) tak da sam izbacila večeru nakon 17-18 sati od ostataka ručka. Nakon toga može dobiti kruh s maslacem, griz, kukuruzne žgance, kruh i pekmez, jogurt, pahuljice.
Ali ona je glaaaaadnaaaaaaa
Pomagajte s idejama!
-
voće kao dodatak na to što si napisala. od kukuruznog brašna projice sa sirom. krompir pečen u ljusci.
neka lagana supica...
-
možda salata? Nabacaš 2-3 vrste salatnog povrća + kuhano tijesto + lagani dresing ... Samo oprez s količinama - 200g tijesta + 1 krastavac + 1 paradajz + 1 paprika + 100g feta sira i razne džidže za dresing = večera za cijelu obitelj (i zauzme veliku zdjelu)
-
Takve salate su nam često ručak, ali mogla bi probati i za večeru.
Što su to projice, Hajdi?
-
Enela
http://www.coolinarika.com/recept/brze-projice/
samo su meni kalupi za mafine preveliki, nego ima tih plehova s manjim rupama.
-
Aha, to je nešto slično zlevki (zlevanki, cicvari, cicmari...). Probat ću i ovu varijantu.
Kakvo mi je dijete izjelica, a ima samo 16.5 kila
Posljednje uređivanje od enela : 10.07.2011. at 23:11
-
Davor je odlično opisao i naše večere. Osim toga, moji obožavaju rižoto (crni od sipe i bijeli od kozica) ali ne znam da li se to baš računa u lagane večere...Dobro prolaze i njoki (jer je to brzo gotovo) s raznim preljevima.
Sad je vruće pa ne kuhamo i ne pečemo baš puno i večere se svode na sir i vrhnje, sirni namaz raznih vrsta + recimo paradajz (na salatu ili samo posoljen). Ako ostane od ručka, za večeru dajem uglavnom samo juhu i to odlično prolazi. Ponekad pržim tikvice na roštilj tavi, isto i patlidžane. To se ne mora raditi neposredno prije obroka nego unaprijed, pa začiniš (sol, papar, malo češnjaka, maslinovo ulje) i ostaviš za večeru da bude hladno.
Kad nije prevruće za pećnicu, dobra je španjjolska pita (apricot je davno dala recept, ali ja ću staviti ovaj link jer ima i sliku: http://www.gastro.hr/spanjolska-pita-352.aspx ), razne savijače slane, s grisom i bez i slično. I žemljača (složenac od starog kruha) ali to je sve na isti kalup.
Voće - oprez kod izbora, nije pametno davati kiselo voće navečer (kiwi, višnje, agrumi) jer može izazvati probavne smetnje. Isto vrijedi i za svježe krastavce - meni navečer teško sjednu na želudac, ali to je individualno.
-
Peterlin kako se radi žemljača?? daj recept ak može
-
Žemljača je najjednostavnija stvar koja postoji. (Pisala sam već prije kak se radi, ali ne mogu sad naći link). Služi za pražnjenje frižidera od ostataka svih vrsta:
Ima dvije varijante - slatka i slana.
Osnova je stari kruh. Ja slatku radim od tamnih integralnih kruhova, a slanu uglavnom od bijelog kruha ili peciva (čak znam namjenski kupiti za to, jer rijetko kupujemo bijeli kruh za jesti).
Stari malo prosušeni kruh (oko pola do 3/4 kg) narežeš na kockice i zaliješ mlijekom (vrućim, ali ne kipućim, malo više od pola litre za standardni pleh). Možeš i hladnim ako imaš dosta vremena, jer kruh se mora razmočiti. Dodaš 2-3 jaja, 2-3 žlice ulja, razmutiš sve da bude kao smjesa kao za kolač (tekuće, ali gusto) i onda dodaješ sastojke po želji.
U slatku ja ubacujem cvebe i drugo kosano suho voće, vanilin šećer + obični po želji, cimet, može čak i ribanu jabuku (ne previše), sjeckane orahe i drugo orašasto voće itd., a u slanu sitno kosani špek, luk, češnjak i začinsko bilje (peršin, celer, po želji kopar, bosiljak i drugo - može i suho iz bočice).
Umjesto mlijeka može voda+vrhnje za kuhanje. Može i jogurt... Nema recepta ni pravila.
Smjesu ubaciš u nauljeni pleh i pečeš na fest jakoj vatri cca 20 min, odnosno koliko treba da uhvati lijepu koricu.
Evo našla na Coolinarici sliku: http://www.coolinarika.com/recept/zemljaca/
-
hvala... super ideja...meni uvijek ostane puno kruha.... obično ga znam onako na šnite samo s jajima i mlijekom prepeći,u biti je to na isti kalup samo što u žemljaču još svašta natrpaš i zapečeš u pećnici...mljac
mi u zadnje vrijeme po ovim vrućinama,za večeru najčešće pojedemo nekakve krem juhice u koje ubacim ili malo ribane kašice ili one jušne okruglice.... sad nam je trenutno aktualna krem juha od tikvica i moj trogodišnjak i ja se ubijamo u tome...
-
-
rižoto od ječma,integralne riže i pira.zasitno a meni ok podnošljivo,a imam isti problem ko tvoja kćer,ubije me navečer hrana.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma