Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Lagane, slane večere

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Lagane, slane večere

Trebam ideje za lagane, slane večere.

Naime, kćer od pet godina loše reagira na tešku hranu za večeru (a obožava jesti navečer, tad je najgladnija), točnije, često noću povraća nakon takvog obroka.
    I inače je osjetljivija na svježinu hrane (rijetki posjeti restoranima znaju rezultirati šestosatnim povraćanjem) tak da sam izbacila večeru nakon 17-18 sati od ostataka ručka. Nakon toga može dobiti kruh s maslacem, griz, kukuruzne žgance, kruh i pekmez, jogurt, pahuljice.
    Ali ona je glaaaaadnaaaaaaa

Pomagajte s idejama!

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

voće kao dodatak na to što si napisala. od kukuruznog brašna projice sa sirom. krompir pečen u ljusci.

neka lagana supica...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možda salata? Nabacaš 2-3 vrste salatnog povrća + kuhano tijesto + lagani dresing ... Samo oprez s količinama - 200g tijesta + 1 krastavac + 1 paradajz + 1 paprika + 100g feta sira i razne džidže za dresing = večera za cijelu obitelj (i zauzme veliku zdjelu)

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Takve salate su nam često ručak, ali mogla bi probati i za večeru.
    Što su to projice, Hajdi?

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Enela
    http://www.coolinarika.com/recept/brze-projice/

samo su meni kalupi za mafine preveliki, nego ima tih plehova s manjim rupama.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Aha, to je nešto slično zlevki (zlevanki, cicvari, cicmari...). Probat ću i ovu varijantu.
    Kakvo mi je dijete izjelica, a ima samo 16.5 kila
    Posljednje uređivanje od enela : 10.07.2011. at 23:11

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Davor je odlično opisao i naše večere. Osim toga, moji obožavaju rižoto (crni od sipe i bijeli od kozica) ali ne znam da li se to baš računa u lagane večere...Dobro prolaze i njoki (jer je to brzo gotovo) s raznim preljevima.

Sad je vruće pa ne kuhamo i ne pečemo baš puno i večere se svode na sir i vrhnje, sirni namaz raznih vrsta + recimo paradajz (na salatu ili samo posoljen). Ako ostane od ručka, za večeru dajem uglavnom samo juhu i to odlično prolazi. Ponekad pržim tikvice na roštilj tavi, isto i patlidžane. To se ne mora raditi neposredno prije obroka nego unaprijed, pa začiniš (sol, papar, malo češnjaka, maslinovo ulje) i ostaviš za večeru da bude hladno.

Kad nije prevruće za pećnicu, dobra je španjjolska pita (apricot je davno dala recept, ali ja ću staviti ovaj link jer ima i sliku: http://www.gastro.hr/spanjolska-pita-352.aspx ), razne savijače slane, s grisom i bez i slično. I žemljača (složenac od starog kruha) ali to je sve na isti kalup.

Voće - oprez kod izbora, nije pametno davati kiselo voće navečer (kiwi, višnje, agrumi) jer može izazvati probavne smetnje. Isto vrijedi i za svježe krastavce - meni navečer teško sjednu na želudac, ali to je individualno.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Peterlin kako se radi žemljača?? daj recept ak može

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Žemljača je najjednostavnija stvar koja postoji. (Pisala sam već prije kak se radi, ali ne mogu sad naći link). Služi za pražnjenje frižidera od ostataka svih vrsta:

Ima dvije varijante - slatka i slana.

Osnova je stari kruh. Ja slatku radim od tamnih integralnih kruhova, a slanu uglavnom od bijelog kruha ili peciva (čak znam namjenski kupiti za to, jer rijetko kupujemo bijeli kruh za jesti).

Stari malo prosušeni kruh (oko pola do 3/4 kg) narežeš na kockice i zaliješ mlijekom (vrućim, ali ne kipućim, malo više od pola litre za standardni pleh). Možeš i hladnim ako imaš dosta vremena, jer kruh se mora razmočiti. Dodaš 2-3 jaja, 2-3 žlice ulja, razmutiš sve da bude kao smjesa kao za kolač (tekuće, ali gusto) i onda dodaješ sastojke po želji.

U slatku ja ubacujem cvebe i drugo kosano suho voće, vanilin šećer + obični po želji, cimet, može čak i ribanu jabuku (ne previše), sjeckane orahe i drugo orašasto voće itd., a u slanu sitno kosani špek, luk, češnjak i začinsko bilje (peršin, celer, po želji kopar, bosiljak i drugo - može i suho iz bočice).

Umjesto mlijeka može voda+vrhnje za kuhanje. Može i jogurt... Nema recepta ni pravila.

Smjesu ubaciš u nauljeni pleh i pečeš na fest jakoj vatri cca 20 min, odnosno koliko treba da uhvati lijepu koricu.

Evo našla na Coolinarici sliku: http://www.coolinarika.com/recept/zemljaca/

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

hvala... super ideja...meni uvijek ostane puno kruha.... obično ga znam onako na šnite samo s jajima i mlijekom prepeći,u biti je to na isti kalup samo što u žemljaču još svašta natrpaš i zapečeš u pećnici...mljac

mi u zadnje vrijeme po ovim vrućinama,za večeru najčešće pojedemo nekakve krem juhice u koje ubacim ili malo ribane kašice ili one jušne okruglice.... sad nam je trenutno aktualna krem juha od tikvica i moj trogodišnjak i ja se ubijamo u tome...

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala na idejama.

Ponekad za večeru radim i kljukušu, to isto volimo.
    Žemljaču još nisam radila u slanoj varijanti, a moram probati i španjolsku pitu (čini mi se da je aprin recept bio s jogurtom).

Za voće imaš pravo. Jednom je povraćala nakon frapea od kivija i banane. Dosta mi je već te metode pokušaja i pogrešaka htjela bi igrat na sigurno.

Grilano povrće - da li je to lako probavljivo? Za ručak to jedemo, ali ne znam kak bi bilo za večeru.

Krastavci i meni teško sjedaju, kao i paprika, jaja, ali ja nikad od toga noću ne povraćam

Idealno bi bilo da večera oko 19 i u 10 u krevet, ali ona nakon ta tri sata ogladni i onda joj obično ponudim kruh ili kruh i putar. Mislim si da bi možda bilo bolje da joj onda dam neku laganu večeru tipa kljukuše s jogurtom oko pola devet.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

rižoto od ječma,integralne riže i pira.zasitno a meni ok podnošljivo,a imam isti problem ko tvoja kćer,ubije me navečer hrana.

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

I sama tražim neke ideje za doručak/večeru pa naiđoh i na ovu temu pa evo da i ja podijelim jednu od svojih omiljenijih kombinacija (a mogu se varirati sastojci):

450g brašna za dizana tijesta (ponekad malo pomiješam i koju drugu vrstu brašna)
    1/2 žličice soli
    malo svježe mljevenog crnog papra
    225g sira (svježeg kravljeg ili ricotte)
    1 jaje
    3 žlice mješavine svježeg nasjeckanog začinskog bilja (a može i samo jedna vrsta, kako se ima)
    240ml mlijeka
    1 žlica sezamovih sjemenki za posipavanje (po želji, može i bez)

Pomiješati sir, jaje i zač.bilje u glatku smjesu te je umiješati u prosijano brašno, posoliti i popapriti.
    Miješati tupim nožem, postepeno dodavati mlijeko da se dobije meko tijesto, ali ne smije biti ljepljivo.
    Na kraju domijesiti rukama na pobrašnjenoj podlozi.
    Tijesto podijeliti na hrpice (8-10), staviti na nauljeni lim dovoljno udaljene, premazati mlijekom i posipati sezamom i staviti u vruću pećnicu na 190 te peći cca 20-25min, dok ne postanu zlatno smeđe i zvuče šuplje na dodir.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •