Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Koje pretrage?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Koje pretrage?

Htjela bih si prekontrolirati rad bubrega, jetra, gušterače, žući i inih unutrašjih organa. Napravila bih ultrazvuk, ali ne znam kaj još je značajno provjeriti. Krvnu sliku? Neke posebene krvne pretrage?
    Moja doktorice je od vrste kojoj moraš reći točno što želiš i tak i dobiješ (ali stvarno, ja moram doći k njoj i reći joj koji lijek da mi pripiše)

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jedino što mi pada na pamet osim UZV, za jetru napravi jetrene probe (enzime, rade se u "običnim" labosima u domovima zdravlja, nije potrebno ići u bolnički labos). Ako ti je šećer u krvi uredan, onda je najvjerojatnije i s gušteračom sve ok. Ako nemaš tegoba s mokrenjem, UZV bubrega i urinokultura su vjerojatno dovoljni. Postoje i puno kompliciranije pretrage bubrega, ali uključuju rendgensko snimanje, pa se ni ne rade bez velike potrebe, samo kad je nužno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jel' imaš neki posebni razlog za pretrage? Mislim na nekakve smetnje?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Obično se radi kompletna krvna slika (KKS), urea, kreatinin i jetreni enzimi, te GUK(glukoza u krvi). A za UZV bi možda ipak trebala imati nekakvu indikaciju.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma pušem na hladno. Otkad mi je prošle godine otkriven karcinom šitnjače sasvim slučajno (išla sam samoinicijativno na UZV), a nisam imala nikve specifične tegobe osim debljine :smajlić koji se srami:, hoću si napraviti kompelatn pregled.

RTG srca i pluća mi je napravljen i OK, šećer nemam, nemam neke posebne tegobe, ali imam neke koje mogu značiti bilo što. Nedavno sam pročitala da "tvrdi i ljuskavi" laktovi mogu biti indikacija za poremećaje u gušterači i jetri.

Čvrsto sam odlučila da ću barem svake 2 godine ići na kompletne preglede.

A UZV ću si sama platiti u privatnoj poliklinici, samo ću uzeti uputnicu za laboratorij.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za gušteraču možeš u domu zdravlja napraviti još i amilazu. Ali te ti pretrage neće baš puno otkriti. UZV je nešto bolja stvar, ali moraš raditi ciljane pretrage za svaki organ ili možeš za teške pare napraviti magnetsku rezonancu cijelog tijela, ili za manje pare ali više zračenja, ct.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zaboravila sam napisati i masnoće u krvi, dakle kolesterol, trigliceride, ldl,hdl. A cijena MR-a privatno je 1.500 kn.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj hagulkica prvotno napisa
    . A cijena MR-a privatno je 1.500 kn.
    Ali samo jedne regije. :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •