prvo i osnovno - ja se ne rastavljam
ali, kako u zadnje vrijeme pružam po kućama psihološku pomoć, dobila sam zadatak da malo o temi pitam vas. rekla sam da ste jako pametne :mgreen:
iz razloga što se nismo složile. prijateljica koja se rastavlja i ja.
kratki uvod - dakle, rastavljaju se, oboje razumni, sporazumno, sve u najboljem redu, koliko može biti u najboljem redu. starije dijete će u devetom mjesecu krenuti u školu, mlađe ima 3 i pol godine. odlučili su sačekati do prvog mjeseca, da se stariji malo privikne na školu. i onda bi se tata iselio, a dva-tri dana prije bi sazvali djecu i zajednički bi im, prema literaturi kako već ide, i koju intenzivno proučavaju, objasnili situaciju.
dakle, ovako nekako:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=155&Show=889
ja sam to tek sad pročitala, nisam čitala ništa od toga, jer mi srećom nije trebalo, ali kad se probam prisjetiti sebe, kao djeteta, nikako ne bih voljela da me se tako sazove na sastanak (već to je nekako neobično, zar ne?) i da mi se priopći tako jedna promjena u mom životu. mislim, jasno mi je da ne valja nikako, al ovo mi se čini nekako - prestrašno. mislim da bih cijeli život pamtila taj razgovor. nije prirodno.
ne znam, ja ne bih tako.
ja bih nekako da nema tog razgovora. ne volim te razgovore.
nego, pomalo. onako kako su oni došli do spoznaje o razvodu. a ne ovako, iz vedra neba pa u rebra. da on odlazi pa se vraća pa se raspravljamo pa se svađamo pa ja tužna pa on tužan - mislim da život treba živjeti s djecom, kakav god da je. da uz put čuju jer do trenutka rastave, to na kraju krajeva nit nije imalo veze s njima. da čuju riječ rastava, da sumnjaju u rastavu, da pitaju -mama, a što to znači rastava.
mislim, možda oni i kuže da se nešto dešava, u što iskreno - sumnjam.
sve je to po preporuci psihologa, ali, ja se već nisam složila ni s ovim čekanjem do kraja prvog polugodišta. opet mi je neprirodna situacija.
znam da nisam stručna i da tko sam ja da dajem savjete o tome kako djeci priopćiti razvod. i vjerojatno pišem (i pričam) gluposti.
al eto - uvjerite me.
samo da znate, praćene ste i izvana
e da, ifi, pls, odluka je definitivna, nema više nazad.![]()