Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Selidba majke i djeteta i promjena skole

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Selidba majke i djeteta i promjena skole

Evo i mene na ovoj temi. Desilo se da smo se pred 2 mjeseca malena i ja preselile u moje malo mjestasce . Predivno nam je tu, prekrasna plaza, puno vrta, lijepa kuca, malena ima ogromnu sobu... ma sve 5 sto se nje tice . Medjutim, kako ju nisam htjela premjestati iz skole u kojoj je sada, do kraja skolske godine ju svaki dan moram voziti u skolu koja je od nas udaljena 30 km. Nije bio smisla da ju premjestam polovicom drugog polugodista. Ovu jesen ju planiram preseliti u skolu koja je samo 100 m od nase kuce i tu nailazim na uzasne probleme koje mi stvara njen otac (moj bivsi suprug). Sadasnja skola je od njega udaljena ma niti 1 km i njemu odgovara da ju svaki dan pokupi iz skole i onda dovodi k meni u 6 i pol navecer (ne pitajte kako se to desilo - da! ne vidim dijete cijeli dan i u to vrijeme je bas za nista ). Na taj nacin je vidjanje odredjeno i u sudskoj presudi. Madjutim, uzasno se protivi preseljenju u drugu skolu jer mu je 'daleko svaki dan voziti' (a kao meni nije daleko voziti ju svaki dan u skolu). Sto on hoce? E pa tvrdi da imamo 'zajednicko skrbnistvo' (sto u nasem zakonu kao termin ne postoji) i da o svemu odlucujemo zajedno. To zajedno je u stvari ono sto je njemu najbolje i nalakse. Iz Rjesenja je vidljivo da sam ja skrbnik, a on ima odredjena vidjanja i druzenja svaki dan poslije skole i svaki drugi vikend (cega se strogo drzimo i to sve stima, cak i glede alimentacije je sve 5). Sad mi je poceo prijetiti nekim sudom i CZSS-om i o tome kako ja nemam pravo odlucivati kamo ce ona u skolu (ali on ima!). Najgore mi je to sto truje malenu i stalno joj ispire mozak te samo njoj otezava stvari i na taj nacin stavlja sebe i svoje interese u prvi plan . Moje pitanje je - ako sam ja skrbnik, dijete zivi sa mnom, da li ju mogu staviti u skolu koja joj je 100 m od kuce? Mozda glupo pitanje, ali nista vise ne znam . Da li moze on nesto u vezi toga? Moram jos napomenuti da on nije covjek sa kojim se ista moze dogovoriti osim ako to njemu ne odgovara, totalno nespreman na kompormise pa i kad je dijete u pitanju. Malena ima 8 godina i sad ce u 2. razred.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da u nekim pravilnicima piše da dijete ima pravo ići u školu koja mu je najbliže domu
    Raspitaj se sama u CZSU

zizi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što malena kaže na sve to?

I koje su mogućnosti nakon preseljenja u drugu školu, da se njihova viđanja nastave prema sudskoj presudi? Jel' bi trebao malenu voziti svaki dan poslije škole k sebi doma, pa vratiti k tebi ili se mogu negdje kvalitetno družiti i u tvojem mjestu?

Jesam li dobro shvatila sadašnje stanje.....ti ju voziš ujutro u školu 30km, a on ju vozi popodne doma istih tih 30 km? Moj bivši bi već tu radio probleme.

Mislim, da nije važno tko odlučuje, nego što je u najboljem interesu za dijete. Imam sina od 8 godina, rastavljena sam i da se nalazim u tvojoj situaciji, porazgovarala bih s djetetom i onda odlučila što dalje.

Zapravo, baš sam danas i razgovarala s njim o mogućem preseljenju (jer još nisam konačno odlučila, baš zbog svih tih komplikacija) i pitala ga jel' bi u tom slučaju mijenjao školu ili bi putovao svaki dan.
    Rekao je da bi rađe putovao, a razlog su prijatelji iz razreda i učiteljica. A tata je ipak tata. Ne znam, dobro razmisli. Tvoje dijete je zapravo sretno jer ga oboje roditelja vole i žele biti s njim, što na žalost i nije uvijek slučaj nakon rastave roditelja.

Ako ju ipak odlučiš preseliti u školu bližu mjestu stanovanja, mislim da ti CZSS neće raditi probleme.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Malena je rekla da bi radije putovala, ali - posto ona ide u skolu u koju ide (da sad ne objasnjavam), u 5. razredu bi se ionako morala seliti u drugu skolu, ali taj put prisilno ne svojevoljno. Mislim da bi joj puno teze palo preseljenje tad ( u 5. razredu) nego sada dok jos ima 8 godina i dok je tek na pocetku. Prije smo stanovali u gradu i ta skola nam je bila najbolji izbor, svima je tako odgovaralo, medjutim ovih 30 km nije samo 30 km vec puno zavoja, uzasno spor promet, stalni radovi pa se putovanje otegne i na sat vremena, a da ne pricam o gorivu koje skurim na mjesec. Sa time da sam se jedva izborila, pred tjedan dana, da malenu dovodi k meni. Prije toga sam ju vozila, a onda poslijepodne u 6 i pol se nalazila na pol puta. Uz to, ne radim, a skola me kosta 1200 kn mjesecno (+ bezin1000 kn). NJen otac inzistira da ostane u produzenom boravku, a ja vec mjesecima sjedim doma besposlena i ne vidim dijete po cijele dane i jos imam trosak od 2200 u samom startu (a da ne pricam o ostalom, sve samo zbog njegovog komoditeta).
    Mislim da je sve ovo bespotrebno mucenje djeteta. Voznja od 60 km dnevno, turisticka mjesta, guzva, vrucine.... Zimi voznja po jakoj buri, ledenoj cesti, kisi....a imamo jako dobru skolu samo 100 m od kuce.
    Malenoj sve to tesko pada. Kad je sa mnom sve je ok. Bile smo u skoli, upoznale uciteljicu, upoznala sam ju sa nekoliko curica koje ce biti sa njom u skoli, sve 5. Medjutim, kad se vrati od njega, prica kako ona ne bi u tu skolu.
    Isto tako, jucer su roditielji dobili upitnik da li zelimo da nam dijete ide u produzeni boravak slijedecu skolsku godinu, njen tata je svojevoljno zaokruzio 'da' i potpisao se, a da mi nije nista rekao uz cinjenicu da dijete zivi sa mnom i da sam ja skrbnik. Dodje mi da placem kad vidim kako futra dijete i koliko su on i njegov komoditet vazniji od interesa i boljitka djeteta.
    U CZSS su rekli da nema problema i da radim logicnu stvar, da zelim, da se mogu odseliti kamo god hocu unutar HR, medjutim bivsi mi prijeti nekim sudom??!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Previše si liberalna po meni.
    Mislim da ako ti prebaciš dijete u školu koja vam puno olakšava život, da ti nitko ništa ne može.
    Ti si skrbnik, imaš sve valajne argumente za to i ja na tvom mjestu ne bih uopće razmišljala!
    A on samo prijeti, na tome jedino može i ostati jer daj razmisli malo...Pa kaj misliš stvarno da ti netko nešto može jer si dijete riješila muke svakodnevnog bespotrebnog navozavanja i upisala je u školu 100 m od kuće?
    On tebe terorizira i misli samo na svoju guzicu.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

dijete ide u skolu koja je najbliza njegovom mjestu prebivališta, a ukoliko tamo nema mjesta moze icu u neku drugu skolu., tako bi to trebalo biti. obzirom da je prijavljana na adresi gdje i ti, skola koju si rekla je sasvim normano i logicno rijesenje. neka ti uopce ne bude krivo i nemoj se bojati. niti jedan CZSS i niti jedan socijalni radnik nece biti na njegovoj strani iz jednostavnog razloga jer to nije u interesu djeteta. Dijete bi trebalo imati prijatelje u susjedstvu, sa kojima ce ici u skolu, a sve kako bi stvorilo sto bolje socijalne i prijateljske veze u okruzenju u kojem zivi (( a ne 30 km dalje ). prema tome, uopce se nemoj opterecivati jer radis u najboljem interesu svog djeteta. ono treba imati prijatelje iz skole sa kojima se moze druziti i van skole, a ne da bude vjeciti padobranac u vlastitom kvartu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih premjestila u školu koja je blizu, ali pokušala bih tati predložiti kompromis. Npr. ti voziš dijete kod njega, a on je vrati doma, ili obrnuto - on dođe po dijete kod tebe, a ti poslije kod njega.

zizi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S obzirom na situaciju, bez imalo grižnje savjesti prebaci dijete u školu bliže mjestu gdje stanujete.

Nakon toga je na tebi da u granicama svojih mogućnosti pomogneš da tata i dalje što češće viđa dijete.

Što se tiče suda, kad je u pitanju dijete od 8 godina, ne mogu si zamisliti da sud presudi kontra preporuke CZSS-a.

Pozdrav i sretno!

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

Slažem se da smjetiš malenu u školu koja joj je blizu, jer očito je ova prva područna škola i ima sam 4 razreda ako sam shvatila... teže će joj pasti preseljenje tada nakon 4tog razreda nego sada..
    Više će se vezati tada, nego sada.. malenu sad sve zanima, i sigurno joj neće biti lako, ali brzo će se prilagoditi u novom okruženju sa novim prijateljima...

Kakav je đak inače, kakva je sa dječicom ostalom u školi? (sa stručne te strane pitam)

Sa svoje osobne strane, savjetujem ti da radi svog mira, i radi sebe kao skrbnika malene prebaciš ju u školu koja je bliža kući, a bivšem objasni kako i zašto... a on neka se isprsi dat koju kunu više za gorivo... jer ako samo kenjka zbog toga što je duža vožnja, niti zaslužuje onda da ju vidi poslije škole...

Mislim da sud u ovom slučaju nema smisla jer će se slušati CZSS... a daj mi reci da li si rekla u CZSS kako se on ponaša? da li oni mogu kako pomoći da mu možda oni pojasne ponovo što znači skrbnik i na koji način se donose odluke u takvim odnosima?

Nemoj slušat njegove prijetnje.. jer nisu osnovane..

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Evo samo da znaš... Mene bivši tužio odnosno podnio zahtjev za promjenu odluke o tome s kojim će roditeljem dijete stanovati baš na osnovu istog razloga i ja dobila sudsku parnicu. Dakle, radi kako je najbolje za tvoje dijete, a bivši ti zakonski nema neke šanse, osim u slučaju da si alkoholičar, drogeraš ili potvrđeni zlostavljač što pretpostavljam nisi.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Casa, i ja ocekujem od njega istu stvar. Cak me i ne brine toliko to koliko sve to utjece na malenu. Evo primjera koliko je egoistican: mala se razboljela u skoli i zvali su me na tel da dodjem po nju. Ja sam namjerno ostala u gradu jer sam vec ujutro vidjela da nije bas svoja (ali nije bas bila ni za ostati kuci) i pokupila ju poslije nastave po pozivu uciteljice. Kako ju tata kupi nakon skole t. produzenog, javila sam mu da je malena kod mene jer su me zvali da joj nije dobro i da sad vozimo kuci. Kojih li prijetecih poruka sam dobila i to sve zato jer je 'ovaj put trebala biti sa njime kad je bolesna jer je prosli put bila sa mnom'. Kad se primirio, rekao da ju slijedeci put kad se razboli moram dovesti k njemu jer je njegov red!!! Znaci dijete mi se razboli ujutro (ja sjedim doma besposlena btw) i onakvu bolesnu ju moram u auto, voziti po vrucini 30 km da bi on bio zadovoljan jer je - eto - njegov red!? Zdravstvenu iskaznicu od malene vec 3 godine drzi kod sebe i ne zeli mi ju dati pa sam ju pred tjedan dana konacno (silom prilika) dobila. Mislite da ju nije pitao natrag? Valjda je to bio neki vid (njegove bolesne) kontrole jer svaki put kad bi joj nesto bilo, nije mi donio iskaznicu, nego je on dolazio kod doktora i potom uzeo iskaznicu natrag. Uz to ima 2 prijave za nasilje i jednu kaznu od 500 kn za isto djelo (to sam ga ja prijavila kad vise nisam mogla trpiti, a imala sam razloga to napraviti puno vise i puno prije). Slijedeci tjedan idem do odvjetnice zatraziti izmjenu vidjanja izmedju malene i oca jer je ocito da vise ovako nece ici posto ce dijete pohadjati skolu u mjestu prebivalista. Pitati cu da stavi 2 x tjedno i svaki drugi vikend (kako bi i trebalo biti). Ne da ne zelim da se malena i njen tata ne druze, ali uzasno lose utjece na nju jer svaki put kad se vrati od njega ona je nemoguca. Poluditi ce na ovo, a kako je taj covjek hodajuci eksploziv i prava tempirana bomba, mogu se samo nadati da cu do kraja godine jos uvijek hodati po zemlji sa glavom na ramenima.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A tebi ga nije palo napamet prijaviti zbog iživljavanja? Ja ne znam previše o ovim stvarima ali čitajući sve ovo što pišeš, mislim da na tvom mjestu nebi bila dobra kao ti.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    A tebi ga nije palo napamet prijaviti zbog iživljavanja? Ja ne znam previše o ovim stvarima ali čitajući sve ovo što pišeš, mislim da na tvom mjestu nebi bila dobra kao ti.
    To mi svi govore... Mozda uistinu grijesim u svojim postupcima jer i ja imam feeling da se na meni izivljava.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj andynoa prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se da smjetiš malenu u školu koja joj je blizu, jer očito je ova prva područna škola i ima sam 4 razreda ako sam shvatila... teže će joj pasti preseljenje tada nakon 4tog razreda nego sada..
    Više će se vezati tada, nego sada.. malenu sad sve zanima, i sigurno joj neće biti lako, ali brzo će se prilagoditi u novom okruženju sa novim prijateljima...

Kakav je đak inače, kakva je sa dječicom ostalom u školi? (sa stručne te strane pitam)

Sa svoje osobne strane, savjetujem ti da radi svog mira, i radi sebe kao skrbnika malene prebaciš ju u školu koja je bliža kući, a bivšem objasni kako i zašto... a on neka se isprsi dat koju kunu više za gorivo... jer ako samo kenjka zbog toga što je duža vožnja, niti zaslužuje onda da ju vidi poslije škole...

Mislim da sud u ovom slučaju nema smisla jer će se slušati CZSS... a daj mi reci da li si rekla u CZSS kako se on ponaša? da li oni mogu kako pomoći da mu možda oni pojasne ponovo što znači skrbnik i na koji način se donose odluke u takvim odnosima?

Nemoj slušat njegove prijetnje.. jer nisu osnovane..
    Malena je odlikasica (iako to jos u 1. osn nista ne znaci, ali najbolja je u razredu) i odlicno se snalazi u drustvu, miroljubiva je i diplomata , pricljiva, rado ce svima pomoci, sve dijeli, emotivna, savjesna... Nije savrsena, ali je uistinu dobro dijete. Na informacijama mi je njena uciteljica rekla da ce se bez problema snaci u drugoj skoli sto mi puno znaci, jer ja kao majka, ne gledam to sa profesionalne strane, vec se samo brinem da li ce joj sve to tesko pasti uz oca koji ju stalno futra protiv nove skole, sredine i ostalog.
    Idem najprije do odvjetnice da se pravno zastitim, a tek onda cu na czss ako ona kaze da bih trebala.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Saga je dobila nastavak.... Idiot me tuzi jer sam djetetu promijenila adresu prebivalista (stanuje sa mnom i po rjesenju imam skrbnistvo), sukladno s time prebacila sam ju kod najblizeg pedijatra i upisala u najblizu skolu te smo trenutno udaljeni 30 km. Njemu, naravno, to ne odgovara i uzasno mu ide na zivce (kaze da sam frustrirana kravetina koje se odselila samo iz sebicnih razloga!), te se ne zeli dogovoriti oko vidjanja. Ujedno kaze kako imamo zajednicko skrbnistvo (sto nije) te da to nisam smjela napraviti bez da sam se sa njime dogovorila (ali ''dogovor'' sa njime znaci napraviti kako on zeli, inace me casti kojekakvim komplimentima i nema kompromisa). Zeli da se i dalje vidjanje odvija po Rjesenju, a to je svakodnevno po zavrsetku nastave (oko 12-13) do 18:30, svaki drugi vikend te pola zimskih/pola ljetnih praznika. No, to vise ne dolazi u obzir (dijete vise nece ici u produzeni boravak jer ja ne radim i samim time nema smisla da ga placam), to bi znacilo da bi on po nju dolazio svaki dan u 12:30-13:00 i dovodio ju u 18:30 (ja ju ne bih vidjela cijeli dan i bila bi vise sa njime nego sa mnom - to mu je neki cilj). Kaze da ce napraviti sve da dijete vratim u prijasnju skolu (dakle, da Ja vozim svako jutro u skolu udaljenu 30 km, ja trosim na benzin i JA placam produzeni i ostale aktivnosti sto mi je skupa sa benzinom trosak oko 2200 kn). Moj prijedlog je da vidja malenu utorak i cetvrtak po zavrsetku nastave do 8 navecer, a da sve drugo ostaje kao i prije sa time da ju i u petak moze pokupiti kad nastava zavrsi i vrati ju u nedjelju u 8 navecer. Kad se sve zbroji, ispada da bi ju vidio puno vise nego prije, ali on hoce svaki dan i jos zeli da mu ju i ja dovodim kod njega (tih 30 km) ili dolazim po nju i to sve zbog svog komoditeta jer mu je njena skola prije bila doslovce pred nosom, a sada vise nije.Na takav nacin, ja doslovce nemam nista ni od djeteta ni od dana, a ne mogu onda niti poceti raditi u blizini mjesta stanovanja jer bi onda trebala voziti malu u sklu (koja pocinje u 8 i pol), vracati se natrag na posao i onda se vracati po malu kod njega (znaci - uskracivanje sredsava za zivot). Odvjetnica mi kaze da ni privremena mjera nece biti donesena do 9 mj jer je sud ljeti izrazito spor (sto reci?!), a sa njim ne postizem nikakav dogovor. Ne znam sto da radim, skola ce brzo, eto, jos mjesec i pol (cak i manje)!
    I da, da sam ja ova njegova sadasnja, odavno bi ga se rjesila jer vise energije trosi na svoju bivsu zenu i protiv nje (mene) nego na sadasnju obitelj (ima malu bebu). Cure, je li neka od vas ima nesto pametno za savjetovati?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Glupo je bilo što reči, nekakav dogor će na kraju morati biti - za dobrobit djeteta.
    Žao mi je.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel ga mozes prijaviti centru za uznemiravanje?

ja bi na tvom mjestu vjerojatno napisala popis stvari koje meni pasu (znaci ne povratak u staru skolu itd.) i drzala se toga. ne bi obracala veliku paznju na njegove zahtjeve pogotovo ako imam pravnu osnovu za to.

zao mi je da je situacija tako komplicirana, ja bi posizila da sam na tvom mjestu, uvijek me cudi kako se ljudima da trositi energiju na takva prepucavanja i sl. sretno

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mislim da nemaš nekog prevelikog razloga za brigu. Pretpostavljam da vam je skrbništvo uistinu zajedničko jer je tako u velikoj većini rastava, ali da dijete živi s tobom. Pretpostavljam da u rješenju nije navedena adresa na kojoj dijete živi s tobom, pa sa sukladno tome ti imaš pravo preseliti bilogdje na području Hrvatske a da time ne oponiraš rješenju. Vjerojatno su i viđanja određena na način da bivši viđa malenu poslije škole i to tako da dolazi po nju u školu te ju vraća tebi. Barem je tako bilo kod mene, a u načelu suci ne pišu da dolazi po dijete u školu tu i tu, već samo školu te da ju dovodi majci bez adrese majke. Dakle, ja bih na tvom mjestu jednostavno rekla da sam se do izricanja privremen mjere spremna striktno držati onoga žto piše u pravomoćnoj presudi. Pretpostavljma da kad se budeš ti tako držala hladno, i ne svađala nikako, ali nikad i nimalo( U smislu ako on krene u svađu jednostavno reći; Nemam se namjeru ovako razgovarati pa spuštam slušalicu. Možeš ili nazvati moju odvjetnicu ili mene kad se smiriš Doviđenja) i kad zaista krene škola pa on bude vozio tih 30 km i mučio malenu da će shvatiti da to i nije neka sreća. A ako ti ne dovede malenu u dogovoreno vrijeme ja bih svaki ali baš svaki put nazvala policiju i centar. A i preivremenu mjeru će sud brže donijeti ako bude nekoliko intervencija policije. Inače, sama činjenica da si mogla promijeniti prebivalište i školu djeteta bez njegove suglasnosti vrlo jasno govori o tome da to imaš pravo učiniti. I na kraju, on je otac tvoje djevojčice i lijepo je da ju želi viđati što više a još je ljepše da djevojčica živi s tobom. I sretno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •