Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Raniji povratak na posao - pravno i prakticno

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Raniji povratak na posao - pravno i prakticno

Drage mame, Namjera mi je vratiti se na posao sa navrsenim 9 bebinim mjesecom, kada bi preuzeo tata. Kako to ide? Moram se opredijeliti uskoro, prije neg navrsi 6 mj?Da li imam pravo na stanku za dojenje? Koliko? Pod kojim uvjetima? Da li se samo trebam pozvati na Zakon ili kako da to u firmi obrazlozim? (radim u drzavnoj firmi)Zanima me i da li imam pravo na bolovanje u slucaju bolesti bebe ili ne? Mislim obzirom ce biti tata na rodiljnom... (imamo i starije dijete)I najvaznije, a ne znam gdje bih mogla procitati iskustva mama, kako sve to sprovesti iz nauma u stvarnost...Naime, planiram iskljucivo dojiti do 6 mj, i onda krenuti polako s dohranom. Hocemo li stici i hoce li beba prihvatiti dohranu do 9 mjeseca... Toga me najvise strah ://

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Imaš pravo na stanku za dojenje, mislim dvaput po sat vremena do godine dana. Nema posebnih uvjeta, mislim da ti pedijatar da potvrdu da dojiš , nisam sigurna. Najbolje ti je nazvat HZZO pa pitaš njih sve. Znam mamu i tatu koji koriste to tatino pravo na roditeljski dopust do godine i 2 mjeseca, a ona koristi stanku za dojenje. Inače radi od 7-15 sati, a uz stanke za dojenje+pauza od pola sata, radno vrijeme joj je sada od 7 - 12,30. Ostalo što si pitala - nemam pojma.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja ću koristiti stanku za dojenje.
    Treba ti potvrda od poslodavca da si zaposlena na puno radno vrijeme, potvrda od pedijatra da dojiš i rodni list djeteta i onda s tim lijepo u hzzo. Plaća će ti pri tom biti nešto manja, ne znam sad točno kako se to obračunava. Uglavnom imaš pravo dnevno dva sata na stanku koja raspoređuješ kako tebi paše (ja ću si skratiti radni dan za dva sata). I tu papirologiju moraš obnavljati svaka dva mjeseca do bebinih godinu dana (al dobro ti se vraća kad bebač navrši 9 mj pa...).
    A u firmi obrazloži da je to tvoje zakonsko pravo. Ne znam kakvi su ti odnosi u firmi ali ne bi trebala imati problema.
    Što se tiče bolovanja, mislim da sam negdje naletila na info da nemaš pravo na bolovanje ako koristiš stanku.
    A dohrana?! To sve ovisi o bebici. Ako kreneš s 6 mjeseci imaš čitava tri mjeseca da se navikne na krutu hranu, ma do tada bi bebica već mogla imati dobra dva kruta obroka bez ikakvih problema. Ne brini...pa neke se bebe nakon dva tjedna naviknu na papicu A devetomjesečna beba je već veliko čeljade )

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

joj hvala puno na riječima ohrabrenja...

tako si nekako i ja mislim, da ćemo uspjeti nekako posložiti tu dohranu da ima dva obroka dok mene nema...

jedino mi je žao da neću biti s njime do 1 godine, kao sa prvim djetetom, ali to je već druga priča.. sretna sam jer će biti sa tatom, pa se nadam da mu to neće biti preveliki šok..

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eh da, još nešto, iako možda znaš. TM će za onih dodatnih 2 mjeseca dobivati 1660 kn/mj. :/

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Eh da, još nešto, iako možda znaš. TM će za onih dodatnih 2 mjeseca dobivati 1660 kn/mj. :/
    znam, znam.. nisu nam financije motiv za moj odlazak na posao, već činjenica da mm dobiva ta dva mjeseca, na taj način ćemo biti bliži jeseni, jer do tada nemamo čuvanje za bebu..

veseli me da ste imali pozitivno iskustvo, nadam se da će i naše biti takvo. jedino preostaje čekati da vidimo kakva će beba biti papalica, ako bude papala kao šta i cica, neće biti problema

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Što se dohrane tiče, nije Mara bila neki jelac, dapače. Ali jela je u tih 6-7 sati ono kaj je voljela - kruh, voće itd. Vrlo brzo se izreguliralo.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Plaća neće nužno biti manja ako ti je inače ista ili manja od proračunske osnovice (sad me ubij ali više ne znam koliko je to, prije je bilo cca 4350 kn). Doduše, sigurno nije tak mala čim si primorana vratiti se ranije na posao. :/

Ja imam jako pozitivna iskustva, naša situacija prošle godine identična je ovoj tvojoj sada. Ali u slovo. Sada nemam vremena pretraživati, ali sam sigurno negdje pisala, daj si malo truda i pretraži forum.

Ili pitaj ovdje što te još zanima.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naknada za stanku za dojenje je 831,50 kn ako imaš plaću veću od proračunske osnovice koja iznosi 3326,00 kn. Ako imaš manju plaću, dobit ćeš svoju satnicu.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

E da, Mara je isto svibanj pa smo se pokrivali do vrtića. Sreća u nesreći Janinog prošlogodišnjeg meningitisa je da smo dobili dopust za njegu djeteta pa je MM to koristio od Marinog prvog rođendana do početka vrtića.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a može i bit da dete ne bu htjelo ništ jest ak te nema,kao moji
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.07.2011. at 23:28

Anais avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ja koristim stanku za dojenje a MM je na roditeljskom dopustu. To se može paralelnoPrezadovoljni smo. Ja radim 2 sata kraće. Dok me nama doma MM joj daje papati, u početku 2 obroka a sad polako već i 3 jer je navršila 11 mjeseci. U firmi to do sada niko nije koristio al nije bilo nikakvih problema da upravo ja prva koristim to pravo. Sva sreća moji se strogo drže zakona.
    Imam par savjeta oko toga: naime korištenje godišnjeg i sve druge promjene trebaju se pisano javiti u HZZO (ja uvijek nosila osobno a može se i poštom - bitno je da imaju originalni potpis) i to 8 dana ranije (ok ne kužim kako javiti 8 dana ranije da ćeš biti bolestan - valjad za to ima neki ustupak). Za to vrijem teče ti normalno 8 satno vrijeme kod poslodavca za koje primaš plaću. Za to vrijeme nisi na stanci za dojenje. Onda opet pisano javiš da ponovo pokrećeš stanku za dojenje. I taj dio je bitan jer kad nekaj stopiraš moraš ponovo i javiti da ćeš ponovno koristiti. Tkđ. svaka dva mjeseca treba nostii u HZZO potvrdu od pedijatra da majka doji. Ok moja to nikad nije čula ni vidjela pa sam i tu bila prva koja to korisiti.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ljn1p, ti možeš prvo iskoristiti kompletan stari go, nakon isteka tvojih 90 dana roditeljskog, pa tek onda da tm otvori svoj. Tako ćete dobiti još više na vremenu do jaslica.

Nagradnih 60 dana možeš i ti koristiti ako vam tako bolje odgovara.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •