Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Postupak za zahtjev stanke za dojenje

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Postupak za zahtjev stanke za dojenje

Drage Rodice i druge forumašice,

u 7. mjesecu namjeravam se vratiti na posao, a imam još manje od mjesec dana da HZZO-u odgovorim koliko namjeravam iskoristiti roditeljskog dopusta. No, zanima me sljedeće:

1.) moram li također 40 dana prije isteka porodiljnog predati i zahtjev za korištenje stanke za dojenje

2.) koji je postupak želim li ostvariti pravo na tu stanku za dojenje, odnosno, koje sve papire trebam predati, kome se obratiti, pretpostavljam da i ginekologica ima neku ulogu u svemu tome?

Hvala

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da ovisi o firmi. Moje iskustvo je da nisam nosila nikakvu dokumentaciju, samo sam najavila direktoru da planiram koristiti stanku za dojenje.
    Ove godine mi je jedna moja pripravnica najavila da će koristiti stanku i sve super.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dužna si obavijestiti i hzzo i poslodavca, najmanje 30 dana ranije

trebaš potvrdu poslodavca da radiš (odnosno da ćeš raditi) u punom radnom vremenu i potvrdu pedijatra da dojiš dijete (svaka dva mjeseca novu), ali si o prestanku dojenja, bolovanju, i sl. dužna obavijestiti hzzo u roku od 8 dana.

naknadu za korištenje stanke isplaćuje ti hzzo, ostatak plaće poslodavac

pravilnik o uvjetima i postupku ostvarivanja ti je na sljedećem linku
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...02_24_532.html

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ajme koja procedura :/ moja firma je onda idealna, nas ništa ne traže.

Vesna, po tome ispada da ako koristiš stanku dobiješ i manju plaću zar ne? Dio koji plaća HZZO nije delimitiran pretpostavljam.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz gornjeg linka

Članak 4.

(1) Zaposlena majka i samozaposlena majka za vrijeme korištenja prava na stanku iz članka 2. ovoga Pravilnika, ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 100% proračunske osnovice, preračunate na satnu osnovicu za mjesec za koji se obračunava naknada plaće, pod uvjetom da ispunjava staž osiguranja propisan člankom 24. stavkom 9. Zakona.
    i to je napredak u odnosu na prijašnje stanje (s osnove visine naknade)

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vesna72 i Icyoh, hvala na odgovorima.
    jasno mi je što trebam napraviti.

A sad me još samo nešto zanima - radim u javnom sektoru, točnije u obrazovnoj ustanovi. Ima li netko tko je iz ovoga sektora, a koristio je ovu stanku?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno stanka za dojenje

Hzzo-u treba najavit ranije namjeru dojenja jer se u tom slučaju (pred dokumentacije koja je potrebna -krštenica, rodni list, domovnica...)angažira djelatnik/ca koji će nadzirati dojenje. Eto posla!

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zašto krštenica?! Kakve ona ima veze?
    I kako taj djelatnik nadgleda dojenje, pa neće valjda samnom ići kući i gledati stavljam li svoje dijete na cicu???

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno stanka

TO je bila šala na račun sistema!

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uh, a mene je već hladan znoj oblio.
    Istina je to što kažeš, kako su počeli, mogli bi uskoro osnovati ekipu za očevid dojilja.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo mene s najsvježijim informacijama.

Dakle, bila sam danas u HZZO-u u Rijeci i dobro se raspitala o svemu vezano za stanku za dojenje - konkretnije za moj slučaj.
    Budući radim u učeničkom domu, radim 5 sati neposrednog rada, a ostala 3 sata spadaju pod pripreme. Pa sam pitala imam li ja pravo na stanku za dojenje, i tete u pravnoj službi (moram im poslati jednu veliku ) su mi jako lijepo i pristojno objasnile da je njima samo važno da meni u ugovoru piše da sam zaposlena na puno radno vrijeme, a kako mi to unutar ustanove raspodjeljujemo njih ne zanima.
    Od dokumentacije mi također nije puno potrebno - samo potvrda od poslodavca da radim puno radno vrijeme i potvrda od pedijatra da dojim, a koju svaka 2 mjeseca moram donositi HZZO-u.

Eto, ako još nekoga bude zanimalo...

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Podižem malo ovu temu jer mi nešto nije jasno. Naime, namjeravam koristiti stanku za dojenje, zaposlena sam puno radno vrijeme već godinama...zanima me dobivam li onda punu plaću ili ne?
    U firmi su mi izračunali da ću dobivati cca 1000 kn manje?
    Mislim, ne kužim ovo dolje sa 100 posto proračunske osnovice, šta to znači??

(1) Zaposlena majka i samozaposlena majka za vrijeme korištenja prava na stanku iz članka 2. ovoga Pravilnika, ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 100% proračunske osnovice, preračunate na satnu osnovicu za mjesec za koji se obračunava naknada plaće, pod uvjetom da ispunjava staž osiguranja propisan člankom 24. stavkom 9. Zakona.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

za 2 h dobit ćeš točno 831,50 kn.

Proračunska osnovica iznosi 3326 kn.

Firma će ti plaćati 6 h, a od hzzo-a ćeš oko 20-tog u mjesecu dobiti naknadu za stanku za dojenje

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Što nije ta osnovica ona ista po kojoj se mjeri porodiljna naknada drugih 6 mj., 4300 kn?

Shiny, što ti je plaća veća od toga, to će ti biti veći minus.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=100

Proračunska osnovica za 2011. godinu iznosi 3.326,00 kn.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Što nije ta osnovica ona ista po kojoj se mjeri porodiljna naknada drugih 6 mj., 4300 kn?

Shiny, što ti je plaća veća od toga, to će ti biti veći minus.
    Pa jel nije drugih 6 mjeseci svima porodiljna naknada cca 2500 kn???

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

2660,00 kn

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ups, ljudi sori na pomutnji, ja sam pomiješala negdašnjih prvih 6 mj. sa drugih 6. Ali kad sam već spomenula taj iznos od cca 4300, jel to fakat ista stvar kao i ovih 3300?!! Odnosno da se proračunska osnovica smanjila?

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ček samo malo: da li to znači da od 8 satnog radnog dana ja radim npr. 6 h a onda idem doma dojit i taj dan se ne vratim na posao??
    kako dugo to mogu koristiti? godinu dve..?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Možeš koristiti do djetetovog prvog rođendana. To je "ustupak" mamama dojiljama koje su se morale ranije vratiti na posao.

A da li će mama raditi 6h u komadu, ili će dva puta po sat vremena izlaziti iz ureda ovisi o dogovoru s poslodavcem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •