Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: pitanje o AS / prijevozu djece na straznjem sjedalu

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno pitanje o AS / prijevozu djece na straznjem sjedalu

MIslim da cu ovdje dobiti kompetentni odgovor.
    Dakle, mi imamo obicni clio 3 koji je registriran za prijevoz 5 putnika, dijete od 6 godina sjedi vezano straga a manji je u AS. Da li mozemo i na koji nacin prevoziti jos jedno dijete, tj da li je moguce staviti iza 2 AS, a mali od 6 god da bude izmedju vezan (na boosteru)?
    Ili da iza bude 1 AS, pa booster, i obicno vezanje u sredini?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

BP, sori što ću ti se ubaciti u topic, ali muči me sličan problem.

Mi imamo u Megane karavanu odozada dvije AS - grupa I i grupa II/III. U sredini ne stane ni moja guzica (koja nije pretjerano velika), a kamoli buster. Desilo se nekoliko puta da je dijete Janine dobi sjelo na to srednje mjesto. Bočno je zaštićeno, ali muči me visina, kako da to izreguliram? Postoje li uski busteri, uski kao guza npr. 6-7-8-godišnjaka?

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jelka, sve ok, i mene to muci.
    Ja sam neki dan zvala prometnu policiju i oni su mi rekli da dijete(iznad 5 god) je pozeljno da i dalje bude u AS ali dozvoljeno je i da je bez AS ali mora biti vezano. Booster (ako sam dobro razumijela) sluzi kako bi djetetu bilo udobnije vezati se, nema neki sigurnosnu ni zakonsku svrhu.
    Jednostavno nismo u mogucnosti kupiti veci auto, ali ako je moguce nekako iskombinirati da iza sjedi 3 djece rado bi znati kako

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja imam Clio2 i ne znam gdje bih ugurala treću osobu otraga, a kamoli sjedalicu. Ja se nekad uguram između dvije 9-18 AS, ali jedva. Ne znam za vezanje :/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Za megane postoji opcija, ako staviš sjedalice jednu s jedne strane i jednu u sredinu, ostaje ti jedno sjedalo koje je ipak šire nego ova rupa u sredini.
    Fora je u tome da kad staviš obje sjedalice sa strane, one lijepo sjednu u sic i u sredini ne ostane niš mjesta.
    Ne znam jedino kaj radiš ako su sjedalice s isofixom, onda ovo ne pali...
    Mislim da u clio nikako ne stanu tri sjedalice.

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj BP prvotno napisa Vidi poruku
    Jelka, sve ok, i mene to muci.
    Ja sam neki dan zvala prometnu policiju i oni su mi rekli da dijete(iznad 5 god) je pozeljno da i dalje bude u AS ali dozvoljeno je i da je bez AS ali mora biti vezano. Booster (ako sam dobro razumijela) sluzi kako bi djetetu bilo udobnije vezati se, nema neki sigurnosnu ni zakonsku svrhu.
    Jednostavno nismo u mogucnosti kupiti veci auto, ali ako je moguce nekako iskombinirati da iza sjedi 3 djece rado bi znati kako
    BP, u policiji su te savjetovali protivno zakonu . Naime, prema zakonu je obavezno da je dijete u boosteru ili podizaču po naški do 12.g.
    Booster ne služi kako bi djetetu bilo udobnije, već služi za pravilno pozicioniranje pojasa automobila, koji je inače postavljen prema gabaritima odraslih osoba. Svrha boostera je da dijete podigne kako mu pojas automobila ne bi prelazio preko vrata već preko ključne kosti. Nadalje donji dio pojasa se provuče ispod onih "ručica" kako bi donji dio pojasa prelazio preko zdjeličnih kostiju (koje su najčvršće kosti u tijelu) umjesto preko abdomena (najmekšeg dijela tijela i najranjivijeg u prometnim nesrećama).

Ukoliko želiš pročitati koju riječ više o temi stavljam ti odličan link:
    http://autosjedalice.info/cms/index....d=22&Itemid=40
    Na tvoje pitanje o postavljanju u Clio nemam konkretan odgovor. Morala bih vidjeti auto i sjedalice. Često se mogu nagurati, ali to prvenstveno ovisi o vrstama sjedalica.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Za megane postoji opcija, ako staviš sjedalice jednu s jedne strane i jednu u sredinu, ostaje ti jedno sjedalo koje je ipak šire nego ova rupa u sredini.
    Fora je u tome da kad staviš obje sjedalice sa strane, one lijepo sjednu u sic i u sredini ne ostane niš mjesta.
    Ne znam jedino kaj radiš ako su sjedalice s isofixom, onda ovo ne pali...
    Mislim da u clio nikako ne stanu tri sjedalice.
    Nda, veća sjedalica je prikopčana na isofix (Roemer Kidfix). Trebalo bi probati onda Prioricu staviti u sredinu... Ma je, frišku figu, sad sam se sjetila zašto ne može. Remen se toliko teško kopča zbog preširokog sjedišta sjedalice u odnosu na položaj kopče auta da ne dolazi u obzir da je išta pored. Jedino bi nam rješenje bilo naći neki najuži mogući booster, to bi nas spasilo.

Nije ovo nešto hitno, nadamo se kroz koju godinu ići na treće dijete, ali Jana sad ima 5 godina (prilično je velika za svoju dob, pa mi onih 12 g. malo znači, zna li tko koja je granica u kilama i centimetrima?) pa će biti aktualno za par godina.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da je 135 cm visine, nisam sigurna za kile.
    maša je isto visoka, ta bu imala 135 cm u 1. razredu...

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala gita, išla sam još provjeriti pa evo što piše na autosjedalice.info:

Kako provjeriti je li dijete spremno za vezanje samo pojasevima automobila?

Ako dijete ima oko 27 kg i visoko je najmanje 150 cm, posjednite dijete na sjedalo automobila tako da mu stražnjica bude u pregibu sjedala.
    Kada tako sjedi, noge bi trebale biti presavinute u koljenu tako da donji dio noge slobodno visi sa sjedala. Ukoliko mu noge nisu presavinute, dijete nije dovoljno visoko da se veže samo pojasevima u tom automobilu (možda će moći u nekom drugom).

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Osim toga, Kidfix "drži" do 36 kg. Ako do te kilaže ne dosegne visinu od 150 cm, na webu ne piše ništa, ali valjda se to ne događa, uopće si ne mogu predočiti.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ups, ipak piše. :/

Problem može nastati ako je dijete punije te je dostiglo najveću dozvoljnu težinu autosjedalice grupe III (36 kg), ali još nije dovoljno visoko da se veže samo pojasevima automobila - prilikom vezanja pojasevima automobila bez autosjedalice pojasevi ne priliježu pravilno uz dijete (donji dio pojasa mora ići preko kostiju zdjelice, a ne trbuha, dok gornji mora prelaziti sredinom ključne kosti, odnosno ramena, a ne nalijegati na vrat). U tom slučaju treba konzultirati proizvođača autosjedalice. Na nekim se mjestima može pronaći uputa da se ova autosjedalica može koristiti i nakon 36 kg, budući da ona sama nema sigurnosnu ulogu, već služi samo kao podizač. Međutim, ovakvu je preporuku teško potpisati, budući da je teško procijeniti koja je još težina nakon tih 36 kg prihvatljiva, a da ne dođe do pucanja autosjedalice, odnosno do njena oštećenja. Teško je i predvidjeti kako će se autosjedalica ponašati u slučaju sudara ako se preoptereti te neće li u tom slučaju ona puknuti i dodatno ozlijediti dijete.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

eto, hvala na detaljnom infu.
    ja ću to vjerovatno opet zaboravit kad bude aktualno, imam pamćenje ko zlatna ribica
    sad sam se i ja sjetila da je do 150 cm, ovo sa 135 mi se smotalo jer sam čitala neki popis auta u kojima se sjedalica može koristiti do 135cm visine (ne znam zašto).

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ooo, ak si ti zlatna ribica, kaj sam onda ja?! Ja ću ovo zaboraviti već idući tjedan, ali ozbiljno!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Trebam pomoć. Otraga imam dvije sjedalice. U središnjem dijelu postoji pojas ali na dvije točke, tj. kad ja sjedim između djece pojas mi ide samo preko kukova. E sad kad bi troje djece trebala prevesti, dvoje manjih (obavezno su u sjedalici) da li starije dijete da li smije biti vezano u sredini sa takvim pojasem. Djete je staro 10 g. koristimo buster, ali može ako su pojasevi podesivi po visini i bez njega. I kak sad pravilo, po zakonu i da su sva djeca sigurna obaviti vožnju.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

po zakonu:

Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

Znači dijete od 10 godina može na stražnje sjedalo, vezano pojasom u dvije točke i bez postolja. To je po Zakonu. Naravno da nije jednako sigurno kao na postolju i vezano pojasom u 3 točke, ali po Zakonu je dozvoljeno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Može li se (i smije li se) pojas u tri točke koristiti kao pojas u dvije točke, tako da se dio koji ide preko prsa prebaci iza leđa? Zanima me i sigurnost i zakon.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Niti po zakonu niti po pitanju sigurnosti to nije prihvatljiva praksa.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala na odgovoru!
    Pretpostavljam da je razlika u tome što se pojas ne može blokirati u sudaru kad je tako vezan?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zar nije dozvoljeno po zakonu, ovo kako bi imala BP, dodatnu sjedalicu "jaje" vezati na prvo sjedalo, ako su isključeni zračni jastuci?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Oprosti što zadirem, ali ako mi možeš reći koji bi uopće bio razlog da to napraviš? Pokušavam se dosjetiti, ali ne ide mi.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti što zadirem, ali ako mi možeš reći koji bi uopće bio razlog da to napraviš? Pokušavam se dosjetiti, ali ne ide mi.
    Možda joj ne stane booster u sredinu?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Zar nije dozvoljeno po zakonu, ovo kako bi imala BP, dodatnu sjedalicu "jaje" vezati na prvo sjedalo, ako su isključeni zračni jastuci?
    Ali ona ne spominje jaje, samo treću sjedalicu. Ja sam ju shvatila kao da bi prevozila neko veće dijete.

Inače, to što veliš, da, sad Zakon to ipak dopušta. Ali JA to ne želim, kad ćemo jednog dana imati treće, ili ću naći načina da ih svo troje smjestim pozadi, ili ćemo svim silama nastojati kupiti drugi, veći. Činjenicu da imamo karavana neću uopće komentirati, samo ću se dodatno zbedirati.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Možda joj ne stane booster u sredinu?
    Ni meni ne stane, pa kad bih prevozila Janu u sredini, taj pojas koji joj ide ne preko ključne kosti nego preko vrata, ipak mi se čini sigurnija verzija nego nikakav pojas (preko prsa). Ne znam, ja pričam iz vlastitog viđenja stvari.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A i fizički jaje ne stane naprijed ako su u autu i vozač i suvozač

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zato meni idu na živce priče "sve se može kad se hoće". Ne može. Ne možeš smjestiti troje djece u mali auto pa da se na trepavice postaviš

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Želim znati opcije za vozit drugu djecu koja su često kod nas, a često ih vodimo i u šetnju. Nekad želimo i negdje dalje, autom. Ako vozim samo ja, tj. ne idemo s dva auta, gledam kako mogu prevoziti djecu koja nisu još toliko visoka da im srednji pojas ispravno stoji. A. se može vozit naprijed, fali mu još godina, ali ima visinu i težinu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Aha, nisi pitala mene,

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Želim znati opcije za vozit drugu djecu koja su često kod nas, a često ih vodimo i u šetnju. Nekad želimo i negdje dalje, autom. Ako vozim samo ja, tj. ne idemo s dva auta, gledam kako mogu prevoziti djecu koja nisu još toliko visoka da im srednji pojas ispravno stoji. A. se može vozit naprijed, fali mu još godina, ali ima visinu i težinu.
    Ma ok, ali kao što rekoh, meni je prihvatljiiji bilokakav pojas na prsima nego nikakav. Kao što je tebi prihvatljivo da donji dio pojasa prelazi preko trbuha (a trebao bi preko zdjelične kosti), nego da ga nema uopće. Ne znam jel me kužiš kaj hoću reći.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Aha, nisi pitala mene,
    Jesam, jesam.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U duhu "sve se može kad se hoće" (oprosti Cubana), je li prihvatljivo djecu iznad sedam godina (7, 9, 10...), umjesto boosterom, na tom srednjem mjestu podignuti složenim debelim ručnikom ili sličnim?

Jelka, nije meni ništa osobito prihvatljivo, nego pitam. Pokušavam naći mogućnost kako vozit male prijatelje.
    Ali da, taj pojas na vratu mi je grozan. Bilo bi super kad bi ovakvo podizanje "po domaću" riješilo i vrat i abdomen.
    A i pojas samo dolje mi nije bajan, ali kako je jedna varijanta (dvije točke) proglašena "dovoljno sigurnom", nadala sam se i da bi ova improvizirana mogla biti.
    Posljednje uređivanje od vertex : 27.07.2011. at 09:49

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U duhu "sve se može kad se hoće" (oprosti Cubana), je li prihvatljivo djecu iznad sedam godina (7, 9, 10...), umjesto boosterom, na tom srednjem mjestu podignuti složenim debelim ručnikom ili sličnim?
    Opraštam

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ja sam pomišljala na ručnike i ine uradke, ali zasad je bilo svega dva puta prilika prevoziti Janinu prijateljicu pa nije svakodnevni problem.

A vezano za ručnike, ovdje sam našla odgovor da booster i one njegove ručke imaju funkciju namještanja donjeg pojasa na pravo mjesto, dakle na zdjeličnu kost. Tako da naravno da ručnik nije "odobrena" opcija, ali...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jelka, imamo isti auto. Baš je malo mjesta na tom zadnjem sicu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Opraštam
    Hvala
    Ja se sve nadam da ako dijete dovoljno podigneš, pojas se spusti na zdjelične kosti.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jelka, imamo isti auto. Baš je malo mjesta na tom zadnjem sicu.
    Uf, pričaj mi. Drugi put ću bit pametnija pa ću u kupovinu auta ići s autosjedalicama.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A jeste probale promijeniti redoslije vezanja?
    Mi imamo jednu AS grupe I s isofixom (znači zauzima više mjesta od one bez). Onda ide buster bez naslona u sredinu i odmah na njega dijete i odmah vežeš, jer inače ne možeš provuči ruku i zavezati.
    Može i opcija da zavežeš prazan buster, pa se dijete provlači ispod pojasa, pa sjedne, pa zatežeš (jez za zatezati ima mjesta).
    Onda se zadnja stavlja druga AS grupe I, ali bez isofixa, montiraš nju, pa ubaciš dijete, zategneš,...
    Zalupiš vrata i moliš Boga da auto ne eksplodira.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A jeste probale promijeniti redoslije vezanja?
    Mi imamo jednu AS grupe I s isofixom (znači zauzima više mjesta od one bez). Onda ide buster bez naslona u sredinu i odmah na njega dijete i odmah vežeš, jer inače ne možeš provuči ruku i zavezati.
    Može i opcija da zavežeš prazan buster, pa se dijete provlači ispod pojasa, pa sjedne, pa zatežeš (jez za zatezati ima mjesta).
    Onda se zadnja stavlja druga AS grupe I, ali bez isofixa, montiraš nju, pa ubaciš dijete, zategneš,...
    Zalupiš vrata i moliš Boga da auto ne eksplodira.
    E ovo je moja ideja. Ali da bih to mogla provesti, moram provjeriti da li Priorica može u sredinu.

Onda bi bila slijedeća situacija:

LIJEVO Kidfix kompletan (pojas utaknut, Jana se provlači i izvlači, nema otkopčavanja pojasa)
    SREDINA Priorix (Mara, standardno zakapčanje i otkapčanje)
    DESNO prazno, za recimo jaje

Mara ima 11-12 kg. Dok ne dosegne 18 kg, proći će još 2-3 godine. Do tada ajd recimo da i dođe treći mališa. Mari dakle treba iduća kategorija. Raspored slijedeći:

LIJEVO Kidfix (Mara, pojas stalno zakopčan)
    SREDINA booster bez naslona (Jana, pojas stalno zakopčan)
    DESNO jaje ili Priorix

O čovječe kombinatorike!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jelka, dok se to sve ostvari, več bude vrijeme i za novi auto.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jelka, dok se to sve ostvari, več bude vrijeme i za novi auto.
    Uf, ja želim vjerovati da će nam ovaj služiti još barem 7-8 godina. Kupili smo ga 2006.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

S mojom sjedalicom (cybex pallas) i boosterima koje imam, ako ih maknem imalo prema vratima, dosta se nakose, sjedalo je tu povišeno. Ne mogu ih vozit tako nagnute za, valjda, dvadeset stupnjeva. Kad dvije bočne sjednu kako treba, u sredinu može jedino stat jedna dječja guza.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A ništa vartex, uvijek postoji opcija da smanjiš guzu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ta opcija ne rješava problem vožnje četvrtog djeteta, a i muž bi se bunio .

I ja sam ti vertex, a ne vartex, ponavlja se pa vidim da nije lapsus nego me tako čitaš
    Posljednje uređivanje od vertex : 27.07.2011. at 12:51

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja sam ti vertex, a ne vartex, ponavlja se pa vidim da nije lapsus nego me tako čitaš
    Stvarno, uopće nisam skužila. Zbilja sam čorava. Oprosti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma nema upće veze. Čitala si s predumišljajem .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •