Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Polip u cerviklanom kanalu

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno Polip u cerviklanom kanalu

Nakon što sam imala bolove u donjem dijelu leđa i trbuha (takve bolove imam kad imam mengu), ginekologinja mi je napravila papu i briseve te urinokulturu (uzv u D. Z. nemaju!). Sve je bilo u redu osim što je u urinu pronađena bakterija enteroccocu faecalis 10 na 3 pa smo mislili da je upala mjehura (iako me nije peckalo i tjeralo na mokrenje) te sam popila Ninur pa antibiotike. Kako mi nije bilo bolje, otišla sam privatno na uzv i ginekolog mi je otkrio polip u cervikalnom kanalu. Preporučio mi je odstranjivanje istog uz lokalnu anesteziju i injekciju protiv bolova. Rekao mi je da je to najbolje obaviti pred kraj menge.

Ima li itko slična iskustva? Malo me strah i ne znam da li je u redu da to obavim privato i pod lokalnom anestezijom ili je bolje ići u bolnicu pod opću anesteziju (ne znam koliko je bolno). Koliko traje sam postupak i oporavak?

I, da, ciklusi su mi se s 28 dana skratili na 24 - da li to može biti uzrok (hormoni su u redu)?

Tnx na mogućim odgovorima!

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ajme, zar nijedna nije imala polip?!

Mislim, super ako nije, ali možda je imala neka vaša frendica

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma kaj god, pa to nije tak rijetka dijagnoza...

Moj polip čeka rujan da ga doktorica ponovno pogleda (nakon 3 mjeseca hormonske terapije). BIla sam već na kiretaži proljetos i nije pomoglo, ostao je gdje je i bio. Nije mi prvi put, imala sam ja veselje i prije trudnoće. Sad mi je preporučena histeroskopija (u maternicu se uvodi i optika, kamera ili tako nešto) tj. zahvat se ne radi na slijepo nego ciljano, tako da se ukloni samo polip, a poštedi okolno tkivo. Kažu da nije ništa strašno. Sretno!

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Peterlin, tnx na odgovoru. Ma znam da nije rijetka dg...

Zanima me postupak...je li to rade u bolnicama ili mogu i privatno, koliko traje, lokalna/opća anestezija, mogu li odmah raditi ili moram malo mirovati, boli li poslije i takva pitanjca...Ajd, pliz, odgovori ak ti nije tlaka (meni nisu spominjali nikakvu hormonsku terapiju).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U redu je da ti nisu spominjali hormonsku terapiju. To je za ovakve klimakterične kao ja (u pedesetoj, he he he...)

A sad ozbiljno - meni je polip samo dio dijagnoze a hormonsku dobivam zbog hiperplazije tj. pretjeranog bujanja sluznice maternice. Tebi to očito nije sve isto, pa nema veze. Vjerojatno je kod tebe samo polip.

Ako se ne varam (a ne znam ti ja puno) samo su dva načina rješavanja polipa - klasična kiretaža koja kod mene nije dala rezultate (vjerojatno baš zbog te jako zadebljane stijenke maternice, imam ja s tim veselje od mladosti... nebitno). Drugi način koji su mi preporučili za jesen je isto uklanjanje polipa ali uz gledanje pomoću kamere, tako da se ukloni samo ono što treba. To će mi biti prvi put, pa ne znam detalje.

U biti, ista ti je stvar i vjerujem da nema velike razlike u samom zahvatu - širenje cerviksa u lokalnoj anesteziji, struganje (sve čuješ, ništa ne osjetiš, kao da se događa nekom drugom) na ovaj ili onaj način i nakon toga par sati u bolnici. Ja sam svaki put bila na SD. Zahvat traje 1 dan (ideš isti dan doma) a treba ti uputnica za bolničko liječenje. Mene su prije toga svaki put obavezno pogledali i u ambulanti za što mi je trebala druga uputnica, čak i kad se sve događalo isti dan. Nisam sigurna da je svuda takva procedura. Možda te može ginekolog uputiti samo na zahvat, bez pregleda.

Ja sam išla s uputnicom od svog ginekologa i jednom s papirima od privatne ginekologice (tamo me firma šalje na sistematske preglede). Taj zahvat se može obaviti samo u bolnici. Možda neke privatne poliklinike to i rade, ali meni je privatnica rekla da odem u bolnicu i što me čeka (a znala sam jer nije mi bilo prvi put).

Odležala nakon zahvata i isti dan išla doma. Dobila 5 radnih dana bolovanja. Krvarila nisam jako, negdje treći dan možda malo jače. Terapija - hiramicin (antibiotik) i ništ drugo. Ponekad daju još i ergometrin, ali to ovisi kako procijene - da li ti treba ili ne... To daju ako jako krvariš. Kontrola za 2-3 tjedna kod nadležnog ginekologa - napisat će ti to u otpusnom pismu.

Nije strašno, ali je gnjavaža. Pogotovo kad ovak prođeš kao ja, da taj zahvat ne riješi cirkus nego moraš ponovno. Meni je dobro, ništa posebno ne osjećam ali postoji opasnost da opet iznenada prokrvarim, pa se vucaram po kontrolama i spremam opet na stol. Znam i kako je kad se to zakomplicira (pa završiš na hitnoj) i bolje je to izbjeći. Nadam se da će tebi sve biti ok od prve. Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Htjedoh reći, ako je polip u cervikalnom kanalu, možda je to manje zlo. To mora van. Sretno kako god bilo...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Srce si, stvarno si se potrudila, puno mi to znači. Napisala si sve što me zanima. Hvala ti još jednom!

Marcipan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Polip na cervixu mi je dijagnosticiran prošle godine na proljeće. Nakon par sati čekanja i ne baš ljubazne ginekologice na Merkuru odlučujem obaviti uklanjanje privatno. U privatnoj klinici u koju obično idem na sistematski žena mi obavila to sve skupa za 15ak minuta uz lokalni anestetik, nije boljelo, kao da me netko malo jače uštipnuo. Nsam gotovo ništa krvarila poslje, za nekakav dnevni uložak uz upozorenje da se javim ako dođe do jačeg krvarenja. Ne sjećam se više koliko sam platila, ali ništa previše. Nalaz PHD sam dobila poštom u roku od, mislim, 15ak dana. Sve prošlo ok, dobila sam nekakav antibiotik zbog zaštite od infekcije koji sam pila par dana. E, da.... na Merkuru mi je dr rekla da se radi pod nekakvom jačom anestezijom i navodno ležiš u bolnici par sati.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Marcipan, hvala na odgovoru. Baš sam se naručila 01. 09. u Petrovu na uzv da čujem drugo mišljenje. Ovaj mjesec me puno manje boljelo, ali menga i dalje "stiže" 24. dan (ciklus mi je trajao 28 dana, a imam 33 god., malo rano za perimenopauzu, nadam se Kakve si ti simptome imala, ako si ih imala? I, da, jesi morala mirovati ili si mogla normalno raditi (ne mislim na težu fizikaliju, već na svakodnevne posliće)?

Marcipan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma nema na čemu. Nisam imala nikakve simptome, polip je otkriven uzv-om na redovitom godišnjem pregledu. Imam 40 godina i da i ja mislim da je za mene rano za perimenopauzu ; ali i meni je zadnjih godinu-dvije ciklus stigao takao nekako na 25, 26 dana najviše (inače je uvijek striktno bio 28-30 dana). Uz to što mi se nešto skratio ciklus, par dana prije menge imam ono, krvarenje u tragovima...za dnevni uložak. Ginekolog mi je rekao da polip vjerojatno uzrokuje takve simptome. Nakon što sam uklonila polip, tragovi su nestali, ali ciklus je ostao na 25 dana. ne znam za bolove koje imaš, meni su menge uvijek bile dosta bolne do poroda, nekako nisam imala bolove vezane za polip. Ne znam, mislim da što se samog polipa tiče ne trebaš imati strah, ja sam se isto jako brinula, ali na kraju mi je bilo smiješno koliko sam se zabrinula. Nisam trebala mirovati, bar mi nije ništa posebno preporučeno. Taj dan sam se kasnije samo malo više odmarala, više zbog toga što noć prije nisam predobro spavala. Nakon toga, nastavila raditi normalno.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hmm, ne sviđa mi se ovo skraćivanje ciklusa...ništa, otići ću po drugo mišljenje i onda se odlučiti gdje ću to obaviti (ako se potvrdi da je polip u pitanju). Javim kako je bilo! Tnx još jednom!

Marcipan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Da, nije baš neka zgoda. Uglavnom, želim ti da to riješiš brzo i učinkovito. Pozdrav!

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Evo, curke, javljam da polipa više nema. Jučer je učinjena ablacija polipa i ekskohleacija u Petrovoj. Trajalo je par minuta uz lokalnu anesteziju i mene je, nažalost, boljelo (očito je vrlo individualno) Ništa strašno, ali sam jedva čekala da završi. Odmah sam ustala i išla doma. Malo krvarim. Pijem Hiramicin preventive radi. PHD nalaz za 10 dana. Još samo da on bude uredan i nadam se da je ta priča iza mene.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •