zanima me u slučaju posl.uvjetovanog otkaza zbog likvidacije firme ako poslodavac ne želi isplatiti otpremnine djelatnicima koji su duže od dvije g zaposleni?u otkazu je naveo citiram" Stranke međusobno utvrđuju da jedna prema drugoj nemaju nikakvih drugih ugovornih ili izvanugovornih potraživanja niti obveza, osim onih propisanih Zakonom."no usmeno rekao da neće dati otpremnine.
također me zanima što se događa s započetim i ne naplaćenim u cijelosti poslovima jer variabilni dio plaće mi ovisi o proviziji koju naplaćujem kad se firma naplati, što će biti s tim ako firma ide u likvidaciju?
i još me zanima koliko dugo na otkaznom roku moram biti u firmi?ZOR kaže minimalno 4 sata tjedno možeš biti odsutan u traženju novog posla, a max?obzirom da radim prodaju , firma ide u likvidaciju ne vidim logiku što ću prodavati ako se firma zatvara pa stoga ni logiku za sjedenjem tamo 8 sati.
Pužić,
iz ovog što si ti napisala, ne primjećujem da se radi o poslovno uvjtovanom otkazu, već o sporazumnom otkazu.
Kod poslovno uvjetovanog otkaza, poslodavac jednostrano otkazuje ugovor o radu, s time da ti treba isplatiti sve obveze s te strane (plaće, otpremnine, godišnji odmori) te otkaz (odjava) nastupa točno nakon prolaska otkaznog roka.
Kod sporazumnog otkaza, poslodavac ti predlaže (daje na potpis) sporazum kod kojeg se konwstatira da je iz određenog razloga (vjerovatno poslovno uvjetovanog razloga - smanjenog opsega posla itd) preestala potreba za tvojim radnim mjestom te ste se suglasiloi da s tim i tim datumom prestaje tvoj ugovor o radu te da ti nećeš imati nikakvih ekstra potraživanja (tako si napisala).
Razlika između ova dva (osim napisanog) je da ako potpišeš sporazumni raskid ugovora o radu, ne možeš imati nikakvih potraživanja s osnove nezapsolenosti (nema naiknade s burze) te vrlo teško možeš naknadno nešto potraživati od poslodavca (vjerovatno jedino sudski ako uspiješ dokazati da si u neznanju potpisala predloženi sporazum).
Dakle, ništa ne potpisuj. Neka ti poslodavac sam da otkaz uz sva tvoja prava ili neka ti se ugovor otkaže s danom pokretanja stečajnog postupka (tada imaš pravo sva svoja potražaivanja) prijaviti u stečajnu masu.
Posljednje uređivanje od mamma san : 18.07.2011. at 10:37
mamma san hvala na odgovoru.u prvom postu sam se možda krivo izjasnila tj nisam htjela precizirati sebe nego sam pisala u ime svih zaposlenika koji su potpisali Poslovno uvjetovani otkaz zbog likvidacije firme. Svi su potpisali osim mene jer sam ja trenutno na bolovanju i samim tim trn u oku sadašnjeg direktora-čitaj crne ovca koja se drznula otići na bolovanje zbog zdravstvenih poteškoća koje vućem još od 10. mj a sve rezultirano stanjem u firmi..nebitno, dakle ja jedina nisam potpisala ništa, i sutra se vraćam na posao kad će mi pretpostavljam gurnuti pod nos isti papir kao i ostalima...istina je da kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac ne treba suglasnost radnika kako nego jednostrano otkazuje kako si ti i navela, no tu i jje kvaka (kako mi je odvjetnik protumačio), tražili su potpis radnika upravo zbog gore navedenog citata, dakle da se svojim potpisom odričeš ugovornih i vanugovornih potraživanja!ma nemam riječi s čim se sve služe..a mi obični smrtnici moramo biti upućeni u sve kako nebi naletili na minu i ostali bez onoga što nam pripada i što smo zaradili ..
pužić,
to je ono što sam ti i napisala. Poslodavac nikome nije dao poslovno uvjetovani otkaz, već je ponudio sporazumni raskid ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanih prilika. kako god vam to prikazao, upravo se radi o ovome što sam ti napisala.
drugim riječima, ništa ne potpisuj, pojavljuj se na poslu (nikaiko nemoj ostati doma - jer će ti onda dati OSOBNO uvjetovani otkaz, a taj je još gore) i čekaj da ti otkaže ugovor o radu. ti ga možeš tužiti za sve ono što ti nije dao, a teret dokaza na sudu je njegov.l
mamma san nije mi jasno kako sporazumni kad se nigdje ne spominje sporazumni, nego odluka o poslovno uvjetovanom otkazu na kojoj sui tražili potpis zaposlenika upravo zbog gore navedenog. šaljem ti na pp šprancu da vidiš...
ako je odluka, onda ništa ne potpisuješ. Pa čak niti njen primitak. Jer potpisom si prihvatila zadnju rečenicu / izjavu kojom kažeš da potvrđuješ da prema poslodavcu nemaš nikakvih potraživanja a niti on prema tebi nikakvih obveza.
Ako te hoće odjavit, odjavit ćete. A ti onda možeš potraživati sve što smatraš da ti pripada i to iz stečajne mase ili sudski ako ipak ne pokrene postuak stečaja koji prethodi likvidaciji.
Vezano uz obaveze firme... koliko znam ako ide u likvidaciju duzna je i dalje normalno poslovati i placati sva dugovanja dokle god posluje kao subjekt (a to ne moze biti krace od 6 mjeseci od trenutka kad odluce za likvidaciju - u stvari prvo moraju 3x u narodnim novinama najaviti da idu u likvidaciju i onda tece rok od 6 mjeseci kada svi imaju pravo prijaviti svoja potrazivanja prema njima). Dakle, ako ti trebaju platiti neku proviziju/stimulaciju i dalje to imas pravo ocekivati od njih jer ne idu u stecaj nego u likvidaciju (dobrovoljno zatvaranje firme). Ako ti ne isplate - prijavis svoja dugovanja u likvidacijsku masu unutar tih 6 mjeseci od zadnje objave poziva.
Oko boravka na poslu - ako ti eksplicitno ne napisu rjesenje da ne moras dolaziti na posao - moras dolaziti na posao. Pazi da u sklopu otkaznog roka (najbolje ti je da otkaz primis postom - tada je jasno da se ni sa cime ne slazes nego iskljucivo da si primila papir) iskoristis i sav preostali godisnji.
Ako smatras da tekst otkaza nije u redu (ovo o nepostojanju potrazivanja) imas 15 dana mislim od primitka otkaza da formalno pokrenes postupak zalbe kroz koji prvo trebas iskazati svoje neslaganje s navedenim cinjenicama (konkretno - da ti duguju otpremninu).
Sretno... mislim da si u dobroj poziciji, ako su se "rijesili" svih ostalih veca je sansa da ces ti osobno nesto ipak utjerati, to ih manje kosta nego da se natezu mjesecima po sudovima (to bi im mozda mogla i neformalno napomenuti) a nije da imas nesto za izgubiti...
hvala na odgovorima, upravo sam to i napravila..dakle potpisala sam primitak odluke o otkazu(ne na mjesto gdje su oni predvidjeli nego sa strane jer sam bila prisiljena potpisati da sam papir primila..) i napisala da se ne slažem s navedenim. idući tj šaljem zahtjev za zaštitu prava radnika sa svim navodima i potraživanjima onda čekam poziv vjerovnicima gdje ću se također javiti.Specifična je situacija da su oni svim djelatnicima dali otkaz zbog likvidacije a istu još nisu pokrenuli, pa sad nemam pojma kako ide procedura kad im je pošaljem taj zahtjev i oni ništa ne odgovore u roku 15 dana koliki im je rok za očitovanje komu se obratiti jer vjerovnici se još nisu pozivali obzirom da ni postupak nije pokrenut...sve je nekako nakaradno...
Prvo - ja nisam pravnica! Dakle, ovo sto pisem su meni rekli kad sam ja dobila otkaz, trebala bi to jos s nekim provjeriti, narocito ovo oko tuzbi i sl - za izracun otpremnine i trajanja otkaznog roka mislim da je sve tocno. Uglavnom...
Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza.
=> znaci, nije bitan datum koji pise na papiru nego datum kad si potpisala primitak otkaza
Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u raz voju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, pri vremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom.
=> Ako ti je ostalo neiskoristenog ovogodisnjeg GO - iskoristi ga sada, moraju te pustiti i moraju ti to platiti. Takodjer, ako se razbolis usred otkaznog roka - ne tece otkazni rok. Isto tako ako zatrudnis usred otkaznog roka - moras to sluzbeno (preporucenom posiljkom) javiti poslodavcu i od tog trenutka ti prestaje teci otkazni rok sve do isteka porodiljnog (a i firma ne moze zavrsiti likvidacijski postupak - medjutim, moze zavrsiti stecaj pa da dobijes otkaz zbog stecaja dok si na porodiljnom - to su dva razlicita postupka).
U slučaju redovitog otkaza, otkazni rok je najmanje:
– dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine,
– mjesec dana, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno jednu godinu,
– mjesec dana i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvije godine,
– dva mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno pet godina,
– dva mjeseca i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno deset godina,
– tri mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvadeset godina.
=> PAZI! izracun koliko dugo si zaposlena se radi temeljem zadnjeg dana otkaznog roka! Znaci, ako si dobila otkaz i onda tijekom otkaznog roka prodje pet punih godina kod tog poslodavca - imas pravo na dva mjeseca obaveznog otkaznog roka! Isto tako ako ti u ugovoru o radu pise vise - onda imas pravo na vise.
Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnoga rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnoga neprekidnoga trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.
Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.
Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
=> opet otprmenina se racuna temeljem zadnjeg radnog dana, ne dana davanja otkaza. Isto tako racuna se temeljem bruto placa ne neto place! Ovo ti je dodatni motiv da istjeras sve sto ti duguju jer svakim povecanjem isplate place dizes prosjek za isplatu otpremnine. Otprmenina ti je neoporeziva do iznosa od ca. 6.500kn po godini staza kod poslodavca, tako da se to svakako isplati traziti pod svaku cijenu. Otpremnina se isplacuje nakon isteka otkaznog roka.
Sto se tice prigovora/tuzbe, moras koliko znam
1) u roku od 15 dana od primitka otkaza dati zahtjev za zastitu prava. Ovo mislim da iako si napisala primjedbu na otkaz moras i sluzbeno (preporuceno!) poslati na firmu postom. Ako ovaj rok propustis kasnije nemas gotovo nikakve sanse da dobijes spor!
2) Ako poslodavac u roku od 15 dana od dostave zahtjeva radnika za ostvarenje njegovog prava ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljnjem roku od 15 dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom. U odnosu na zahtjev za zaštitu prava poslodavac može donijeti formalnu odluku, te tada rok od 15 dana teče od dana kad je radniku ta odluka dostavljena. Ako poslodavac povodom zahtjeva za zaštitu prava radnika ne donese nikakvu odluku, smatra se da njegov zahtjev nije ostvario, te da radniku rok za sudsku zaštitu počinje teći istekom 15-tog dana u kojem je poslodavac mogao ostvariti njegovo pravo.
=> znaci, pazi jako na tih 15 dana! Prvo da u roku od 15 dana predas zahtjev za zastitu prava poslodavcu. Onda moras cekati 15 dana da dobijes odgovor (osim ako ga ne dobijes ranije). Nakon isteka tih 15 dana opet u roku od 15 dana moras podici tuzbu - inace ce te odbiti zbog formalnih razloga. Znaci ako predas tuzbu prije isteka ovih prvih 15+15 dana sud ce te odbiti, isto tako ako zakasnis na bilo koji od tih 15-dnevnih rokova sud ce te odbiti. Tako su bar meni rekli, da je tu jako bitno paziti na dane (ali ja se na kraju nisam ni zalila ni tuzila pa ne znam kako je u praksi).
=> takodjer, ovo sve gore ne odgadja sam nastup otkaza nego iskljucivo ako dobijes pravomocnu sudsku presudu - do tada si bez posla...
Za likvidaciju firme - prvo moras cekati da pokrenu likvidacijski postupak pa nakon sto objave poziv u NN mozes predati svoj zahtjev. Ali zahtjev mozes paralelno i tuzbom kroz gore navedeni postupak.