Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: trebam pomoc pravnika

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno trebam pomoc pravnika

Pozdrav svim trudnicama i mamama!

Direktor sam u privatnoj obiteljskoj tvrtki, te sam tim slijedom zaposlio trudnicu u 5 mjesecu trudnoce, koja je do tada radila u drugoj tvrtci, gdje je imala teze radne uvjete, morala je stajati cijelo radno vrijeme, te je prostorija bila zagrijana od raznih strojeva, a stovise diplomirana inzenjerka prometa, ono sto meni treba U toj je firmi radila neprekidno 2 godine.
    Uvjeti kod nas su klimatizirani prostor, kancelarija, dvije osobe u kancelariji, posao po zvanju...

Problem pocinje 2,5 mjeseca kasnije kada doticna trudnica zbog komplikacija mora na bolovanje, propisano od njene doktorice, sa strogim mirovanjem. Ja oglasavam da trazim radnika za posao na odredjeno vrijeme dok je trudnica na bolovanju, tj. do 1. godine ili 3. godine djeteta.

Medjutim, HZZO tvrdi da sam ja trudnicu zaposlio kao proforma zbog dobivanja prava na naknadu place, te ponistava njen status, ali mene ne utuzuje zbog povrede zakona.

Znao sam da je trudna kada sam je zaposlio, ali isto tako sam znao da nema nikakvih problema sa trudnocom do tada, medjutim, HZZO tvrdi da je na osnovu medicinske dokumentacije njihov doktor, nedaju ime, ustanovio da ona danom stupanja u radni odnos nije bila radno sposobna.

Zakon o radu nigdje ne kaze da je moram poslati na lijecnicki, tim vise sto znam sve o njoj.

Molim pomoc.
    Imam jos 15 dana prava na zalbu, ustavri ona ima 15 dana prava na zalbu

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na početku, dobro došao!!

Na žalost, slučajeva poput vašeg ima sve više.
    HZZO u slučajevima zapošljavanje trudnice kad ista odlazi na rodiljni ili komploikacije u trudnoći u roku do cca 3 mjeseca po zapošljavanje, reagira, skoro pa doslovno isto kao i kod vas.

Poništava status zapošoljavanja (ali vam ne vraća uplaćene doprinose), evidentira je kao nezaposlenu osobu, a sve to reagirajući po nekom članku zakona gdje vam stavlja na teret fiktivno zapošljavanje RADNO NESPOSOBNE OSOBE.

Dakle, što je činiti Vama, a i zaposlenoj trudnici:

- žaliti se na njihovo rješenje, te tražiti vraćanje zaposlenika u prethodni status, jer:
    Zakonom o radu (čl. 67. st.1 i st.2.) kojim je definirana zabrana nejednakog postupanja prema trudnicama i koji govori o tome da je poslodavcu zabranjeno odbiti zaposliti ženu niti joj otkazati ugovor o radu zbog njezine trudnoće, niti joj smije p9onuditi izmjenjeni ugovor o radu (osim kad je to u njenom interesu) te poslodavac ne smije tražiti bilo kakve podatke o ženinoj trudnoći niti smije uputiti drugu iosobu da traži takve podatke, osim ako radnica osobno zahtjeva određeno pravo predviđeno zakonom ili drugim propisom rqadi zaštite trudnica.

- ujedno se treba pozvati na čl. 1 Zakona o suzbijanju diskriminacije koji govori o zabrani diskriminacije, između ostalog, s osnove obiteljskog stanja, trudnoće i sl.

- također u svojem rješenju pobijte tvrdnje iz rješenja HZZOa o tome da je radnica bila radno nesposobna, jer pretpostavljam da u trenutku primanja na posao nije postojala nikakva preporuka ginekologa o potrebi bolovanja; te ono što ste i nama napisali a to je da ste zbog njene kvalifikacije i stručnosti, neovisno o njenom stanju, odlučili je zaposliti.
    Dovoljno o tome i govori da se ne radi o fiktivnom ugovoru za nepostojeće radno mjesto, je to da ste u trenutku njenog odklaska na bolovanje, zaposlili osobu kao zamjenu trudnoj radnici.

Preporučujem da žalbu pregleda neki pravnik (ako ga imate u tvrtki) ili neki u nekom odvjetničkom uredu, te da pomognete radnici da pošalje i svoju žalbu jer joj je ugovor otkazan po istoj osnovil.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

@damirrijeka

Ja bih samo rekla...svaka ti cast, da je vise poslodavaca kao sto si ti nasa drzava bi bila puno lijepse mjesto za zivot...hvala ti u ime tvoje radnice za koju se zalazes i iskreno se nadam da cete uspjeti rijesiti ovu zavrzlamu

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

damirrijeka, Novi list se lani dosta bavio ovim, jesi li zainteresiran da te spojimo s novinarkom?
    Posljednje uređivanje od mamma san : 18.07.2011. at 14:41 Razlog: ubacila slovo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •