Pozdrav svima!![]()
Ja takodje razmisljam da se prikljucim vasim cajankama i pocnem piti macinu travuNego znima me jel se ona pije od prvog dana ciklusa ili to nije vazno?
![]()
Da li neko od vas primecuje neke pozitivne efekte?
Pozdrav svima!![]()
Ja takodje razmisljam da se prikljucim vasim cajankama i pocnem piti macinu travuNego znima me jel se ona pije od prvog dana ciklusa ili to nije vazno?
![]()
Da li neko od vas primecuje neke pozitivne efekte?
Pozdrav i tebi Bonita
Caj se pije otkad ti prestane M.
Hvala puno Suzy...
Jos ovog meseca posto se blizi O probacu bez caja,kasno je da ga sad ukljucujem ,ali sledeceg ciklusa pocinjem(potajno se nadam da nece trebati)...
Srecno svima!
Ma, ne bi trebalo da je kasno! Probaj i ovog!
Sretno!
Marulja i vrkuta mogu se piti i u trudnoći, tj. ne smetaju, stoga sam ja zaključila da se može početi bilo kad.
Vitex se ne smije u trudnoći (premda nisam doznala što u razdoblju od O do M - piti ga ili ne?).
Ja sam ga pila sve dok ciklus ne bi krenuo isponove, tako sam se bila dogovorila sa svojom ginićkom.
Evo i mene kod vas! I ja sam pila macinu travu, u nekoliko navrata, ali ništa od trudnoće. Međutim, iskustva mnogih oko mene su pozitivna kada je u pitanju macina trava. Ja sam je pila zbog toga što je dobra za sve 'ženske' bolesti (babski termin). Imam mali miom, pa sam pokušala da ga uklonim čajem od macine trave. I izgleda da se smanjio (bio je 33 mm, a sada je oko 23 mm). Meni je preporučeno da pijem domaći čaj od macine trave, tj. da pronađem kod žena koje su ga brale i sušile. To ovdje nije problem, jer živim u malom mjestu. Navodno, treba piti dvije litre čaja dnevno, i to umjesto vode. Ja stavljam manje trave, otprilike jednu šaku, na litru i po do dvije. Ostavim da odstoji pola sata i duže, i onda procjedim i pijem.
demat-piješ bez šećera????
Ja sam dobila domaću nabranu travu,ali još nisam počela piti-čekam mengu![]()
Ja sam shvatila da se pije 2 dcl 3x na dan, nezaslađeno...
Imam jedno glupavo pitanje....
Kupila sam macinu travu, ovdje čitam da se priča o macinoj travi - marulji, međutim na mojoj kutiji piše Valerijana :? Jel to isto :?
Ma nije uopće glupavo pitanje, ja pila 2,5, mjeseca "krivu" macinu![]()
Prava macina se lat zove nepeta cataria i ne bi trebala biti gorka, pije se bez šečera ili ako ne možeš onda s medom, al najbolje bez ičega.
sad pijem neku mješavinu svega i svačega, bumo vidli![]()
sretno![]()
eto nas skupa, na krivoj adresi
al, za nekaj valjda služi, ja već primjećujem kako sve više poprimam izgled naomi![]()
Moram priznati da me cijeli ovaj topic zbunjivao, tj. koja je trava prava, a koja kriva, koju piti, a koju ne, pa sam morala i dvaput proučiti napisano i uz malu pomoć neta sam zaključila da je Nepeta cataria zapravo Macina trava i da je kod nas još zovu i Mačja metvica, dok je Marulja isto što i Tetrljan (lat. Marrubium vulgare).
Nije mi jasno gdje se dogodila greška da mnogi Marrubium vulgare nazivaju Macinom travom. :?
A jel' ta prava macina ima ljubičaste cvjetove i nekako kao da je dlakava???karla prvotno napisa
Sandrij http://www.nazflora.org/Nepeta_cataria.htm
Ja sam je našla kraj kuće, raste sve u šesnaest. Na prvu misliš da je metvica, a onda zaključiš da je to vjerojatno divlja metvica jer toliko podseća na nju.
hvala Indi, to je to!!!
Cure, ne znam ima li to veze, ali imam sluzi puuuuuuuuuuuuno, puno. :D Imala sam je i prije, ali ne ovoliko. Pijem OVU macinu od prošlog ciklusa (sredine) Kuc-kuc, da ne zacopram!!!!
Proljetos sam pila valjda krivu macinu, bilo je sluzi i tada, ali ne ovakve, predivne, rastezljive...![]()
EEEE, tu sam ja imala posađenu u bašći do jučer. Baš se jučer MM sjetio da je vrijeme za jesensko čišćenje bašće i korova, i prvo što mu je palo na pamet da iščupa grm moje macine, koju sam ja brižno zalijevala za suše. Grm je bio cca 0,5m u promjeru i taman sam to htjela pobrati i osušiti za zimu.
Uz sve ostalo od jučer, baš mi je na živac stao. Da je bar pokosio, narasla bi druga, a on sve iščupao s korijenom!
Da, to definitivno nije moja "macina trava"Indi prvotno napisa
![]()
Cure, sretno!![]()
Ja ne znam bih li je pila uopće jer ja uvijek imam divnu sluz, ali s vrkutom ću sigurno krenuti sutra.
Rene2 kad se bere jer sad je vrijeme cvatne, je li sad? Sad još da kad prestane cvast uhvatim malo sjemena pa bih je i ja posadila u vrtu, inače stvarno je ima na svakom koraku..
U subotu idem u opahodnju, paću je nabrati za cijelu zimu ako je sad vrijeme branja![]()
sad čitajući opet o macinoj travi skužim da i ja pijem krivu. :?
strašno mi je gorka i baš mi ju nije ugodno piti i još ako pijem krivu-katastrofa
uglavnom, jel mi tko može reći gdje nabaviti pravu macinu tj. NEPETA CATARIA?
Ja ju brala cijelo ljeto i kuhala svježe ubranu, i stabljike i listove i cvjetove.Indi prvotno napisa
Naberi vrhove cvjetova, osuši, na proljeće posiješ i dobro zalijevaš. Što joj više trgaš vrhove, to je grm bujniji (kao i svakom korovu). Također si naberi za zimu (sve: i stabljika i list i cvijet), osuši i spremi u najlon vrećicu i kuhaj kao i svaki drugi čaj.
Hvala Rene, ali izgleda da su mnoge cure zapravo pile drugu marulju, a ne ovu Nepetiju. Ja sam još malo zbunjena koju, ali ću piti Nepetiju za neko vrijeme, sad se bacam na Vrkutu![]()
Sandrij2 daj pls otkri koju to macinu piješSandrij2 prvotno napisa
I ja sam ju počela piti prije mjesec dana, ne NEPETU nego onu strašno gorku (marubi herba) ali sada više nisam sigurna dal' pijem dobru. Ubit ću se ak na kraju ispadne da muku mučim s pogrešnom travčicom (nikad nisam mislila da neki čaj može biti toliko odvratno gorak)
Just Me, pijem upravo onu što je na slici koju nam je stavila Indi... I uopće nije tako gorka. Gora je ona koju sam pila prije (vjerojatno je to ta koju ti piješ sada, inače izgleda kao da je drvenasti dio biljke samljeven malo krupnije, skroz bez-veze).
Ova sada izgleda stvarno kao biljka, ima i cvjetove, lijepe ljubičaste. Ja sam ju kupila na placi, za razliku od one prije.
Inače, ako netko misli da je macina trava gorka i ružna, neka proba PU ERH...![]()
Ako budem od vremena i volje, uslikaću svoju MACINU, pa ću je staviti da vidite... Molim lijepo, nisam obećala...
Ovu koju pije Sandrij je Nepeta Cataria, inače raste prilično na široko, ja sam sad primjetila da mi u kantunu vrta raste, ali je još mala, a malo dalje na divljem dijelu je ima dosta, samo tuda mačke su svako večer, pa sad ne znam bih li je brala, ili da je sperem ili... :/
To je ta, ako su mačke oko nje, to je onda prava macina i uopće nije gorka. Ona gorka je Marrubii herba, dobila sam ja i tu, eno stoji zapakirana, jednom sam skuhala, pa to je očajno gorko.
Svakako ju operi Indi , kod mene nema mačaka, ali ja svejedno perem prije nego što skuham.
Jednom je netko spominjao da treba jako paziti s macinom travom ukoliko se mačke motaju oko nje... Nisam sad baš sigurna, ali spominjala se čini mi se toksoplasmoza (valjda sam pogodila s tim s i z). No, tko nam garantira da mačke nisu bile u blizini one macine koju kao ja npr. kupimo na placi?Indi prvotno napisa
Sandrij2 Ajd sada jednom biseru objasni sve u tanane, na kojem placu, di? među voćem i povrćem??? kaj si točno tražila; macinu, nepetu ili... Jga kad ja i ne posječujem placeve baš čestoMM je zadužen za to pošto večinom radim subotama i nedjelja mi je jedini dan za odmor ...
![]()
Just Me, velika placa u Rijeci... Trebam li dalje objašnjavati? (vidim da si iz Zagreba)
Inače, sigurna sam da neka od cura u Zagrebu zna točno di je ima za kupiti. Pa čekamo da se javi koja dobra duša ovog foruma!!!
Joj, a taman se ponadala da ću konačno doći do prave biljčice![]()
Ajd' dobre duše iz Zagreba, javite di se točno može kupiti prava macina![]()
zanima me kolicina caja koja se pije, na mojoj kutiji pise 3x dnevno po 2dcl. a cujem neko govori 1,5 litar dnevno????? i to dugoooooooooo da nije to malo previse, jedva se tjeram i ovo malo a litar i pol e to je vec umjetnost.................
Cure na jednom od tema sam našla da je jedna cura pila kapi Nepete Catarie koje je kupila kod Biljne ljekarne Fitosan, a str.sa adresom sam stavila u komp, pa je evo: adresa 10000 Zagreb, Gračanska cesta 71
tel. (01) 4674040
Moja mama je neke čajeve naručivala od nekud iz Bjelovara, pa ću provjeriti kod njih, pa ako imaju Nepetu Catariju, javim vam broj telefona.
Ujedno, sinoć sam negdje na netu našla da se pije doista Nepata Cataria, tako da sam sigurna za nju da je prava!
Kraj moje kuće je ima dosta, ali taj jedan dio malo dalje gdje su najveći cvjetovi i buseni je blizu puta kojim znaju prolaziti auti, pa ništa od toga, a još nisam išla tražiti okolo i brati, ali budem.
Trebam brzi odgovor a nemam vremena sve pročitati![]()
Kada se treba početi piti čaj (poslje menstruacije ili :? )
Evo i mene u petljanciju sa macinom travom (ili kako li se već zove)
Nisam ni ja uspila sve pročitat. Zapetljala sam se totalno :?
Negdi piše 1 dc negdi kad prestane m. Ali čini mi se da nije to tako strašno bitno, bitnije je pogodit pravu travu![]()
Namjeravam je i ja kupit ali mi se čini da triba kupit 10 vrsta pa igrat loto koja je prava.
Mislim da je najsigurnije probat u biljnoj ljekarni. Je li iko uopće probao tražit u ljekarni i pitat savjet kako se pije?
![]()
Cao cure,
Ja sam pocela piti macinu travu Marrubii Herba (Marrubium Vulgare),ali sam pronasla na internetu (eng.jezik) tekst gde se pominje da caj ne bi smele biti trudnice ili zene koje su mozda trudne (period kada to ne znamo)![]()
Takodje caj se ne sme piti vise od tri solje dnevno.
Na kesici mog caja (koji sam kupila) pise da je dobar za bolji rad jajnika,dok sam negde opet na netu procitala da ona druga vrsta macine trave Nepeta Cataria regulise hormone,ali se takodje ne sme piti u trudnoci.
Ostavljam tekst koji sam pronasla o Marrubii Herba;
Scientific Name: White Horehound
Other Names: Hoarhound, Horehound, Houndsbene, Marrubii herba, Marrubium vulgare, Mastranzo
Who is this for?
Uses
Note: White horehound should not be confused with black horehound (Ballota nigra). The two plants have very different uses even though they look similar and grow in similar areas.
White horehound is best known as an oral remedy for bronchitis and other respiratory conditions that cause congestion. Chemicals in white horehound are believed to relax the bronchial tubes in the lungs. In addition, they may promote mucus production – making mucus more watery and possibly easier to eliminate from the body by coughing. All these potential effects may relieve general lung congestion.
Historically, white horehound has also been taken to relieve minor gastrointestinal conditions. Its bitter taste may increase appetite, and it may also reduce gas in the stomach. Additionally, in animal studies, white horehound has produced increases in bile production, which may not only improve appetite, it may relieve indigestion, as well. Some of the chemicals in white horehound have also been shown in laboratory studies to have mild diuretic and laxative effects, meaning that they may promote the elimination of both urine and solid waste from the body. Therefore, they may be slightly useful to lessen mild swelling, such as may be associated with menstrual periods.
In separate animal studies and under laboratory conditions, white horehound and chemicals extracted from it have shown some other potential effects. They may have some effectiveness for treating abnormal heart rhythms and high blood pressure – possibly through the relaxing effect they may have on blood vessels. Extremely large doses, however, may disturb heartbeat. Early results from animal studies show possible uses for white horehound in treating diabetes, high cholesterol, and pain. However, none of these possible effects have been well-studied in humans.
When should I be careful taking it?
White horehound should not be taken by women who know or suspect they are pregnant because it may affect muscles in the uterus. A slight possibility also exists that white horehound could cause uterine hemorrhage (excessive bleeding from the uterus). Theoretically, a miscarriage may be caused by either effect.
Precautions
White horehound contains chemicals that may alter heart rhythm. Therefore, individuals who have heart conditions should avoid taking large amounts of white horehound or using it for long periods of time.
White horehound may possibly have some ability to lower blood sugar and/or blood pressure. To keep blood sugar from getting too low, individuals who take insulin or oral agents for diabetes should use white horehound cautiously and monitor blood sugar levels carefully while taking it. Similarly, individuals taking medicine to lower blood pressure should also limit taking white horehound due to a small possibility that blood pressure may become too low.
What side effects should I watch for?
Major Side Effects
In some animal studies, white horehound was shown to have effects on heart rhythm. Although no human studies have been performed to verify these results, individuals who have heart conditions should avoid using white horehound.
Very large doses of white horehound have been reported to have a strong laxative effect. In general, no more than 4,000 mg (4 grams) of the dried herb should be used in a day.
Less Severe Side Effects
A few individuals may have developed an itchy rash from handling or coming in contact with the white horehound plant -- even after it has been dried. It is a member of the mint family of plants, so individuals who are sensitive to other types of mint may also be sensitive to white horehound.
What interactions should I watch for?
No interactions between white horehound and prescription drugs, non-prescription drugs, other herbal products, or foods have been reported. However, because few reliable studies of white horehound have been conducted in humans, its possible interactions with drugs, foods, and other dietary supplements are not understood completely. Individuals who consider taking it should be sure that a doctor or pharmacist is aware of all the prescription and non-prescription medicines they take before they begin to use white horehound or any other herbal supplement.
Some interactions between herbal products and medications can be more severe than others. The best way for you to avoid harmful interactions is to tell your doctor and/or pharmacist what medications you are currently taking, including any over-the-counter products, vitamins, and herbals. For specific information on how white horehound interacts with drugs, other herbals, and foods and the severity of those interactions, please use our Drug Interactions Checker to check for possible interactions.
Should I take it?
White horehound is a shrubby, perennial plant that probably grew first in northern Europe, but that now grows wild in most parts of the world. Considered a weed in crop- and livestock-producing areas, it spreads rapidly and grows well in marginal locations such as along railroad tracks. A member of the mint family, it has the square stems that are characteristic of the mints. Its clusters of white flowers bloom at the same points as its distinctive leaves. The stems and leaves of white horehound plants are covered in whitish fuzz. Both the flowers and the woolly leaves give white horehound its name and also distinguish white horehound from similar types of plants. Fresh leaves have a stale smell; both fresh and dried white horehound have a bitter taste that has been described as faintly minty and apple-like. In the United Kingdom, it has been used to flavor a beer known as horehound ale.
The “aerial parts” (flowers, leaves, and stems) of white horehound are collected and dried for use as medicine. Dried white horehound contains a volatile oil known as marrubiin, which may not be present in fresh white horehound plants. Also called essential oils, volatile oils possess the characteristic smell and taste of the plant. They usually evaporate quickly at room temperature. Due to lack of evidence proving its effectiveness, white horehound was removed in 1989 from the FDA’s list of active ingredients that are approved for use in non-prescription cough medicines. It can be sold as a dietary supplement; however, and it is still recognized as safe when used in small amounts to flavor beverages, candies, foods, and medicines.
Dosage and Administration
Note: White horehound should not be confused with black horehound (Ballota nigra), another product that is often called horehound. If white horehound is used, the label on the package that is purchased should clearly specify white horehound, and not just horehound, in the ingredients.
The U. S. Food and Drug Administration (FDA) classifies white horehound as "generally recognized as safe” (GRAS) when it is used as a flavoring in foods, beverages, or medicines. Although it is not FDA-approved for use as a medication, white horehound may be sold in the United States as a dietary supplement. It is available commercially in a number of oral preparations, mainly cough lozenges or syrups. White horehound is often combined with eucalyptus, marshmallow, or other herbals that may relieve lung congestion. Recommendations for its use vary, so the directions on the package that is purchased should be followed. The maximum amount that should be consumed in one day is 4,000 mg (4 grams).
Additionally, white horehound can be brewed into a tea using about a teaspoon of the fresh or dried flowers and leaves in one cup of boiling water. After being soaked for 10 to 15 minutes, the solid parts are strained out before drinking the tea. Because the taste of white horehound may be bitter, the tea is usually sweetened or combined with other strong flavorings such as cinnamon. To stimulate the appetite, white horehound tea is usually taken three times a day before meals. For relieving congestion, it may be used as needed, but no more than three times a day.
Summary
White horehound is used most often as a tea or syrup to relieve respiratory congestion. It may also improve appetite, relieve gastrointestinal bloating, and reduce mild swelling. Although preliminary laboratory and animal studies seem to show it may have some beneficial effects for other conditions, not enough research supports it for any medical use.
Risks
Because white horehound may affect muscles in the uterus, possibly resulting in a miscarriage, women who are pregnant or who may be pregnant should not use it. Individuals with heart conditions should also avoid using white horehound due to its possible effect on heart rhythm. Individuals with diabetes and/or high blood pressure should use it cautiously, if at all.
Side Effects
Large oral doses of white horehound may cause diarrhea. Touching it may result in an itchy rash.
Interactions
No interactions between white horehound and prescription drugs, non-prescription drugs, other herbal products, or foods have been reported.
Last Revised November 23, 2004
Ljubim vas![]()
Koji petljanac ispade iz svega![]()
Vise ne znam cemu sluzi vitex, cemu macina a cemu vrkuta. Odnosno sta nije dobro s cim mjesati, negdje mi je ostalo da je bolje ne mjesati vrkutu i macinu :?
Ne znam da bi smjela uz vitex kapi jos i macine kapi piti. A bum u apoteci pitala![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=fitosan
link na pricu o kapima![]()
idem i kupujem![]()
Stelerina moja, ništa mi ne pričaj. Mene je strah išta počet pit. Jer ovo je dobro za ono, a nije dobro za ono drugo, dobro je piti kad.... a nije dobro kad ....nešto drugo. U kombinaciji s ovim valja, s onim nevalja.....![]()
![]()
, ludilo živo. Najbolje je sist, uzet olovku i papir, popisat šta je za, a šta protiv i sistemom konbinatorike i eliminacije doć do nekog riješenja. Ali u globalu, moje mišljenje je da se netreba prekrcavat raznoraznim napitcima i tabletama. I najbolje stvari kada se s njima pretjera mogu imati štetan učinak.
Javi ako šta pametno saznaš.
ja sam kupila mješavinu čaja iz biljne ljekarne čeliković za ciklus koja se sastoji izmešu ostalog i od macine i od vrkute, pa mi se čini da bi se trebale moći mješati.
Uz to, ja sam još dodatno uzela kapi macine trave koje dodajem u taj čaj, a da ne bude malo, još ja na svoju ruku u tu mješavinu frknem žlicu čiste vrkute, pa makar pukla od tih trava![]()
stelerina, baš sam prije 2 tjedna bila kod čelikovića i čovjek mi je nudio tu mješavinu, za koju si poslala link, od 3 vrste čaja, kapi i tinktura za 450 kn, al mi se činilo kao da prodaje maglu, kak se nešto može desiti za samo 1 mjesec, pa na kraju nisam kupila!
Al sad vidim da kad potrošim ovaj čaj idem i po to!
Ja jučer dobila mengu i počela piti čaj (onaj što sam dobila nabrani iz Bosne).Ukus mi je dobar(malo mi lići na mentu :? ),stavila sam na pola litre 1 natren.
Pit ću pola litre dnevno 40 dana pa ćemo vidjeti.Sretno nam bilo :D
Prosli mjesec sam u biljnoj ljekarni nabavila Marulju ( jel to Macina trava?)..pila sam svaki dan , ali jednu salicu i M je dosla tocno na 28 dana ( ali i do tada je bila redovita) ... neobicno sto sam primijetila je to da sam imala vrlo jak PMS ( sto prije nije bas bio slucaj), bolilo me dva dana prije nego se pojavila, a onda prvi dan nista nije bolilo, ali zato drugi dan sam probdjela dobar dio noci uz bolove ravne trudovima....ne znam jel to od caja? sad bi ga opet htjela piti jer zelim jos jednog malog, a malo me strah djeluje li taj caj povoljno ili moze nesto i negativno donijeti :?
Ja dok sam pila macinu travu nisam imala nikakvih bolova kad dobijem M. Ne znam sad dal' nisam pila pogrešnu, ali pila sam domaću, nabranu. Ukus joj liči na mentu, ali je malo sa ukusom limuna.
ma okus je ovog caja jako gorak, ja sam ga pila zasladjenog i isto je bio gorak, ali podnosljivo...ni priblizno nalik menti...
Ima kakvih povratnih informacija o tim kapima :? Ja bi ih kupila, al se stalno dvoumim izmedu njih i cajamama_jos_malo prvotno napisa
![]()
I stalno odgadam to kupovanje da ne kupim nes krivo
Netko je meni od cura bio javio na pp koja ljekarna u Zagrebu, ali sam izbrisala tu poruku, a ne sjećam se tko mi je rekao, ali ako se nitko ne javi, uzmi imenik i zovi sve ljekarne u Zagrebu. Jedino što i se čini da je ime ulice počinjala s T.
o kapima nepeta ima na fitosan.hr , odnosno http://www.fitosan.hr/proizvodi/biljne_kapi.htm
a koje ti kapi spominješ indi? možda vitex?
Je, vitex.. mislila sam da se o njima govori...pardon cure :/