Stranica 9 od 11 PrviPrvi ... 7891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 512

Tema: MACINA TRAVA - MARULJA

ema1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jolly prvotno napisa
    jel se kojoj od vas dogodilo da od marulje nemaju apetit?

Već tjedan dana jedem toliko da preživim, već sam 2-3 kg izgubila, a i ovako ih nemam previše i na svu hranu mi se diže želudac, a zanimljivo je da mi se marulja ne gadi i bez problema mrknem od jednom 3dcl
    Da desilo mi se to samo sa onom "gorkom" maruljom... valjda zbog onog okusa ... brrr.
    Inače, od kad pijem ovu "normalnu" nemam beda s tim.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zakaj se to meni ne dogodi - da usput malo i smršavim (jel pijete samo marulju ili u kombinaciji s vrkutom)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Jolly prvotno napisa
    bez problema mrknem od jednom 3dcl
    Mozda bas zato i je sto "mrknes"

I meni je znalo biti zlo ali zato sto sam ju jako puno pila sad pijem 2-3 salice i to razvlacim na cijeli dan i sad ok..

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam od marulje papala ko luda..sad joj zahvaljujem još jedan (ako ne i dva) konfekcijska broja više. Katastrofa-mene gorko još više razbuca na papanje! Od vrkute me malčice peče želudac..ali to sam sredila pa ju pomiješam sa zdravcem i ideš po pun tanjur nečega.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa za marulju inače i na uputama piše da se pije kod nedostatka apetita, dok vrkuta pomaže kod celulita i odstranjivanja viška tekućine u tijelu

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    pa za marulju inače i na uputama piše da se pije kod nedostatka apetita
    :shock:
    vrkuta pomaže kod celulita i odstranjivanja viška tekućine u tijelu
    Pa još uz ...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa za marulju ovak piše kod Subana: Potiće izlučivanje sline,želučanog soka i žuči.Pomaže kod pomanjkanja teka,probavnih tegoba,poremećaja lučenja žuči,kod katara dišnih puteva.Pomaže i kod ženskih tegoba.

e sad opet ona stara rasprava koja je macina trava prava....

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Rene 2 je pisala o tome, pa evo:

Kolegica je bila u Sl. brodu kod travara i kupila mi macinu travu, marulju. Međutim, ima dvije vrste. Jedna koja je očajno gorka i služi za regulaciju ciklusa u menopauzi i općenito i vraćanje 'stvari' na svoje mjesto nakon poroda; i druga koja uopće nije gorka (to je ta što sam ju ja dobila i počela piti od 1DC ovog ciklusa) i ta bi (kaže travar) trebala biti za žene koje žele zanijeti.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Znači prava je Nepeta Cataria, a ne Marubii..

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Točno!

Rominka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

uza čeličnu volju odustala sam od marulje. isuse kako je to gorko, a ja inače pijem i kavu i čaj bez šećera, ali ovo je bilo prestrašno za moj želudac. svakim gutljejem se preokrenulo sve u stomaku. jel ima štogod drugo samo da je manje gorko :?

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ima, ima VRKUTA

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Rominka prvotno napisa
    uza čeličnu volju odustala sam od marulje. isuse kako je to gorko, a ja inače pijem i kavu i čaj bez šećera, ali ovo je bilo prestrašno za moj želudac. svakim gutljejem se preokrenulo sve u stomaku. jel ima štogod drugo samo da je manje gorko :?
    Pij je hladnu i sa medom , puno je bolja .I brzo gutaj , ne drzi u ustima .Ja sve pijem preslatko , pa mi je marulja bila totalni sok za cula , ali na ovaj nacin pijem je kao vodu.I obavezno je procjedi kroz gazu jer znaju proci one dlacice pa kad ti se to zalijepi za grkljan kuku majko .

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A zašto pijete tu gorku marulju? Za regulaciju ciklusa i ostale stvari je odlicna vrkuta, znaci ima isto svojstvo kao ta gorka, a Nepeta Cataria (ova druga "marulja") je za zanijeti.

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    A zašto pijete tu gorku marulju? Za regulaciju ciklusa i ostale stvari je odlicna vrkuta, znaci ima isto svojstvo kao ta gorka, a Nepeta Cataria (ova druga "marulja") je za zanijeti.
    Ne kvari mi pozitivu . Kad nabavim vrkutu , onda hvali vrkutu , a sad hvali i marulju

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ajoj Betty, sorry, mislila sam da si je nabavila, daj javi mi na PP svoju adresu, pa ću ti poslati mali paketić, ajde ajde, nemoj se sramiti i obećajem da ću štititi tvoj identitet :D Do tad pij marulju.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zamolila sam neke frendove znanstvenike biologe i nekoliko travara iz različitih zemalja da malo prouče nazive tako da se prestanemo brkati oko macine trave, dakle na hrvatskom je službeni naziv

marubii herba macina trava - marulja, tetrljan, očajnica

nepeta cataria = mačja metvica

ova druga se koristi za smirenje jer ima sličan učinak kao valerijana i za smirivanje grčeva kod male djece, što će potvrditi i većina travara (problem je najčešće u miješanju točnih naziva) a marulja se koristi u ginekološke svrhe (i kažu da nema posebne veze s menopauzom već je dobra općenito za regulaciju ciklusa)

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja taman pomislim da konačno znam koja je "prava" macina, a onda me totalno zbunite.
    A šta mislite o kombinaciji obje "macine" (znam da je samo jedna prava macina, ne znam više kako ih zvati...)? Dok se kuha, ubaciti u jednakom omjeru jednu i drugu?
    Ja više ne znam koju sam pila ovaj ciklus... Zapravo sam miješala s vrkutom. Do 17.dc od sluzi nije bilo ni S, ali kad je krenulo-krenulo je sa stilom... ŽIVJELA VRKUTA I MACINA TRAVA!!!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a ja bas zato pitala na vise strana najupucenije pa dakle za pocetak nije ni ime isto (prema sluzbenoj klasifikaciji) a ni djelovanje. Sluz inace povecava marubii herba, vjerojatno si nju pila (ja je isto mjesam s vrkutom)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uh, dobro je, ja pijem marulju, onu gorku! :D

Rominka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Betty probala ja onako hladno i s medom, na brzinu.pa, uh, bilo malo muke jutros, alisad sam živa pa ću valjda nekako. ne odustajem tako lako, iako se md tako slatko nasmijao. ali meni za dušu probao je i on jedan gut pa smo se oboje smijali

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hi, cure,vidim da se dilema o otome koja je marulja prava uvijek iznova ponavlja,pa evo,samo da ponovim jedan link na staru rodinu stranicu:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...6a099870f07ef9

o ovome sam i ja več pisala na 7.stranici ove rasprave,pa ako vam se da-čitajte!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ma za mene više nema dileme - pitala sam sveukupno valjda 8 ljudi

nepeta cataria NIJE macina trava i nema učinka na začeće

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ma za mene više nema dileme - pitala sam sveukupno valjda 8 ljudi

nepeta cataria NIJE macina trava i nema učinka na začeće
    Ne ne ne Nepeta Cataria ( Catmint ) JESTE macina trava i jedina je prava macina trava koju vole macke , ali ona nije ONA macina trava koja treba nama . Problem je u tome sto se naziv macina trava u narodu pojavio za tri vrste biljaka koje su izgledom dosta slicne , cak pripadaju istoj porodici , tako da ih je narod sve tri prozvao "macinim travama "(treca je maticnjak ( melissa officinalis) oko koga se isto vode polemike da je macina trava i da je dobar za plodnost zena ) Znaci samo je jedna macina trava , Nepeta .Ona jeste simbol plodnosti , ali u tom smislu sto su je koristile vjestice za spravljanje carobnih napitaka jer zene "pretvara " u macke ,daje im gracioznost, lukavost , pojacava samopouzdanje i dovodi doizrazaja svu seksualnost ´koja je sakrivena .. Znaci problem se pojavio kad smo pocele razmisljati koja je macina trava PRAVA . Prava macina je opet ponavljam NEPETA , ali prava za nas je MARULJA ili OCAJNICA u narodu netacno prozvana macina trava , ali eto ipak MACINA TRAVA ...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Betty prvotno napisa
    Prava macina je opet ponavljam NEPETA , ali prava za nas je MARULJA ili OCAJNICA u narodu netacno prozvana macina trava , ali eto ipak MACINA TRAVA ...
    negdje se i u narodu odoljen (valerijana) također naziva macina trava
    u pravu si da je marubii herba ono što nama treba, ali nisi u pravu za nazive - službeni naziv za marubii je marulja, a za nepetu mačja metvica, prema državnoj klasifikaciji biljaka

dakle, stvar je u tome što se u narodu čak 4 različite biljke naziva "macina trava" a ono o čemu mi ovdje pričamo da treba piti je marulja

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pa to sam i ja rekla . Nepeta jeste prava ´macina trava .Marulja nije macina trava .Marulja se u narodu zove macina trava, ali taj naziv nije tacan . Marulja je biljka koja nama treba
    Znaci jednostavno zaboraviti naziv macina trava jer tu je sav problem-u nazivu .

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Znaci jednostavno zaboraviti naziv macina trava jer tu je sav problem-u nazivu .
    tocno tako

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

jest macina,ali nije macina, mislim promjaukala sam od čitanja hihihi.

U svakom sčučaju dilema je definitivno rješena i glasi:

MARULJA (ona gorka) je definitivno čaj koji se pije po pitanju plodnosti.

Amen!!

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    jest macina,ali nije macina, mislim promjaukala sam od čitanja hihihi.

U svakom sčučaju dilema je definitivno rješena i glasi:

MARULJA (ona gorka) je definitivno čaj koji se pije po pitanju plodnosti.

Amen!!
    E malo morgen rjesena dilema , sad Izabel napisala da joj u sastavu cajeva za plodnost travar ubacio i Nepetu . Nista vise ne znam ..
    Kolaricu Panicu , pletemo se samicu , sami sebe zaplicemo , sami sebe otplicemo...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajmeee zaboli me glava od te macine više....
    Ja ovog mjeseca pijem marulju(prošlu sam pila vrkutu)i vidi čuda-ugledala sluz nakon dobre dvije godine.Za mene djeluje.

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A ja sam pomiješala dvije macine trave, nemam pojma više koja je koja, i baš me briga... Uglavnom, jednu sam kupila od Jan spidera, a jednu od MB travara. Totalno različito izgledaju. A sluzi je bilo i to tek od 17. dc, što se savršeno poklapa s trakicama i folikulometrijom. Dakle, zaista je bilo baš kad treba.

stelerina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja vise nis ne znam, al od danas i ja pijem macinu - od subana, herba :/ , s obzirom na to sta sve pijem jos jedan caj gore - dolje, nema veze... bitno je da ne steti...

ema1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa ovo je za poludit

Koju pitiiiii???????

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja ću se sada baciti na ovu gorku, od subana, probala sam jednom, ali nisam bila ustrajna, s novim ciklusom, bacam se na posao, u oba smisla! hehhe

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni se od marulje povećala količina sluzi,pogotovo na dan O,što se poklopilo s ovugnostom i opetovanim povećanjem bt dan iza....tako da za mene ona djeluje,a zahvaljujući vrkuti,ciklus mi je bio točan u dan

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Odmah posle M, pojavila se sluz! I to bas fina! Inace pijem samo onu gorku macinu, tj marulju! I to ne nesto mongo, mozda pola litra dnevno!

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cure meni prošla pauza od mjesec dana od marulje. I sad si mislim da bi ju opet počela piti, pa pitam vas koje ju miješate s vrkutom, u kojem omjeru to činite i koliko toga pijete..npr ako pijem litru čaja (znači 3 žlč vrkute + 2 žlč marulje na 1L vode) je li to uredu i može li to tako. Čini mi se da svugdje piše kako je dnevna doza oko 2-3 šalice pa mislim da mi to pokriva preporučeno. Šta vi kažete?
    Btw jeste sigurne da se ove dvije smiju miješati..naime jednom me neka žena u biljnoj ljekarni dobronamjerno izbezumila kad mi je počela priču kako mješavine nisu dobre jer jedna biljka se kuha, druga samo prelijeva kipućom vodom, pa onda jedna stoji 3 minute, druga 10...i ja se posve obeshrabrila s tim mućkalicama.

A nekad sam od vrućih napitaka konzumirala samo kuhano vino..c c c c :/

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mummy većina nas ih miješa i nema nikakvih problema, a mislim i da je način na koji piješ u redu, nemaš brige (možda je jedino 1l previše, preporučeno je 6-8dcl)

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Jel ja trebam piti tu marulju i dok mi traje M??? Ja prestala :? :/

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ne trebaš

niccoleta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A JOJ, ja sam od toga svega odustala, jer zbilja ne znam šta da kupim i koju da pijem? :/

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

dajte da sumiramo...na kraju...jel ona subanova (marubi herbe) prava ili ne???? više niš ne znam :?

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zašto ne treba piti za vrijeme M? Nisam vidjela negdje neki naputak za to.
    Btw curke danas izašle nove Ljekovite biljke s temom "neplodnost" pa možda i tamo osvane vrkuta i marulja..kad kupim javim vam!

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Je je, marubii herba od subana ili nekog drugog nije važno, je prava stvar za nas!

stelerina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj mummy_s prvotno napisa
    Zašto ne treba piti za vrijeme M? Nisam vidjela negdje neki naputak za to.
    Btw curke danas izašle nove Ljekovite biljke s temom "neplodnost" pa možda i tamo osvane vrkuta i marulja..kad kupim javim vam!
    mummy cekamo izvjestaj

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hoću hoću samo da stigne do kioska..malo kasne ovdje kod mene!

stelerina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

dobreka, mi smo strpljivi i cekamo

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Cure, ovdje je 9 stranica o marulji i vrkuti... :?
    Meni treba info smije li se vrkuta piti u trudnoći... Zna li netko?
    Znam da se negdje pisalo, počela sam iščitavati prve dvije stranice i doustala...

stelerina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Sandrij2 prvotno napisa
    Cure, ovdje je 9 stranica o marulji i vrkuti... :?
    Meni treba info smije li se vrkuta piti u trudnoći... Zna li netko?
    Znam da se negdje pisalo, počela sam iščitavati prve dvije stranice i doustala...
    sandrij kazu da smije, pa i iza poroda jer jaca stijenke maternice

http://www.herbateka.com/?q=node/190

http://www.cro-web.com/zdravlje/index1.php3?newsid=361
    "Kod žena koje se teško porađaju liječi slabost maternice, a zaštita je i od pobačaja. Bilo bi poželjno da svaka buduća majka od trećeg mjeseca trudnoće pije čaj od ove biljke."

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

stelač, hvala ti!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •