Oprostite na greskama, jer sam pricu davno napisala, a nemam vremena za detalje![]()
helem, dva dana prije poroda, mene non-stop sarafe bolovi. Iako sam nedavno vec jednom rodila, ne znam je li to to? Mozak, pupa havaMa nekako mi se cini da je to to, te kada su kontrakcije bile u razmaku od 3 minute, ja velim MM-u hajmo mi u bolnicu, da se ja ne bih kuci poradjala. I tako ja i MM polako u bolnicu, koja se nalazi preko puta nase zgrade. Ja polako gazim, drzim MM-a pod ruku,, kada me zaboli stanem i otrpim bol. Kada smo dosli doceka nas jedna mlada babica, te me smjesti u sobu gdje sam rodila Editu. Pomislim kako je to divan znak, jer sam Edi rodila bez vecih problema.
Medjutim, sipak! Ja otvorena 1 cm, kontrakcije uzasno jake, ali ne uticu na maternicu. Kaze meni babica da ja tu noc ostanem u bolnici, a ona ce mi dati neku injekciju protiv bolova, a potom cu fino odspavat.
Sve bi tako, te ja zanocim u bolnici. Ujutro me doktor pregledao, te rece da misli da necu radjat barem za sedam dana. Mislim se, necu valjda opet preko termina.![]()
Drugi dan kod kuce, mene bolovi ponovo razvaljuju. Nista mi nije jasno. Navecer opet kontrakcije svakih pet minuta. Ja i MM-u ponovo put bolnice. On veli kako cemo se opet sigurno vratit. Vjeciti optimista. Ne znam ni sama kako sam dogurala do ulaznih vrata.
Na svaki trud moram se uhvatit za nesto i odtrpit. Babica me pregleda i rece kako sam otvorena tri cm, te kako ce sigurno porod biti u toku noci. Napominjem da smo u bolnicu dosli u 23.30 sata.
I tako ja i MM po nalogu babice setkamo, usput javljamo mojoj mami koja je ostala sa EDi da ce porod uskoro.
Babica je pravo simpa, mlada, mozda malo mladja od mene.
Sve se ko i moze trpit, ali se meni pije Coca – cola. Govorim MM-u “ubila bih nekog za casu Coca- cole”… Naravno, nema sanse, jer uvijek sumnjaju da bi porod mogao zavrsit carskim, a poslije ce se pokazat da je dobro sto nisam pila. A i ne znam koji im je ono fazon, ne smijes piti vodu, a ako hoces mogu ti nakvasit krpu, pa briskarat oko usta. To mi isto dodje kao da gladnom pod njusku stave tanjir pecenja, koje ne smije jest, samo moze mirisat.
I secemo mm i ja i dalje, kad mene pozva sestrica, jer je vrijeme za CTG. Lezim ja tako prikopcana za CTG, pricam sa MM-om, kad osjetim nesto poce curiiitttt niz meneeee. Wow, puko vodenjak!
Dotrca sestra, te rece kako je to super, sve brzo ide, te da misli da ce uskoro I porod. Medjutim, voda je zelenkasta, jer se dijete ukakilo. Kontam ja, vidi ove moje djece prvo se ukakaju u meni, pa onda vani. (isto je i sa Editom bilo)!![]()
I da ne duzim… Mene poceli sarafit pravi bolovi. Lezeci nikako ne ide, te meni rece sestra da ustanem. Stojim ja tako, rukama se uhvatila za krevet, sestra cuci ispod mene (ovo nisam dozivjela na prvom porodu), te obadvije puscemo ko lokomotive. Da nisam bila preumorna, rodila bih stojeci. Ovako ja ponovo legla u nekakav polu-lezeci polozaj, te pocela tiskat. Ali, sipak! Trudovi vise nemaju potrebnu jacinu za radjanje. Pocelo mene nesnosno boljet. Razvaljuje me, iako mi je tiskanje na prvom porodu bilo najlakse od svega. I tako proslo je sigurno 7-8 trudova, a Sami nikako vani. U medjuvremenu je dosao i ljekar nekakav blecak na kojem se vidi da nije naspavan. Rece mi da pocnem tiskat na “prazno”. Rekoh, popucat cu ko zemljina kora nakon zemljotresa (jojjj poredjenjaaaa), ali sta cu… Dijete mora vani! Strah me uhvati kada mi MM rece da vec cetiri minute viri pola Samijeve glave. Jos mi sestra veli “gospodjo, ako hocete da pipnete djeciju glavu”? Mislim se “Gon``te djavo, kome je do pipkanja djecije glavice koja nikako da izadje”! Em, sto me je strah da se dijete ne ugusi, em sto me do ludila boli!
I tako pritisla je ostacima od snage, kad napokon izleti Sami. Stave oni meni njega na prsa, a on me gleda onim velikim ocima, te drsce ko prut. Sav je od mekonija i smrdiiiii. Nikad necu zaboraviti tu scenu koju sam emotivno mnogo jace dozivjela nego na prvom porodu.![]()
Velim ja MM sad ce me sigurno siti. Kaze “nece”. Nit su me rezali nit sam pukla, a Sami tezak 4 300 i dug 56 cm!!! Mislim se kakva sam ja to elasticna zenaaaaa?????
I sve bi bilo super da nisam morala na kiretazu jer nisu bili sigurni da je izasla cijela posteljica.
Evo me sad sa dva hahara po kuci, pa mi trece ne pada na pamet.
Ali, ko zna...