Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Veliki obim glave?

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno Veliki obim glave?

Moj mali ima 5.5 meseci. Rodjen je sa 3600g, obim glave36cm, a sada ima celih 9.5kg (mozda i malo vise) i obim glave 46. On jeste dosta naprednija beba po kilazi pa mi je jasno da je i obim glave veci ali me brine jer je iznad granice, od rodjenja je porastao vec 10 cm. Dr koja je merila obim glave nista nije prokomentarisala niti pomenula da to nije ok, ali mene ipak kopka, jer sam nalazila da obim glave ne treba prebrzo da raste, odnosno da raste do nekih 12cm za celu prvu godinu.
    Ima li potrebe da trazim neka ispitivanja ili ne?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam, ali beba već sad ima kilažu kao dijete od godinu dana, tako da je po tome proporcijonalno .

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

To ne mora ništa značiti, ali ako te kopka zamoli pedijatricu da ti da uputnicu za uzv mozga.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

tako je,i mi obavljamo cesto uzv mozga zbog tog sto joj glavica brzo raste,svakih 2 mj.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mojim je obojici obim glave na 90 i nesto percentila, rodjeni su isto s obimom 36 cm.
    Druge mere nisu proporcionalne, tj. tezina i visina su se od rodjenja ka prvoj godini spustale na 15 percentila, gde bi ostale do Novijeve 5. godine, a Izi je jos uvek na toj percentili.
    Fora je da uopste ne izgledaju glavato, narocito Isidor, a ja se nikad nisam brinula jer nije preslo 99 percentila, i nekako je bilo konstantno.
    Noviju su se jos i fontanele zatvorile s 3 meseca, a i Iziju su ranije, do 6 meseci..

Ja im rast pratim preko WHO software-a koji ima ugradjene njihove standarde.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moj je i tezinom i obimom glave na preko 95 pr. Dr nista ne kaze, mozda je loginco da glava raste kao i telo... Ne znam dal sad na kontroli da trazim sama nesto, valjda bi oni pomenuli da nije kako valja

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako je jos i proporcionalan, dr je ispratila i nije reagovala, ne bih bas brinula.
    Mozes i ti paralelno i cesece da pratis, cisto da budes sigurna...

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Evo, sad smo bili na kontroli jos kod drugog pedijatra i ova opet ne kaze nista, a da bude jos gore za sedam dana mali puni 6 meseci a velika frontanela skoro zatvorena. Uopste ne znam sta mi je ciniti, da li da sama zakazem neki uzv, jer svi lekari vide i niko nas nigde ne salje.
    Sa druge strane on vec ima velicinu deteta od godinu dana - 9.7kg... mozda se zato ne zabrinjavaju

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod prevremenog zatvaranja fontanela na eventualni problem moze da ukaze manji obim glave.
    Meni i mojoj dvojici sinova su fontanele srasle pre 6. meseca, Noviju cak s 3 meseca.
    Nikakav problem ni kod kog od nas.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

A nama je obim glave veci, za ocekivati je da sad glava uspori sa rastom pa valjda nije problem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •