Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Vegetarijanska dohrana - ima li koga?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Vegetarijanska dohrana - ima li koga?

Pozdrav svima

MM i ja smo lakto-ovo vegetarijanci, i tako bih voljela hraniti i Mihaela, pa me zanima ima li ovdje netko s iskustvom vegetarijanske dohrane?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo, tu smo, samo nije li ti malo rano za dohranu? Znaš, ono što piše na ****-ovim kašicama nije baš za vjerovati :?
    Mi smo s dohranom (jako postupno) počeli sa šest mjeseci života i nemam dojam da smo u ičemu zakasnili. Sve ovo s pretpostavkom da se beba doji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Evo, tu smo, samo nije li ti malo rano za dohranu? Znaš, ono što piše na ****-ovim kašicama nije baš za vjerovati :?
    Naravno da nije, pa **** bi prodavao kasice koje bi se jele od rodjenja kad bi se to moglo profurati, profit je ipak profit. :wink:

Mi smo s dohranom (jako postupno) počeli sa šest mjeseci života i nemam dojam da smo u ičemu zakasnili. Sve ovo s pretpostavkom da se beba doji.
    Beba doji (odnosno sise, a ja ju dojim :wink , i ja sam takodjer mislila cekati puni 6. mjeseci, ali sam se pocela sad vec sad interesirati i pomalo informirati, posebno nakon sto mi je pedijatrica nakon usputne napomene da smo vegetarijanci rekla da smatra da bi mu trebali ponuditi i meso. Znam da dosta ljudi jos uvijek ima negativan stav prema vegetarijanstvu (u to sam se uvjerila sudjelujuci na razlicitim news grupama), ali me zacudilo za nju, ipak bi trebala biti malo bolje informirana.

Imate li nekakav savjet (link, knjigu) za preporuciti? Glavno pitanje mi je kako ste nadoknadili proteine i zeljezo. Nama odraslima je lako jer konzumiramo mlijecne proizvode i mahunarke (a ponekad i jaja), ali vidjela sam (u knjizi 'Sretna beba') da se mlijecni proizvodi daju tek sa 11 a mahunarke s 12 mjeseci, dok meso ide vec sa 6. Cime ga zamijeniti u periodu 6 -11. mjeseci (jesu li integralne zitarice dovoljni izvori proteina u tom slucaju? )
    Ja bih svakako nastavila s dojenjem i nakon 6. mjeseca, pa cemo valjda docekati nekako ovih 11 odnosno 12.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, to nasilje s mesom je posljedica istraživanja provedenih negdje oko 1905., kad je ustanovljeno da je meso idealna hrana za štakore :? Ne znam kako se profuralo da je to zbog toga dobro i za ljude, ali to je to. Povijesni izvori u tom smjeru su više vezani za razvoj komunizma: pobuna na krstarici Aurora nastala je, navodno, zbog loše kvalitete mesa kojom su hranili mornare, djeci su prije spavanja čitali "priču o bijelom kruhu"... Dakle, tko god se i dalje fura na meso kao idealnu namirnicu - živi u 1914.
    Tek nedavno su rađena ozbiljna nova istraživanja. Imam negdje knjigu, nešto kao "zdrava prehrana u trudnoći" ili tako nekako, gdje se može pronaći dosta korisnih informacija o hrani. Samo za primjer, jetrica (od bilo koje životinje) su zapravo otrovna jer sadrže višestruko preobilne količine vitamina A, koji se u tom obliku teško razlaže i uz štetne produkte.
    Istovremeno je prisutna haranga protiv majčinog mlijeka, gdje se hoće prikazati kako ono ne valja zato što se sastoji od desetak sastojaka, od kojih je njih pola štetno. Naravno, kompletna glupost.
    Osnovne zamjerke majčinom mlijeku su nedostatak željeza, vitamina D i B-kompleksa. Pri tome se, naravno, neke stvari zaboravljaju ili namjerno preskaču:
    - točno je da u majčinom mlijeku ima puno manje željeza negoli u nadomjescima, ali se zaboravlja ključna stvar - APSORPCIJA. Čavle možeš sisati dan i noć, a željezo ti se neće popraviti.
    - točno je da vitamina D u majčinom mlijeku nema otopljenog u mastima. Zato ga ima otopljenog u vodi, a takav je puno korisniji. Nekako je normalno da na stablu kruške nema jabuka.
    - vitamini B kompleksa nastaju u debelom crijevu kao posljedica prisutnosti Bifidobacterium infantis-a, koji već nakon prvog podoja koloniziraju mala debela crijeva. Oni naravno iščezavaju ako se mama kljuka antibioticima ili ju spopadnu gljivice

Dakle, ima lice, ali ima i naličje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

volem Davorove postove, stvarno volem... :D :D :D
    maks je vegetarijanac na majku svoju i zasad nam dobro ide... cica i cical bu jos dugo tak da za bjelancevine ne brinem... zitarice jede u sto integralnijem obliku
    a buduci da nemam nespricanog voca, pocela sam u zitarice ubacivat navodno prirodne **** kasice i tak smrdi kad se pokaka da je to neizdrzivo... bljak... i najbolja je fora kaj pise da su bez boja i konzervansa, al sa zvijezdicom. a onda ta zvijezdica znaci 'prema zakonu'.
    kaj to znaci, nema ili ima al u dozvoljenim kolicinama?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaš knjigu "Prirodno i zdravo za bebe i djecu" Jadranke Boban Pejić

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo, i mi smo tu - točnije, sin i mama, MM je mesožder. Kao i martha, još ne brinem zbog nedostatka proteina, B12 i ostalog jer Tituš siki, a nadam se da će još dugo, dugo.
    Za svaki slučaj, ja pijem spirulinu, a poslije godinu dana vjerojatno ću je uvesti i njemu (isto tako za svaki slučaj). Trudim se da ima kvalitetne obroke, kojima je uvijek temelj neka cjelozrna organska žitarica. Nakon godinu dana uvest ćemo soju.
    Nego, kaj mene smeta? Okolina koja u najvećoj mjeri misli da sam luda, fanatična vegeterijanka koja djetetu ne da jesti kak' bog zapovijeda. Tako MM-ova baka ni ne zna da je mali vegeterijanac jer bi je to dotuklo. Najgore mi je kad me netko pita za savjet ili mišljenje u vezi s prehranom, pa ja nekaj velim kak ja radim, a ono oči van. Nekad se osjećam da sam po tom pitanju Pale sam na svijetu. Već sam mislila napraviti neka skripta pa dati nevjernicima da čitaju :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

- točno je da vitamina D u majčinom mlijeku nema otopljenog u mastima. Zato ga ima otopljenog u vodi, a takav je puno korisniji. Nekako je normalno da na stablu kruške nema jabuka.
    Ovo zvuci dobro, jedino me zanima kako se u tom slucaju objasnjava rahitis, koji su imali i dojena djeca u npr. Engleskoj.

I, da, nisi napisao ono sto me najvise zanima : cime hranite bebu (kao nadomjestkom za meso), i koliko je stara. Zanima me jeste li se kod unosa proteina oslonili na majcino mlijeko + integralne zitarice ili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj susa prvotno napisa
    imaš knjigu "Prirodno i zdravo za bebe i djecu" Jadranke Boban Pejić
    Susa, thnx, potrazit cu je, iako mi se ne svidja makrobiotika, ali sigurno ima korisnih stvari koje cu moci uklopiti u svoje vidjenje problematike :wink:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zork: odlicno, nedaj se smesti od okoline
    Tako nekako sam i ja mislila : nastaviti dojiti + integralne zitarice - i naravno povrce i voce, a kad bude dovoljno star za to poceti eksperimentirati sa mahunarkama. Vjerujem da se u gore spomenutoj knjizi moze naci hrpa zanimljivih ideja.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U Engleskoj preporucuju mahunarke u veggie dohrani vec od sestog mjeseca; pire od raskuhane lece, suhog graska ili slanutka plus jogurt ili mladi sir kao izvor bjelancevina.
    Meni se to cini nepotrebno i prerano, a onda je moja beba (osam mjeseci) u trenu smazala poveci komad dimljenog tofua kojega se nekako docepala !
    Mislim da je mamino mlijeko glavno tijekom prve godine zivota, a sva ostala hrana je dodatak. Oni koji misle da je dojenje vazno samo u prvih par mjeseci zivota uvjeravat ce te da nakon sest mjeseci beba treba sve i svasta i da mlijeko nije dovoljno. Mozda je najbolje procitati par knjiga, informirati se, slusati svoju intuiciju i svoje dijete.
    A sto se rahitisa dojene djece u Engleskoj tice....zna se! Ovdje sunca ima na kapaljku! A i kada ga ima, djeca se ne igraju po parkovima ("opasno je" ) nego u igraonicama. Nista od proizvodnje D vitamina...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    A sto se rahitisa dojene djece u Engleskoj tice....zna se! Ovdje sunca ima na kapaljku! A i kada ga ima, djeca se ne igraju po parkovima ("opasno je" ) nego u igraonicama. Nista od proizvodnje D vitamina...
    QED

Dakle, što vrijedi za bebu, vrijedi puno više za mamu. Ako je mama pokućni tip, onda ni beba ne dobije D vritamina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zork, buduci da si ti sklona pisanju knjiga, aj upri pa smisli tu skriptu da ju damo jeftino fotokopirat i ne rasipavamo vise energiju objasnjavajuc...
    makar sam ja skuzila da se ljudi boje mojih 180cm visine i dugog jezika, pa ne zahebavaju previse :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    QED

Dakle, što vrijedi za bebu, vrijedi puno više za mamu. Ako je mama pokućni tip, onda ni beba ne dobije D vritamina.
    Sto zapravo znaci da bi u zimskim mjesecima bebe doista trebala uzimati kapi vitamina D, jer ni mamino mlijeko nece obilovati istim.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To sa rahitisom je izbila frka kada se pojavilo nekoliko slučajeva rahitisa u Americi u nekoliko tradicionalnih islamskih obitelji, gdje su žene bile stalno zagrnute, kako se to lijepo kaže, pokrivalima za glavu. Dakle, u krajevima odakle su došli ima hrpa sunca i to je OK, ali u Novoj Engleskoj baš i ne i onda su imali problema. (LLLI)

Sumarum:

Ako mama ne vidi sunca, onda neka ONA pije tu strahotu, a ne beba.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma rahitis je u Velikoj Britaniji bio toliko ucestala bolest (zbog geografske sirine i nedostatka sunca) da se u mnogim zemljama zove 'engleska bolest' (cak i u nasem rjecniku stranih rjeci mozes naci taj izraz). Dakle, nije to 'jucerasnji izum'.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

podizem ovaj topic jer spadamo u vegetarijance a i kuca nam dohrana na vrata.Proucila sam postove,procitala knjigu Prirodno i zdravo za bebe i djecu i smeda riza se namace,kombu alga spremna i sutra cemo skuhati rizu pa probati put malih ustiju.
    Kako vi,vege orijentirani krecete,kako beba reagira,sto spremate?
    Meni se u biti ne da krenut sa dohranom no eto..ono sto me posebno zanima,a o cemu sam dosta razlicitom procitala je-treba li vodu davati djetetu koje pocinje sa dohranom,..ako iskljucivo se dojimo?
    i usput,violet,predivno ime ste svom malenom dali

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cim se pocne s dohranom to vise nije iskljucivo dojenje i potrebno je bebi nuditi vodu. ne znaci da ce prihvatiti, ali ponuditi uvijek treba. to je dobro i radi higijene zubica, ako ih ima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sundrops prvotno napisa
    i usput,violet,predivno ime ste svom malenom dali
    Sundrops, mislis na Sankara? Pogledaj komentar na http://www.danijel.org/index.php?id=...300&page=2&L=0

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

[/b]violet,sto mislish,da nisam odmah skocila da vidim malog Sankara?Ljubicica mala
    ivana7997hvala na informaciji,mislila sam vas kontaktirati telefonski no eto,sad znamo.Btw.od zubica jos ni traga ali na putu su..maleni bi stalno nesto u usta turao i uziva kad mu se masiraju desni!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ispricavam se na podebljanom,planirala sam samo imena istaknuti.njemam pojma sto se desilo :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kupila sam upravo neki griz na kojem pise da je:

donkelgries (njem)
    semoule d'epoautre (fra)
    semola di farro (it)

a nemam pojma sto je to :?
    jel ima netko k'o zna i smijem li ga davati 9-mjesecnom fakincicu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da nije Dinkel ? To je griz od pira. Pir = dinkel, krupnik. Ne znam kad bi se pir mogao davati djetetu, valjda isto kad i pšenični proizvodi.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hvala!
    prvi put cujem za pir. probat cu mu dati malo, pa vidjeti...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dinkel se piše dinkel, a ovo gore je donkel :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma, dinkel je, dinkel...
    to sam ja pravi jedan 'donkel' kad ne znam ni napisat tocno...
    evo kuham...
    isplo mi prerijetko ali nije lose...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •