Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Trebam pomoć botaničara

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Trebam pomoć botaničara

Kamene ploče u vrtu oko kuće na moru zadnjih nekoliko godina izdižu se iz tla što nam stvara poprilične probleme. Uzdižu se zbog korijenja ali ne znam kojeg. U vrtu imamo jedan veliki (osušeni, uskoro bivši) bor, jednu piniju, čempres i tekomu (http://www.cvijet.info/biljke_penjac...ans_/6292.aspx ). Svo drveće je staro 35-40 godina. Mene zanima, kako da otkrijem od kojeg drveta je korijenje?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Najvjerojatniji je uzrok bor, jer je najsnažniji. Ali, i pinija ima jak korijen. Čempres i tekoma vjerojatno nemaju toliko snage u korijenu.
    Uglavnom je masa korijena malo šira od veličine krošnje, dubina je različita. No, tebi smetaju oni pri površini.

Kako otkriti koji je čiji korijen? Zavisi koliko su blizu stabla međusobno i da li se korijeni isprepliću. Po izgledu korijena je to malo teže, ali možda možeš po smjeru iz kojeg raste nakon što dio otkopaš.

Da li možeš odrezati pojedinačni korijen, možda to neće smetati stablu, ako stablo želiš sačuvati?
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 19.07.2011. at 19:19

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja bih rado sačuvala sva stabla. Dosad sam bila uvjerena da je krivac pinija, međutim uz jedan takav korijen sam nšla mladicu tekome. Malo sam potražila po netu i našla da u pravilu svi borovi pa tako i pinije imaju duboko korijenje a tekome plitko. Ne bih htjela da mi strada pinija ako je to njezin korijen, bojim se da nijedna biljka ne bi bila presretna da joj otpilimo nekoliko debelih korijena. Tekomu bih preboljela.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da je teško nešto pametno napraviti, jer ako i cvakneš koji korijen, opet će se s vremenom proširiti na tu stranu.
    Ako su ti važne biljke, pomiri s podignutim pločama.
    Mi smo imali ogromni bor i lipu na početku dvorišta, mi smo im "opraštali" nadizanje svega po redu, ali kad su počeli dizati nogostup i cestu bio je kraj.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Važno mi je drveće, tekoma ne previše. Ako je ona krivac, rado ću je se odreći. Zato mi je važno da saznam čije je korijenje. Gdje bih mogla pitati? Jel bi o tome nešto znali u botaničkom vrtu? Na šumarskom faksu?

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam sa šumarstva, ali nisam uživo na terenu vidjela o čemu se tu radi tako da se ovdje na forumu možemo samo igrati pogađanja.

Ako kažeš da si vidjela mladicu tekome kako izrasta iz korijenja koje ti stvara probleme, onda je situacija jasna.
    Ne znamo nikakve detalje o korijenju, tako da je stvarno teško...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

...ali ako moram pogađat, okrivit ću tekomu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja bih isto posumnjala na tekomu, ali nije ju lako iskorijeniti.... Mi smo ju maknuli kod vikendice (išla je pod temelje) ima tome 7 godina i još uvijek iz tog korijenja izbijaju mladice.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moje forumsko pitanje bi zapravo bilo: može li botaničar ili šumar prepoznati korijenje biljke na licu mjesta? Ako je to moguće, naći ću ja nekoga da to dođe vidjeti. Ako treba, dobije i vikend na moru za protuuslugu
    Tekoma je uz kuću, a korijenje je po cijelom dvorištu. I oko pinije, čempresa, hrasta... ali je svuda isto. Jel bi fotke pomogle?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Onda odgovor glasi- može.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sad tražim botaničara na Krku... Ima li koga?

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj zumbulmama prvotno napisa Vidi poruku
    Moje forumsko pitanje bi zapravo bilo: može li botaničar ili šumar prepoznati korijenje biljke na licu mjesta? Ako je to moguće, naći ću ja nekoga da to dođe vidjeti. Ako treba, dobije i vikend na moru za protuuslugu ?

e sad bi moglo biti puno botaničara!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam botaničar, ali evo kako bi to POKUŠALA riješiti moja svakodnevna logika: pogledaš korijenje za koje si sigurna da je od tekome, pa usporediš...

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Peterlin, već jesam. Svo korijenje je (po meni) isto. Ali meni su i gljive manje-više sve iste.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ako imate dovoljno soba, pa se mi skupimo i dođemo pogledat, kad se radi o vikendu na moru!
    pa onda bumo valjda i nekaj zaljučili, ovak nagađamo samo!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj zumbulmama prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, već jesam. Svo korijenje je (po meni) isto. Ali meni su i gljive manje-više sve iste.

Ma nije isto, ali nekome tko nije "u tome" naravno sve izgleda isto.
    Na mom faxu dio ispita iz dendrologije sastoji se u prepoznavanju zimskih izbojaka drveća, dakle samo grane, bez lišća tako da ti svatko iz struke može to prepoznat.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •