Results 1 to 25 of 25

Thread: Kupine

  1. #1
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default Kupine

    Uskoro ćemo ih imati u vrtu, za početak su to male količine ali za koji dan će ih biti na kile.

    Što radite s njima? Kompot, džem, marmelade, kolače?

    Dajte koji recept isprobani molim...

  2. #2
    Manuela.'s Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    638

    Default

    a kupinovo vino?

  3. #3
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Evo jedan recept za moJu mermeladu, stvarno bude pregenijalna, u nas je ona kraljica mermelada, a meni je pored nje još kupine najdraže sirove jest sa nekom laganom kremom od mascarponea ili nešto tako.

    Marmelada od kupina i jabuka


    900 grama kupina
    3 veće očišćene i nasjeckane jabuke
    3-4 žlice smeđeg cukara
    žličica sjemenki kardamoma
    1 dcl vode
    sok od 3 limuna
    Nasjeckane jabuke kuhati u 1 dcl vode 15 minuta, tada ubaciti kupine, sok od limuna i dobro promiješati. Sjemenke Kardamoma staviti u gazu, vezati (vezati za ručku lonca) te ubaciti u voće, i kuhati dok se kupine skroz ne omekšaju, otprilike 35-40 minuta, pri kraju ukuhati cukar, kuhati još 5 minuta pa izgasiti. Gazu sa sjemenkama baciti a voće usitniti u finu marmeladu sa štapnim mikserom. Uliti u sterilizirane i još tople staklenke, poklopiti i pasterizirati. Držati na tamnom hladnijem mjestu do 6 mjeseci.
    Savjet: ukoliko se marmelada ulije u malene staklenke dovoljno je poklopiti celofanom i poklopcem, okrenuti da stoji naopako jedno sat vremena, pa tada pohraniti u frižider.

  4. #4
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    neki dan radila džem..ajme,preprefini ispao...

    1 kg kupina
    60 dkg šećera
    malo limunske kiseline

    kupine lagano zgnječiti,dodati šećer i kuhati oko 40 mi.pred kraj dodati limunsku,
    spremiti u vruće staklenke i odmah zatvoriti..

  5. #5
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Spremam ih u škrinju za zimu pa koristim prema potrebi, a ako ne uspijem potrošiti (jedne godine sam ih imala 5 kg u škrinji) onda napravim džem.

    Koristila sam ih za cheesecake kao preljev, a fine su mi i u kolačima, npr. za ''Ženske mušice'' umjesto ribizla (na dopola pečeno prhko tijesto poslažu se kupine, premažu snijegom od bjelanjaka sa šećerom i peku dok snijeg lagano ne porumeni).

  6. #6
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Mi radimo marmeladu i dio spremamo u škrinju.
    Kad krenu pomalo, možeš ih pomalo smrzavati, pa kuhati pekmez kad imaš dovoljno.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    KOLAČ OD BOBIČASTOG VOĆA I GRIZAU 1L vode kuhaš 1 kg bobičastog voća (višnje, kupine, maline, borovnice, crni ribiz ili nešto slično ili kombinaciju svih navedenih). U tu vodu dodaš 15 žlica griza (pšenični) i 15 dag šećera. Kuhati dok se sve ne ugusti (5-10minuta). Ako je voće svježe odmah ga stavljaš u vodu, a ako je iz kompota onda prvo suhaš vodu, griz i šećer, pa kasnije dodaš voće. Dio vode možeš zamijeniti sokom koje je voće pustilo ili sokom od kompota.Tu smjesu izliješ u dublju tepsiju koja je prethodno isplahnuta hladnom vodom (ne brisati) i ako treba malo ravnomjerno rasporediš.Skuhaš dva pudinga prema uputi na vrećici (u originalu ide vanilija, ali nama je super s čokoladom) i preliješ preko gornje smjese.Pustiš da se ohladi i gore nabacaš šlag po volji. Nama je bolje sa šlagom nego bez njega i to stavim Hole 0,5L.Brzo, fino i osvježavajuće.

    Pita od borovnica (to je tu s foruma, meni je genijalna s kupinama, a i s breskvama)

    23 dkg brašna (pola oštrog, pola glatkog)
    10 dkg maslaca (ili margarina ili kiselog vrhnja)
    2 dkg smeđeg šećera
    1 jaje
    1/2 žlice vode

    Nadjev:
    1/2 kg borovnica (pakiranje smrznutih od 450 g je sasvim ok, a naravno, može i svježe)
    10 dkg šećera - demerara
    2 jaja
    2 dcl slatkog vrhnja
    2 žlice glatkog brašna

    Od gore navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto: izmrviti brašno s maslacem, dodati šećer, jaje i vodu i zamijesiti u kuglu. Staviti u frižider na 1 sat. (može se i odmah utisnuti u kalup, bez hlađenja)
    Razvaljati u okrugli pleh za pitu, obložiti kalup da višak tijesta ne prelazi preko rubova (treba ga razvaljati par centimetara više od promjera kalupa). Vratiti u frižider.
    Nadjev: izmiksati šećer, jaja, slatko vrhnje i brašno i preliti preko borovnica koje smo stavili po tijestu u kalupu.

    Peći 40-tak minuta na 200 stupnjeva (može i kraće, ovisno o pećnici).

    Dodaci tipa vanilin šećer i ostale mirodije nemojte stavljati.









    Last edited by Švrćo; 26.07.2011 at 09:53.

  8. #8

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Kupine možeš super smrznuti, samo ih lagano opereš (ako nisu jako blatne ne moraš ni to), ocijediš i staviš u neke kutijice (npr. od sladoleda) i zamrzneš. Kad ih kasnije vadiš, budu kao kuglice, možeš onda uzeti jednu po jednu, doziraš po potrebi.

  9. #9
    AndrejaMa's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sesv. Kraljevec
    Posts
    2,199

    Default

    Kad smrzavate bobičasto voće, najlakše je da ih stavite u tanku tepsiju u jednom sloju i zamrznete.
    Kad se zamrznu tada ih prebacite u posude ili vrećice. Ostanu čitave i nisu zgnjecane.

  10. #10
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Hvala svima!

  11. #11

    Join Date
    May 2006
    Posts
    73

    Default

    Podižem temu jer me interesira ova marmelada od jabuka i kupina od RozaGroze.Jel moram staviti kardamom il mogu bez njega?Ne znam dal ću ga uspjet negdje nabaviti.Koliko se zgusne ova marmelada?Nije da bi htjela da je ne znam kak gusto, al opet neću da bude ko sok.Jel marmeladi gustoća ovisi o jabuci?

  12. #12
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,254

    Default

    pošalji bebača u vrt da smaže i pozovi nas.

  13. #13

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Ja radim pekmez od kupina tako da na kg kupina stavim 20 dkg šećera. Kuham i polako skidam pjenu. Kad nema više pjene, kuham do gustoće koju volimo (bude baš onako lako mazivo, a opet ne prerijetko). Pred kraj kuhanja stavim malo soka od limuna, još kratko prokuham i sipam u staklenke. Zatvorim i naopako okrenute zamotam u deku da se polako hladi.

    A onda od navali narode!

  14. #14
    eris's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Doboj
    Posts
    859

    Default

    Napravila Švrćin recept za kolač sa grizom. Varijacija na temu: dno tepsije obložila jednim redom petit keksa, zatim izlila pola smjese sa kupinama, pa opet red keksa, pa opet smjesa. na nju stavila 2 pudinga burbon vanilije pidinga, a na vrh 2 šlag hita. Svi ostali oduševljeni. Pojelo za 24 sata. Lagano za pojesti i napravit.

  15. #15
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    stigle kupine...
    jel vi te pekmeze pasirate ili ne? imam neke 2 kg, ne znam jel da napravim sok ili pekmez...

  16. #16
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    Quote Originally Posted by tua View Post
    stigle kupine...
    jel vi te pekmeze pasirate ili ne? imam neke 2 kg, ne znam jel da napravim sok ili pekmez...
    prošle godine nisam pasirala osjetile su se one sitne koštice,inače pekmez je preprefin,ali te koštice idu na živce..
    ove god. sam pasirala i super je..
    ako vam ne smetaju koštice nemoj pasirati.

  17. #17
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    a gle, iskreno, i meni ide na zivce kad mi se kostice zapiknu medu zube, ali ne da mi se uz ovo dvoje podivljalih iz postpisa jos i pasirati. dobro je i ovako, sigurno ima i u kosticama nesto ful zdravo
    daj mi za drugu godinu reci s kakvom aparaturom to radis? gaza, cjedilo, nesto trece?

  18. #18
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    prvo sam ih zgnječila i onda kroz rijetku gazu,tolko da zadrži koštice.

  19. #19
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,254

    Default

    najbolji transport kupina otvoren ili u zatvorenim kutijama, ideo sutra u berbu

  20. #20
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,254

    Default

    Berba gotova dio je bio u zatvorenim posudama, a dio u otvorenom u stajglecu, više od pola pretočena u pekmez

  21. #21
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Jeste probali mozda kakav sok raditi od kupina?

  22. #22
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Moja pokojna teta je radila sok od domacih kupina, ali nikome nije bio bas fin, jer je okuson nekako previse vukao na okus lijekova. Ak me kuzis. Pa Je onda radila zelee i dzemove.

  23. #23
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ja radim isto džem. Tamo gdje ih berem su jako suhe oa ne znam kolilo bih uopće soka dobila

  24. #24
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Prije koju godinu radila sam super sok. Rekla mi teta koja je prodavala kupine. Ali smam naravno zaboravila recept.
    Nije nesto super zdrav jer ide puno secera, ali je okus bio dobar . Mislim da je isao tako da se mjerica kupina prokuhala cc 15 minuta do raspadanja u vodi. Nakon toga se smiksalo sve to stapnim mikserom i cjedilo kroz metalno cjedilo. I onda u sok ukuhao secer ( dosta). Za omjere se vise ne sjecam, ali dobio se ukusan sirup . Ne znam , mozda pola kile kupina, litra vode, kila secera i mozda mrvicu limunske kiseline. Pretrazi net, mozda ima.

  25. #25
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Nasla sam neke hvala! Moram skupiti kolicinu prvo

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •