-
meni za summer party na selu
Trebaju mi kreativne i maštovite ideje za ljetnu zabavicu u vrtu ispred kuće na selu. I jela i pića naravno, da je lagano, a ne dijetalno, ukusno, a ne pretjerano komplicirano, da fenomenalno izgleda, a da nije baš skupo.
Da sam na nekom drugom forumu, možda bih pomislila da je gore navedeno nemoguće, ali znam gdje sam i očekujem sijaset ideja, pa će mi jedini problem biti zabrati što složiti
-
Jako ovisi koliko imaš ljudi i da li su se ljudi voljni zabavljati tako da sudjeluju u pripremi hrane. Ako da - onda roštilj, ako ne - onda nešto što ti je unaprijed gotovo. Jedne godine je moj tetak odnio veeeliku puricu u pekaru da je ispeku, pa su je poslije narezali i jeli s francuskom salatom.
Kod nas bi dobro prošao roštilj, ali ne (samo) s hrpom mesurinja nego s dosta povrća (patlidžani, tikvice, paprika, luk na ploške - sve to ide na roštilj), palenta koja se skkuha malo gušće dan ranije, pa nareže na prst debele ploške i prži na roštilju. To je zgodno umjesto kruha (ali treba kruh imati u pričuvi). Od mesa piletina je zakon jer je brzo gotova i to obično svi vole (naročito file biejlog mesa) + ražnjići od nekog drugog mesa koje možeš kombinirati s komadićima luka i paprike + kobasice ili ćevapi (uzmeš gotovo).
Ako već nemaš postojeći, najbolji ti je neki roštilj koji možeš ložiti, da nisi ograničena sa trajanjem žara.
Uz to salate i umaci:
- ljetna salata od poriluka s jogurtom ili vrhnjem
- holandska salata (kao francuska, ali s bazom kuhane tjestenine, s umakom od majoneze i vrhnja)
- klasične hladne salate (krumpiruša, grah sam ili s kukuruzom ili zelene mahune ili slanutak ili leća - uzmem konzerve jer je brže gotovo, a tulum ipak nije svaki dan)
Kolači - pa, osim nekih suhih linzera ili kifla iz dućana nije ni nužno, umjesto toga kod nas uvijek bolje prođe veeeelika lubenica (hladimo u kadi ili posudi s vodom jer rijetko stane u frižider). Dobra je i orehnjača ili tako nešto (kupiš gotovo u pekari) ili štrudla (to možeš i doma napraviti od gotovih kora).
Druga varijanta glavnog jela za ljetni tulum bez roštilja koja bi prošla kod nas, a zahtijeva minimum priprema:kuhana šunka (obično nam ostane od Uskrsa pa imam u ledu barem jednu ili dvije rolane šunke, to skuham i narežem na ploške). Uz to namaz od svježeg sira i vrhnja, hren i nekoliko različitih vrsta kruha i peciva.
Osobno ne cijenim sendviče, ali ako ima puno klinaca (ne prevelikih i ne premalih) zabavno će im biti da si sami slažu sendviče (samo pripremiš nareske - za tulume gledam kroz prste i dopuštam malo manje zdravu hranu).
Može i voćna salata, može dinja.... obično to prođe puno bolje od kolača, a za uz kavu dosta su keksi.
Od pića - nemam nikakvih ekstra ideja. Ovisi što volite. Moj muž sam miješa doma radler (pivo + limunada), ali to ovisi da li volite takve bućkuriše ili ne. Moji gosti obožavaju moj sok od bazge i to čuvam za takve prilike.
Za odrasle - sangria (voće u crnom vinu s dodatkom ruma ili neke druge aromatične žestice tipa amaretto ili domaći neki liker intenzivnog mirisa). Sad je ljeto pa ima svježih bresaka i dinja, ali u nedostatku prostora i vremena možeš se poslužiti konzervom miješanog voća.
-
ajme Peterlin
svaka čast.....
-
došla sam ukrasti koju ideju, Peterlin daj izdaj priručnik!
-
Peterlin odlično, stvarno bi priručnik mogla napisat.
Sve zavisi kakve goste imate, meni su fenomenalni pladnjevi sa svježim povrčem i raznim umacima, voće...dekoracije od voća i povrća na ražnjićima, voće na etažerima. Samo moji gosti nisu za to, mojim gostima treba komad mesa i šnjita kruha, salata dobro dođe, a i ne mora je biti.
U svakom slučaju kod nas selo znači i muhe, vidi jel ima tamo muha i razmisli kako poslužit hranu da iste ne sjedaju po njoj(bljuc). Mislim sve to tako fino zvuči, postavit recimo švedski stol na dvorištu pa da se služi tko kako i kada želi ,ali kod nas na selu se iznese hrana ,brzo pojede s time da neko skroz maše nekom krpom oko hrane. Kolače služimo na raznim tacnama koje imaju poklopce.
-
Kosjenka daj nabaci neki tip za ove umakiće za umakanje povrća!
-
Roštilj je definitivno zakon: sve mesto i sve povrce moze na njega! A prefino i svi vole!
Mogu se napravit i brusketi: izmarinirati snite kruha (moze i starog) s cesnjakom, uljem, ruzmarinom, kaduljom... ili sto vec volis i na rostilj!
A ako imas goste koji iole vole pokusirati probaj staviti i voce: kajsije, jabuke, kruske (prefino)
-
Za grickanje su fine stapke celera, mlada mrkva, komorač
Za kolac mozes napraviti kolac od prhkog tijesta sa sljivama (normalno prhko tijesto s tim da u tijesto mozes dodati malo mljevenih badema ili ljesnjaka za poboljsanje okusa; sljive se prepolove i postave, malo pospu secerom i cimetom)
-
ma kad imamo veću klinčadiju (pubertetlije
) napravimo pljeskavice, narežemo im povrče, napravimo umake i samo si prave hambiće.... a mi tamanimo po dobrom starom roštilju, kotlovini il kotliću
kolači - ko kaj donese... ak mogu stajati vani - stavimo na pladanj pod zvono, ak su kremasti - u friđ i poslje klope uz kavu ih se podijeli.
cuga je uglavnom u velikoj bačvi u hladnoj vodi (dan prije zamrznemo par plastičnih flaša s vodom i samo mjenjamo -kad se ove u bačvi otope i rashlade vodu-nazad u škrinju,a hladne nazad u bačvu)
-
Ma kakav priručnik, to je sve čista improvizacija (i dođe s godinama
).
Umake za povrće radimo i mi i to razne.
AJOLI (umak od češnjaka): u multipraktik ubaciti 5-6 češnjeva češnjaka, 1 krumpir skuhan u kori i oguljen, 2 žumanjka (u originalnom receptu idu svježi, ali može uredno i tvrdo kuhani - tako je sigurnije), sol, papar, sok od jednog limuna ili žlica-dvije jabučnog octa 1 čaša maslinovog ulja i frrrrr
Umak od kopra hladni: pomiješati majonezu i polumasno kiselo vrhnje u omjeru 1:1 i dodati sitno kosani kopar (cca 2 jušne žlice).
Umak od svježih krastavaca: u multipraktik ubaciti 3-4 svježa krastavca (mlada, da nemaju puno sjemenki), žličicu soli, 1 jogurt ili kiselo vrhnje i svježe sjeckani peršin ili kopar
Umak od tune: u multipraktik ide 1 mala konzerva tunjevine (preferiram onu u slanoj vodi), 1 kiselo vrhnje, žlica ukiseljenih kapara i 2-3 žlice majoneze (u ovo se može dodati malo paradajza iz tube tko voli, ja ne stavljam), soli po želji/potrebi i frrrr. Kapare se može dodati i na kraju ako ne želite da ih multipraktik samelje
Možda sam nešto i fulala jer pišem iz glave, ali eto... nema tu velike mudrosti.
Po istom principu napraviti se može umak i od graha/leće/drugih mahunarki (ista priča kao i hummus, ali doda se unutra jogurt ili vrhnje i priča gotova).
U slast!
-
mljac Peterlin, ovaj Ajoli moram probati.
ja bi još dodala i umak od kopra i jogurta: čvrsti jogurt, malo limunovog soka i kopar naravno sol i papar po želji. Jako fino ide uz narezan celer, tikvice, krastavce, mrkvu...
-
Meni je za ovakve zabave nezaobilazan Hummus i Gvacamoli posluženi u nekim finim zdjelicama i dobro ohlađeni, a kao dipper ide savršeno sirova mrkva i stapke od celera. To stvarno svi vole.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma