Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: meni za summer party na selu

  1. #1
    talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    466

    Početno meni za summer party na selu

    Trebaju mi kreativne i maštovite ideje za ljetnu zabavicu u vrtu ispred kuće na selu. I jela i pića naravno, da je lagano, a ne dijetalno, ukusno, a ne pretjerano komplicirano, da fenomenalno izgleda, a da nije baš skupo.
    Da sam na nekom drugom forumu, možda bih pomislila da je gore navedeno nemoguće, ali znam gdje sam i očekujem sijaset ideja, pa će mi jedini problem biti zabrati što složiti

  2. #2
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,937

    Početno

    Jako ovisi koliko imaš ljudi i da li su se ljudi voljni zabavljati tako da sudjeluju u pripremi hrane. Ako da - onda roštilj, ako ne - onda nešto što ti je unaprijed gotovo. Jedne godine je moj tetak odnio veeeliku puricu u pekaru da je ispeku, pa su je poslije narezali i jeli s francuskom salatom.

    Kod nas bi dobro prošao roštilj, ali ne (samo) s hrpom mesurinja nego s dosta povrća (patlidžani, tikvice, paprika, luk na ploške - sve to ide na roštilj), palenta koja se skkuha malo gušće dan ranije, pa nareže na prst debele ploške i prži na roštilju. To je zgodno umjesto kruha (ali treba kruh imati u pričuvi). Od mesa piletina je zakon jer je brzo gotova i to obično svi vole (naročito file biejlog mesa) + ražnjići od nekog drugog mesa koje možeš kombinirati s komadićima luka i paprike + kobasice ili ćevapi (uzmeš gotovo).

    Ako već nemaš postojeći, najbolji ti je neki roštilj koji možeš ložiti, da nisi ograničena sa trajanjem žara.

    Uz to salate i umaci:
    - ljetna salata od poriluka s jogurtom ili vrhnjem
    - holandska salata (kao francuska, ali s bazom kuhane tjestenine, s umakom od majoneze i vrhnja)
    - klasične hladne salate (krumpiruša, grah sam ili s kukuruzom ili zelene mahune ili slanutak ili leća - uzmem konzerve jer je brže gotovo, a tulum ipak nije svaki dan)

    Kolači - pa, osim nekih suhih linzera ili kifla iz dućana nije ni nužno, umjesto toga kod nas uvijek bolje prođe veeeelika lubenica (hladimo u kadi ili posudi s vodom jer rijetko stane u frižider). Dobra je i orehnjača ili tako nešto (kupiš gotovo u pekari) ili štrudla (to možeš i doma napraviti od gotovih kora).
    Druga varijanta glavnog jela za ljetni tulum bez roštilja koja bi prošla kod nas, a zahtijeva minimum priprema:kuhana šunka (obično nam ostane od Uskrsa pa imam u ledu barem jednu ili dvije rolane šunke, to skuham i narežem na ploške). Uz to namaz od svježeg sira i vrhnja, hren i nekoliko različitih vrsta kruha i peciva.

    Osobno ne cijenim sendviče, ali ako ima puno klinaca (ne prevelikih i ne premalih) zabavno će im biti da si sami slažu sendviče (samo pripremiš nareske - za tulume gledam kroz prste i dopuštam malo manje zdravu hranu).

    Može i voćna salata, može dinja.... obično to prođe puno bolje od kolača, a za uz kavu dosta su keksi.

    Od pića - nemam nikakvih ekstra ideja. Ovisi što volite. Moj muž sam miješa doma radler (pivo + limunada), ali to ovisi da li volite takve bućkuriše ili ne. Moji gosti obožavaju moj sok od bazge i to čuvam za takve prilike.

    Za odrasle - sangria (voće u crnom vinu s dodatkom ruma ili neke druge aromatične žestice tipa amaretto ili domaći neki liker intenzivnog mirisa). Sad je ljeto pa ima svježih bresaka i dinja, ali u nedostatku prostora i vremena možeš se poslužiti konzervom miješanog voća.

  3. #3
    Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    village...long village
    Postovi
    1,638

    Početno

    ajme Peterlin svaka čast.....

  4. #4
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    došla sam ukrasti koju ideju, Peterlin daj izdaj priručnik!

  5. #5
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,969

    Početno

    Peterlin odlično, stvarno bi priručnik mogla napisat.
    Sve zavisi kakve goste imate, meni su fenomenalni pladnjevi sa svježim povrčem i raznim umacima, voće...dekoracije od voća i povrća na ražnjićima, voće na etažerima. Samo moji gosti nisu za to, mojim gostima treba komad mesa i šnjita kruha, salata dobro dođe, a i ne mora je biti.
    U svakom slučaju kod nas selo znači i muhe, vidi jel ima tamo muha i razmisli kako poslužit hranu da iste ne sjedaju po njoj(bljuc). Mislim sve to tako fino zvuči, postavit recimo švedski stol na dvorištu pa da se služi tko kako i kada želi ,ali kod nas na selu se iznese hrana ,brzo pojede s time da neko skroz maše nekom krpom oko hrane. Kolače služimo na raznim tacnama koje imaju poklopce.

  6. #6
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    Kosjenka daj nabaci neki tip za ove umakiće za umakanje povrća!

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    1,048

    Početno

    Roštilj je definitivno zakon: sve mesto i sve povrce moze na njega! A prefino i svi vole!
    Mogu se napravit i brusketi: izmarinirati snite kruha (moze i starog) s cesnjakom, uljem, ruzmarinom, kaduljom... ili sto vec volis i na rostilj!
    A ako imas goste koji iole vole pokusirati probaj staviti i voce: kajsije, jabuke, kruske (prefino)

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    1,048

    Početno

    Za grickanje su fine stapke celera, mlada mrkva, komorač

    Za kolac mozes napraviti kolac od prhkog tijesta sa sljivama (normalno prhko tijesto s tim da u tijesto mozes dodati malo mljevenih badema ili ljesnjaka za poboljsanje okusa; sljive se prepolove i postave, malo pospu secerom i cimetom)

  9. #9
    Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    village...long village
    Postovi
    1,638

    Početno

    ma kad imamo veću klinčadiju (pubertetlije ) napravimo pljeskavice, narežemo im povrče, napravimo umake i samo si prave hambiće.... a mi tamanimo po dobrom starom roštilju, kotlovini il kotliću
    kolači - ko kaj donese... ak mogu stajati vani - stavimo na pladanj pod zvono, ak su kremasti - u friđ i poslje klope uz kavu ih se podijeli.
    cuga je uglavnom u velikoj bačvi u hladnoj vodi (dan prije zamrznemo par plastičnih flaša s vodom i samo mjenjamo -kad se ove u bačvi otope i rashlade vodu-nazad u škrinju,a hladne nazad u bačvu)

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,937

    Početno

    Ma kakav priručnik, to je sve čista improvizacija (i dođe s godinama ).

    Umake za povrće radimo i mi i to razne.

    AJOLI (umak od češnjaka): u multipraktik ubaciti 5-6 češnjeva češnjaka, 1 krumpir skuhan u kori i oguljen, 2 žumanjka (u originalnom receptu idu svježi, ali može uredno i tvrdo kuhani - tako je sigurnije), sol, papar, sok od jednog limuna ili žlica-dvije jabučnog octa 1 čaša maslinovog ulja i frrrrr

    Umak od kopra hladni: pomiješati majonezu i polumasno kiselo vrhnje u omjeru 1:1 i dodati sitno kosani kopar (cca 2 jušne žlice).

    Umak od svježih krastavaca: u multipraktik ubaciti 3-4 svježa krastavca (mlada, da nemaju puno sjemenki), žličicu soli, 1 jogurt ili kiselo vrhnje i svježe sjeckani peršin ili kopar

    Umak od tune: u multipraktik ide 1 mala konzerva tunjevine (preferiram onu u slanoj vodi), 1 kiselo vrhnje, žlica ukiseljenih kapara i 2-3 žlice majoneze (u ovo se može dodati malo paradajza iz tube tko voli, ja ne stavljam), soli po želji/potrebi i frrrr. Kapare se može dodati i na kraju ako ne želite da ih multipraktik samelje

    Možda sam nešto i fulala jer pišem iz glave, ali eto... nema tu velike mudrosti.

    Po istom principu napraviti se može umak i od graha/leće/drugih mahunarki (ista priča kao i hummus, ali doda se unutra jogurt ili vrhnje i priča gotova).

    U slast!

  11. #11
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,969

    Početno

    mljac Peterlin, ovaj Ajoli moram probati.
    ja bi još dodala i umak od kopra i jogurta: čvrsti jogurt, malo limunovog soka i kopar naravno sol i papar po želji. Jako fino ide uz narezan celer, tikvice, krastavce, mrkvu...

  12. #12
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Meni je za ovakve zabave nezaobilazan Hummus i Gvacamoli posluženi u nekim finim zdjelicama i dobro ohlađeni, a kao dipper ide savršeno sirova mrkva i stapke od celera. To stvarno svi vole.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno


Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •