Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: meni za summer party na selu

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno meni za summer party na selu

Trebaju mi kreativne i maštovite ideje za ljetnu zabavicu u vrtu ispred kuće na selu. I jela i pića naravno, da je lagano, a ne dijetalno, ukusno, a ne pretjerano komplicirano, da fenomenalno izgleda, a da nije baš skupo.
    Da sam na nekom drugom forumu, možda bih pomislila da je gore navedeno nemoguće, ali znam gdje sam i očekujem sijaset ideja, pa će mi jedini problem biti zabrati što složiti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jako ovisi koliko imaš ljudi i da li su se ljudi voljni zabavljati tako da sudjeluju u pripremi hrane. Ako da - onda roštilj, ako ne - onda nešto što ti je unaprijed gotovo. Jedne godine je moj tetak odnio veeeliku puricu u pekaru da je ispeku, pa su je poslije narezali i jeli s francuskom salatom.

Kod nas bi dobro prošao roštilj, ali ne (samo) s hrpom mesurinja nego s dosta povrća (patlidžani, tikvice, paprika, luk na ploške - sve to ide na roštilj), palenta koja se skkuha malo gušće dan ranije, pa nareže na prst debele ploške i prži na roštilju. To je zgodno umjesto kruha (ali treba kruh imati u pričuvi). Od mesa piletina je zakon jer je brzo gotova i to obično svi vole (naročito file biejlog mesa) + ražnjići od nekog drugog mesa koje možeš kombinirati s komadićima luka i paprike + kobasice ili ćevapi (uzmeš gotovo).

Ako već nemaš postojeći, najbolji ti je neki roštilj koji možeš ložiti, da nisi ograničena sa trajanjem žara.

Uz to salate i umaci:
    - ljetna salata od poriluka s jogurtom ili vrhnjem
    - holandska salata (kao francuska, ali s bazom kuhane tjestenine, s umakom od majoneze i vrhnja)
    - klasične hladne salate (krumpiruša, grah sam ili s kukuruzom ili zelene mahune ili slanutak ili leća - uzmem konzerve jer je brže gotovo, a tulum ipak nije svaki dan)

Kolači - pa, osim nekih suhih linzera ili kifla iz dućana nije ni nužno, umjesto toga kod nas uvijek bolje prođe veeeelika lubenica (hladimo u kadi ili posudi s vodom jer rijetko stane u frižider). Dobra je i orehnjača ili tako nešto (kupiš gotovo u pekari) ili štrudla (to možeš i doma napraviti od gotovih kora).
    Druga varijanta glavnog jela za ljetni tulum bez roštilja koja bi prošla kod nas, a zahtijeva minimum priprema:kuhana šunka (obično nam ostane od Uskrsa pa imam u ledu barem jednu ili dvije rolane šunke, to skuham i narežem na ploške). Uz to namaz od svježeg sira i vrhnja, hren i nekoliko različitih vrsta kruha i peciva.

Osobno ne cijenim sendviče, ali ako ima puno klinaca (ne prevelikih i ne premalih) zabavno će im biti da si sami slažu sendviče (samo pripremiš nareske - za tulume gledam kroz prste i dopuštam malo manje zdravu hranu).

Može i voćna salata, može dinja.... obično to prođe puno bolje od kolača, a za uz kavu dosta su keksi.

Od pića - nemam nikakvih ekstra ideja. Ovisi što volite. Moj muž sam miješa doma radler (pivo + limunada), ali to ovisi da li volite takve bućkuriše ili ne. Moji gosti obožavaju moj sok od bazge i to čuvam za takve prilike.

Za odrasle - sangria (voće u crnom vinu s dodatkom ruma ili neke druge aromatične žestice tipa amaretto ili domaći neki liker intenzivnog mirisa). Sad je ljeto pa ima svježih bresaka i dinja, ali u nedostatku prostora i vremena možeš se poslužiti konzervom miješanog voća.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ajme Peterlin svaka čast.....

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

došla sam ukrasti koju ideju, Peterlin daj izdaj priručnik!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Peterlin odlično, stvarno bi priručnik mogla napisat.
    Sve zavisi kakve goste imate, meni su fenomenalni pladnjevi sa svježim povrčem i raznim umacima, voće...dekoracije od voća i povrća na ražnjićima, voće na etažerima. Samo moji gosti nisu za to, mojim gostima treba komad mesa i šnjita kruha, salata dobro dođe, a i ne mora je biti.
    U svakom slučaju kod nas selo znači i muhe, vidi jel ima tamo muha i razmisli kako poslužit hranu da iste ne sjedaju po njoj(bljuc). Mislim sve to tako fino zvuči, postavit recimo švedski stol na dvorištu pa da se služi tko kako i kada želi ,ali kod nas na selu se iznese hrana ,brzo pojede s time da neko skroz maše nekom krpom oko hrane. Kolače služimo na raznim tacnama koje imaju poklopce.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kosjenka daj nabaci neki tip za ove umakiće za umakanje povrća!

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Roštilj je definitivno zakon: sve mesto i sve povrce moze na njega! A prefino i svi vole!
    Mogu se napravit i brusketi: izmarinirati snite kruha (moze i starog) s cesnjakom, uljem, ruzmarinom, kaduljom... ili sto vec volis i na rostilj!
    A ako imas goste koji iole vole pokusirati probaj staviti i voce: kajsije, jabuke, kruske (prefino)

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Za grickanje su fine stapke celera, mlada mrkva, komorač

Za kolac mozes napraviti kolac od prhkog tijesta sa sljivama (normalno prhko tijesto s tim da u tijesto mozes dodati malo mljevenih badema ili ljesnjaka za poboljsanje okusa; sljive se prepolove i postave, malo pospu secerom i cimetom)

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ma kad imamo veću klinčadiju (pubertetlije ) napravimo pljeskavice, narežemo im povrče, napravimo umake i samo si prave hambiće.... a mi tamanimo po dobrom starom roštilju, kotlovini il kotliću
    kolači - ko kaj donese... ak mogu stajati vani - stavimo na pladanj pod zvono, ak su kremasti - u friđ i poslje klope uz kavu ih se podijeli.
    cuga je uglavnom u velikoj bačvi u hladnoj vodi (dan prije zamrznemo par plastičnih flaša s vodom i samo mjenjamo -kad se ove u bačvi otope i rashlade vodu-nazad u škrinju,a hladne nazad u bačvu)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma kakav priručnik, to je sve čista improvizacija (i dođe s godinama ).

Umake za povrće radimo i mi i to razne.

AJOLI (umak od češnjaka): u multipraktik ubaciti 5-6 češnjeva češnjaka, 1 krumpir skuhan u kori i oguljen, 2 žumanjka (u originalnom receptu idu svježi, ali može uredno i tvrdo kuhani - tako je sigurnije), sol, papar, sok od jednog limuna ili žlica-dvije jabučnog octa 1 čaša maslinovog ulja i frrrrr

Umak od kopra hladni: pomiješati majonezu i polumasno kiselo vrhnje u omjeru 1:1 i dodati sitno kosani kopar (cca 2 jušne žlice).

Umak od svježih krastavaca: u multipraktik ubaciti 3-4 svježa krastavca (mlada, da nemaju puno sjemenki), žličicu soli, 1 jogurt ili kiselo vrhnje i svježe sjeckani peršin ili kopar

Umak od tune: u multipraktik ide 1 mala konzerva tunjevine (preferiram onu u slanoj vodi), 1 kiselo vrhnje, žlica ukiseljenih kapara i 2-3 žlice majoneze (u ovo se može dodati malo paradajza iz tube tko voli, ja ne stavljam), soli po želji/potrebi i frrrr. Kapare se može dodati i na kraju ako ne želite da ih multipraktik samelje

Možda sam nešto i fulala jer pišem iz glave, ali eto... nema tu velike mudrosti.

Po istom principu napraviti se može umak i od graha/leće/drugih mahunarki (ista priča kao i hummus, ali doda se unutra jogurt ili vrhnje i priča gotova).

U slast!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mljac Peterlin, ovaj Ajoli moram probati.
    ja bi još dodala i umak od kopra i jogurta: čvrsti jogurt, malo limunovog soka i kopar naravno sol i papar po želji. Jako fino ide uz narezan celer, tikvice, krastavce, mrkvu...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni je za ovakve zabave nezaobilazan Hummus i Gvacamoli posluženi u nekim finim zdjelicama i dobro ohlađeni, a kao dipper ide savršeno sirova mrkva i stapke od celera. To stvarno svi vole.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •