Ma kakav priručnik, to je sve čista improvizacija (i dođe s godinama ).

Umake za povrće radimo i mi i to razne.

AJOLI (umak od češnjaka): u multipraktik ubaciti 5-6 češnjeva češnjaka, 1 krumpir skuhan u kori i oguljen, 2 žumanjka (u originalnom receptu idu svježi, ali može uredno i tvrdo kuhani - tako je sigurnije), sol, papar, sok od jednog limuna ili žlica-dvije jabučnog octa 1 čaša maslinovog ulja i frrrrr

Umak od kopra hladni: pomiješati majonezu i polumasno kiselo vrhnje u omjeru 1:1 i dodati sitno kosani kopar (cca 2 jušne žlice).

Umak od svježih krastavaca: u multipraktik ubaciti 3-4 svježa krastavca (mlada, da nemaju puno sjemenki), žličicu soli, 1 jogurt ili kiselo vrhnje i svježe sjeckani peršin ili kopar

Umak od tune: u multipraktik ide 1 mala konzerva tunjevine (preferiram onu u slanoj vodi), 1 kiselo vrhnje, žlica ukiseljenih kapara i 2-3 žlice majoneze (u ovo se može dodati malo paradajza iz tube tko voli, ja ne stavljam), soli po želji/potrebi i frrrr. Kapare se može dodati i na kraju ako ne želite da ih multipraktik samelje

Možda sam nešto i fulala jer pišem iz glave, ali eto... nema tu velike mudrosti.

Po istom principu napraviti se može umak i od graha/leće/drugih mahunarki (ista priča kao i hummus, ali doda se unutra jogurt ili vrhnje i priča gotova).

U slast!