Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: Dohrana ili...? Savjet molim!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Dohrana ili...? Savjet molim!

Bili danas kod pedijatra. 4 mjeseca i 3 dana.
    Kaže da je Ela dobila premalo za 2 mjeseca. 630g i 4 cm.
    Prvi mjesec je dobila 1000g i 5cm, drugi mjesec isto.
    Moram priznati da sam se i ja malo iznenadila s tolikom kilažom (sad ima 6130g i 64 cm), ponajviše jer mi se činilo da se baš ubuckala i što je jako zadovoljna beba! Spava, jede i to je to. Po dane jede često, noću daleko manje, s tim da joj je čak prvi san po 5-6 sati u komadu.
    I ne kaka puno, recimo svaka 2-3 dana...Ali prdi strašno i smrdi strašni...Ostalo je sve ok. Motorika i općenito je jedna prekrasna beba!
    I kaj sad? Dok veli da krenemo s dohranom. Voćne ili povrtne kašice!
    Ja sam malo onak...ne bi jas baš, rano mi je, a opet...! M a ne znam ni sama! Janko i Iva su počeli sa 6 mj, pa laganini...
    Koji je uopće razlog što je tako malo dobila? odnosno koji sve može biti razlog! Dudu nema!Uvijek njoj nudim cicu prvo, mislim, znam sve, dojila sam dugo oboje prvih...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako i kreneš s dohranom, znaš i sama da to nisu neke količine, par žličica... Sumnjam da će ti od toga puno dobiti na težini.

Spominješ da joj vjetrovi jako smrde? Kakav je izgled i miris kakice? Je li isključen soor?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

ana.m, ajde isprazni inbox!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo jesam...
    Kakica jpj je normalna zlatnožuta...Baš kakva treba biti kod male bebe.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni se to ne cini premalo dobivena kilaza. Moj Sven je sa 4 mj. imao 7 kg s tim da je roden sa preko 4 kg pa su mi u Vinogradskoj rekli da je preuhranjen i da ima 1,5 kg viska
    Dohranu smo poceli sa 6 mj.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislila sam da je tema stara ili da je neka greska kad sam vidjela da si ti otvorila

razlog je vjerojatno taj da ti je ela drugacija od janka i ive. uopce mi je cudno da si ti mogla popusiti foru da je dobila premalo, pa kaj ti je?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ana, nije malo 630 grama u dva mjeseca, kada je tako dobro krenulo.
    zamisli da je svaki mjesec dobila po kilogram; imala bi bebu - buhtlu!

ja bih rekla kako je sve u najboljem redu.

što se dohrane tiče... svako voće/povrće koje bi joj dala je puno manje kalorično od tvojega mlijeka.

100 g mlijeka sa 3,2 % masnoće (a tvoje ima oko 4,7 %), ima 66 kcal
    100 g jabuke ima 52 kcal, kruške 55 kcal, mrkve 35, brokule 33...

ja se ne bih time uopće zamarala nego bih nastavila tako kao što ste do sada.
    jer, super vam ide!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hehe, mikka kaj da ti velim...nekako od početka je bilo nekih "problemčića" ali sve je ipak ispalo ok. Ma ne znam kaj bi ti rekla, brinem se ko da mi je prvo, a sve ustvari znam! I znam ja odmah kako i što ali ipak je tu mali crvić sumnje...
    Zapravo sam se i sama iznenadila kad sam vidjela gramažu (a nikad se nisam time opterećivala) pa sam sve što su mi rekli uzela malo ozbiljnije...
    apri, e hvala ti, to sam samo htjela čuti od nekog s diplomom za dojenje. Jer i sama sam sve to mislila, ali opet...mislim da ti znaš zašto sam se bar malo zabrinula...

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

vidim da si zapravo došla po potporu, znaš i sama da radiš ispravno...pa se pridružujem

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Eh da...samo da spomenem nešto...
    Kad mi je doktorica rekla da počnemo s dohranom, poćela je nabrajati kaj joj sve mogu dati...Spomenula je i krumpir što mi je bilo , pa putrić i tako...Ja sam na to pitala da kako tako mala smije to sve papati...I odgovorila mi ej da su "oni" došli do zaključka da sada po novome ipak nije najbolje da bebe do 6 mj. isključivo doje, da su unazad par godina pratili djecu i zaključili da je tim načinom hranjenja beba sve više bilo gladne djece...ma što gd to značilo.
    I da su došli do zaključka da bi dohranu trebalo početi sa 4 mjeseca...
    Od kud sad to? Tko su to oni to zaključili?

tua you got the point!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i kaj sad delate?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ana.m, koja je to pedijatrica, jel ona iz Gajnica? Pitam jer je ona bas pro-dojeca, pa me iznenadjuje da bi tako nesto rekla da nema razloga?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    ...I odgovorila mi ej da su "oni" došli do zaključka da sada po novome ipak nije najbolje da bebe do 6 mj. isključivo doje, da su unazad par godina pratili djecu i zaključili da je tim načinom hranjenja beba sve više bilo gladne djece...ma što gd to značilo.
    I da su došli do zaključka da bi dohranu trebalo početi sa 4 mjeseca...
    Od kud sad to? Tko su to oni to zaključili?

tua you got the point!
    Ovo sam i ja čula na više strana, a i to da ne treba davati dohranu po nikakvim tablicama već sve ali pomalo, ima nekih izuzetaka tipa agrumi, a i znam dosta mama koje su počele s dohranom s 4mj. jer su im tako pedijatri preporučili. Naš isto tako, kao super za moje isključivo dojenje ali može se početi s 4mj...nisam ga poslušala

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    ana.m, koja je to pedijatrica, jel ona iz Gajnica? Pitam jer je ona bas pro-dojeca, pa me iznenadjuje da bi tako nesto rekla da nema razloga?
    sad kolko je ona predojeća , nisam ziher jer je meni rekla da dete može jest i Pregomine, a ja joj rekla da to ne želim dat, nek bu dete cicalo. btw. to nije anina pedijatrica.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja sam isto mislila da je greška u pitanju, ana.m znam da ti to znaš čitam te!
    Nego, čudne li pedijatrice! Oni su si to tako fino zamislili
    Danas mi baš prijateljica priča kako nekoj xy mami pedijatrica tvrdi da je beba gladna, a dijete veselo, ma prekrasno

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

dobro pitanje...ali mene zanima šta bi meni vi rekle naime ja sam em nova među vama po pisanju(dugo sam samo čitala) em sam friška mama...koja ima sinčića od 9 mjeseci kojeg dojim...no po preporuka patronaže da po novom (nekakav seminar iz srpnja 2010) mušku djecu dobro je dojiti do 9 mjeseci (najkasnije 12) kako mi je rekla da ne bi došlo do razvijanja Edipovog kompleksa. E sad kad se sjetima kakve smo "krvave"(moj porod je ništa koliko me boljelo početno dojenje) muke prošli u prva dva mjeseca(HVALA rodinom telefonu i strpljivoj majci), meni to sve ne drži vodu, ali me zanima šta vi mislite? Kao i u svemu do sada radim onako i kada osjetim da smo moje dijete i ja spremni...

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

da ju ne poslušaš znaš i sama.
    ja ću se samo zgrozit
    trebala si ju pitat kakve će psihičke probleme imati ako ga nasilno odvojiš od dojke u tom periodu

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Sisy prvotno napisa Vidi poruku
    Kao i u svemu do sada radim onako i kada osjetim da smo moje dijete i ja spremni...
    Samo tako i nastavi..

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no po preporuka patronaže da po novom (nekakav seminar iz srpnja 2010) mušku djecu dobro je dojiti do 9 mjeseci (najkasnije 12) kako mi je rekla da ne bi došlo do razvijanja Edipovog kompleksa.
    po čemu "novom"? tko je držao taj seminar?
    Edipov kompleks je nešto toliko zastarjelo i ofucano da iskreno sumnjam da bi suvremeni psihijatri, pa čak i ako jesu psihoanalitičari, izvalili ovako nešto.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

"Novo" valjda je htjela staviti naglasak...ne znam tko je držao seminar... samo sjećam se da je rekla da su doktorice imale taj seminar u srpnju (ona je bila kod mene u rujnu) i da su dobile takve upute...normalno da je to njihova preporuka...
    Mene je iskreno JAKO iznenadila s pitanjem do kada mislim dojiti? znam da sam pomislila, šta je sad ovo?, i rekla sam do kad bude želio...pogotovo što mi je ona u početku puno pomogla oko dojenja...3 tjedna je dolazila svako jutro kod mene i učila me kako dojiti...(imam velike cice a nemam bradavice)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma joj glupost, nemoj se time opterećivati.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Samo bi se nadovezala kako je mene moja pedijatrica ispoceka hvalila da dojim,onda se s negjde 9 mjeseci djetetove starosti pocela i cuditi ali me jos uvijek pohvaljivakla da bi me na pregledu kad je imala 12 mjeseci prvo pitala pa dokad ja planiram dojiti, onak zacudjeno i poluljutito me to pitala...rekla sam dokle god moje dijete to bude htjelo i pitala sam je u cemu je problem...nista mi nije odgovorila osim da sve je ok dotle dok dijete normalno dobiva na tezini.

ipak, ne shvacam taj prenerazen pogled i pitanje dokad ja planiram dojit...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni su se nakon godine dana stalno čudile i govorile da to nije dobro.
    a onda kad bi dijete imalo neku virozu i nije završilo u bolnici samo zato jer je sisalo, e onda bi rekle "joj sva sreća da vam još doji, baš super" :rolleyes:

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

prvo kao i svi drugi cudim se da je temu otvorila ana m. bas mi je slatka, zvuci ko da iva i janko nisu veliki i super
    a ovo po novom, eto ja sam nekuvecer ulovila dio neke emisije na national geographic-u di su napravili istrazivanje i kazu da su ljudski sisavci spremni za odbijanje sa cice izmedju koliko mene sluzi pamcenje 3 i 5 godine, pa eto ispade da su moji jos i uskraceni bili .
    jos jednom napominjem da sam emisiju gledala u proalzu, pa eto postoji mogucnost da sam nesto krivo shvatila.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo, i ja u sličnoj situaciji kao i ana.m
    malena je s prirastom krenula munjevito, a onda usporila
    išlo je ovako:
    rođenje: 3220 g, 50 cm
    izlazak iz rodilišta (3. dan): 3120 g
    6. dan: 3240 g
    1 mjesec i 7 dana: 4600 g, 54 cm
    2 mjeseca: 5200 g
    3 mjeseca i 9 dana: 6000 g, 61 cm
    4 mjeseca i 9 dana: 6200 g

moja pedijatrica je komentirala da je to malo grama, al ne vidi nikakav problem, jer je skoro udvostručila težinu i vidi se da je zadovoljna beba
    ja sam jedno vrijeme bila malo zbunjena, jer je malena imala zelnkastu stolicu, al sam bila uvjerena da nije gladana - kaka 6 puta dnevno i ima bar 3 puta toliko popišanih pelena i jako je vesela bebica
    mislila sam da nije ta zelenkasta stolica od mlijeka kojeg ja popijem ili citrusa, izbacila to, al nije bilo efekta
    na kraju sam skužila da je to bilo istovremeno kad joj je miris iz uha bio pojačan, kao i cerumen koji je bio baš obilan (nije bila upala jer nju to uopće nije smetalo)
    kad se to smanjilo, stolica je bila opet lijepa žuta
    danas na pregledu uho je ok
    e sad, da ne dužim, pedica kaže da je njoj sve to ok, uključujući i taj prirast jer je skoro udvostručila težinu, al kao navršila je 4 mjeseca pa sad možemo početi s kašicama
    ja nemam namjeru dok ne navrši 6 mjeseci
    kaj vi kažete?
    ja sam uvjerena, bez obzira na mali prirast, da nije gladna, jer je stvarno jako vesela i puuuno piški i kaki
    dojim je na zahtjev, to ispadne po danu svakih 1,5-2h i ciki dosta kratko 5-10 minuta (sve ju zanima i nema vremena)
    po noći spava 5-6 sati u komadu pa ciki, nakon toga spava 1,5-2 h pa ciki i tako do buđenja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ginger, ma vas dvije ste super!

U 4 tjedna je dobila 1500 grama! Fantastično!
    Naravno da je morala smanjiti inače bi sada bila ko mali bumbar

I sada kažeš da je sve zanima, da nema vremena za jelo, da je živahna... normalno da onda dobiva manje no što je dobivala kad je mirno dojila.
    Ako tebe taj manji prirast brine, pokušaj dojiti u mraku/polumraku, u polusnu, u nekom nezanimljivom okruženju.

Što se kašica tiče, i sama znaš da je to prerano, a ne postoji ni razlog: odlično vam ide i tvoje mlijeko je još uvijek najbolja hrana za tvoju curicu.

Samo tako nastavite!

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

hvala ti apri
    ma ja nemam namjeru davati ni kašice ni ad, ne pada mi na pamet
    a pedica kašice nije spomenula zbog prirasta, nego kao ima 4 mjeseca pa možemo
    mislim da je beba od 4 mjeseca stvarno premala za dohranu, mislim, kako uopće hraniti dijete koje niti sjedi niti se smije posjedati
    al da se vratim na temu... tako sam i mislila, zamračiti sobu i probati tako, jer nju ometa i ako mi se pomakne pramen kose odmah pušta cicu i smije mi se, pa opet primi, pa se smije...
    a ako čuje stariju seku, mogu sve zaboraviti....
    e sad, to je moguće kad je netko samnom doma (srećom, mama je često tu), al kad smo sami, ne mogu se sakriti od starije seke
    i još nešto, malena po danu ne spava skoro uopće, malo si drijemne na cici, tu i tamo zaspe na 15-20 minuta, al o pravom spavanju ni riječi
    jako je aktivna, samo bi se igrala i istraživala, na podu se okreće ko luda, tako da pretpostavljam da i tu potroši dosta kalorija
    al kažem, puno piški (imamo platnene pa to mogu dobro kontrolirati) i kaki, vesela je stalno, tako da stvarno ne mislim da je gladna

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ginger i mi smo imali takvu epizodu s malim prirastom.
    U 4.i 5. mesecu je mala dobila "malo" pa je pedica pocela navaljivati na kasice.
    Ja se napravila luda i gotovo.
    Dohrana te ne bi spasila,mamino mleko je kaloricnije od mrvice mrkve ili tikvice koliko beba pojede u pocetku.
    A da ne pominjem da moja nije prihvatila nista do bar 10 meseci,i sve sto sam i tada mogla je da se oslonim na siku.
    S 4 meseca pogotovo.
    A isto je bila zvrk,puzila po vojnicki,svugde ju je po stanu bilo,tako aktivne bebe puno vise potrose tj manje dobiju nego one mirnije.
    A moja je mantra bila,da ne bi mogla biti toliko zivahna da nema sta da trosi.
    Samo vi sikite i sve ce biti super!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Jao isplivala ova tema...Vidim da sam ispala bezobrazna jer nekima nisma odgovorila, ali mi smo taman u to vrijeme (06.-11.01.) bili u bolnici...
    I dalje smo se samo dojili naravno, a kako smo ostali u bolnici, tamo smo se morali vagati prije i poslije svakog podoja, pa sam ja fino vidjela (u brojkama) da moja curica stvarno sasvim lijepo i dovoljo jede.
    Sada je od 4-6 mjeseca dobila 1200g i narasla još 4 cm.
    Mi smo doduše sada u takvom problemu da kad smo negdje, ona ne želi cicati! Povuče dva puta i to ju jedva natjeram i onda zvjerka okolo! I ako smo malo duže vani to je malo problem.
    Neki dan smo išli odvesti starije klince u vrtić, ja sam joj doma pripremila kašicu od kruške. Ispalo je pola one velike staklenke. I vani joj dala to, pojela je sve i vidim da joj nije dosta pa sam joj htjela dati cicu. Ma kakvi, ni pod razno. A kako se baš drečala jako, a još joj se i spavalo (nije da mi je zgrada na 2 minute pa da sam mogla skoknuti doma, a nisam htjela da urla) kupila sam joj još jednu kašicu (onu veliku staklenku) i smazala je vjoš više od pola. Meni bi puuuno draže bilo da je ona papala cicu...Uglavnom kad smo doma, možemo i sat vremena ležati u krevetu da ona cica, ali vani...koma!

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

hvala cure
    ma mi ćemo i dalje samo cikiti, ona je vesela i živahna, puno piški i kaki, tako da mislim da joj stvarno ništa ne fali
    znam da je moje mlijeko kaloričnije pa mi je to još jedan argument za samo ciku
    ana.m tako je i moja znatiželjna i samo zvirnja okolo, al ona za sada povuče da se malo zadovolji i onda razgledava
    mene zapravo iznendila moja pedica što nije radila nikakve drame, jer je kod prve curke dramila
    al kod nje je bilo i više toga, rođena je jako mala i imali smo dosta problema s dojenjem, tako da je prvi mjesec dobila relativno malo, dok je ova mala prvi mjesec rasturila
    očito gleda cjelokupnu sitaciju...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ti znaš da je najbolje ne početi dohranu ovako rano.
    i, drži se toga.
    pedijatrica je sigurno htjela najbolje, ali možda nije fokusirana na dohranu...

samo ti po svome i bit će dobro!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Jao isplivala ova tema...Vidim da sam ispala bezobrazna jer nekima nisma odgovorila, ali mi smo taman u to vrijeme (06.-11.01.) bili u bolnici...
    I dalje smo se samo dojili naravno, a kako smo ostali u bolnici, tamo smo se morali vagati prije i poslije svakog podoja, pa sam ja fino vidjela (u brojkama) da moja curica stvarno sasvim lijepo i dovoljo jede.
    Sada je od 4-6 mjeseca dobila 1200g i narasla još 4 cm.
    Mi smo doduše sada u takvom problemu da kad smo negdje, ona ne želi cicati! Povuče dva puta i to ju jedva natjeram i onda zvjerka okolo! I ako smo malo duže vani to je malo problem.
    Neki dan smo išli odvesti starije klince u vrtić, ja sam joj doma pripremila kašicu od kruške. Ispalo je pola one velike staklenke. I vani joj dala to, pojela je sve i vidim da joj nije dosta pa sam joj htjela dati cicu. Ma kakvi, ni pod razno. A kako se baš drečala jako, a još joj se i spavalo (nije da mi je zgrada na 2 minute pa da sam mogla skoknuti doma, a nisam htjela da urla) kupila sam joj još jednu kašicu (onu veliku staklenku) i smazala je vjoš više od pola. Meni bi puuuno draže bilo da je ona papala cicu...Uglavnom kad smo doma, možemo i sat vremena ležati u krevetu da ona cica, ali vani...koma!
    ovako i Luka... vani - nema šanse za ciku koliko god je gladan... cika je samo doma u krevetu i amen... sve mu je prezanimljivo i nema vremena sad on buljiti u cicu...
    ja sam se s tim pomirila - vani nosim kašice i vodu, kaj ću drugo...

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam moju pokusala podojiti jedanput dok smo bili u setnji,setaliste,puno ljudi,deca na biciklima,jos pirkao neki vetric,a ona u fras.
    Celi dan nije htela sisati,i kasnije smo imali puno problema sa sikenjem uopste.Strajk!
    Tada je imala oko 4 meseca,i jedva smo to prevazisli.Tek s 8 je pristala ponovo sisati bilo gde,a pocela je na plazi

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

dok ovo čitam došla je i meni želja za ovakvim slatkim mukama! joj

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

maxi već sam mislila da je kaj na putu

moj je cical na moru s 1.5 mjesec

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Evo jos jedne friske mame koja ima identican problem kao ana.m..
    Moja bebica ima 4 mjeseca i 2-3 dana, neki dan otisli na vakcinu i hajde da je izvagamo, cisto informativno da vidimo koliko je napredovala (buduci smo na pocetku imali velikih problema kod dojenja) kad tamo, beba za mjesec i pol dobila svega 650 g. Ja ostala nemalo iznenadjenja jer mi se cinilo da je bas otezala i mislila sam da je minimalno 1 kg dobila.
    Kao sto sam napisala gore vec, situacija je indeticna ani.m., beba sa 4 mjeseca ima 6.100, ne kaki svaki dan, nego mozda svaka 3-4. Beba nije neka debeljuca ali ni ne izgleda neuhranjeno. Kad sam to rekla pedijatru kod kojeg se vakcinisala kaze da pocnemo sa sokicima i vocnim kasicama a sa 5 mjeseci i sa slanim kasicama iako je dao komentar da beba ne izgleda mrsavo, da je skroz o.k; ali da joj ipak fali 1 kg, odnosno, do 5 mjeseca bi trebala udvostruciti porodjajnu tezinu (3.900, iz bolnice izasli sa 3.650).
    Buduci da sam pod stalnim pritiskom okoline kao sta vise cekam zasto joj ne pocnem uvoditi kasice (od mama koje su na ad) kupila sam joj par kasica i sokica ali jos uvijek ne dajem joj previse (za sad sam joj ponudila sok od jabuke).

Molila bi savjet mama koje doje a cije bebe nisu znatno napredovale da li da pocnem uvoditi jos nesto osim cicanja da namakne koji gram???
    Da napomenem da dojimo preko silikonskog sesirica i na samo jednu ciku (drugu izdajem i dajem joj na solju).

Zahvalna!

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

i ja imam isti problem kao sanja i ana.m. moja je u 10 dana dobila 80g. znači 3mj i 20 dana 5180, rođena je sa 2800. ja sam mislila sve ok jer ona super jede, al isto nema stolicu po par dana i jaaako smrdi kad prducka. inače spava cijelu noć a po danu traži sikit svaka 2-2.5 sata. i jučer kaže dr da je stavljam češće na sisu. izvadili smo čak i krv , sve je uredno. kad smo jučer došli kući krenem se ja izdojit i izdojim jedva 50 ml iz jedne i probam joj dat na bocu jer me zanimalo koliko ona u stvari jede al ona bocu ni u ludilu neće. e sad znači ona meni već neko vrijeme slabije jede i meni se mlijeko očito smanjilo. dajte mi neki savjet kako da ga vratm , jer ovo mi se pari stvarno malo.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo da se i ja opet malo javim.
    Kao prvo što se tiče izdajanja. U ova tri puta koliko dojim, prvo dvoje sam sveukupno dojila 49 mjeseci, a Elu evo već 8 skoro, nikad se nisam mogla izdojiti (osim onih mjesec dan ankon poroda kad mljeko curi na sve strane). Dakle, to što se ne možete izdojiti nije nikakav pokazatelj toga da nemate dovoljno mlijeka.
    Kao što vidite iz mog predzadnjeg posta, Eli ipak nisam davala dohranu. Doduše, nisam niti namjeravala, ali trebala sam ipak riječ potpore u tome, jer me malo pokolebala dokotrica.
    Bez obzira na to, u sljedeća dva mjesecaipak je lijepo napredovala, dakle sa 6 mjeseci ona je imala 7300g. Nakon toga krenuli smo s dohranom koju je Ela prihvatila odlično, ali prvih mjesec dana je još uvijek "sisala" hranu sa žlice. Ne mogu zamisliti kako to izgleda kada beba od 4 mjeseca jede kašice.

Ne znam da li ste pročitale u predzadnjem postu, mi smo nakon tog pregleda s 4 mjeseca završili u bolnici na 5 dana gdje sam ju morala vagatu prije i poslije svakog podoja i tada sam vidjela da ona lijepo papa, pojela bi u jednom dojenju cca 120 ako je bilo na tri sata, ako je dojenje bilo onako na češće, onda bi naravno to bilo manje, ali kad se sve zbrojilo, jela je onolik koliko je potrebno.
    Sada ovako bistrije glave mogu slobodno reći da nije potrebno bebama davati dohranu ako vidite da su zadovoljne, da lijepo spavaju i da sve ostalo štima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a sto se tice dobivanja na tezini, prije ce otezati od mlijeka nego od kasica od voca/povrca ili sokova. majcino mlijeko je najkaloricnije od svih stvari koje se daju

uzmite ipak u obzir da svako dijete napreduje svojim tempom, tako ce neko imati 7 kila sa 6 mjeseci, a neko 12 kila, sve je to normalno i za ljude.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a za izdajanje potpisujem, ja evo dojim vec skoro 5 godina i nikad nisam izdojila vise od 20 ml. iz obje cice.

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

je al ja sam prije 2 mjeseca znala izdojit po 120 iz jedne. a ovih 80 g u 10 dana mi se čini stvarno malo. i ne kaki mi ko prije svaki, nego svako 3 - 4 dana. ja joj ne dajem dohranu al isto sam zabrinuta da joj je malo

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

nahla, da joj je malo trazila bi jos.
    i mikka me prestigla, ne znam kako bebi nabit grame s dohranom-kad tek uce i istrazuju hranu. ako mislis da malo dobiva, rade smanji razmak izmedu dojenja, cesce nudi, stavi je snenu na dojku i sl.
    kakanje svaka 2-3 dana je normalno za bebe iskljucivo na mm.

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ajde malo ste me smirile, jer i meni se parilo da je stvarno malo 80 g u 10 dana. al ona je meni super, i nije zahtjevna , i sve je ostalo po ps-u. a to da je stavim snenu, ništa od toga, ne šljivi me 2%. ma sve sam mislila da je možda lijena za vuć pa da povuće samo ono prvo , šta joj je lagano.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Onda joj nudi istu dojku više puta, tj. kroz dva tri sata, da budeš sigurna da je došla do masnijeg dijela. Kod nas je isto treći mjesec bio problematičan, ali to je normalno jer se dijete otvara prema okolini i sve ga počinje zanimati...
    Ja sam "navukla" poprilično veću količinu mlijeka time što sam malenoj što češće nudila, hvatala sam svaku pospanost, jer je neko vrijeme jedino tako htjela dojiti i pila sam puuuno tekućine, ulila bi bocu od 2 l vode i to bi obavezno kroz dan popila, plus još čajeve, Roiboos, one za dojilje, zeleni čaj... Puno tekućine definitivno pomaže!!!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nahla ona ti je vec skoro udvostrucila porodajnu, a ima tek 4 mjeseca. inace se porodajna tezina udvostrucuje do 6 (kod neke djece, npr mog f. i do 10 ) mjeseci, tako da stvarno ne trebas brinuti, naravno ako je njezino opce stanje zadovoljavajuce.

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

puno ste mi pomogle cure, puuuuuno vam hvala. sad sam dosta mirnija. inaće je pedica totalno pro dojenje nastrojena i u ni jednom trenu nije spomenila dohranu, a bila je onako dosta zabrinuta pa me malo pripala. al evo već jutros vidim da mi se laktacija dosta povećala
    u svakom slučaju jedno veliko tenks

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Upomoć! Imam bebu staru dva mjeseca i tjedan dana koju isključivo dojim. U prvih šest tjedana dobila je 2.100 kg, puno je papala, kakala, nikakvih problema. I onda, nakon šestog tjedna, počinje ogroman pad u dobivnju na težini, zadnja tri tjedna dobila je jedva 200 grama, na dojci je svaka dva sata a često i češće. Od rođenja je dojim isključivo na njen zahtjev. Bila sam kod dva pedijatra na temeljitom pregledu bebe ( crp, kks, urin, bla,bla, bla i sve je u redu ) ali ona i dalje ne dobiva na težini, odnosno jako malo. Pedijatar broj 1. mi kaže da je 400 grama mjesečno dovoljno ako je majka na prsima, pedijatar broj 2. kaže da je sve ispod 750 grama nedovoljno, gledajući tabele o prirastu težine jasno mi je da 200 grama nije dovoljno u tri tjedna. Ne zbam da li ja nešto krivo radim ali s obzirom da je na početku dobila toliko, mislim da nije do mene. Pijem mnogo vode ( oko 4 l dnevno) pa mislim da možda moje mlijeko nije od tolike količine vode prerijetko za bebu? Beba kaka svaka tri do četiri dana zlatno žute stolice, one su mješovite,odnosno u peleni ima svega vodenaste, s malim zrncima i tako je od njenog rođenja. Da li da prestanem s dojenjem i uvedem adaptirano mlijeko? Očajna sam.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne gledas mjesecni, nego ukupni prirast. znaci 2300/3 je vise od 700 mjesecno sto je super. i to dosta vise od super. nece ti ona cijelo vrijeme napredovati po kilu, dvije. to je uglavnom tako prva 2, eventualno 3 mjeseca kod vecine beba.

najbolje je da pratis koliko piski i kaki i njezino opce stanje, a brojeve batali.

i ne moze ti mlijeko biti vodenasto od vode, majcino mlijeko je uvijek idealnog sastava za bebu .

mozes joj eventualno nuditi istu cicu kroz 2-3 sata da bi dosla do masnijeg mlijeka, ili raditi kompresije dok sisa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha, sad vidim da je ona dobila 2300 u manje od 3 mjeseca, jos bolje

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Možda nisam dobro napisala razlog koji mene muči, a taj je, što ona malo pojede kad je na prsima. Tih prvih tjedana je jela puno tih par minuta što bi provela na prsima, a sada par minuta i gurne bradavicu. Beba je vesela, vrlo aktivna kad je budna ali ona i dosta spava u 24 h.Danas se pokakala nakon 4 dana, stolica zlatno žuta ali sama voda kao i uvijek.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •