Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: avokado?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Postovi
    103

    Početno avokado?

    Smijem li dati maloj avokado uz ostalo povrce... u kashi? Sedam mjeseci je stara....
    eh da, vidjela sam neki dan u prodavnici cokolino i medolino, izmedju ostalog neki se daju bebama od 4 mjeseca a neki od 6... a mjesaju se sa MLIJEKOM!!!
    Zar se mlijeko smije davati tako malim bebama? Jesam li ja pobrkala loncice? Na uputstvu nisam primjetila da su mislili na neko posebno mlijeko...

  2. #2

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Ma što se tiče mlijeka ti znaš bolje. Čokolada može bit alergen pa ja ne dajem čokolino a i smatram da je to gomila šećera. A medolino...med se ne daje prije treće godine. Dobro, nije isto, ali za mene je "Ne, Hvala!".
    Za avokado ne znam.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb - Wien
    Postovi
    1,171

    Početno

    Avokado je dobar izbor hrane za bebe jer je lako probavljiv i sadrži puno kalija. Dr Sears ga preporučuje od 7. mj. Samo meni je malo upitna kvaliteta avokada koji se mogu naći na našem tržištu. Oni iz Bile su uvijek tvrdi i nedozreli, u Konzumu ih se rijetko može naći ali su nešto bolji.....ne znam gdje se još može naći i da li valja.
    A što se čokolina i medolina tiče, ja ga svom bebaču ne dajem niti namjeravam, prvo zato što se slažem s Paulitom da je to gomila šečera, a drugo zato što bebaču pored dojenja nisu potrebni nikakvi dodatni mliječni obroci.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    62

    Početno

    Moja devojka ima sedam meseci i ja sam na poslednjoj kontroli pre neki dan pitala pedijatricu da li smem da probam da joj dam avokado. Rekla je da je on jak alergen i sobzirom da ne raste na nasim prostorima ne bi ga trebalo davati makar ne pre navrsene godine

  5. #5
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    :?
    SVO povrće koje sada vidiš u dućanu i na tržnici je uvozno. Španjolska, Turska... domaći su eventualno krumpir, jabuke i mrkva, iako i njih ima iz uvoza. Češnjak je recimo iz Kine.
    Avokado se zna naći iz Turske (Kedem) i po porijeklu se ne razlikuje drastično od svog ostalog voća i povrća iz uvoza. Dakle, ocjena da se radi o alergenu radi porijekla je čisto proizvoljna. Što se tiče odluke: dati oskudno domaće ili raskošno uvozno, skoro je sasvim jasno - svježe povrće je nešto kvalitetnije od kiselog kupusa.

    A sad što se tiče avokada... cijene su cca. 30 kn/kg i time je u ovim zimskim uvjetima po cijeni jako sličan bilo čemu drugome. Prilično je problematičan po pitanju zrelosti/tvrdoće, jer čim sazori krene stradavati. Do sada sam ih oko 1/5 pobacao jer su već bili truli Budale u dućanu ih čuvaju u frižiderima, a to ih ubrzano uništava - slično kao i banane.

    Kako ga jesti? Tupim nožem se zareže po duljini, okruži se oko koštice i razdvoje se polutke. Potom se isto po duljini razreže na četvrtine i svakoj četvrtini se oguli koža. Ukoliko ima tamnih dijelova, oni se izrežu i bace. Lakše se guli sorta s grubom kožom od one s glatkom. Oguljena četvrtina se može jesti takva kakva je, zgnječena vilicom (za bebe), ili u vidu guacamole umaka (koji se može mazati na kruh, "tunkati" čipsom...). Značajan broj ljudi odbija njegova zelena boja.

    Guacamole umak? Opisan je već na forumu, ali kako ne radi tražilica samo ukratko:
    - na 1 zreli avokado ide sok od 1 limete ili 1/2 limuna
    - može se dodati i par žlica kiselog vrhnja
    - ako se želi pravi meksički štih doda se po luku smrdljivih začina (roštilj, fiš, faširano...)
    - 1/4 žličice soli
    - gnječi se ručno ili mikserom do željene glatkoće
    Napomene: ako je avokado još djelomično tvrd, svejedno može ispasti odličan guacamole uz korištenje štapnog miksera. Od potpuno tvrdog avokada ne ispadne nešto posebno dobro - boja bude OK, ali ne i okus.
    Guacamole treba pojesti u roku od par sati, jer brzo oksidira. Nešto duže se drži ako ga se napravi s dodatkom kiselog vrhnja uz gnječenje štapnim mikserom. Može se staviti čak i dosta velike količine vrhnja

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb - Wien
    Postovi
    1,171

    Početno

    Ja u guacamole stavim i malo rajčice.....mljac!!! :D
    Davore gdje kupuješ avokado?

  7. #7
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Gdje zateknem. Zadnji put u Getrou, prije toga češće u Merkatoru, prije toga par puta u Kauflandu... ima ih već posvuda, ali u prosjeku ih ne znaju skladištiti i najčešće su bez veze. Svakoga treba testirati opipom.
    Caveat emptor!

  8. #8
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Dakle, ocjena da se radi o alergenu radi porijekla je čisto proizvoljna.
    Nije alergen radi porjekla, nego radi podneblja u kojem se avokado ne jede, odnosno nije jeo pri 100, 2000.. godina. Teorija se zasniva na činjenici da geni "pamte" , tako da smo na neke namirnice "otporni", a na neke nismo.

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Arijana, ne znam je li riječ o alergenu uslijed genetskog naslijeđa... ali slažem se s tobom da bismo, zapravo, prehranu trebali bazirati na namirnicama koje uspijevaju u našem podneblju.
    uvijek ću djetetu radije dati jabuku i šljivu nego avokado ili mango, kolikogod oni "pametnih" sastojaka imali u sebi.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Dokle seze "nase podneblje"? Koliko je to kilometara? Npr. ja ne zivim u podneblju gdje raste morska riba, trebamo li je izbjegavati?

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa i Bosna ima more!
    jest da se u njemu ni sandolina ne moze okrenuti a da ne udje u medjunarodne vode, ali ga ipak ima!

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    A nije valjda da podneblje odredjuju drzavne granice?

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ne, kućna ograda

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Nisi ti probala avokado pripremljen ko da je s naseg podneblja. S bijelim lukom i vrhnjem (ko lukmira)....

  15. #15
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    mene odusevljavaju davorovi postovi!!!!! :D :D pa taj covjek je prava enciklopedija!! :shock: :shock: off topic.davore,jesi bio kad na kakvom kvizu???ako nisi-misli da bi trebao probat!!

  16. #16
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    NE i ne pada mi na pamet. Tamo pitaju o sportu, a barbarske aktivnosti ne podržavam.
    Obzirom na mediteransku orijentaciju Zagreba (u svakom trenutku ima bolji izbor morske ribe od bilo kojeg grada na moru), a isto tako i mediteransko porijeklo avokada (Turska, Španjolska), čak ni podneblje ne igra. Zapravo me čudi da ga nitko nije probao uzgajati.
    Eto, recimo, kikiriki, đumbir, kivi... sve je to već "domaće".

  17. #17
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Obzirom na mediteransku orijentaciju Zagreba (u svakom trenutku ima bolji izbor morske ribe od bilo kojeg grada na moru),
    Da, da..., a ja u Dubrovniku moram kupovat orade iz uzgoja

  18. #18

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Avokado mora biti tvrd na opip?

  19. #19
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Zapravo ne. Kad ga primiš u ruku, malo ga žmikneš, pa ako imaš dojam da bi ga mogla uz nešto napora zgnječiti - to je to. Isto ne smije imati crnih fleka po sebi. Crne točkice po ispupčenjima na površini su OK, ali ne i fleke.
    Faze zrenja bile bi otprilike:
    - tvrd k'o kamen (ne kupovati - sudbina mu je previše neizvjesna),
    - tvrd k'o gumena igračka (upotrebljiv gnječenjem pomoću štapnog miksera, ali bolje je pričekati koji dan),
    - daje dojam da ga se može zgnječiti (idealan),
    - gnjecav s crnim flekama ili bez njih (uz oprez i dobro čuvanje vjerojatno je bar 80% iskoristiv),
    - bljak.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    evo jos jedan jako zdrav, nas omiljeni recept s avokadom (doduse taj je za bebe od devet mjeseci nadalje):
    jedan manji kuhani krumpir, zgnjeci se sa pola avokada i jednom zlicicom mljevenih bundevinih sjemenki (ja ih meljem u elektricnom mlincu za kavu). smjesa se moze dodatno razrijediti majcinim mlijekom ako je beba navikla na tekuce

  21. #21

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Italia
    Postovi
    113

    Početno

    A gde se avokado nalazi na Rodinoj tablici dohrane, od kog meseca? I da li se daje svez ili kuvan kada se daje na pocetku?

  22. #22
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Australci ga kombiniraju s krumpirom pa uzmi podatke za krumpir. Nikada se ne kuha i neće postati bolji kuhanjem. Ako je tvrd treba samo pričekati. Ako ne koristiš avokado dovoljno često, nemoj davati djetetu. Mislim, ako znaš kakav treba biti kada je OK, onda je takav dobar i za dijete. Ako ne znaš, prvo eksperimentiraj na sebi. Od stajanja može ispasti nekakav čudan, a boja i tvrdoća su OK - samo miris bude drukčiji.
    Idealno zreli avokado bez tragova truljenja ... mljac.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Italia
    Postovi
    113

    Početno

    Hvala!

  24. #24
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    evo m. je prosli tjedan 1x probao avokado i svida mu se :D ...a i mami isto tako (od uvijek)

  25. #25
    Tinkili avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Ombla
    Postovi
    88

    Početno

    Ni meni nije jasno zašto se kod nas ne uzgaja avocado. Živjela sam u Kaliforniji i u vrtu smo imali stablo avocada...nema bolje nego svježi avocado i guacamole od njega. A klima u Dalmaciji nije baš toliko različita od klime u Kaliforniji.
    Inače amerikanci dohranu započinju s njim.

  26. #26
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    evo ja sam upikla kosticu u zemlju, javim rezultate
    inace u zgb. smo ga imali u tegli, isto tako je niknuo iz kostice, al smo ga dali jednom tipu kaj ga je posadio na more, al nemam pojma kaj je bilo sa njim

  27. #27
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Meni već neko vrijeme raste na balkonu. Uredno je prezimio zagrebačku zimu i sada je skoro metar visok.

    Nego, jučer sam u Lidlu kupio nekoliko komada vrhunskih avokada po 7 kn komad (oko 23kn/kg). Guacamole je bio mrak, a danas će ga biti opet.

  28. #28
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    Citiraj ninet prvotno napisa
    Nisi ti probala avokado pripremljen ko da je s naseg podneblja. S bijelim lukom i vrhnjem (ko lukmira)....
    u guacemole inace ide i cesnjak, cili i svjeze rajcice.

  29. #29
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    inace, ja ih uvijek kupujem tvrde, pa pricekam da dozore; ako su mekani vec u trgovini, onda su garant vec zgnjeceni od prolaska kroz bezbroj ruku i neopreznog rukovanja.

  30. #30
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    izvjesce (podsjetili ste me);

    imam 3 u tegli na balkonu, visoki oko pola metra, po zimi bili unutra pored prozora gdje ih je sunceko grijalo
    u vrtu su 2, duplo manja, prezivjela zimu, al im se lisce nekako unistilo preko zime, od proljeca imaju nove listice

    davore, jel tvoji imaju sto drugo osim lisca? koliko ih vec dugo imas?

  31. #31
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Moj avokado na balkonu raste isključivo u dekorativne svrhe i ako nekim nevjerojatnim čudom dade plod - dat ću ga u globalno sijelo.

  32. #32
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Update.
    Pronašao sam metodu za spasiti guacamole od crnjenja - maslinovo ulje.
    Dakle:
    1 avokado
    1/2 limuna ili 1 limeta
    2 vrhom pune jušne žlice kiselog vrhnja
    2-3 žlice maslinovog ulja
    1/2 žličice začinske soli

    Sve se pretvori u kremu pomoću štapnog miksera. Opisana je varijanta za djecu. Po želji se začini s nekakvim smradom: luk, češnjak ...

    Ovako s maslinovim uljem počne tamniti tek treći dan.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Kupila jučer avokado iz gardena i bio je preeefin! Ovo i oni iz mercatora nisu uopće isto voće... Ali da ovi nisu normalni s cijenama - nisu.

    Idem sad van piknut koštici pa ko zna... :D

  34. #34
    Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    podizem
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Update.
    Pronašao sam metodu za spasiti guacamole od crnjenja - maslinovo ulje.
    Davor, avokado bi se uvijek trebao jesti svjeze pripremljen, jer brzo oksidira i pocrni. Tako da se guacamole umak obicno priprema neposredno prije serviranja.
    Ako se bas mora pohraniti u frizideru, tajna je da se na vrh stavi mlijeko koje mu sacuva svjezinu.

    RECEPT ZA GUACAMOLE

    2 veca avokada
    1 velika zlica sitno nasjeckanog luka
    1 ili 2 cilija, narezanih na komade
    1 velika rajcica, oguljena i nasjeckana
    2 grancice korijandera, nasjeckane
    sok limete
    sol
    (svjezeg korijandera je moguce naci zadnje vrijeme u super konzumima)

  35. #35
    Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    3,816

    Početno

    Ja sam zaboravila da avocado postoji
    Eto kad sam ga zadnji put vidjela.

    Spider Pig baš bi htjela probati recept, ako pronađem avocado sigurno hoću

  36. #36
    Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    meni je avokado super voce - steta sta ga je tesko kod nas naci kvalitetnog. ja sam ga prije u billi kupovala - je da kosta ko sv petra kajgana, al nekad, za dusu, ga vrijedi kupit
    ujutro kad ga pojedem za dorucak, mogu nakon toga kucu ic gradit

  37. #37
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    kako da spremim bebacu avokado, sa vocem ili namaz? imam 2 bezobrazno skupa primjerka, pa mi zao da ih zloupotrijebim- dajte provjereno sta bebaci vole

  38. #38
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    ja sam luciji mijesala zreo avokado sa mladim sirom (vidim da je tvoja bebica u fazi kad moze mladi sir) i to je jela kao namaz ili sa purom npr.

    mozes ga umijesati u kuhani krompir ili sa nekim drugim parenim povrcem

  39. #39
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    MoMo, bas dobre ideje, hvala ti! sutra doruckujemo neku od tvojih kombinacija

  40. #40
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    Citiraj tridesetri prvotno napisa Vidi poruku
    evo jos jedan jako zdrav, nas omiljeni recept s avokadom (doduse taj je za bebe od devet mjeseci nadalje):
    jedan manji kuhani krumpir, zgnjeci se sa pola avokada i jednom zlicicom mljevenih bundevinih sjemenki (ja ih meljem u elektricnom mlincu za kavu). smjesa se moze dodatno razrijediti majcinim mlijekom ako je beba navikla na tekuce
    ovo mi bas dobro zvuci, pa cemo probati...sad smo klopali ovako pripremljen: 1/2 banane, 1 mrvljeni keks, 1/4 avokada i 1 kasika vrhnja. super je proslo.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •