:?
SVO povrće koje sada vidiš u dućanu i na tržnici je uvozno. Španjolska, Turska... domaći su eventualno krumpir, jabuke i mrkva, iako i njih ima iz uvoza. Češnjak je recimo iz Kine.
Avokado se zna naći iz Turske (Kedem) i po porijeklu se ne razlikuje drastično od svog ostalog voća i povrća iz uvoza. Dakle, ocjena da se radi o alergenu radi porijekla je čisto proizvoljna. Što se tiče odluke: dati oskudno domaće ili raskošno uvozno, skoro je sasvim jasno - svježe povrće je nešto kvalitetnije od kiselog kupusa.

A sad što se tiče avokada... cijene su cca. 30 kn/kg i time je u ovim zimskim uvjetima po cijeni jako sličan bilo čemu drugome. Prilično je problematičan po pitanju zrelosti/tvrdoće, jer čim sazori krene stradavati. Do sada sam ih oko 1/5 pobacao jer su već bili truli Budale u dućanu ih čuvaju u frižiderima, a to ih ubrzano uništava - slično kao i banane.

Kako ga jesti? Tupim nožem se zareže po duljini, okruži se oko koštice i razdvoje se polutke. Potom se isto po duljini razreže na četvrtine i svakoj četvrtini se oguli koža. Ukoliko ima tamnih dijelova, oni se izrežu i bace. Lakše se guli sorta s grubom kožom od one s glatkom. Oguljena četvrtina se može jesti takva kakva je, zgnječena vilicom (za bebe), ili u vidu guacamole umaka (koji se može mazati na kruh, "tunkati" čipsom...). Značajan broj ljudi odbija njegova zelena boja.

Guacamole umak? Opisan je već na forumu, ali kako ne radi tražilica samo ukratko:
- na 1 zreli avokado ide sok od 1 limete ili 1/2 limuna
- može se dodati i par žlica kiselog vrhnja
- ako se želi pravi meksički štih doda se po luku smrdljivih začina (roštilj, fiš, faširano...)
- 1/4 žličice soli
- gnječi se ručno ili mikserom do željene glatkoće
Napomene: ako je avokado još djelomično tvrd, svejedno može ispasti odličan guacamole uz korištenje štapnog miksera. Od potpuno tvrdog avokada ne ispadne nešto posebno dobro - boja bude OK, ali ne i okus.
Guacamole treba pojesti u roku od par sati, jer brzo oksidira. Nešto duže se drži ako ga se napravi s dodatkom kiselog vrhnja uz gnječenje štapnim mikserom. Može se staviti čak i dosta velike količine vrhnja