Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: početak

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno početak

Evo, mi se prekjučer vratile od pedijatrice gdje smo dobili naputke da krenemo s nadohranom. Ja sam namjerevala pričekati dok ne napuni 6 mjeseci. Sestra i ped. su se složile da joj je odlično na mom mlijeku (teška 8500, rođena s 4050, lijepo i veselo izgleda, čvrsta...), ali da se u početku ionako radi samo o igri kako bi dijete shvatilo da postoji i druga hrana, pa da joj dam 1 žličicu... Dakle, da joj dam, pričekam ili je ionako svejedno za tih 10-ak dana???
    I sad gledam te HIP-ove kašice, čini me se da bismo mogle krenuti s mrkvom. Ja bih joj rado dala svježu mrkvu, no kako da postignem tu kašastu konzistenciju kao što ima HIP? Što se radi s mrkvicom? Pretpostavljam da ne treba kuhati :?
    Gdje u ZG mogu nabaviti voće i povrće koje je pouzdano iz BIO uzgoja i moram li joj odmah početi davati i vodu?
    Znam da sam smiješna, no tako je to valjda s apsolut biginersima

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sestra i ped. su se složile da joj je odlično na mom mlijeku (teška 8500, rođena s 4050, lijepo i veselo izgleda, čvrsta...),
    Dakle, da joj dam, pričekam ili je ionako svejedno za tih 10-ak dana???
    pricekaj da napuni 6 mj. , ako ovako lijepo napreduje iskljucivo na tvom mlijeku, zaista nema razloga da pocinjete ranije

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

slažem se s emily, pričekaj do 6 mj.
    Ja bih joj rado dala svježu mrkvu, no kako da postignem tu kašastu konzistenciju kao što ima HIP? Što se radi s mrkvicom? Pretpostavljam da ne treba kuhati
    ja mislim da za početak, svo povrće, pa tako i mrkvu, trebaš kuhati . jedino ako radiš npr. sok od mrkve onda ne. kuhano je puno lakše probavljivo od sirovog. mrkvu možeš skuhati u malo vode (20 min.), poklopljeno. kada je kuhana, ispasiraš (ručni mlinac tj. pasirka ili štapni mikser ili sl.) i dodaš vode u kojoj se mrkva kuhala do željene gustoće. kasnije isto možeš napraviti i sa bundevom.
    Gdje u ZG mogu nabaviti voće i povrće koje je pouzdano iz BIO uzgoja i moram li joj odmah početi davati i vodu?
    bio povrće imaš kod severa na dolcu, štand preko puta ribarnice. ima i na trešnjevci i u utrinama. zatim u bio & bio dućanima, u ilici i jurišićevoj.
    što se tiče vode, možeš ponuditi bebi u žličici, pa će ti ona sama pokazati da li je zainteresirana. kod nas je situacija bila takva da je z. tek sa 9 i pol, 10 mj. prihvatila dohranu, tako da do tada i nije trebala baš puno vode.
    mi smo inače dohranu započeli sa žitaricama. meni su se one činile nekako najblaže za bebinu nezrelu probavu. možeš si kupiti priručnik od jadranke boban pejić "prirodno i zdravo za bebe i djecu". ima dobrih savjeta. meni je pomogla. no naravno, ti ćeš sama skužiti što vama najviše odgovara..
    sretno i uživajte!

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Gdje u Utrinama ima za kupiti papice od Severa?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

petkom i subotom, 08-14 h na utrinskoj tržnici

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala curke!
    Baš ću pogledati tu knjigu od Boban Pejić jer sam i sama sklona makrobiotici! To s kuhanjem se odnosi i na voće - jabuke, kruške?? I kad se može preći na sirovo?
    Što se tiče žitarica, što se može pripraviti bez mlijeka? Ja se, naime, ne mogu izdojiti... :?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sve možeš kuhati samo na vodi: palenta i riža u početku, a kasnije i sve ostalo...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kao što kaže apricot, žitarice kuhaš na vodi, mlijeko ti ne treba. za voćne kašice možeš pomiješati voće i skuhane žitarice. voće ne trebaš kuhati, što ne znači da ne smiješ, npr. jabuku (ja jedino jabuku ponekad kuham).
    .. oguljenu i narezanu jabuku kratko prokuham, zgnječim vilicom (možeš i skroz ispasirati) i pomiješam sa već skuhanim žitaricama (najčešće int. riža). dodam malo rižinog slada i mljac. z. to jako voli.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pričekali smo da J. napuni 6 mj., a onda krenuli s mrkvicom. J. je to jako fora i mislim da bi jela dok god joj dajem, a nisam se usudila više od nekoliko žličica. Isto je i s vodom koju sam ponudila žličicom nakon obroka. Pa se pitam koliko smije? I koliko često da joj nudim vodu? Rado bih joj ponudila neke žitarice, al ne znam koje. Npr. vidjela sam na forumu da se priča o žitnim pahuljicama, što je to i gdje se to kupi :?
    Smije li jesti integralnu rižu ovako rano i kako da ju "obradim"?
    zbunj, zbunj, zbunj...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hai!
    mi se isto spremamo poceti sa dohranom..ja danas kupila smeđu rižu i slatku rižu pa cemo sa time početi.
    Dakle 1salica smeđe riže,7šalica vode,komad kombu alge(dužine 2cm).Rižu se moze staviti namakati preko noci jer ce biti probavljivija.Staviti na vatru da zakuha,onda smanjiti i kuhati oko 1 do 1i1/2 sata.Makniti sa vatre i rizu promjesamo pa ispasiramo.Dodamo na vrh zlicice rizinog slada kako bi jelo bilo slatko i time slicno majcinom mlijeku.Kasicu po potebi podgrijati i ponovo ponuditi.
    sve sastojke trudnica05 mozes nabaviti u biobio trgovinama(ilica i jurisiceva).Ovo sam ti prepisala iz knjige Prirodno i zdravo za bebe i djecu(od Jadranke Boban-Peic),
    E,imam i ja jedno pitanje!Gdje ima za nabaviti te rucne miksere,bilo sto za usitnjavanje hrane?Vazno mi je da bude na "rucni pogon"
    ajte sa savjetima..kako vi usitnjavate hranu za bebe?

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala, sundrops! I ja već nabavila knjigu JBP 8)
    A ovo o ručnim mikserima i mene zanima!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ajte,tko zna??

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A zašto treba biti ručni mikser?

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj macek prvotno napisa
    petkom i subotom, 08-14 h na utrinskoj tržnici
    A diiii? Ja nemrem naći :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cure, ručni mikser vam je pasirka. ona posuda s rupicama i gore dođe ono kaj vrtiš. baš sam super objasnila . ja sam kupila malu, od inoxa, u nekom dućanu sa suđem kod džamije. al ima toga svugdje. bitno da je od inoxa.
    Nitica, pojma nemam gdje je sever na utr. trž. to sam pročitala na njihovom letku.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Rucni mikser zato jer elektricni slabe kvalitetu namirnica-unistavaju im strukturu i hranjive sastojke.
    A za Severa pitas na informacijama i nazoves covjeka.Gospodin Mario ili netko iz obitelji ce ti znati sve potanko reci,a usput odmah mozes i naruciti sto zelis od njih..pa ti oni sloze..just for youmeni je to super!(al broj ti ne znam)

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nesmijes davati domacu kasicu od mrkve. Ima previse nitarata. Kao i brokoli, spinat. Daj kupljenu! (bar sacekaj do godinu dana)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mhmm..ta pasirka,ona lijepo usitni zitarice??Skuhali smo rizu i temeljito sam je sa vilicom "usitnila"..al bila je naposlijetku prekrupna da bi je Eli pojeo.Kako je macek tvoje dijete prihvatilo zitarice,s cime si ih (najuspjesnije) usitnila?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Samo pitanjce za cure koje ste već započele s dohranom.
    Koliko dugo treba da malci prihvate te kašice? Mi jučer probali mrkvu, al nam baš ne ide. Kad je skužio da nije mlijeko neće više usta otvorit, a kad uspijem malo stavit u usta radi face. Isto i danas. A poslije normalno sisa što znači da je gladan kad mu ponudim.
    Sve si milsim da sam prerano počela, ali počinjem raditi za manje od mjesec dana...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Lidia, moj Roko je iz prve prihvatio kašice. Čim skuži da mu stavljam podbradnjak, počinje otvarat usta i mahat rukama i nogama
    A onda kad mu dam par žličica (kao u početku) i hoću se maknut, onda tuli jer hoće još!
    Da probaš s nečim drugim, možda mu ne paše mrkva?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Pa ne znam. Probat ću još sutra mrkvicu, pa ak neće ni sutra onda ću valjda jabuku. Ne znam ni sama jer sam se baš veselila kak će mrkvu sigurno htjet (ne znam što mi bi jer ni ja nisam baš ljubitelj mrkve).

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    Nesmijes davati domacu kasicu od mrkve. Ima previse nitarata
    Ovo nisam pojma imala. Znam samo za špinat i blitvu.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

yuuhuuu macek,pliz daj reci kako si ti usitnjavala zitarice??
    Bila sam gledati te miksere/pasirke/multipraktike pa nemam pojma sto uzeti.Sto je okei?

Zeki

Početno

vidim da svi manje vise zapocinjete s povrcem. moja bejbi ima 4 mj i 10n dana, po uputi dr za 10 dana pocinjemo s kasicom i to vocnom i samo da jedan obrok zamjenim s kasicom. jel smo tako rano poceli s kasicama zato sto ne dojim previse vec mala papa (kršitelj koda)?

sto se severa tice meni je najlakse preko interneta i jos ti doma dofuraju

www.eko-sever.hr

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nesmijes davati domacu kasicu od mrkve. Ima previse nitarata. Kao i brokoli, spinat. Daj kupljenu! (bar sacekaj do godinu dana)
    zar u kupljenoj nema nitrata?
    mislim, i to je mrkva rasla u zemlji i onda spakirana u bočicu (s tko zna još čime)
    neka me netko prosvijetli

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cure, bok! Ja sam nova. Vezano za domaće ili kupljeno. Slažem se s aries!!! Pa ko nam danas išta može garantirati. Kad otvorim onu kupljenu kašicu pa mi zasmrdi ili ona (kršitelj koda)ova banana koja opće nije banana!!! Nitrati ili ne, ja maloj ne dajem niš gotovo, sve pripremam al pazim gdje kupujem. Vazano za miksanje, sve dobro skuham i usitnim sa vilicom. Traje, ali mala se niti jedanput nije zagrcnula. Što se tiče početka....prvo smo probavali između obroka tek da upoznaje nove okuse, a kao obrok je to tek prihvatila sa evo skoro 8 mjeseci.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo je i mene sad zbunilo. Ja davala domaću mrkvu, ali kupljenu u Zrnu. Kako to može Hip uzgojiti bez nitrata, a Zrno ili drugi bio-proizvođači ne mogu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •