Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Slabo kaka - s čim započeti dohranu?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Slabo kaka - s čim započeti dohranu?

Grga od rođenja kaka neredovito. U periodima svaka 2-3 dana, u periodima svaki dan. Nikada više puta na dan, a najduži zatvor bio mu je nedavno, a trajao je 12 dana. Od tada nije kakao par dana.
    Budući da je zadnjih mjesec i pol dobio samo 100 g (iako je inače dobivao stvarno puno), sutra počinjemo s dohranom.
    Namjeravala sam početi prvo s integralnom rižom, zatim povrćem i na kraju s voćem.
    E sad se pitam hoće li ga ta riža možda još više zatvoriti? Da li da radije počnem s povrćem ili voćem?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da li on kad se pokaki ima tvrde i suhe stolice ili ima normalno meku stolicu?

Ako ima tvrdu stolicu, onda izbjegavaj rižu, mrkvu, bananu, radije mu daj nešto od zelenog povrća npr. blitvu, a možeš krenuti i s voćnim kašicama npr. jabuka, kruška.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ima jako mekane stolice, u stvari skroz tekuće.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zečice, a da probaš prvo pitati savjetnice je li vaš dobitak na težini ok?

što se dohrane tiče, umjesto riže možeš mu dati rijetko skuhanu palentu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da, svakako pitaj savjetnice.

Moja L. je tijekom 4-og i 5-og mj. života kakala prvo svaki 4.dan, pa svaki 7., pa 8. ...Najduže nije kakala 12 dana, te je tada, s 5,5 mjeseci, dobila čaj od kamilice (oko 100ml rasporedjeno kroz dan) i uspjelo je. Time smo počeli dohranu, iako sam ja planirala isključivo dojiti do punih 6 mj., no -"sila zakon mijenja". Nekoliko dana nakon toga smo počeli s dohranom voćem (kruška), pa se i kakanje "sredilo".

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Savjetnice kažu da je dobitak na težini OK i da mogu komotno pričekat još dva tjedna da napuni 6 mj. I kažu da bolje da započnemo s povrćem, a od žitarica palentom, a ne s rižom.
    Sad još moram smislit kako da se otarasim mame i pedijatra pa da odgodim tu dohranu. :/

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dan prije, dan kasnije ne igra neku veliku ulogu, ali ako su mu stolice rijetke onda ti on ne pati od zatvora. Vjerovatno mu manjka vitamina C i zato su se crijeva malo ulijenila. Kad kreneš s dohranom to će se izregulirati, a najbolje ti je da počneš s voćem ili povrćem.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Zečica prvotno napisa
    Sad još moram smislit kako da se otarasim mame i pedijatra pa da odgodim tu dohranu. :/
    Po kratkom postupku.
    Ti si sada mama i tvoje dijete je tvoja odgovornost. Sve odluke u vezi djeteta donose njegovi roditelji, a ne bake, tetke, strine, pa ni pedijatri.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zečice, to smo se nas dvije jučer čule.
    Da kažemo drugim mamama da je Grga veselo dijete koje se igra i spava... koje je zadovoljno, doji kad hoće i koliko hoće... da je sa tri mjeseca udvostručio porođajnu težinu...

A za obranu od "napasnika"... Ima ovdje puno topica na tu temu. Ovisno o tvome snzibilitetu, imaš i umjerenih i onih... hm... malo manje "umjerenih".
    Sretno!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

eh, slutila sam ja da je sve u redu. :D

nego, zečice... a što misliš, zašto imaš dva uha?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

osluskivanje je vrlo bitno, slazem se.
    imala sam vrlo slicno iskustvo no nisam pocinjala sa dohranom prije punih sest mj.
    kad sam rekla pedijatru za nekakanje odgovorio mi je ko po sabloni: ako samo dojite a ne kaka - 4 dana pa cepic, ako pocnete sa dohranom - 3 dana pa cepic! nisam ga poslusala - ponajprije jer nije pitao kako se moj mali ponasa, kako jede, kakve su boje i kvalitete stolice itd.
    ipak, jednom sam se uspanicarila pa sam mu nakon 11 dana dala cepic. i jednom nakon pet. no to je bila panika u mojoj glavi zbog komentara okoline koja je u tim trenucima nadglasala mog malog koji mi je govorio da je sve u redu.
    istina, kad sam pocela sa dohranom polako se stanje izreguliralo ali ne odmah. sad vec neko vrijeme kaka kao urica - svako jutro oko sat vremena nakon sto se probudi.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

E sad vas moram malo razočarat!

Jučer mi je Grgač nekak bio nervozan i stalno visio na ciki pa sam mu nakon cjelodnevnog nećkanja, bi ne bi, bi ne bi, ipak danas dala papati. A vjerojatno je utjecalo i to uplitanje okoline...
    I dijete prozdrlo sve u tren oka. Nakon što je popapao dvije žličice, bilo mi nekak bed davati mu više, ne znam dal smije za prvi put. I kad sam mu odmaknula žličicu i tanjurić pravo se naaljutio!
    Izgleda da će bit žderonja na mamu... i tatu... Na kraju sam mu još dala ciku i sve pet! Sutra mu dam da jede koliko god hoće!

S takvom je slašću papao, da sam se zapitala jesu li pedijatar i mama imali pravo (to ja vama u povjerenju, njima neću priznat ), a ja ne kužim vlastito dijete ili je možda maleni žderonja pa bi tako reagirao i prije mjesec dana??! :?

Nikad neću saznati, ali mi je drago da sam ga počela dohranjivati kad tako fino papa.

Apricot, nemoj ni slučajno misliti da ne cijenim tvoj savijet, baš suprotno, ali tako je nekako ispalo...

Ma, meni je moj pedijatar još s četiri mjeseca rekao da ga počnem hraniti kašicama, na što sam se ja oglušila. Isto tako mi savjetuje guranje toplomjera u guzu i čepiće nakon par dana nekakanje, a i tu ga ignoriram... Sad na zadnjem pregledu čula sam kako sestra jednoj friškoj mami dijeli savjete o obaveznom izdajanju nakon podoja, čaj između podoja tako da se dijete navikne na bočicu pa da ga onda može ostaviti na čuvanje i otić van kad god hoće :?. I kako dohranu treba započet s 4 mjeseca i to probat prvo par dana jednu namirnicu da vidi dal mu paše tako da mu onda može davati kupovnu hranu :? To me tak iznerviralo... Pa šta ne mogu jednom u 30 godina malo obnovit znanja i provjerit da nisu možda znanstvenici došli do nekih novih zaključaka u međuvremenu???! I onda mi se pedijatar skroz uspaničari jer je Grga dobio samo 100 g (rođen je 2900 g, a s 5,5 mjeseci ima 7800 g)! Zvao je sestru da ga još jednom izvažemo, kao možda je vaga crkla. Ja mu objašnjavam da djetetu nije ništa, da je vesel i dobro raspoložen i da se ja uopće ne brinem, a on me gleda kao da sam luda. I još mi nije vjerovao kad sam mu rekla da Grga ima grčeve kad ja jedem zelenu salatu. Umjesto da sasluša što imam za reći pa proslijedi to znanje dalje, on misli da izmišljam. Meni bi bilo puno lakše da mi je na pregledu s 3 mjeseca, kad sam mu se žalila na grčeve, rekao da su možda od nečega što ja jedem, npr. salate, a ne da to moram saznat na forumu mjesec dana kasnije (živio forum!). I tak mi dođe da nađem novog pedijatra, ali si mislim, hoću li naletjeti na išta bolje. S druge strane, Grga ga voli, uvijek mu se smije na pregledu, a i možda je bolje da je extra oprezan i da se brine nego da ga baš boli...

Uf, al sam skrenula s teme i odužila...

Ne znam zakaj imam dva uha, al me to podsejetilo na onaj:
    Zakaj slon ima okrugla stopala?
    Da može skakat po lopočima!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zaboravih pitati! Kad mu uvodim drugi obrok?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajme Zečice, ma kakav drugi obrok, još ni prvi nije pojeo cijeli
    Ne znam što si mu dala prvo papat, ali svakako mu to isto davaj u slijedeća 2-3 dana i pomalo povečavaj količinu, pa tek onda uvedi novu namirnicu, i sve tako redom..
    Svaku novu namirnicu prvo daj u maloj količini, pa onda povečavaj.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako sam ti i rekla na telefon, ti najbolje poznaješ svoje dijete i svaka odluka je na tebi.
    Mi smo ovdje da pružimo informaciju, da podržimo, umirimo... ali uvijek je mamina zadnja

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Danas smo popapali 4 žličice... :D

A i dalje se pitam kada drugi obrok...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zečice, polako

kad mu dohrana postane cijeli obrok, odnosno pojede toliko da poslije neće ciku nego je traži tek u vrijeme sljedećeg obroka, počnite razmišljati o uvođenju drugog obroka.

kod nas je to bilo nakon mjesec dana, tj. sa 7 mjeseci, ali znam mame koje su puno dulje čekale.

s obzirom da on ionako teže kaka a malim crijevcima treba vremena da se prilagode novoj hrani, obavezno mu poslije papice ponudi ciku. i ako primijetiš da kaka teže i tvrđe nego inače (sasvim uobičajeno kod početka dohrane), vratite se dan-dva samo na ciku.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

zečice, polako
    Pa valjda ovaj moj nadimak nešto znači!

Hvala ms. Ivy, nisam mislila odmah mu dati drugi obrok, samo me zanimalo...

Grga sada papa već par dana. Na početku obroka je jako zadovoljan, naginje se po još, ljuti se ako mu odmah ne dam sljedeću žličicu. A onda već pred kraj postane nervozan, kao da bi još jeo, ali ga hrana strašno živcira. Ja ga onda odmaknem od stola i dam mu ciku i onda se još s užitkom nacika koliko mu treba.

Davala sam mu za sad integralnu rižu i jedan dan mrkvu. Od kada papa (4 dana) jednom se pokakao i to bez muke. Stolica mi je bila malo tvrđe nego inače, tako da je sad taman, s obzirom da su mu inače stolice bile skroz tekuće.

nego, zečice... a što misliš, zašto imaš dva uha?
    Ne znam! :?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa zato da ti pametni savjeti okoline na jedno uho uđu, a na drugo izađu

ono, plače jer je gladan, žvače ručice jer je gladan, budi se noću jer je gladan, mlijeko ti je vodeno pa je gladan... nemoj ga nositi - razmaziti ćeš ga, nemoj da spava s vama - razmaziti ćeš ga, pusti ga da plače - razmaziti ćeš ga... i tako dalje, i tako bliže...

no dobro, vi već papate i grgi se sviđa! e sad, integralne žitarice se ne preporučuju za bebe (davor bi rekao - nije za bebe dobro sve što preporučuju ženski časopisi :namig pa radije uzmi bijelu rižu. i riža i mrkva zatvaraju, pa dalje probajte recimo palentu i krušku da možete kombinirati ako bi bilo problema s kakanjem. ako ćete koristiti gotove kašice, šljiva i marelica su isto ok. i, naravno, jabuka.

pusa malom izjelici

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zec, rekla sam ti da pocnes sa bijelom tizom i da pustis da se skroz raskuha.
    (ponekad ono drugo uho, kroz kojega izlaze informacije, treba i zatvoriti)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

e sad si se gadno uvalila - nisi poslušala marelicu!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa zato da ti pametni savjeti okoline na jedno uho uđu, a na drugo izađu
    Ajoj, kak sam blesava, a ja mislila da je neki vic o zečevima u pitanju! Sad mi je stvaaarno neugodno

zec, rekla sam ti da pocnes sa bijelom tizom i da pustis da se skroz raskuha
    Ja se inače hranim vegetarijanski, naginjem makrobiotici, iako nisam ekstremna, jedem ribu npr. Bijele žitarice, tjesteninu i kruh ni sama ne jedem već godinama jer smatram da su to prazne kalorije. Žitarica se oljušti i njeni najhranjiviji sastojci bace i tako nastaje bijela riža. Savjet da dijete hranim integralnim namirnicama pročitala sam u knjizi Jadranke Boban Pejić: "Prirodno i zdravo za bebe i djecu". Rižu namačem preko noći u vodi i onda ju kuham 1,5 - 2 sata. Bila sam malo nesigurna što se tiče počinjanja dohrane rižom, ali sam se još raspitala, upoznala još neke majke vegetarijanke koje djecu hrane integralnim žitaricama i odlučila. Inače volim čuti više mišljenja i sva ih cijenim. Svjesna sam da je moj način prehrane mnogima čudan i da ga ne odobravaju, pa sam zato prestala objašnjavati kad mi netko kaže bijela riža, umjesto integralna, isto kao što sam prestala objašnjavati zašto dijete nosim u marami, a ne guram u kolicima ili zašto spava s nama u krevetu.

...ali ako su mu stolice rijetke onda ti on ne pati od zatvora. Vjerovatno mu manjka vitamina C i zato su se crijeva malo ulijenila
    Što se zatvora tiče...Eto ovo mi nije izašlo kroz drugo uho van. A i kakao je nakon riže i to gušće nego inače i nije se uopće mučio. Vidjet ćemo kako će krenuti dalje...

e sad si se gadno uvalila - nisi poslušala marelicu!
    Vidim da sam joj već Zec, a ne više Zečica, moglo bi biti gadno!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni tvoja prehrana nije ni čudna ni ekstremna , samo postoji ta dilema oko davanja dobrobiti integralnih žitarica bebama.

pretražnik ne radi pa sam uspjela iskopati samo svoj stari topic na tu temu, evo ga. možda ti bude zanimljivo!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hvala Ms. Ivy

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

davanje dobrobiti

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ako ćete koristiti gotove kašice, šljiva i marelica su isto ok. i, naravno, jabuka.
    Da li se smije u gotove kašice (od npr. jabuke, šljive, marelice, mrkve...) umiješati palenta ili riža?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

naravno, zašto ne? zapravo obratno - skuhaš rižu pa dodaš kašice. ostatak kašice u frižider za sljedeći obrok, a žitaricu skuhaš svježe.

ali čemu kupovati gotovu kašicu od mrkve ili jabuke kad možeš uzeti svježe? ja sam koristila samo šljivu, marelicu i sl. jer je bila zima i jadan izbor voća, a sad bi se mogle javiti mame koje i to smatraju nepotrebnim.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Hvala. Ma, tak sam i mislila. Kupovala bi gotove kašice zato kaj u bližoj okolici nemam dućan zdrave hrane, a jabuka i mrkva u "običnim" dućanima izgleda kao iz "kataloga". Ima puno vrsta jabuka, koju bi bilo ok kupiti?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

to će ti matija reći , andrej u početku nije volio ništa kiselo pa je u obzir dolazio samo delišes, po mogućnosti s bananom. sad obožava kiselo.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    to će ti matija reći , andrej u početku nije volio ništa kiselo pa je u obzir dolazio samo delišes, po mogućnosti s bananom. sad obožava kiselo.
    Imaš pravo. Već je pokazao da ne voli kiselo! Kaj si ti kupovala voće iz bio uzgoja ili...?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma nisam. kupovala sam na placu ono što mi je izgledalo ok. i kupovala sam **** voće, a povrće kuhala sama jer je ipak veći izbor. sokići, čajići -nula bodova.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Bravo! Ja sam kupovala **** voće, a povrće sam sama kuhala. Budem malo pogledala na placu i za voće. Moram priznati da mi pijemo čaj jer je M. na adaptiranom, vodu ne doživljava, a mora piti tekućinu. Eto tak sam popustila pred čajem...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa imaš jabuke, kruške i banane. za ostalo je još premali.

da mu probaš postepeno razrjeđivati čaj dok ne dođete do vode? i nudi mu vodu na žličicu, slamku, na bilo koji "zanimljiv" način pa će s vremenom početi piti (i andrej je do godine dana pio po par gutljaja, ali mi smo cikili pa mi to nije bilo bitno). ne moraš dijete traumatizirati, ali voda je za njega ipak najbolja.

pretpostavljam da čaj šećeriš, a najgore je što se stvara loša navika da se žeđ ne taži vodom. nevjerojatno je koliko ljudi skoro uopće ne pije vodu nego samo sokove...

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Pa, jabuke, kruške i banane ću mu samo i ponuditi.

Čaj kupujem (kršitelj koda)ov i ima neki bez dodatka šećera i stavljam ga malo tek toliko da zamutim vodu. A vodu mu dajem žlicom i u šarenoj čaši, on uzme gutljaj-dva i gotovo i to samo poslije kašica. Tijekom dana uopće neće, a kad mu dam čaj nekad popije i 70-100 ml. Znači da je ipak žedan...al pokušavam ga naviknuti na vodu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bude se naviknuo... kad sam odluči

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pitanjce-od kad šljive?
    Mi smo u nedjelju-točno 6 mjeseci probali mrkvicu. Naravno da je mrljao, ali danas je baka uzela žlicu u svoje ruke i nahranila ga i pojeo je POLA (kršitelj koda)ove staklenke. Nisam mogla vjerovati da je moj mali toliki proždrljivko, a opet neće valjda bit ptičica-na mamu je! :D

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma pustite mene gotovanku, samo da mi netko kaže, ne bih se ja pomučila malo!
    Sad sam vidjela od 7 mjeseca. Oprostite što ovako trošim bajte za bezveze! Smajlić se duboko klanja
    meni!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •