Ja ću danas isprobato onaj recept od Barbierija iz Nedeljnog popodneva sa lećom i ječmom.
Ja ću danas isprobato onaj recept od Barbierija iz Nedeljnog popodneva sa lećom i ječmom.
Kod mene je danas na redu juha, grasak i pohana piletina.
Varivo od lece, mrkvice i krumpira.
Lignje punjene račićima pečem zajedno sa krumpirima u pećnici....
Ispalo super... A maloprije napravila i kokosove prutiće... Došlo mi...
A meni sad došlo da jedem kokosove prutićeJanoccka prvotno napisa
ajd pošalji malo
Ah... rado... samo da ja prestanem jesti![]()
ne znam jeste li probale onu mješavinu grahorica i žitarica (leća, grašak, azuki grah, ječam...) što ima za kupiti spakirano po pola kile? meni se jako sviđa. dodam još malo povrća i pašte.
Aleta, ja sam kod svake takve mjesavine ustanovila da se svaka zitarica/mahunarka kuha drugacije vrijeme, i dok bi 'najsporija ' bila kuhana, ostale bi bile prekuhane, zato sam se uvijek cudila tim kombinacijama. Ti nisi imala takvih problema?
Danas ću dinstati kiseli kupus i peći lepinjice.
dajte mi ideju za neko zanimljivo varivo od poriluka - baš mi se jede. mislila sam poriluk, mrkvu i ciklu, pa unutra malo prosa... ali samo vi brainstormajte.![]()
grah sa ječmom
inače ja ne kuham redovito.kuha mm.......
Ja sam ga radila neki dan, ali po klasičnom receptu.ms. ivy prvotno napisa
Na maslinovom ulju sam prepržila kockice slanine (može i bez njih) i ubacila narezani poriluk i kockice krumpira i malo predinstala, pa podlila vodom. Dodala sam vegetu, papar i estragon od začina i kad je bilo skoro kuhano podlila sa sa vrhnjem za kuhanje u koje sam razmutila žlicu brašna. Sve sam skuhala onako na gušće.
Navodno je nabujak od poriluka jako fin, ali nemam recept...
ovo sam našla na coolinariki:
Enolončnica
500 g krumpira
50 ml ulja
50 g celerovog korijena
50 g peršinovog korijena
2 žličice Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
1 žlica nasjeckanog peršina
100 ml Pasirane rajčice Podravka
1 žlica Vegete
300 g graška
100 g korabice
100 g mrkve
200 g poriluka
1,2 – 1,5 l vode
1. Poriluk narežite na kolutiće, a mrkvu, korijen celera, korijen peršina, korabicu i krumpir na kocke.
2. Na ulju popecite poriluk, dodajte korjenasto povrće, grašak i Vegetu.
3. Pirjajte podlijevajući vodom oko 15 minuta.
4. Nakon toga dodajte krumpir i vodu, pasiranu rajčicu, i sve zajedno kuhajte dok krumpir ne omekša.
5. Pred kraj kuhanja umiješajte škrobno brašno koji ste razmutili s vodom.
preskočiti ću krumpir, vegetu i brašno i na kraju ubaciti proso i pšenične klice da zaguste. prilagođeno djetencetu.![]()
cure, jel mogu ispečene palačinke stajati dva dana (u frižideru)
trebaju mi za nedjelju, a sutra nemam vremena peći, ba bi ispekla danas, a u nedjelju ih napunila i zapekla
jel to može tako ? :/
Bojim se da ce ti se skoriti ili uzilaviti.....
Uostalom kako ces ih sacuvati do nedjelje? Mi ih pecemo, jedemo, pecemo, jedemo....ne stignu se ni ohladiti
!
ne znam, ja sve skupa namočim preko noći, a onda sutradan kuham dok mi se ne čini sve dovoljno mekano. sad kad razmislim, imaš pravo, leća bude malo prekuhana, ali nek je u tome svo zlo...violet prvotno napisa
Ms.Ivy, jesi probala zapečeni poriluk? Iz dva-tri veća poriluka se izdubi većina unutrašnjosti, nasjecka i prodinsta s pelatima. Onda se tom smjesom napune "lađice" od poriluka, a ako ima viška rasprostre se po tepsiji okolo. Po svemu se nariba dosta sira i zapeče.
Možda je prekasno za savjet o palačinkama, ali možeš. Samo ih treba dobro zatvoriti da se ne skore (folija ili poklopac). Kad se zapeku moraju omekšati. Pogotovo ako ih zaliješ s nečim.
enolončnica je njami-njami! bez krumpira i brašna, s prosom. i zveknula sam pola vrećice mahuna unutra, misleći da je grašak.![]()
kolač - kocke od griza.
Danas brokoli na leso i pileci file na naglo.
Evo jedan odlican recept koji ukljucujen poriluk- upravo probavljamo :D
Pita sa porilukom
POtrebno
-500-600 g poriluka (ovisno o tome koliko ga namjeravate baciti kod ciscenja)
-500g svjezeg sira (otkrili smo neki cakovecki koji je odlican)
-4 jaja
-500g kora za savijace (ostao mi jedan list)
-ulje, sol papar, Vegeta (domaca, Podravkina ili nikakva
Poriluk ispirjati na ulju dok ne omeksa. Istovremeno mutite zumanjke odvojeno od bjelanjaka. U umucene zumanjke ide sir, a nakon toga se pomijesa s ohladjenim porilukom. U to se umijesa snijeg od bjeljanjaka i slaze u protvan. Protvan se namasti, na dno idu dvije kore, smjesa, dvije kore i tako do vrha. Kore se poprskaju s malo ulja,sve standardno. Razreze se na kocke i pece.
MOzete posluziti uz kiselo vrhnje, mljac.
jučer prespavali ručak (djeca spavala kod mojih,a mi tulumarili)
za večeru mi se najavili gosti i imala sam sat i pol vremena na raspolaganju,a meso mi u škrinji![]()
bogu fala na mikrovalnoj :D
dakle,napravila sam onu rozinu pizzu-piletinu,kotlete na naglo,tjesteninu s brokulom i parmezanom u vrhnju,pomfrit,francusku salatu i lažne čupavce.
za divno čudo sve sam uspjela zgotovit i pospremiti kuhinji prije no što su došli :D
ostaci su naravno bili današnji ručak.
sutra ću raditi jastučiće od lisnatog tijesta punjene keljom i mesom.
za nedjelju sam komad junetine ubacila u Zeperov lonac i on se tamo odlično ispekao/izdinstao u vlastitom soku. za prilog broskva s krumpirom. i zelena salata. poslije osinja gnijezda sa sirom i višnjama. ponedjeljak - klasika: ostaci. utorak - klasika: nemam ideje.
U nedjelju kod mame na ruckujucer rizoto plodova mora i mjesana salata, a danas blitva i ona piletina na stapicu (nisam sigurna kak se zove, mislim od Cekina) ispecena na tavi.
što je broskva?aleta prvotno napisa
Jučer škarpina na lešo i prokulice s krumpirom.
Danas juneći šnicli sa crvenim grahom i travama. (I radim bajaderu za jednu moju prijateljicu).
Sutra tijesto sa sirom.
Ajme, dolega... za sat i pol? 8)dolega prvotno napisa
Definitivno nam nabijas komplekse...![]()
Broskva je biljka koja se u primorju jede na tone a nigdje je drugdje nisam vidjela. Nalikuje kelju, ali ima blaži okus. Najbolja je kad je mraz "opali" pa ja ovih dana lijepo skoknem u vrt umjesto u konzum.
možeš li fotkati da vidimo?
Da nije rastika?
MM juce klopao pizzu bolognese (ostalo umaka od nedjelje), ja brzinski sendvic.
za danas nemam pojma, nikako da isplaniram dan, nikad ne znam gdje cemo rucati.