Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Ubodi insekata i antibiotici?

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Ubodi insekata i antibiotici?

Jel netko možda imao slučaj da je kao terapija nakon uboda kukca i oteknuća (dečkić ima nepune dvije godine, nešto ga je ubolo prije cca tjedan dana u rukicu al ne znamo što) za liječenje prepisan lokalni antibiotik (Betrion mast) kao i antibiotik u sirupu (Zinnat) ??? Jasno bi mi bilo da je dr-ica prepisala neki antihistaminik ako misli da je u pitanju alergijska reakcija, ali antibiotik??? Usput rečeno, prije neki dan smo prestali s uzimanjem antibiotika koji mu je bio prepisan kao prevencija nakon prevlačenja kožice na pišonji (Sulotrim), pa mi je sad strašno opet mu davat neke antibiotike .

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Možda dr. nema pojma jel to ubod ili nije, pretpostavlja, pa je za svaki slučaj dala antibiotik da se to nešto ne bi ispod zagnojilo. Ako je ubod kukca, neznam čemu antibiotik ni oralno ni lokalno. A ni ovaj Sulotrim nema nikakvog smisla, da je dala neku antibiotsku mast, ok, ali ovako...Jel to neka mlada nadobudna pedijatrica?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mojoj sveki se zna često (jednom na godinu) na ubod insekta "nakeljiti" crveni vjetar, a on se liječi antibioticima. Možda je to u pitanju.

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma nije spominjala nikakav crveni vjetar. kaže da ne zna šta je. pretpostavljam da je antibiotik prepisala tek tako. stvarno sam zbunjena, nikad nisam čula da netko zbog uboda insekta pije antibiotike .
    Posljednje uređivanje od V&NMama : 25.07.2011. at 21:19

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pije se nakon uboda insekta kod sumnje na boreliozu http://hr.wikipedia.org/wiki/Lajmska_borelioza
    koja inaće ima prilično karakterističnu kliničku sliku, i može se dokazati lab. testovima.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mjesto uboda insekta zna se zagnojiti, zbog tvari koje insekti otpuštaju na mjestu uboda. Još je gore ako su ubodi višekratni, ili na mjestu gdje je infekcija opasnija. Zato se daje antibiotik lokalno kao mast, a nekad i oralno da bi se infekcija bezopasnije povukla. Pogotovo ako traje već tjedan dana.
    Alergijska reakcija je nešto drugo, za nju ne bi dala antibiotik. Pokušajte vjerovati svome pedijatru (bez obzira na mladost ili nadobudnost), ipak zna više.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Antihistaminici se ne koriste samo kod alergijskih reakcija, nego i lokalno za ublažavanje svrbeža.
    Nije baš tako uobičajeno da se ubod insekta zagnoji pa da mora antibiotik i lokalno i oralno, pogotovo preventivno.
    Antibiotici se puno prečesto koriste nepotrebno pa nije čudo da roditelji i nakon posjeta pedijatru propituju danu terapiju, pogotovo kad im nije objašnjeno zašto je dijete nešto dobilo.
    Nisam shvatila da dijete ima bilo kakve druge simptome, osim uboda na ruci i otoka, vjerojatno crvenila, a da bi se trebalo posumnjati na boreliozu.

Citiraj V&NMama prvotno napisa Vidi poruku
    kaže da ne zna šta je. pretpostavljam da je antibiotik prepisala tek tako.
    Ja bi rekla da se radi baš o ovome.

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, osim crvenila i laganog oteknuća oko mjesta uboda (vidi se baš kao mali ugriz) dijete nema nikakvih drugih simptoma, najnormalnije se ponaša, veseo je, lijepo papa i spava; ne svrbi se po tome i ne govori da ga boli.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

filip je prošli mjesec pio antibiotik i claritin.
    imao je dva uboda, jedan kod oka od kojeg mu se oko zatvorilo (ali nakon injekcije je bilo puno bolje) i jedan na nozi koji je jako natekao i počeo crniti i nakon inekcije nije išlo na bolje. znači ujutro mu je jedna pedijatrica dala inekciju neznam točno koju, neki antihistaminik,a navečer naša pedijatrica antibiotik koji je pio samo tri dana jer je na kontroli bilo puno bolje i claritin koji je pio isto tri dana (i držali smo dva dana hladni oblog).
    na mirovanje i oblog sam ga nagovorila tako što je pedijatrica spominjala kirurga ako ne krene na bolje a on je bio nedavno vidio kako našem mačku reže veterinarka ranu i cijedi gnoj pa se jako preplašio da se i njemu to ne dogodi.
    zaboravila sam napisati, pedijatrica je smatrala da ga je upiklo nešto s inficiranim žalcem (nije mi to baš najjasnije, ali sam bila previše preplašena da bi ispitivala za detalje,)

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja ima ubod i tvrdo oko uboda, svrbi ju...
    Mažemo aloa verom i sad sam sa propolisom, pa zar bi trebali k doktoru? Da li je uopće potrebno?
    Ja sam imala puno puta te velike gube pa nikome ništa

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

oka, zavisi gdje je, koliko dugo traje, koliko ima uboda. Sama ocijeniš da li treba ići po lijekove. Treba pratiti i ako je za dva-tri dana bolje, ne treba.
    Ako traje više od tjedan i ne smanjuje se, treba vidjeti što je.
    Ako oteklina smeta oku, nosu, ustima, ako je na ili kraj sluznice, ako je npr više od 5 uboda, pogotovo ako su na glavi, sve su to situacije u kojima roditelj pomnije prati i odlučuje da li ići liječniku.
    A liječnik tada vidi da li treba antibiotik ili što drugo.
    I svi su mirni.

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Damira je u petak navečer komarac ugrizao ispod oka, u subotu to je nateklo, a u nedjelju je oko bilo skoro zatvoreno, otišli smo na hitnu, prepisao nam je Maxidex mast za oči i Opatanol kapi za oči. Jutros se otok skroz povukao. Inače komarci lete na njega nenormalno, i sav bude ispikan, grozno bude. Ali nikad nije imao ovakvu reakciju. Ne sviđa mi se to trackanje kortikosterodima, ali samo 2 puta sam namazala prije nego se povuklo, pa ajde..... ne znam što bih rekla za antibiotike, naša pedica ih ne daje olako, mislim da ste trebali pitati zašto misli da mu je potreban antibiotik, imate na to potpuno pravo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Imam u obitelji djecu kojoj od uboda komarca blizu oka (ne na oku, nego u bližoj okolini) naotekne oko i zatvori se, to izgleda užasno, ali do drugog dana oteklina ode sama bez terapije.
    Jedini "problem" je što to par dana ružno izgleda, kao da dijete ima šljivu na oku, jer nakon što splasne, ispod oka poljubičasti.
    I mojem se to jednom dogodilo, nismo ničim tretirali, naravno, da je bilo sumnjivo, išli bi kod dr.

Ono što pokušavam reči je da bez obzira što ružno izgleda, ne znači da treba intervencija. Tu ne mislim na uvodni post, nego da nije svaki ubod opasan.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Prije cca 2 godine i mi smo dobili atb. zbog uboda. Mijesto se crvenilo tjedan dana počelo oticanje.
    Što nas je ugrizlo pojma nemam.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moj M. čudno reagira na ugrize i ubode.
    Ukoliko je ubod u blizini zgloba, zna se dogoditi da naotekne cijeli zglog., što zna biti jako velika oteklina, čak ne može recimo na nogu stati.
    Ali sirupom za alergiju (ne mogu se sjetiti imena) obično prođe.
    Ukoliko je ubod na "mesnatom" djelu, nikakve posebne reakcije, malo crvenila, onako baš uobičajeno. Ali zglob ili ispod oka...izgleda strašno.

Vjerojatno pedijatrica ima razloga za antibiotik, a ako sumnjaš u njenu procjenu, lijepo je nazoveš i kažeš da se u onom trenutku nisi baš snašla najbolje i da te zanima zašto antibiotik. Najvjerojatnije će ti odgovoriti bez problema.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

otkad smo se preselili u kuću van grada M. je već nekoliko puta imao neobične ugrize po tijelu
    MD misli da se radi o paukovima jer navodno i njega grizu. Ja pauka ni vidla nisam, nit me ugrizao

Elem, malom se to mjesto stvrdne, svrbi ga, danas ima novi ugriz na nožnom zglobu koji je malo otekao i povremeno se žali da ga peče

Mazala sam aloa verom, ovaj danas odmah fenistil kremom ali ga tada jako peče. Savjet?

Uh, što ćemo mi sa tim bubama po kući?

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Malo podižem. Mog je P. (3 i pol godine) jučer vjerojatno nešto upiklo blizu oka. Počelo je najprije crveniti, a onda dosta oteklo. Bili smo kod pedijatrice koja je najprije rekla samo hladni oblozi, ali je, valjda vidjevši moju preplašenu facu jer je ipak oko u pitanju, dala Aerius sirup. On se ništa ne žali da ga svrbi ili boli, dobre je volje. Jutros je stanje nakon buđenja još gore, oko je gotovo zatvoreno (otečeni kapak i ispod oka). Inače nisam paničar koji odmah bježi doktoru, ali me sad strah jer je oko u pitanju. Prošle ga je godine nešto piklo na čelu i imao je takvu kvrgu da su svi mislili da je negdje lupio glavom jer je nakon par dana bilo ljubičasto. Nismo išli doktoru, prošlo je nakon tjedan dana. Očito tako reagira (kao i ja). Može li se uopće to područje oko oka mazati antibiotikom? Nisam baš zadovoljna zamjenskom pedijatricom pa da ipak inzistiram na antibiotiku ako se stanje ne popravi? Ili da odmah idemo na hitnu? Možemo li uopće na hitnu tijekom dana? (Ova je pedijatrica danas ujutro, popodne nema nikog)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Aerius sirup nije antibiotik , nego lijek za alergijiu ( tj. reakciju koju vi imate na ubod).
    moj sin je dva puta imao identicnu reakciju na ubod komarca pa je na hitnoj ocnoj dobio antihistaminike i kortikosteroide lokalno , tamo su rekli da oralni lijekovi ne djeluju dovoljno ucinkovito na sluznicu nakon sto se dogodi reakcija .
    na hitnoj je dobio kapi i mast , za oko. Pretpostavljam da bi proslo i bez terapije , ali sporije ( na hitnoj su rekli da to nije strasno , samo tako izgleda) . I podljev ce ispod oka imati kako reakcija bude prolazila.
    Posljednje uređivanje od sirius : 27.08.2013. at 10:39

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Znam da Aerius nije antibiotik, zato si i mislim da li bi bilo dobro uzeti kakvu antibiotsku mast da djeluje baš na mjesto uboda. Ma, baka ga čuva i diže paniku. Kaže da je sad nakon hladnih obloga stanje mrvicu bolje pa ćemo ipak pričekati, ne bih ga mazala ako ipak prođe. Znači računam s nekoliko dana takvog "zastrašujućeg" izgleda.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Tattoo, ovo što opisuješ je samo alergijska reakcija na ubod. Za to ti ne trebaju antibiotici. Tek ako se inficira, a to ne ide tako brzo. Prati dijete i ako bude trebalo, lako ćeš tokom dana na hitnu.

Gledam svoj post od prije dvije godine, dok još nisam znala da većina forumašica više vjeruje postu na forumu, nego svome liječniku. Moje riječi: "vjerujte svom liječniku" za mene i dalje vrijeda, iako ih rijetko pišem, jednostavno to nije ovdje prevladavajuće mišljenje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne treba ti za otok antibiotik , nego kortiosteroid ako hoces da se smanji. To je reakcija tijela na ubod , a ne upala. Par dana ce sigurno izgledati tako, a nakon toga ce imati " sljivu" ispod oka.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

tatoo moja je imala zatvoreno oko dva puta, u dobi od oko 2 godine. nešto ju je ujelo, ne znamo šta.

oba puta ništa nismo radili, mazali, nigde nismo išli. izgledalo je grozno par dana i prošlo.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Hvala svima, malo mi je lakše. Ma, ja sam na poslu i šizim jer mi baka diže paniku i uvjerava me da je to grozno. A zapravo samo grozno izgleda i proći će. I inače nisam paničar i stvarno smo jako rijetko kod doktora, na antibioticima da ne pričam pa ću i sad vjerovati svom unutarnjem glasiću (i vama, i doktorici naravno) i samo dalje pratiti stanje. Inače, kako ovdje čitam, sto ljudi sto savjeta. Meni je zgospođa u ljekarni rekla da bi trebao antibiotik mast, a ona ga je vidjela prije pedijatrice, ali je rekla da mi ne može dati bez recepta.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Prije nekih desetak dana, klinku su nam jedne noći napali komarci (ni prije, ni poslije više nisu). Imala je nekoliko uboda po nogama i po licu, to su bile baš velike crvene fleke, a imala je i najmanje jedan ubod u kapak ili malo iznad. Ujutro je izgledala kao premlaćeni boksač. Kapak crven i naotečen, oko zatvoreno. Sva puna fleka. Izgledala je baš grozno.
    Oko je prošlo za dva dana.
    Na sve ubode, osim oka, stavila sam dvaput malo Kamagela, poslije sam se sjetila da sam mogla kantarion.

Nadam se da i vama oteklina polako prolazi?

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nama se običan ubod komarca tak zakomplicirao da smo završili na antibiotiku i ant.masti tjedan dana. Mali se grebao, napravio ranu koja se inficirala, pobrao neku bakteriju na to i dobio krvave rane po cijelom licu i malo po tijelu.
    Sad je ok, ali neko vrijeme je izgledalo koma.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne mogu otkriti sto nas grize
    mene i kcer (12 g.)
    muza nista, sina malo, tu i tamo

ali nas dvije smo zrtve tajanstvene bestije
    prvo sam mislila da su neke bube u spavacoj sobi
    koje samo mene napadaju
    onda je i N. izgrizena (spava u svojoj sobi)

radi se o plikovima kao od komarca, ali nisu komarci jer ih ne vidimo
    nije oteceno i veliko, ali svrbi za poludjeti
    najvise na nogama (potkoljenice, najvise malo iznad stopalam), ne mogu se suzdrzati pa sve izgrebem, onda ostanu kraste koje otrgnem, pa opet u krug...

uglavnom vec tjednima imam izranjavane noge koje grozno izgledaju i svrbe
    imam par uboda na trbuhu, jutros i na vratu

mm me zeza da imam buhe, ali meni nije smijesno

mazem aloe verom, sinopenom (isti ucinak imaju i jedno i drugo), nakon nekog vremena opet pocne svrbiti

sto bi to moglo biti?
    vec sam htjela otici dr. da mi da neku kremu, ali cemu ako ce me opet pogristi....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

emily, buhe su ti vrlo realna šansa.
    Da li imate kakvog ljubimca, ili ste u doticaju s psom, mačkom,...?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

imamo macku

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

emily ti u traženje tajanstvene bube...
    mislim da se moraš s njom obračunati....
    ja bi otišla kod dr. pa možda ti preporuči nešto...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

O, da, buhe su realne.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Onda su ti buhe 100%. Mačku tretiraj čim prije, ali nakon toga moraš cijelu kuću deratizirati. Bila je več takva tema, pretraži.
    Pranje sve posteljine, tepiha, zastora,... apsolutno svega.
    I sve se to ponavlja kad prođe ciklus razvoja buhe, ne znam za koliko točno, piše na starim temama, ali ionako ćete skužiti kad počnu opet gristi.
    Najčešće grizu na nogama, trbuhu i ispod rubova, npr. ispod ruba donjeg veša,...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, buhe....

Moja kuma je svojevremeno morala baciti tepih jer se nije mogla riješiti mačjih buha iz kuće, iako je mačak dobio ogrlicu i na njega nisu išle, ali su se naselile u stan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad bih najradje odjurila doma i isla sve ribati

zasto mm.a ne grizu?
    na macki nisam nikad niti jednu vidjela, niti igdje u stanu, pojma nemam ustvari kako izgledaju (nije da umirem od zelje vidjeti)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    sad bih najradje odjurila doma i isla sve ribati

zasto mm.a ne grizu?
    na macki nisam nikad niti jednu vidjela, niti igdje u stanu, pojma nemam ustvari kako izgledaju (nije da umirem od zelje vidjeti)
    Neke vole više, neke manje, kao i komarci.
    Izgledaju: https://www.google.hr/search?q=ma%C4...tm%3B200%3B163

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ima i neki sprej sa etericnim uljem za namjestaj u ducanima sa opremom za kucne ljubimce.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •