i da krivo sam se izrazila misla sam hoce li se moci sta dogoditi da popijem 2 pive u tjedan dana a ne svaki tjedan![]()
Od liječnika po zanimanju sam doznala da ti male količine pive u rijetkim prigodama (ali ne i u prvom trimestru) ne mogu naškoditi. Ugodi si ako ti je želja, to ionako nije veliki postotak alkohola. Sigurno ćeš popit čašu, a ne 3 boce![]()
Tell Mothers-to-Be To Abstain
Vivienne Nathanson, Director of Professional Activities at the British Medical Association
Nathanson believes the safest thing to do is tell pregnant women and those planning to become pregnant to avoid alcohol altogether. Alcohol can have a negative effect on the reproductive process in several different ways - it can cause:
-- infertility
-- miscarriage
-- preterm deliveries
-- stillbirth
-- low birth weight infants
-- fetal alcohol syndrome
-- neonatal developmental problems
Nathanson explains that some evidence is surfacing that there may even be risks if a pregnant mother consumes alcohol in moderation. Studies are indicating that two to five units of alcohol a week might delay the development of the fetus's nervous system - and effect which could be permanent. Another large recent study found that occasional low to moderate drinking during the first three months of pregnancy may undermine the infant's future mental health.
Guidelines, as they stand, can be interpreted in many different ways, argues Nathanson. If people do not clearly understand what 'standard drinks' or 'units' are exactly, moderate drinking for one person could be heavy drinking for another. How many women continue to drink in their pre-pregnancy fashion during their first trimester before they realize they are pregnant?
As the present guidelines are confusing, likely to be interpreted in many different ways, the most sensible step is to advise the pregnant woman, as well as the woman who plans to become pregnant, not to drink at all, concludes Nathanson
Osobno nisam neki pivopija, tj općenito sam teški nealkoholičar jer me i prst crnog vina ili čaša pive uspavljuju i stvaraju dojam da su mi noge od gela. Povremeno me ulovi želja za malo pive sada dok sam trudna i tada mužu ukradem gut dva, svidio mi se ovaj Unionov radler od grejpa, ali da bi popila više od pola čaše mi je SF jer sam odmah sva pospana. I da ta želja je možda jednom dva puta u mj. Iako me nagovaraju da mi od malo pive, vina ne može biti nošta nakon ručka ipak ne pijem osim kada mi je baš jaka želja.
U tom članku ni ne misli se na litru loze dnevno!
Spominje se moguća šteta kod pijenja već dvije jedinice alkohola tjedno. Litra lozovače ima 40 jedinica (1 jed = 25 ml). Znači, gore se spominje 140 puta manja količina of te koju ti navodiš :D Čaša vina ima otprilike dvije jedinice alkohola, a limenka piva od 330 ml ima 1.7.
Ne znam, meni bi bilo jednostavnije ne brojati decimale i razmišljati ima li to utjecaja na bebu ili ne - jednostavno neću popiti. Pa ne traje trudnoća doživotno.
To je stvar osobne odluke, ne osuđujem ničiji izbor, samo mislim da treba točno znati o koliko se alkohola radi, i kakvi su rizici.
Meni bi u tom pivu bilo vrlo problematično ostalo smeće koje se nalazi tamo - bojila, aditivi itd. Ima ih![]()
Ne radi se o velikim dozama alkohola. Mislim da sam negdje isto čitala da ako se nalazi alkohol u krvi, nešto se desi pa je teško izdvajati kisik iz krvi za fetus, rezultat sporiji razvoj motorika.
Meni samo smeta kada ljudi govore... ma daj popi jednu čašu crnog vina, šta ti može biti.
Svako neka za sebe odluči.
Ambra, ja se slažem s tobom.
Činjenica jest da nije dobro, a hoće li netko ili neće... njegova stvar.
I, hoće li biti išta ili neće... može i ne mora.
Kao što može i ne mora biti nešto sa majkom/djetetom koja živi onako "kako treba".
Ali, na nama je da odlučimo hoćemo li prepuštati ikakvim rizicima...
e ovo i ja mislim.
Čaša tog piva sadrži zbilja minimalne količine alkohola, ali ni bez trudnoće mislim da ga ne bi trebalo previše piti zbog kemije.
No ako se ostane samo na jednoj čaši, može se računati pod sitni gušt koji nema velikog utjecaja.
I nraravno iz toga proizlazi da dobar dio namirnica koje konzumiramo bez razmišljanja također nisu preporučljive, ni u trudnoći ni inače, ali to je već puno duža priča.
Oprosti ali ovo temeljiš na nekom članku ili? Evo što kaže moja omiljena wikipedia o načinu pravljenja bezalkoholnog piva:
Znači - ili se alkohol ekstrahira evaporacijom ili osmozom - uglavnom mehanički postupci bez trunke kemikalija.Low-alcohol beer starts out as regular alcoholic beer, which is then cooked in order to evaporate the alcohol. This is possible because alcohol has a lower boiling point than water, making it easier to boil off. As opposed to water, which boils at 100 °C (212 °F), alcohol will boil at 78.6 °C (173.5 °F). Most modern breweries also utilize vacuum evaporation to preserve flavor and speed up the boiling process. In essence, the beer is placed under a light vacuum to facilitate the alcohol molecules going into gaseous phase. If a sufficient vacuum is applied, it may not even be necessary to cook the beer.
An alternative process called reverse osmosis does not require heating. The beer is passed through a filter with pores small enough that only alcohol and water (and a few volatile acids) can pass through. The alcohol is distilled out of the alcohol-water mix using conventional distillation methods. After adding the water and remaining acids back into the syrupy mixture of sugars and flavor compounds left on the other side of the filter, the process is then complete.
Ja i inače pijem bezalkoholnu pivu, trudna ili ne, meni je to fino i osvježavajuće ljeti a bez razmišljanja da li ću se napiti, da li smijem voziti i sl.![]()
ja si priuštim čašu (2 dcl) radlera otprilike jednom u 3 tjedna... pitala sam i ginekologa vezano uz to, i rekao je da je to prihvatljivo... inače, piva, coca cola i drugi slični napici povečavaju rizik od dijabetesa, zato s time treba oprezno... barem mi je tako rečeno...![]()
Sad tek otkrih ovu temu i pošteno se nasmijah![]()
A, for the record, ne vjerujem u ekstreme ni u kojem obliku![]()
Smije popiti cijela piva (obična) ili 2 radlera. Baš sam pitala doktora jer sam išla na doček nove godine. Meni piva u trudnoći jako paše, a prije trudnoće ju nisam voljela. Nevidim ništa loše u tome, meni je ovo druga trudnoća i u obje imam jaku želju za pivom. Kad imam želju popijem čašu pive.
Naletjeh slučajno na ovu temu, čaša radlera (karlovačkog) , ili grejp ili crvena naranča (union) ne svakodnevno nego nekoliko puta tokom trudnoće (pogotovo ljeti) po meni ne može škoditi.
Nikad nisam bila od alkohola i pića jer mi ne paše, ali ako mi se traži čaša radlera priuštit ću si uvjerena da time ne štetim svome djetetu
Ja sam guštala u radleru,jako mi je pasalo,čašu sam znala popiti svaki drugi dan,jako mi paše ta osvježavajuča piva,ima 2% alkohola.Nije da kvocam,ali cigareta ima 400 štetnih kemikalija u sebi,voće sve špricano pesticidima,mljeko pasterizirano čitam nedugo teški otrov,eto ja sam guštala u radleru,jer mislim da je manje štetan,od gore navedenog.Normabeli isto štetni,ne preporučuju se,a davaju se šakom i kapom!
Posljednje uređivanje od Nitenaja : 17.08.2012. at 07:39
Popijem tu i tamo čašu Radlera, vruće je i paše mi. Sumnjam da bebi može naškoditi, pogotovo u tako malim količinama. Rijetko kada popijem cijelu bocu, obično je to samo jedna mala čaša, otprilike jednom ili dvaput tjedno. Nekada prođu i dva-tri tjedna da ne popijem ni tu jednu čašu. Popijem i jednu kavu dnevno.
koji svježi sir ne treba jesti ?! onaj sa tržnice gdje se ne zna porijeklo ili ovaj dukat ili zrnati sir?
Onaj kojem se ne zna porijeklo i da li je bakterioloski ispravan
Meni je frend koji je doktor medicine i nutricionist rekao da kad trudnica pije alkohol (nevezano za količine) dijete neurološki pati.
Sjedili smo za stolom na godišnjici mature, ja trudna i taman poželjela gutljaj crnoga vina i posegnem za bocom, a on kaže, nemoj, neće ti naškoditi, neće, najvjerovatnije ni djetetu, ali želiš li da tih nekoliko sekundi dijete pati? Uh, nisam više posezala ni željela...
ma ne škodi alkohol naravno ne u litrama,ne u velikim količinama,a curke savjet sam dobila dok sam bila trudna od liječnika ginekologa bliskog mi roda da ako imam a imala sam manjak plodne vode da si popijem malo piva![]()
iskreno.....samo iz nekog straha nisam poslušala uopće savjet ali proslo je sve u najboljem redu i bez pivavaljda ima nesto u tome ..ko zna više mi je ličilo na nekakav bapski savjet
![]()
Mozda skodi, mozda i ne skodi. Tko to moze znati kad beba u stomku ne zna reci...
Al zato svaka mama zna da trudnoca traje samo 9 mj i da ce iza biti vremena za pokoju casicu, kad se nece morati ni zapitati hoce li nastetiti djetetu ili ne.
Cemu riskirati. Da se nesto lose dogodi bebi (nevezano od alkohola ili neceg drugog), ja bi se uvijek grizla je li to od piva ili vina, bi li bilo drugacije da nisam kap popila...
Ako je to samo jedna casa- onda nece nista bit ni bez te jedne case...
Ja biram -ne alkohol u trudnoci. Sto je sigurno sigurno je![]()
Isto s cigaretama.
Da, trudnoca traje samo devet mjeseci... ali prvo se trudis zatrudniti (srecom, kod mene samo dva mjeseca) pa devet mjeseci trudnoce pa dvije godine dojenja pa opet devet mjeseci dojenja pa godinu-dvije dojnja - nakupi se tu puno vise od "samo" devet mjeseci kad bi odjednom iz nekog razloga trebale biti prave "svetice" i odreci se kojecega sto mozda steti a mozda i ne... i tako prodje 6-7 godina zivota.
Ja biram umjerenost i zdrav razum - cigarete sam ostavila, i to ne samo zbog trudnoce nego i zbog sebe, a deci vina na zdravici 15-godisnjice mature je samo jednom i nikad vise. Ili na svadbi prijatelja, ili uz fini riblji rucak na koji odes 2x godisnje. I to ne propustam, trudna/netrudna, dojila/nedojila. Nisu im jos narasle ni treca ruka ni druga glava...
Ontopic pive sam vec pisala - vise volim bezalkohono (i inace) koje smatram da je sasvim ok pice pogotovo za vrucine, ali ako ga nema ili nekom ne pase mislim da nece bit nista od case radlera par puta u trudnoci, uz uobicajeno razmisljanje da to nije pretjerano zdravo (previse secera, dosta konzervansa) i bez trudnoce, a onda s trudnocom treba jos smanjiti ali bas se svega odreci je meni osobno pretjerano...
Mislim da trudnoca i dojenje nisu isto. S dojenjem mozes nastimat tu casicu, da bude nakon podoja - ili cak se mozes i izdojiti prije i tako odgoditi sljedeci podoj za nekoliko sati dok ta casica ne ispari. U trudnoci ne mozes izvaditi bebu na sat dva.
A ja nakon tri godine dojenja jos uvijek ne kuzim te sheme s izdajanjem/odgadjanjem.... nisam ja za to sposobna. Kad je gladan jede cicu a kad mene boli glava ili trebam popit lijek ja ih popijem neovisno o dojenju koje je ionako totalno nepredvidiva kategorije. Sjecam se npr. kad sam dobila zadnje antibiotik mi je dr. rekao da probam popiti odmah nakon podoja, i tako ja napravila i naravno mali se bas taj put probudio 15 min nakon sto je zaspao i sto ces drugo s 2-mjesecnom bebom nego dat cicu... da ne spominjem da je i on sam iduci dan zavrsio na tom istom antibiotiku... izdajanje mi je pak takva muka i gnjavaza da to radim samo u krajnjoj nuzdi a deci vina mi ne spada u tu kategoriju
Ma kuzim te, pogotovo kad je baba mala. Al kad je dijete vece i jede sve drugo, kad radis pa te nema po 9 sati, kad ih muz cuva...