-
cistoca je pola bolesti (o ekoloskim alternativama)
nedavno sam procitala knjigu 'cistoca je pola bolesti' u kojoj se govori o sredstvima za ciscenje, odrzavanje higijene i 'osvjezivanje' prostorija koja se svakodnevno koriste u kucanstvima sirom (zapadnog ali i sve istocnijeg) svijeta. autorica navodi i analizira njihov kemijski sastav. ispada da je velika vecina stetna, vrlo stetna - ne samo za okolis vec i za nase zdravlje. rak, neplodnost ili otezana plodnost, direktna trovanja...)
u cijeloj prici najvise su pogodjene zene (zato jer su,na zalost jos uvijek, one te koje vecinom ciste i prve su na udaru kontaktom kozom, isparavanjima...) i djeca (zbog osjetljivosti, djecje radoznalosti, i nepaznje).
ono sto knjigu cini posebno zanimljivom je sto autorica navodi dobre a ekoloski i zdravstveno prihvatljive alternative tim (agresivno reklamiranim!) proizvodima. na zalost, nisam kopirala ili prepisala sve recepte i samo su mi neki ostali u glavi.
pa bi htjela da ovdje razmjenimo nasa znanja, iskustva, bakine recepte...
izgleda da se skorosve, ako ne i sve, moze ocistiti i/ili osvjeziti sa kombinacijama osnovnih sastojaka medju kojima su najvazniji:
1. vruca voda, ocat, sol, soda-bikarbona, etericna ulja
2. malo manje prihvatiljivo: pravi sapun (cesto nariban ili narezan na listice)a ne tekuci, jako razrijedjen deterdzent za pranje sudja
tako npr.
*za ribanje sudopera i metalnog dijela kuhinje
te opcenito svega na sto se kamenac rado prihvaca koristim najobicniji ocat i sol. pospem soli po toj povrsini, malo pospricam octom uzmem spuzvicu i istrljam. isperem vrucom vodom. sjaji se ko novo! cak mi se cini da ide lakse nego s cifovima, arfovima... a u slivnik odlazi kamenac, voda, sol i ocat.
*za osvjezivac zraka (npr. u wc-u ali moze i u sobama do kojih miris vase uljanice ne dopire): saku soli stavim na tanjuric i nakapam 15-20 (kolicinu koja vam pase skuzite s praksom) kapi etericnog ulja.
isto moze i za osvjezivanje tepiha, al ne znam tocno kak se radi - pa eto ak neko zna nek napise.
navodno ocat moze sluziti kao blagi omeksivac rublja ( i to u masini!). ni to ne znam tocno radi pa bi rado da netko ko zna podijeli to ovdje s nama.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma