Ne, ali mislim da možemo reći da su zakinuta ona koja nemaju dobar odnos i povremena druženja s bakama i djedovima. Nažalost je tako. ne znači da to ostavlja nekakve velike traume niti da će djetetu faliti nešto u odgoju - svi živimo na toliko različite načine da je glupo neke stvari tako poopćavati - ali naravno da je odnos s bakama i djedovima, ako je kvalitetan, neka posebna dimenzija.
To ne znači da je mama u drugom planu. Recimo, tvoje dijete za tebe nije jedino - imaš ih troje. Ali to ne znači da nekog manje voliš. I tvoje dijete, premda je nekad ljuto što se baviš ostalom djecom kad bi ono htjelo pažnju i možda se osjeća zapostavljeno, ipak je obogaćeno zato što ima braću/sestre s kojima se igra, zabavlja i prema njima ima poseban spektar emocija. Tako mislim da je dobro da postoje i bake, djedovi, stričevi, tetke, bratići i sestrične, onda susjedi, prijatelji... pod uvjetom, naravno, da su bar donekle normalni i dobronamjerni. Možda tako mislim zato što je kod mene bilo malo svega toga u djetinjstvu. I pomalo mi je falilo.
Na cijelu temu mogu reći da razumijem da majci može biti nelagodan i tužan osjećaj kad dođe s posla a dijete ostaje kod bake do spavanja tako da ga praktički ni ne vidi, i na duže staze to nikako ne valja. Ali ako se radi o kraćoj fazi najbolje je jednostavno prijeći preko toga. I nikako ne pokazati povrijeđenost pred djetetom.

Odgovori s citatom