Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 54

Thread: bolestan pas-HELP!

kiara79's Avatar

Default bolestan pas-HELP!

Ne znam gdje bih stavila ovu temu pa ću tu,a ako treba molim moderatorice da je premjeste..

Imam labradoricu staru 9 mjeseci koja je povraćala u nedjelju intenzivno, žuti sadržaj,bila tužna,lijena,samo je ležala..
    bila je sumnja da ju je ugrizao krpelj.ali ništa nismo našli..
    jučer kod veterinara povišena temp.dobila 4 injekcije,keže vet.to je gastritis,dajte joj jogurt,pojela je oko pola na špricu...danas bili i dobila još 2 pikice,kaže vet.dajte joj jesti..pa naravno neću pesa držat gladnog...nudim joj suhu hranu-ne,konzervu-ne,teletinu od ručka-ne..
    pa da je gastritis kaj ne bi već trebala polako barem nešto pojesti??
    sutra idemo opet na pikice...ali meni je teško čekati sutra jer mi pesica na očigled propada...ne znam kaj da radim...vet. radi ujutro,a ja ludim!!
    palo mi je i na pamet da joj obrijem šapicu i dam infuziju na svoju odgovornost,ali ne mogu to sama MM je na putu,a netko bi je trebao držati..

je li netko imao ovakav slučaj..

Osoblje foruma sirius's Avatar

Možeš nazvati veterinarski stanicu u Henzlovoj i pitati njih, oni imaju hitnu službu, i mislim dežurstvo 24 sata. Mogu joj dati infuziju i napraviti dodatne testove (ako vaš veterinar nije). Naravno ako ste iz ZG ili blizine.

Beti3's Avatar

Ja sam mojoj davala čaj i kuhanu neocijeđenu rižu malo po malo. Moja pasica ima samo 8 kg, pa joj je trebalo manje hrane, ali mislim da će i tvojoj biti dosta da bar malo pojede. Ili malo juhice s grizom.

Ja s njom kad je bolesna kao s djetetom.

kiara79's Avatar

sirius,ZG nam je predaleko...

Beti..kuhala sam joj i rižu,ali sve kaj god da joj dam pljuje van,ili povraća ako proguta!!

Osoblje foruma mikka's Avatar

idite negdje da izvade krv i da iz krvne slike vide sta joj je, nalaz mozes i mejlom slati u zg veterinarima.

TeddyBearz's Avatar

Quote Originally Posted by mikka View Post
    idite negdje da izvade krv i da iz krvne slike vide sta joj je, nalaz mozes i mejlom slati u zg veterinarima.
    Potpis. Inače preporučam Veterinarski faks u Zg, ali znam da ti je daleko.

Anemona's Avatar

Ako se utvrdi da je gastritis, pas bi trebao jesti dok se stanje ne smiri kuhanu hranu.
    Točan omjer meso, žitaice, povrće.

Ninči's Avatar

Obavezno napraviti krvne pretrage! Ako se sumnjalo na piroplazmozu, a nigdje iz posta nisam skužila da je to 100% isključeno, obrati pažnju na boju mokraće...ako je crvene boje- hitno kod veterinara (po mogućnosti drugog).

kiara79's Avatar

Anemona,slažem se sa tobom,ali kad ona ne že4li ni pomirisati hranu..bježi od nje..
    piroplzmoza nije 100 % isključena,a urin joj nije ni crven ni smeđi,mada ni ne pije,samo ono kaj joj damo na špricu..

inače imam još 2 labradora uz nju,i oni su savršeno zdravi..hvala Bogu!
    maloprije mi je pojela na špricu 1 dl probiotika,nadam se da će to ostati u njoj.

aenea's Avatar

kiara, ni mi našoj nismo pronašli krpelja, a zaradila nam piroplazmozu. I to pod advantixom i uz pregledavanje..nije bilo ni krvi u mokraći, čak je i normalno jela, samo je bila bezvoljna, zadnje noge ju prestale slušat i visoka temperatura. ali piro mogu dokazati ili otkloniti sumnju isključivo nalazima krvi. probaj joj prstom stisnut zubno meso i vidjeti jel ti se u roku sekundu-dvije vraća normalno boja, ako ne - onda možeš stvarno sumnjati na piro. I pogledaj joj sluznicu oko očiju je li svjetlija nego inače. Piro im uzrokuje neku vrstu anemije.
    Što se tiče povraćanja i proljeva - raskuhana riža i crni čaj duplo slabiji nego što bi sebi skuhala - tako nama vet rekao.
    I ima neka fora, ako ti pas neće jesti - radi se neki..iscrpak ili štoveć od sirove, čini mi se, govedine pa joj to šibaš na špricu. Probaj vidjeti na forum.hr.

aenea's Avatar

Kakve 4 injekcije joj je dala? Malo mi to čudno za gastritis..moja je dobila za piro - prvi dan 4 (imizol - kemoterapeutik, antibiotik - jer im se još nešto nakalemi uz piro ne mogu se točno sjetiti što, vitamin k - važan za koagulaciju i još neku vitaminsku koja užasno peče), a dalje je dobivala po 2 i kasnije dodatno i infuzije...

pužić's Avatar

jel povraća, proljev?naša je povraćala sve što pojede , bila bezvoljna, vetetinar ju danima razno raznim liječio i kad je počela čistu krv povraćati uputili smo se u zg na vet fax-tamo su ju spasili u zadnji tren. svaka im čast svima tamo, bolje se odnose prema životinjama nego neki dr prema ljudima tu kod nas..(moja je bila kost pojela koja joj je u jednjaku zapela).možeš ih i nazvati , opisati stanje, reci što joj daje vet pa čuj njihovo mišljenje..
    Last edited by pužić; 03.08.2011 at 07:30.

kiara79's Avatar

preživjele smo noć,dizala sam se par puta da je pogledam i ponudim malo hrane i čaja,popila je čaj..hranu odbila.
    nema krvi nigdje na vidiku..

aenea,vet.je spominjao gastritis,ali prema liječenju mislim da joj daje za piropl.nisam pitala koje lijekove jer sam previše šokirana..sad idemo opet pa ću ga pitati..
    pročitala sam da se 30 dkg mljevene junetine/govedine namoći u 2 dl vode,odstoji 20 min.i onda taj"sok"daje n ašpricu..probat ću i to,samo da mi pesek ozdravi.

aenea's Avatar

Iskreno se nadam da ti ne liječi psa od piro bez pretraga krvi, a još da ti je uz to rekla da misli da je gastritis. Doduše, ja bi ju i bez toga, obzirom na ovo što si napisala, već lansirala u orbitu i išla drugom vetu. Nadam se da imaš izbora..

I na veta i vetice u "našoj" ambulanti bi se debela većina onih koji liječe ljude mogla ugledati (uvijek i u svako doba dostupni, zvali nas izvan radnog vremena da "provjere kako je M.", ne moram pitati što joj daju jer samoinicijativno objašnjavaju, bez obzira što je tamo bila i na sterilizaciji, vađenju metka, liječenju piro i još neke stvari koje joj nisu baš bile ugodne, pasica se raspameti od sreće kad vidi bilo koga od njih)

kiara79's Avatar

bile,i vratile se..dobila je 3 pikice B-kompleks,Peptoran i antibiotik...sutra ponovo...rekao mi je da ju je pokrio protiv piro još u ponedjeljak kad smo prvi put došli..nije vadio krv jer kao nema lab..

kad smo se vratile samoinicijativno je popila puuuno vode i pojela 1/4 konzerve..nadam se da neće izbaciti.
    baš sad je na vratima striček poštar a laje ko sumanuta-ovih dana ništa!!ajme nadam se da ide na bolje..

inače kod dotičnog veterinara naši psi se liječe 10 god i nikad nije bilo problema,a i nemam baš izbora jer su 2 za male životinje,a ovaj jedan je koma(vječito nacugan).ionako je svaki dan vozim 15 km kod vet.
    još ću je sutra odvesti kod njega,a ako se stanje neće promijeniti vozimo je u ZG na vet fax..sad ionako ne mogu MM se još nije vratio,tek danas navečer pa mi je to malo prekomplicirano...uhhh izludi me ovo..strašno mi je nje žao..

ne mogu naći mail od vet,fax-a.zna li netko..??

aenea's Avatar

Genijalno mi je to "pokrivanje" pira, al nije taj vet jedini koji tako radi...Otprilike kao da ja dođem zbog bolova u želucu, a daju mi odmah i kemoterapiju da pokriju rak želuca...
    al važno da njoj ide na bolje, baš mi je drago
    za vet. faks ne znam...

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Ako se utvrdi da je gastritis, pas bi trebao jesti dok se stanje ne smiri kuhanu hranu.
    Točan omjer meso, žitaice, povrće.
    ako povracanje ne prestaje postoje injekcije da to zaustave

nama je dijeta bila kuhano pilece bijelo i nista drugo

neki preporucaju i kuhanu rizu, zitarice bi ti dodatno iziritirale

Quote Originally Posted by kiara79 View Post
    bile,i vratile se..dobila je 3 pikice B-kompleks,Peptoran i antibiotik...sutra ponovo...rekao mi je da ju je pokrio protiv piro još u ponedjeljak kad smo prvi put došli..nije vadio krv jer kao nema lab..

kad smo se vratile samoinicijativno je popila puuuno vode i pojela 1/4 konzerve..nadam se da neće izbaciti.
    baš sad je na vratima striček poštar a laje ko sumanuta-ovih dana ništa!!ajme nadam se da ide na bolje..

inače kod dotičnog veterinara naši psi se liječe 10 god i nikad nije bilo problema,a i nemam baš izbora jer su 2 za male životinje,a ovaj jedan je koma(vječito nacugan).ionako je svaki dan vozim 15 km kod vet.
    još ću je sutra odvesti kod njega,a ako se stanje neće promijeniti vozimo je u ZG na vet fax..sad ionako ne mogu MM se još nije vratio,tek danas navečer pa mi je to malo prekomplicirano...uhhh izludi me ovo..strašno mi je nje žao..

psece konzerve (pogotovo jeftilen tipa pedigre i slicno smece) su ti goli otrov sa tonom aditiva i konzervansa

briketi su podjednako losi

pse je bog stvorio da jedu sirovo meso

meni je rasprava na temu briketi + konzerve ili sirovo meso (uz dodatke sirovog voca i povrca i nekih zitarica) podjednako smislena ko rasprava da li je bolje dojiti ili davati formulu

cini mi se da si uletila kod veterinara koj voli puno toga prodati i da nije pretjerano zabrinut cinjenicom da je u psa ustrcao hrpu otrova. to pokrivanje pira je stvarno katastrofa

kiara79's Avatar

povraćanje je prestalo,još je jučer 2x povraćala i danas hvala Bogu nije..
    pa ona je na dijeti kaj ništa ne jede..evo to mi danas pojela malo konzerve...i to ni manje ni više nego mačju...pseću neće!

Mojca's Avatar

Ajme majko, grozno.
    Moj mali pas je pred par mjeseci imao piroplazmozu, pokupio ju unatoč zaštitnoj ampuli. Simptomi su bili: visoka temperatura (40,7), odbijanje hrane, bezvoljnost. Sami smo posumnjali na piro, a vet je to jednostavnim vađenjem krvi potvrdio. Vadio mu je krv i iz vene i iz uške (periferna cirkulacija) i rekao da je to dvostruko vađenje krvi najsigurniji način da se 100% potvrdi piro. Dobio je 4 injekcije prvi dan, pa smo još nakon toga 3 dana išli na po jednu injekciju. Preporučeno mu je bilo mirovanje u trajanju 4 tjedna. I dijetalna hrana k/d.
    Ljekovi protiv piroplazmoze koje je tako paušalno dao nisu bezazleni i upravo zbog njih treba na dijetalnu prehranu i mirovanje!
    Inače, za vaditi krv veterinari ne trebaju nužno lab, postoje reagens trakice... tak da nek ne priča priče. Baš me ljuti takav pristup.

Mogu ti reći kud ja godinama vodim svoje pse, ako dolaziš iz pravca istoka možeš me pokupiti pa odem s tobom do mog veterinara... S vet. faxom nemam iskustava iako su mi na 5 min od kuće, ali garantiram da su na vet. stanici preko puta faxa jednako stručni, mislim na stalno zaposlene, tamo bude i dosta "stažista".

U svakom slučaju, bila piroplazmoza ili gastritis, malena mora na dijetalnu hranu. Obične konzerve su često pune soli, pa pokušaj rađe s hills dijetalnom hranom.

Nadam se da će se brzo oporaviti i da će sve biti oko. Ako ti bilo kako logistički mogu pomoći, samo reci.

aenea's Avatar

Ofkors, mačje imaju više mesa

Anemona's Avatar

Quote Originally Posted by stray_cat View Post
    ako povracanje ne prestaje postoje injekcije da to zaustave

nama je dijeta bila kuhano pilece bijelo i nista drugo

neki preporucaju i kuhanu rizu, zitarice bi ti dodatno iziritirale
    Ja i rižu računam pod žitarice.
    Preporuka je bila (nisam više 100% sigurna) 2/3 kuhano meso, 1/3 kuhano povrće + žitarice (npr. riža ili palenta).

Mojca's Avatar

Btw, mislim da vjerovatno nije piro, jer bi ljekovi djelovali... moj mali pas je odmah nakon prve terapije bio bolje i navalio na k/d hranu.
    Ako inače jede gotovu pseću hranu, nije pametno preći na sirovu... ako je dosad bila na sirovom mesu, onda je ok da jede sirovo meso.

Mojca's Avatar

To je moj vet!

aenea's Avatar

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Btw, mislim da vjerovatno nije piro, jer bi ljekovi djelovali... moj mali pas je odmah nakon prve terapije bio bolje i navalio na k/d hranu.
    Ako inače jede gotovu pseću hranu, nije pametno preći na sirovu... ako je dosad bila na sirovom mesu, onda je ok da jede sirovo meso.
    Moja je tek idući dan malo živnula, da bi dan kasnije opet skroz klonula pa smo morali krenuti i sa infuzijama. Uglavnom, u početku se sporo oporavljala, al je njoj krvna slika bila koma koma.

Što se tiče sirove hrane (kupujemo BARF) - o njoj sve najbolje. Nakon nje nikad ni povraćanja, ni proljeva ni ičega osim laštenja zdjelice do visokog sjaja ali bi prvi put sirovo dala onda kad je pas zdrav...

lijekovi za piro ne djeluju uvijek

ima cak vise vrsta lijekova na trzistu

dosta pasa usprkos injekcijama ne prezivi

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by aenea View Post
    Moja je tek idući dan malo živnula, da bi dan kasnije opet skroz klonula pa smo morali krenuti i sa infuzijama. Uglavnom, u početku se sporo oporavljala, al je njoj krvna slika bila koma koma.
    Pitanje u kojoj fazi je piroplazmoza otkrivena, mi smo reagirali unutar prva 24 sata, što je bitno pomoglo u oporavku.

Mojca's Avatar

lijekovi za piro ne djeluju uvijek

ima cak vise vrsta lijekova na trzistu

dosta pasa usprkos injekcijama ne prezivi
    Istina.

aenea's Avatar

Pitanje u kojoj fazi je piroplazmoza otkrivena, mi smo reagirali unutar prva 24 sata, što je bitno pomoglo u oporavku.
    A gle..sa piroplazmozom nikad ne znaš. Susjedu je kujica prošle godine u 1. mjesecu uginula od piroplazmoze s time da još prije podneva nije bilo ama baš nikakvih simptoma (čovjek cijeli život ima pse i stvarno dobro brine za njih), da bi predvečer uginula..
    Zato ja sad opsesivno, čim mi se učini da je malo drugačija, mjerim temperaturu (da, da kupili joj toplomjer), stišćem zubno meso, gledam oči, pipam limfne čvorove...

Mojca's Avatar

A gle..sa piroplazmozom nikad ne znaš. Susjedu je kujica prošle godine u 1. mjesecu uginula od piroplazmoze s time da još prije podneva nije bilo ama baš nikakvih simptoma (čovjek cijeli život ima pse i stvarno dobro brine za njih), da bi predvečer uginula..
    Zato ja sad opsesivno, čim mi se učini da je malo drugačija, mjerim temperaturu (da, da kupili joj toplomjer), stišćem zubno meso, gledam oči, pipam limfne čvorove...
    Zbilja neobično. Da.. ima svakakvih slučajeva.
    S druge strane, moja baka je pred 30 godina našeg psa psa spasila od piroplazmoze velikim dozama domaćeg propolisa. Tjedinma je bio jadan i nikakav, ali se izvukao...

A to o simptomima... Poznato mi je. Zahvaljujući upravo tome smo brzo odreagirali. Toplomjera imamo dva, i digitalni i živin. I uvijek zalihu ampula koje apliciramo na vrijeme. Ali, eto opet se desilo. Sreća, za sad samo na malom psu. Što i nije čudno, on u prirodi ima puno posla s njuškanjem po visokoj travi...

TeddyBearz's Avatar

Quote Originally Posted by kiara79 View Post
    Nemam pojma da li ih se može kontaktirati mailom. Broj telefona im je 2390 111.

Sa sličnim simptomima mi smo jednom imali iskustvo sa gastroenteritisom, povraćala je čak i vodu. Imali smo čast vidjeti i piroplazmozu na djelu, ali mislim da je ona uvijek popraćena visokom temperaturom (kod nas je bila 40), ne znam da li su tvojoj pasici mjerili temperaturu.

aenea's Avatar

i moja je imala ampulu, školski stavljanu svaka 4 tjedna, pregledavana - nismo našli krpelja i to je ono što najviše frustrira - osjećaj bespomoćnosti..
    al zato sam joj sad dodala češnjak u hranu, pivski kvasac, u doba najezde špricam ju prije šetnji sa sprejem od buhača, napravila i sama neki bućkuriš koji ćemo isprobati na jesen, i dalje ju redovno pregledavam i stavljam ampulu..nemam što drugo..

aenea's Avatar

a da ne govorimo o tome da više krpelja ne mora ni vidjeti da bi dobila piro..proklete babezije se mogu same aktivirati opet...

Mojca's Avatar

Aenea, mudro.
    Kažu da i lavanda pomaže. Ako može recept za bučkuriš na pp, bila bi zahvalna... jedno iskustvo piroplazmoze mi je dovoljno... sad više baš i ne idemo u tu našu prirodu jer sam ja trudna, a do tamo je makadam, ali sljedeće ljeto ćemo puno boraviti gore, pa ćemo se morati boriti na više načina.

aenea's Avatar

imaš pp.
    i skoro sam zaboravila da joj svakih nekoliko dana (ovisi kad ishlapi) kapam ulje geranija na ogrlicu

Mojca's Avatar

Hvala ti.

kiara79's Avatar

imaš pp.
    i skoro sam zaboravila da joj svakih nekoliko dana (ovisi kad ishlapi) kapam ulje geranija na ogrlicu
    jel radiš mix jabučni ocat+ voda pa je prskaš??ili..

aenea's Avatar

aha. namočim ružmarin i lovorov list (i lavanda je bila u planu, al je tada nisam mogla naći) u jabučni ocat da odstoji i onda 50:50 sa vodom..
    sve, baš sve što sam pronašla da je protiv gamadi
    Last edited by aenea; 03.08.2011 at 14:06.

kiara79's Avatar

aha. namočim ružmarin i lovorov list (i lavanda je bila u planu, al je tada nisam mogla naći) u jabučni ocat da odstoji i onda 50:50 sa vodom..
    sve, baš sve što sam pronašla da je protiv gamadi
    tak i ja samo bez lovora i ružmarina,to nisam znala..
    tnx..
    inače moja Meggy-tako se zove pasica..je sad ručala samnom paštetu..pojela mi skoro cijelu!!

vikki's Avatar

Kiara, na stranici veterine postoji opcija da pošalješ upit mailom, no sumnjam da će moći pomoći jer je bez pregleda životinje uvijek teško dati dijagnozu, a i oni najkompetentniji, koje bih ti preporučila, sad su na G.O. Teddy ti je dala dobar broj, centrala prespaja, drugog broja nema. Imam direktne brojeve pojedinih ambulanta na faksu (interna, kirurgija, rendgen, zarazna, porodništvo) pa ako bude trebalo, javim. Drago mi je da je cura bolje.

Ninči's Avatar

Kako će pas podnijeti piroplazmozu ovisi o mnogim faktorima....štenci i stari psi teže podnesu nego psi od 2.-5. godine života. Isto tako je bitno koliko je težak pas-psi velikih pasmina brže prebole piroplazmozu nego mali psi. Bitno je i kakvo je bilo zdravstveno stanje psa prije piroplazmoze. Ali opet, kod te opake bolesti ništa nije 100% sigurno i uvijek postoje i iznimke. Kod piroplazmoze je najbitnije djelovati što prije i čim pas odbije obrok i postane bezvoljan trk veterinaru. Mnogi pogriješe jer očekuju da nađu krpelja. Moja 2 psa su imala piroplazmozu unatoč frontlineu i unatoč tome što nisam našla krpelja na njima.

aenea's Avatar

Mojca, pun ti je inbox.

Anemona's Avatar

Što se tiče ovog pronalaska krpelja. Pa krpelj se obično napije krvi i "otpadne" - otkvači se s psa.

aenea's Avatar

Naravno. Al mu ipak treba neko vrijeme da naraste toliki da bi otpao sa psa. Ampule koje se stavljaju na pse (advantix, frontline i sl.) KAO rade tako da ubiju krpelja i prije nego se nasrče krvi. Što isto tako nije pravilo pa se ne jednom nađe krpelj na njima. Doduše, ne stigne narasti jer ju brzinski pregledam nakon svake šetnje, a detaljno navečer nakon zadnje.

Mojca's Avatar

Počistila inbox, sorry.

Meni je vetrinar rekao da se puno lakše bori s krpeljima odkad svoju pasicu ljeti šiša... pa tko može, nije loš savjet.

kiara79's Avatar

Počistila inbox, sorry.

Meni je vetrinar rekao da se puno lakše bori s krpeljima odkad svoju pasicu ljeti šiša... pa tko može, nije loš savjet.
    da,slažem se sa ovim šišanjem...ali ošišani labrador!!!!

Mojca's Avatar

zibba's Avatar

Genijalno mi je to "pokrivanje" pira
    Liječenje protiv piroplazmoze čak i nije beazleno. Znam psa koji je 4 x liječen protiv pira i 2 x bebeoze i na kraju je pas mlad uginuo od teškog i naglog tumora gušteraće. Rečeno je vlasnici da mnogi psi tako reagiraju na opetovana liječenja i inekcije protiv pira. Da je dozvoljeno max 3-4 liječenja i to ako je pas inače savršeno zdrav i nije prečesto liječen.

aenea's Avatar

Quote Originally Posted by zibba View Post
    Liječenje protiv piroplazmoze čak i nije beazleno. Znam psa koji je 4 x liječen protiv pira i 2 x bebeoze i na kraju je pas mlad uginuo od teškog i naglog tumora gušteraće. Rečeno je vlasnici da mnogi psi tako reagiraju na opetovana liječenja i inekcije protiv pira. Da je dozvoljeno max 3-4 liječenja i to ako je pas inače savršeno zdrav i nije prečesto liječen.
    Što je bebeoza? Da ne misliš na babeziozu? Babezioza je piroplazmoza (babezije su uzročnici bolesti). Naravno da će mu svakim liječenjem biti narušeno zdravlje, bolest nije bezazlena, smatram neodgovornim liječenje bez dijagnoze, ali nije baš ni tako da će ti pas nakon 3. liječenja piroplazmoze sigurno umrijeti. Čak su neki vetovi znali "preventirati" piroplazmozu time da su zdravim psima davali lijek protiv nje jer kakti nakon toga 6. mjeseci bi pas kao trebao biti zaštićen. Sa naglaskom na kao.

Page 1 of 2 12 LastLast