Results 1 to 42 of 42

Thread: Sol u prehrani

  1. #1

    Default Sol u prehrani

    Molim za pomoć i savjet.
    Naime, moja curica je napunila godinu dana i do sada joj u ništa kuhano nisam stavljala sol ni vegetu... Muževi roditelji nonstop podbadaju kako ona sad može sve jesti osim papra i da joj počnem davati sve. Mene zanima da li sam u krivu što joj ne dajem sol, a to iz razloga jer sam čitala da to opterećuje njihove male bubrege bespotrebno? Kad bi trebala dodavati sol u dječju prehranu?

  2. #2
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    U potpunosti si u pravu vezano za (ne)dodavanje soli u hranu što kasnije to bolje...

    A što se tiče vegete, ona je štetna i za odrasle a kamoli ne za djecu. Ja bih svima bez obzira na dob toplo preporučila da zaobiđu vegetu u širokom luku

  3. #3
    Janis's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    311

    Default

    Moja cura kreće u jaslice u rujnu. Dosad joj nisam solila hranu. Brine me hoće li joj orgnizam doživjeti šok kad pređe na njihovu hranu. Da počnem pomalo solit da se navikne ili ne?

  4. #4
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Nema potrebe da je sad navikavaš. Kad bude došlo do toga, tako će jesti i ok. Pa nije to otrov da je baš toliki šok za organizam

  5. #5
    Janis's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    311

    Default

    Nije otrov, ali vjerojatno nije samo sol u pitanju

  6. #6
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by štručica View Post
    Kad bi trebala dodavati sol u dječju prehranu?
    Po meni, kad počne sama tražiti (a i tada s mjerom).
    Moja ima preko 4 i ne traži nikad soli osim kad vidi da mi ostali solimo, očito jedino iz razloga da radi isto što i mi. Inače zna pojesti sasvim nesoljenu hranu.

    Isto mislim da nije potrebno navikavati dijete na hranu kakvu će dobivati u vrtiću. Kod kuće neka jede prema vašim pravilima a taj jedan ili dva obroka u vrtiću vjerojatno neće biti tako velika promjena u prehrani.

    Vegeta, po meni, najbolje nikad (potpis na anchie76)

  7. #7
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja potpisujem pomikaki.
    a svekrićima možeš reći da je papar, zapravo, prilično benigan u odnosu na sol, o vegeti da i ne govorimo.

    Janis, mislim da ni u vrtićima ne stavljaju vegetu, a soli vrlo malo.

  8. #8
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Svekijima je najbolje reći da ste vi roditelji a ne oni
    Kako dijete raste, naravno, ja sve više dozvoljavam da se počasti kod svekija, ali do godine - godine i pol starosti djeteta sam ja diktirala pravila prehrane. Bar na to mislim da imam pravo kao mama.

  9. #9
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    u vrtićima dodavaju vegetu,provjereno rekla mi zdrastvena

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a nama se kunu na tribini da ne stavljaju...

  11. #11
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ja uopće ne solim , i takvu hranu jedemo ,svi osim tate ( on si soli)
    Inače na moru smo pozvali frendicu na večeru s klincima ( ima najmanju od 11mjeseci, i dvoje od 11 i 12godina,svi sololjupci, ja kuhala juhu za sve isto ( ono kaj moj mali i njihova mala smiju jest)+ nesoljena puretina na roštilj ( za mene + klinca i još nekog ko hoće), i kobase + svinjetina za ove velike, tek na kraju su skužili da im fali sol za paradajz.

  12. #12
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    sol je organizmu neophodna, dakle treba je unositi, ali kolicina koja je potrebna za funkcioniranje organizma.

    razlika koju mi unosimo u organizam i koja je potreban za funkcioniranje je ogromna.
    ono sto je sigurno i sto ce mozda zacuditi vecinu je da je dnevna kolicina soli koja je neophodna za odraslu osobu se nalazi u jednoj sniti kruha.

    doma solimo jako mali radi MM-ove bolesti.

  13. #13

    Default

    Ma nastojim se ne obazirati na savjete koji mi ne pašu, ali me ljuti što kad ostavim dijete sa svekijima (oni su super stvarno), ali nikad nisam sigurna što je i koliku količinu pojela... A opet ako idem prigovarati i ispitivati ispadnem zločesta, jer što ostavljam dijete kod njih ako nemam povjerenja.. Ali oni bi nju najradije šopali jer je ''debelkasto dijete zdravije''.

  14. #14

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    ja solim mrvicu i to odnedavno, ali baš mrvicu, nekako se isto vodim tim da je potrebna za funkcioniranje organizma i da je ne treba apsolutno uskratiti

    za vegetu neću ni komentirat, zlo isto kao fant, juhe iz vrećice i slični otrovi

  15. #15

    Default

    zašto se tako zgražate nad vegetom? šta u njoj ima?

    ps. meni ako je neslano mi nije fino

  16. #16
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    A što se tiče vegete, ona je štetna i za odrasle a kamoli ne za djecu. Ja bih svima bez obzira na dob toplo preporučila da zaobiđu vegetu u širokom luku
    Zasto je stetna? Prvi put cujem. OK za bebe, ali za velike?
    Last edited by Beti3; 11.09.2011 at 00:29.

  17. #17

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    209

    Default

    U knjizi cijenjenog dječjeg nutricioniste, koju ja koristim, piše da se sa 10 mjeseci so uvodi u prehranu, zbog joda. Ali vrlo, vrlo male količine, naravno. Tek da postoji.

  18. #18

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    skićem se
    Posts
    210

    Default

    I ja sam bila jedna od onih koja je solila vegetila i slično.
    Sve dok mi se dijete nije prije 3 god. razbolilo i više ne smije jesti sol.
    U kući se naviknuli svi bez soli.Sad samo salatu posolimo i slično.Našla sam zamjenu za sve te začine.
    Koristimo sve vrste začinskog bilja.Sol ponekad i vegetu ponekad

  19. #19
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Zasto je stetna? Prvi put cujem. OK za bebe, ali za velike?
    Vegeta, uz sve druge (blago rečeno loše) aditive, ima im MSG (natrij glutaminat na hr), za koji se zna da ne pomaže baš zdravlju nego ga se povezuje s mnogim zdravstvenim tegobama, od glavobolja (migrena), hiperaktivnosti kod djece itd.

    Evo baci oko na "health concerns"

    A
    ko hoćeš više čitati, baci oko ovdje

  20. #20
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Godinama sam koristila vegetu, kada sam je konačno izbacila, sve mi se činilo bezukusno. Sada i trunku vegete osjetim u jelima i ne da mi ne paše nego mi ne paše nikako. Apsolutno sva hrana s vegetom ima isti okus, meni apsolutno fuj A nekad bijah "ovisnik"

  21. #21
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Vrlo zanimljiv članak koji se dotiče i MSG-a
    SMRTONOSNI EGZOTOKSINI

    Skriveni otrov u našoj hraniEgzotoksini su kemijske supstance koje se dodaju u puno industrijski obrađene hrane, čak i u dječju, što često nije navedeno na deklaraciji

    Zahvaljujući moći i utjecaju velikih međunarodnih korporacija, i njihovim financijskim i drugim interesima, često se kao opće prihvatljivi, promiču i oni proizvodi koji su štetni po njihove konzumente.

    Posebno je zabrinjavajuće kada se promiču prehrambeni proizvodi ili lijekovi koji direktno negativno utječu na zdravlje ljudi.

    Jedan takav primjer je i korištenje takozvanih egzotoksina, koji se široko primjenjuju u prehrambenoj industriji, iako postoje ozbiljne indikacije kako mogu imati poguban utjecaj na ljudsko zdravlje.

    Moćne organizacije koje se bave proizvodnjom hrane kao i moćne i bogate farmaceutske kompanije često su one koje naručuju i financiraju raznovrsna istraživanja koja bi trebala potvrditi kvalitetu njihovih proizvoda.

    Ako to nije sukob interesa, onda što jest?

    Otrovi poznati pod imenom egzotoksini

    Egzotoksini su kemijske supstance koje prekomjerno stimuliraju neurone u mozgu, potičući ih tako na aktivnost koja ih ostavlja potpuno istrošene, a ponekad ih i u potpunosti uništi.

    Russell L. Blaylock, cijenjeni je umirovljeni neurokirurg i autor nekoliko knjiga na temu zdravlja, između ostalih i knjige 'Egzotoksini - okus koji ubija'.

    U toj knjizi, koja se temelji na njegovom dugogodišnjem radu s nebrojenim pacijentima, on ističe razne negativne efekte dugotrajnoj izloženosti raznim egzotoksinima kao što su primjerice: Natrij - glutaminat, umjetna sladila kao što je aspartam, limunska kiselina, hidrolizirani protein povrća i slični.

    Uzrok teških bolesti

    Prema brojnim istraživanjima dugoročno konzumiranje egzotoksina uzrokuju ili pogoršavaju čitav niz različitih težih i manje težih bolesti od kojih su samo neke: rak, tumori na mozgu, endokrini poremećaji, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, sljepoća, fibromijalgija, vrtoglavica, migrene i depresija.

    - Potrebno je znati da učinci egzotoksinskih dodataka hrani uglavnom nisu dramatični. Neki su pojedinci na njih izuzetno osjetljivi i pritom razviju ozbiljne simptome, pa mogu iznenada čak i umrijeti zbog poremećaja rada srca; u većini slučajeva, međutim, učinci su suptilni i razvijaju se tijekom duljeg vremenskog razdoblja - piše Dr. Blaylock u članku za časopis Nexus.

    Kada bi egzotoksini imali brzi i direktni negativni utjecaj na naše zdravlje to bi zapravo bilo bolje, jer bi veza između konzumacije egzotoksina i lošeg zdravlja postala jasna i ne bi se više mogla ignorirati.

    Egzotoksini uglavnom djeluju vrlo sporo tako da se povezanost egzotoksina i efekata koji on proizvodi na ljudski organizam često previđaju.

    Natrij - glutaminat

    Natrij - glutaminat prvi je egzotoksin koji je pušten u javnu prodaju i ušao je u vrlo široku primjenu.

    Bilo koja industrijski proizvedena hrana koja sadrži više sastojaka, gotovo sigurno sadrži neki oblik glutaminata.

    Dr. Henry Bieler, autor knjige 'Hrana je vaš najbolji lijek', u svojim je eksperimentima na štakorima otkrio da od natrij-glutaminata crijeva postanu svijetlo crvena.

    Problematično u cijeloj priči je to što se ta supstanca često skriva iza drugih imena, kao i to da njeno prisustvo često uopće nije navedeno na etiketama sa sastojcima proizvoda.

    Jedan dobar primjer proizvoda koji 'skriva' natrij-glutaminat, hidrolizirani je protein iz povrća.

    Nakon što su primjećeni razni negativni efekti natrij-glutaminata, njegova je prodaja pala. Zbog toga su stvoreni drugi slični proizvodi koji sadrže taj aditiv, ali javnost s time nije bila upoznata.

    Jedan od takvih proizvoda, koji 'skriva' natrij-glutaminat, hidrolizirani je protein iz povrća.

    Iako na prvi pogled zvuči hranjivo, možda promijenite mišljenje nakon što pročitate kratak opis procesa njegove proizvodnje.

    - Ova se mješavina dobiva od 'otpadaka' povrća koje nije na prodaju. Ekstrakcijski proces hidrolize uključuje kuhanje povrća u bačvi kiseline, nakon čega slijedi proces neutralizacije kaustičnom sodom. Iz ovog nastaje smeđi talog koji se skuplja na površini i kojeg se zatim prikuplja te suši. Finalni proizvod je smeđi prah koji sadrži visoki postotak tri poznata egzotoksina: glutamata, aspartata i cistolične kiseline. Prehrambena industrija ga potom dodaje u sve proizvode, od konzervirane tunjevine do hrane za bebe - piše dr. Blaylock.

    Otrov u hrani za bebe

    Prema Dr. Blaylocku, ali i drugim stručnjacima hidrolizirani protein iz povrća, koji sadrži različite kancerogene tvari, čak je smrtonosniji i od natrij-glutaminata.

    Posebno je zabrinjavajuće što se taj sastojak zna stavljati u hranu za bebe te su tako one, od male dobi, izložene njegovom štetnom utjecaju.

    - Nevjerojatno je da Ured za kontrolu hrane i lijekova (FDA) ne propisuje dozvoljenu količinu kancerogenih tvari u hidroliziranom proteinu iz povrća ili količinu hidroliziranog proteina iz povrća kojeg se smije dodati prehrambenim proizvodima - piše Dr. Blaylock u svojoj knjizi.

    Aspartam (L-asparty-L-phenylalanine methyl ester)

    Unatoč tome što brojni znanstvenici i liječnici često upozoravaju na štetne efekte egzotoksina, oni i dalje nisu izbačeni iz uporabe zbog toga što ih proizvode i promiču nevjerojatno bogate i moćne multinacionalne kompanije.

    Aspartam je odličan primjer jednog takvog proizvoda koji nikada nije smio biti pušten u prodaju.

    Elaine Hollingsworth, bivša je glumica koja se posvetila promicanju zdrave prehrane i razotkrivanju štetnog djelovanja egzotoksina. Ona je ujedno i autorica odlične knjige 'Preuzmite kontrolu nad vašim životom' koja otkriva 'mračne tajne' velikog broja industrijski proizvedene hrane.

    - Izdavanje početne dozvole za stavljanje smrtonosnog neurotoksina aspartama u industrijski proizvedenu hranu i piće jedan je od najvećih zdravstvenih skandala 20. stoljeća - piše u svojoj knjizi Elaine Hollingsworth.

    'Muljaže' oko izdavanja dozvole

    Velika i poznata kompanija Monsanto, koja se inače bavi i promicanjem i proizvodnjom GMO hrane, 1985. godine, kupila je G.D. Searle - farmaceutsku kompaniju koja je imala patent za proizvodnju aspartama.

    U to je vrijeme funkciju predsjednika Searlea obnašao Donald Rumsfeld, osoba koja je poznata javnosti kao ministar obrane za vrijeme predsjednikovanja George W. Busha mlađeg. Rumsfeld je prodajom Searlea Monsantu, zaradio oko 12 milijuna dolara.

    Monsanto nije zabrinjavalo što je Aspartam u to vrijeme već bio predmetom istraživanja tri različita nezavisna znanstvenika, koji su ustvrdili da aspartam može prouzrokovati tumor mozga.

    FDA je na osnovu tih istraživanja zabranilo uporabu aspartama, no Rumsfeld je povukao svoje političke veze kako bi postigao podizanje zabrane.
    Oformljena je nova peteročlana skupina koja je trebala ponovno procjeniti štetnost aspartama.

    Kada je postalo jasno da će, sa tri prema dva glasa, aspartam ostati na popisu zabranjenih supstanci, čelna osoba FDA-a Arthur Hayes Hull, koji je potajno radio na ozakonjenju aspartama, u skupinu uvodi šestog člana koji glasa u korist aspartama.

    Pat poziciju od tri prema tri glasa, rješava sam Arthur Hayes Hull, koji tako na kraju svoje farse s glasovanjem odlučuje da se aspartam legalizira.

    Aspartam je, unatoč brojnim istraživanjima i upozorenjima od savjesnih stručnjaka i liječnika, do danas ostao legalan i koristi se u više od devet tisuća proizvoda, što dovoljno govori o snazi Monsanta i utjecaju koji ta bogata kompanija ima na one koji donose odluke.

    Slatka smrt

    Aspartam je umjetno sladilo koje je dvjesto puta slađe od šećera, a količina kalorija je zanemariva.

    Zbog tog svojstva umjetna se sladila masovno koriste u svim dijetalnim napicima i prehrambenim proizvodima.

    Prof. dr. sci. Woodrow C. Monte još je 1984. godine upozorio na činjenicu da na svaku molekulu aspartama koju unesemo u organizam, ispušta se u krvotok molekula metanola.

    Aspartam se, osim što se koristi u dijetalnoj hrani i pićima, pod raznim nazivima kao što su NutraSweet, Equal i Spoonful prodaje kao nadomjestak za šećer.

    Sa skandalima koji su pratili fluor i živine plombe, ruku pod ruku ide i masovno trovanje svijeta aspartamom. Svijet se kupa u ovoj izuzetno otrovnoj kemikaliji - dr. William Campbell Douglas u medicinskom časopisu Second Opinion.

    Dr. Campbell govori opširno govori o velikom negativnom utjecaju koji aspartam ima na ljudski organizam.

    Njegova je konzumacija direktno povezana s razvojem multiple skleroze, kao i sistemskog lupusa.
    Ističe da kronično trovanje metanolom koje je posljedica prekomjerne konzumacija aspartama, izaziva iste efekte kao i multipla skleroza, pa se ljudima često krivo dijagnosticira ta opaka bolest.

    - Simptomi 'aspartamske bolesti', kronično trovanje metilnim alkoholom, nevjerojatno variraju, a uključuju sljepoću, tinitus, tupost u udovima, grčeve u mišićima, nejasan govor, zamućeno vidno polje, bolove u zglobovima, glavobolje, tjeskobu, vrtoglavicu i gubitak pamćenja. Vidite dakle, kako je lako u ranim fazama trovanja pacijentu pogrešno dijagnosticirati multiplu sklerozu, Alzheimerovu bolest, tumor na mozgu ili tek običnu neurozu - piše dr. Campbell u Second opinion.

    Uz sve to, prema istraživanjima, aspartam uzrokuje i tumor na mozgu, kao i to da stvara ovisnost u onoga tko ga konzumira.

    Razna nezavisna istraživanja koja se bave štetnošću aspartama i drugih egzotoksina trebala bi biti dovoljna da se njihova proizvodnja i distribucija, ako ne zabrani - onda barem podvrgne sustavnim rigoroznim provjerama.

    Do onda će interesi velikih kompanija biti ispred zdravlja 'običnih ljudi', a egzotoksini i druge štetne tvari dodavat će se u hranu i piće koje svakodnevno koristimo, pa čak i u hranu i lijekove za malu djecu, kao što je to slučaj s aspartamom.

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Vegeta sadrži mononatrijev glutaminat ili MSG koji je excitotoksin. "Bio" soli najčešće imaju dodan MSG u nekom prikrivenom obliku, tipa "ekstrakt kvasca" koji je zapravo većinom MSG. O problemu skrivanja MSG-a u hrani se raspisala inicijativa http://www.truthinlabeling.org/

    Nakon što sam se skinuo s vegete i općenito MSG-a prošle su me migrene.

  23. #23
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Kasno Marko...

  24. #24
    Solange13's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    399

    Default

    ...dodala bih da je vegeta u OGROMNOM postotku MSG, i mi je ne koristimo ni pod razno kao ni kocke i sl... Iako je teško izbjeći MSG u potpunosti (krije se iza raznih naziva, Davor spomenuo, a i jedemo i po vani, u gostima i sl..), trudimo se koliko možemo jer je zaista iznimno štetan, osobito za djecu.

  25. #25
    Nimrod's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    zabreg
    Posts
    282

    Default

    Quote Originally Posted by Šampita View Post
    U knjizi cijenjenog dječjeg nutricioniste, koju ja koristim, piše da se sa 10 mjeseci so uvodi u prehranu, zbog joda. Ali vrlo, vrlo male količine, naravno. Tek da postoji.
    Ako je dotični nutricionist iz Hrvatske, onda ne bi smio biti cijenjen, jer je priča gluposti.
    Kod nas voda jodirana. Pa pijući vodu dobivamo dovoljno joda bez dodatnog soljenja hrane.

    Ako nije iz Hrvatske, a knjiga je objavljena na hrvatskom jeziku te namijenjena hrvatskom tržištu, onda prevoditelju i uredniku treba opaliti šamarčinu, jer nisu obavili svoj posao.
    Primjerice, u Španjolskoj trudnicama daju jod zbog gušavosti (mislim da se tako kaže?). U Hrvatskoj ne. Jer je kod nas voda jodirana.
    Last edited by Nimrod; 20.09.2011 at 16:56.

  26. #26
    Neli's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    535

    Default

    a Vegeta Natur? šta nije to samo sušeno povrće+sol?

  27. #27
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Neli View Post
    a Vegeta Natur? šta nije to samo sušeno povrće+sol?
    vegeta natur je samo reklama
    što fali mrkvi, peršinu, celeru, vlascu samima. svježima ili sirovima?
    zašto mora biti sušeno povrće iz iste vrećice?

    ja nisam kao neki vodje zakleti protivnik vegete, niti vjerujem u neke napise o njoj, ali ju ne volim, ne koristim i ne jedem jela s njom niti "kockom"a
    bogami, niti će moje dijete jesti išta sve dok mu ja određujem što jede

  28. #28
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a uvijek ga možeš oženiti s nekom od naše djece, pa ćeš biti sigurna da ni kod žene ni kod punice neće jesti to nešto

  29. #29
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    a uvijek ga možeš oženiti s nekom od naše djece, pa ćeš biti sigurna da ni kod žene ni kod punice neće jesti to nešto
    saberi se, pa da imam rodu snahu

  30. #30
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa ti nisi roda, a pogle se! valjda ima još takvih!

  31. #31
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    pa ti nisi roda, a pogle se! valjda ima još takvih!
    pa baš zato

  32. #32
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Neli View Post
    a Vegeta Natur? šta nije to samo sušeno povrće+sol?
    Nažalost ne. Isto glutaminat, ali pod nazivom "ekstrakt kvasca". U principu se radi o masnoj prijevari.
    Izbjegavati.

  33. #33

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    Davore, malo OT

    ABC sir na drugoj temi: mlijeko, vrhnje, sol - kako trajnost može biti 9 mjeseci, a po njima nema ništa drugo unutra

    ili natrpaju sve prije u mlijeko ili vrhnje, pa se prave ludi

  34. #34
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Sol. Najstariji konzervans.

  35. #35

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    pa šta to onda znači kad bi ja u domaći sir i vrhnje koji nabavljam od kumice s placa stavila sol da mi može trajat mjesecima?

    ili je u pitanju neki postupak?

  36. #36

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Quote Originally Posted by Neli View Post
    a Vegeta Natur? šta nije to samo sušeno povrće+sol?
    ekstrakt kvasca u sebi sadrži glutaminsku kiselinu koja ima jednako štetan učinak kao i mononatrijev, dinatrijev glutaminat itd.
    služi u iste svrhe, ima jednaki učinak, samo se drugačije zove
    zato u novije vrijeme na deklaracijama češće čitamo "ekstrakt kvasca", jer smo glutaminate otpilili, pa nas sad dobivaju na novu foru, dok ide-ide...
    ja kupujem "KOTANYI sjeckano povrće za juhu" i to mi je super, puno vrsta sušenog povrća i ništa više, a odlična mi je i celerova sol

  37. #37
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by ZO View Post
    pa šta to onda znači kad bi ja u domaći sir i vrhnje koji nabavljam od kumice s placa stavila sol da mi može trajat mjesecima?

    ili je u pitanju neki postupak?
    Rađe razmišljaj na način: "Koliko onda zapravo unosim viška soli ako se dnevne potrebe za soli nalaze u jednoj šniti kupovnog kruha?".
    Razmisli, sir (s korom) i šunka nisu uopće posebno zaštićeni od okoline i svejedno se super drže, ako treba i godinama.

  38. #38

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    ma nisam ja mislila soliti sir da traje, ne pada mi na pamet, samo pitam teorijski jel to tako

  39. #39

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    nl
    Posts
    3,369

    Default

    mi malom nikad nismo solili nista (ni povrce, ni mesinu, bas nista) i naucio se tako jesti i posoljeno mu je odvratno

  40. #40

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    ni ja ne solim, ni sebi, a kamoli njima

  41. #41
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by ZO View Post
    ma nisam ja mislila soliti sir da traje, ne pada mi na pamet, samo pitam teorijski jel to tako
    Da.

  42. #42
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ja isto ne mrem soljeno, moja mama je znala zasoliti fajn, a onda dođe buraz pa još jsebi metne žlicu soli, tolko o tome.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •