Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Velika fontanela skoro zatvorena, 6 meseci

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno Velika fontanela skoro zatvorena, 6 meseci

Ima li neko iskustava sa prevremenim zatvaranjem fontanele? Moj mali ima 6 meseci i primeceno je da je velika fontanela pred zatvaranjem, opipava se jedva, jako je mala. Pedijatar se uopste nije zabrinula, izmerila je samo obim glave i nigde nas nije poslala.
    Znam da zatvaranje nije bas ok ako je pre 9 meseci, ne znam da li da trazim neka dodatna ispitivanja?
    Inace, bebac je generalno veoma napredan, ima 9.8kg, 71cm, og46cm, psihomotorno se dobro razvija, osim sto je imao hipertonus koji smo uz vezbice korigovali.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mojem su ustanovili da je fontanela zatvorena sa 3 mj. Išli smo na pregled neurokirurgu u Klajćevu i samo je izmjerio obujam glavice i rekao da je sve ok, to treba kontrolirati po krivuljama da se vidi da li glavica dalje normalno raste. Kod nas je sve bilo ok ali i dalje mu mjerim jer ne znam do kad je to potrebno. Ako bi nedajbože došlo do prestanka rasta radi se neka banalna(tako su nam rekli) operacija gdje se ugradi neki silikonski umetak.
    Navodno je prerano zatvaranje fontanele sve češće zbog vitamina koji se uzimaju u trudnoći. Neajčešće sve prođe bez problema.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

http://www.who.int/childgrowth/stand...boys_p_0_5.pdf

Evo krivulje po kojoj smo mi pratili.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nama je obim glave cak i veci za njegovu dob - 46 cm, mada je to proporcionalno s obzirom da je on dosta veliki.
    Ja tokom trudnoce nisam pila vitamine, ali jesam tokom dojenja pila Mamavit. Mozda je to doprinelo.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Super da je tako veliki dečko! Moj je od početka na 15. Ne znam koliko je točno to zbog vitamina, možda ima veze i D vitamin koje im dajemo. Možda on ubrzava sraštavanje. Ali ja sam samo sa zadnjim uzimala prenatal u T, s ostalima nisam, i baš se njemu tako brzo zatvorila. :/

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mene ustvari bune razlike medju pedijatrima. Kad postoji problem zatvaranja fontanele, polovina ih salje dete odmah neurohirurgu, a polovina samo prati obim glave. Nasa pedijatrica je bas opustena po tom pitanju, a ja znajuci da neka deca budu poslata zbog istog problema na pretrage sad ne znam da li to ostali prave preveliku frku ili da i ja trazim da me salje negde?
    Ja sad mogu da nadjem gde je udubljenje na glavi, ali jako je malo, tek da se oseti pod prstom gde je bila fontanela.
    Posljednje uređivanje od lady.x : 10.08.2011. at 10:50

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pa nama je neurokirurg samo izmjerio glavicu običnim krojačkim metrom i pogledao u tablicu. I rekao nam da tako radimo i kod kuće. Tako da mislim da nema potrebe ići dok se glavica uredno razvija.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Molim pomoč ! Mojoj curi je sad 6 mjeseci i na zadnjem pregledu dr. Je rekao da je fontanela 0,5 da je og 41 kaze glavica je sitna i treba je pratit . Trebam li se zabrinuti

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Evo kod nas fontanela je ostala iste velicine, mali ima 7m i 7 dana. Dr nam je na poslednjij kontroli pipala glavu i rekla da se savovi pipaju pa ne treba raditi pretrage Cak i da se fontanela zatvori, ako su savovi tu sve je ok.

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Cure, ja sam već pisala na nekoj temi da se moja mala RODILA sa sraslom fontanelom. I samo smo mjerili opseg glavice kod doktorice, a neurokirurgu smo išli tek sa 9 mjeseci da nam kaže svoje mišljenje. Uglavnom, i dr. i neurokirurg su nam rekli da je sve OK dok glavica raste, ako bi prestala rasti onda se hitno ide dalje na obradu!

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

nama je ped rekla da se fontanela može zatvorit od 6-og do 18-og mjeseca.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj stanam prvotno napisa Vidi poruku
    nama je ped rekla da se fontanela može zatvorit od 6-og do 18-og mjeseca.
    Da, po novom se kazu ta granica sa 9m pomera na 6m.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

A neznam ni sama sad je prvi put spomenio kako je manji opseg glave nego bi trebao biti pa sam se mali zabrinula. Valjda ce sve bit ok

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nama je bilo tako, sve je prošlo OK, samo praćenje, ne znam točno kad se zatvorilo, ali odmah su je pratili, rekla dr. smanjiti unos vitamina d i jedino smo to radili. Ako sam dobro shvatila iz primjera okoline (još 2 s malim glavama i rano zatvorenim fontanelama) to se uglavnom prati, ali se mora pratit da glavica OK raste - tj. većina toga ispadne OK, iako zvuči dramatično na početku (glava raste i kroz druge "rupe" među kostima glave, da se tako izrazim, ne raste samo putem te glavne fontanele).

Vjerojatno to igra i nasljedni faktor - ja imam manju i užu glavu, iako je muž "glavat". Kao što i veće glave idu na praćenje, tako idu i manje, tako to shvati zasad.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.09.2011. at 14:38

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Samo da napisem da mali ima skoro 9m sada i fontanela je iste velicine kao kad je imao 5m. Tad je bila jako mala, ali se nije ni smanjivala dalje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •