ne patim, nego pamtim.
je li u usporedbi s boldanim bitno to natjeravanje oko ustava?
Nije bitno u usporedbi s boldanim.
Ali je bitno provjeriti je li nečije pozivanje na nešto "iznad" ispravno ili ne.
samo me pepita doživljava oko vanbolničkih rodilišta, osjećam se ignorirana LOL
mislim da se ne može uspoređivati vanbolničko rodilište s primaljom i liječnikom sa nečijom spavaćom sobom ili kupaonom
Ma nek si ti boldala, imaš pravo to i je jedina bit ove teme, jer ni ja fakat ne razumijem zašto pored svih s**nja u ovoj državi progone žene koje pravno gledajući nisu ni prekršile zakon.
pa što nije baš upitna ta sala za CR?
jer je nemaju
ali ovo ostalo je
ja ne kužim kako vi tako podcjenjujete struku
pogotovo ti sirius
ide mi na živce argument kako su prije doma žene rađale
pa ljudi moji koliko je prije djece umiralo
znate li vi koliko se smanjila smrtnost novorođenčadi a i žena sa rodilištima
ne kažem da su idealni, daleko od toga, ali dajte se malo spustite na zemlju
Salu nemaš ni u Sinju, educiranu primalju imaš, a sterilne uvjete nemaš nit ti trebaju ni u jednom slučaju.
Ja sam pitala za vanbolnička rodilišta, dakle ne mala bolnička rodilišta (imaju salu za OR).
Vanbolnička rodilišta imaju tim primalja i jednog dežurnog pedijatra i ginekologa. Imaju svu opremu koju netko može imat doma (i što npr Independent midwives iz Britanije nose, osim vakum). Rezultati odlični. A ako nedobože se nešto komplirica i u Dalmaciji si u subotu u 8. mjesecu, trebat ti dugo do najbližeg bolničkog rodilišta.
Ostalo je već rekla Cubana.
zašto bih ja podcjenjivala struku? zato što mislim da je za nekomplicirane trudnoće porod uz iskusnu i posvećenu primalju jednako siguran standardnom porodu u hrvatskom rodilištu? Meni i primalje ulaze u struku, tako da ja ne vidim problem.
A što se tiće sterilnosti, bojim se da se tu ne bih baš mogla složiti sa mujicom, ali tu ništa ne mogu.
mujica trudim se, zaista trudim biti pristojna.
ako primalja i porodničar rade skupa U TIMU u tim malim rodilištima, zar se porodničar sakrije na tajno kad pomaže u teškoj situaciji ili je ta situacija prilika da SVI u timu nešto nauče? Isto vrijedi za primalju.
Ako rade ljudi skupa u timu već toliko godina, ako su primalje visoko educirane i ako pohađaju usavršavanja i tečajeve zašto bi porodničar bio pametniji ili spretniji? jer je možda muškarac a primalja je skoro sigurno žena?
Zašto mora biti antagonizam između te dvije opcije pobogu? Zašto ne može biti tako da je primalja dovoljno educirana ali kad vidi nešto gdje se ne osjeća dobro da ima hrabrost i mogućnost transfera u bolničko rodilište?! Transfer ne mora nužno značiti hitan CR, mnoge primalje vani rade transfere kad je njima nešto sumnjivo ili kad smatraju da bi bile sigurnije u rodilište,u u večini slučajeva porod nastavi normalno.
Zašto (i zašto ne bi) svi skupa raditi kao tim?! I zašto non stop bacaš primalje pod noge dok uveličavaš porodničare? Mislim da svatko od njih ima svoje mjesto, da ne treba niti jednog bacat pod noge.
pa preselio se prije 100 godina, moram priznati da su se mnoge stvari od tad promjenile. A u trenutku kad se preselio , puno je vode proteklo prije nego su shvatili greške koje su sad nezamislive. Isto tako uvjeti u kućama su se promjenili, način transporta, masa stvari...pa nije medicina u kamenu zapisana, stavari se i u njoj mjenjaju većinom na bolje svakog dana. Nije jedino postignuće novi vrhunski aparat ili novi naćin operacije, postoje i nježnije promjene koje mogu donjeti poboljšanje (makar promjene bile i povratak na staro, zaboravljeno znanje).
Zaboravih dodati gore da kad su se prvo porodi preselili u bolnici nisu svi porodničari bili educirani za CR nego su to obavljali kirurzi (podsjećajmo se da je Michel Odent bio kirurg koji je prešao u opstetriku kad se počeo zanimati oko CRova i zašto i kad se dešavaju). Usavršavanje za kirurgiju su porodničari i ginekolozi stekli tek nekoliko desetljećja poslije.
Primalje nemaju kirurško znanje, sklonije su korištenje raznoraznih metoda da se pomaže u porodu tipa mjenjanje položaja itd., dok (današnji) opstetričari jednostavno zamahaju skalpelom i kažu ajmo na CR (ako naravno rade negdje gdje je to dostupno) jer njihovo školovanje ih priprema na taj način. Vjerujem da tzv 'stari' opstetričari koji nisu imali mogućnost jednostavnog korištenja operacijske sale i oni koji danas rade u ustanovama gdje nema OR sale su skloniji korištenju raznoraznih manje invazivnih mogućnosti da se djetetu pomaže da se rodi.
I, da citiram jednog porodničara koji živi blizu mene, "Ako se sva djeca koja su u terminu u položaju zatka budu rađali isključivo carskim rezom što će se desiti ako jednom nestane struja ili dođe rat - to dragocijeno znanje i iskustvo će se izgubiti". Ničije znanje ne treba podcijeniti, svako ima svoje mjesto.
1... kakve to veze s ičim ima?
2... glupost. To jednostavno nije istina. Možda vrijedi za nekolicinu loših porodničara, ali ne vrijedi za većinu dobrih.
3... Ovo dokazuje da točka dva nije istina. Naime, nije tvoj susjed jedini koji tako miusli, već velika većina porodničara.
Naravno da može, Ina May Gaskin je sama na opip poslala žene na CR zbog poprečnog položaja djeteta ili drugih razloga, na paramanadoula seminaru je Michel Odent pričao kako je jednoj ženi prvo pustio da teče porod doma ali nešto bilo sumnjivo pa je na na opip skužio da je footling breech (ne znam točan prijevod, zadak sa prezentacijom nogica) i poslao na (opravdani) CR.
Knjige IMG imaju nekoliko priča gdje je primalja poslala ženu u bolnicu sa sumnjom za potrebu CR-a i da su uglavnom te sumnje obistinile.
Kod nas mislim da će doći sve na svoje kad su primalje i porodničari na istoj visini u hierarhiji: dakle, primalja može sve kad sve teče kako treba, ali kad sumnja ili kad joj nešto jednostavno ne štima da može izvan ustanove bez straha osuđivanja i sl doći sa rodiljom i biti sigurna da će cijeli tim skrbiti oko rodilje kvalitetno trebao operacijskih zahvat ili ne i bez nadmudrivanja.
Ima veze jer kad su se porodi 'preselili' iz kuće u bolnicu, liječnici su bili educirani za skoro sve što su primalje danas (što se tiće poroda). Mjenjalo se mjesto, da, ali promijenila se seoska babica (susjeda, štoveć) i zamjenila za bolje educiranu osobu.
Slažem se sa ovim zadnjim. Ali pod današnjim pritiskom medija i drugih i najbolji porodničar će prije posegnuti za lijekove ili nož prije nego čeka. Svako rodilište ima 1-2 ih 'dobrih' ali treba naići na smjenu tog.[/QUOTE]
Ovaj moj je pred penzijom i od rata nije radio u rodilištu, a da je vjerojatno bi samo klimnuo ramenima i rekao 'što je tako je' nego probao nešto promijeniti.
[QUOTE=mujica;1940740]3... Ovo dokazuje da točka dva nije istina. Naime, nije tvoj susjed jedini koji tako miusli, već velika većina porodničara.
Ovaj gornji post mi je pobjegao, evo kako je trebao izgledati:
Ima veze jer kad su se porodi 'preselili' iz kuće u bolnicu, liječnici su bili educirani za skoro sve što su primalje danas (što se tiće poroda). Mjenjalo se mjesto, da, ali promijenila se seoska babica (susjeda, štoveć) i zamjenila za bolje educiranu osobu.<br>
<br>
Slažem se sa ovim zadnjim. Ali pod današnjim pritiskom medija i drugih i najbolji porodničar će prije posegnuti za lijekove ili nož prije nego čeka. Svako rodilište ima 1-2 ih 'dobrih' ali treba naići na smjenu tog.<br>
Ovaj moj je pred penzijom i od rata nije radio u rodilištu tako da je pod drugim dojmom totalno. Večina mlađih liječnika će ženi koja u terminu ima bebu na zadak jednostavno dogovoriti termin CRa bez razmišljanja.
Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 12.08.2011. at 13:38
Ma daj, šta mi pričamo o takvim slučajevima? žena koja bi se odlučila za porod doma zato što je to na netu pročitala ili u Gloriji? Ne bih se zamarala s tim slučajevima, jer one u životu imaju malo većih problema od toga da su poželjele doma roditi same.
Mislim da svi ovdje ipak govorimo o porodu kod kuće uz educiranu primalju. Nisam primjetila da je itko pričao o neasistiranim porodima kao nešto čemu itko od nas teži.
Kad bismo konstruktivnije razgovarali, a ne cijepali dlake možda bi ovaj topik bio skup nepristranih informacija. Jer evo, ima nas odsvud, i koje jesu i nisu rodile kod kuće, i koje bi i koje ne bi nikada.
Naravno da je to sve skupa ništa jer stručnost ne viri iz nicka, ali bi bio dobar početak. Jer se svi slažemo da puno toga treba mijenjati.
Pa moje je mišljenje da bi se bilo pametno "zamarati" takvim slučajevima. Čemu onda sav vaš rad? Ti ne vjeruješ da ste, primjerice, svojim tekstovima na portalu potaknuli barem neke žene da se odluče na dojenje? Ako svatko isključivo razmišlja svojom glavom i donosi odluke bez obzira na to educirao se ili ne, onda zaista na vidim smisao u vašem trudu.
A govoreći o neasistiranim porodima, sjećam se da ste davali podršku osobi koja se na to odlučila. Ispravi me ako griješim.
Vjerujem da postoje žene koje će se odlučiti na pkk jer su tako pročitale u Gloriji ili na Rodinom portalu. Zato bi informacije o njemu trebale biti objektivnije. A za objektivan prikaz poroda u rodilištima se uopće ne brinem.![]()
Fakat cjepidlačenje. N.grace, ak ti se cjepidlači, aj ti lijepo nastavi na toj temi gdje smo cjepidlačili o tome do beskonačnosti. Iskreno, ne da mi se ponovo to raditi. Ja bi radije konstruktivnu raspravu![]()
slažem se, promjena odnosa prema porodu treba biti u cijeloj RH bez obzira na lokaciju poroda. Samo da nas je (koji se bavimo time) barem 100x više nego što je, možda bi onda i stvari išle brže![]()
Veliki. Crni. Sa 24 brzine.
Kad vidite nekog lijepog i pametnog na velikom crnom biciklu, tko se rodio u pravom rodilištu, nije bio dojen ni jednog dana, cijepljen je protiv svega, ne pada mu na pamet homeschooling kao varijanta za djecu i jako voli antibiotike, to sam ja.![]()
Hmmm, porod kod kuće... Jako mi je privlačna ta zamisao da rađam u svojoj kući, na sigurnom i poznatom mjestu, uz svog muža, ali opet... Ne bih se osobno odlučila ni za porod u malom rodilištu, a kamoli kod kuće. Pesimist sam po prirodi i uvijek razmišljam o onome "a što ako nešto krene po zlu". Znam da nešto može krenuti po zlu i u bolnici, ali opet ne bih krivila samu sebe, bila bih sigurna da sam učinila sve što sam mogla da sve bude ok. Unatoč tome, znam da ima žena koje razmišljaju drugačije i za to sam da se porod kod kuće ozakoni i da se tim ženama i njihovoj djeci pruži maksimalna pravna i zdravstvena zaštita. I divim se ženama koje su se odlučile na to.