Stranica 11 od 45 PrviPrvi ... 91011121321 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne patim, nego pamtim.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    ajde pročitaj ono što sam boldala u nekom postu gore
    ne volim inače boldati, morala sam se natjerati jer izgleda da nekima treba
    Tko? Ja?
    Ne razumijem....
    Zašto bih čitao što si boldala ako odgovaram na Pepitino pozivanje na Ustav?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

je li u usporedbi s boldanim bitno to natjeravanje oko ustava?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije bitno u usporedbi s boldanim.

Ali je bitno provjeriti je li nečije pozivanje na nešto "iznad" ispravno ili ne.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

samo me pepita doživljava oko vanbolničkih rodilišta, osjećam se ignorirana LOL

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da se ne može uspoređivati vanbolničko rodilište s primaljom i liječnikom sa nečijom spavaćom sobom ili kupaonom

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i ja

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ma nek si ti boldala , imaš pravo to i je jedina bit ove teme, jer ni ja fakat ne razumijem zašto pored svih s**nja u ovoj državi progone žene koje pravno gledajući nisu ni prekršile zakon.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da se ne može uspoređivati vanbolničko rodilište s primaljom i liječnikom sa nečijom spavaćom sobom ili kupaonom
    zašto? zbog sterilnih uvjeta? zbog blizine sale za CR? zbog educiranosti osoblja?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zbog svo troje

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa što nije baš upitna ta sala za CR?
    jer je nemaju

ali ovo ostalo je
    ja ne kužim kako vi tako podcjenjujete struku
    pogotovo ti sirius
    ide mi na živce argument kako su prije doma žene rađale
    pa ljudi moji koliko je prije djece umiralo
    znate li vi koliko se smanjila smrtnost novorođenčadi a i žena sa rodilištima
    ne kažem da su idealni, daleko od toga, ali dajte se malo spustite na zemlju

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Salu nemaš ni u Sinju, educiranu primalju imaš, a sterilne uvjete nemaš nit ti trebaju ni u jednom slučaju.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a tebi je aleks, prepun inbox

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Salu nemaš ni u Sinju, educiranu primalju imaš, a sterilne uvjete nemaš nit ti trebaju ni u jednom slučaju.
    Lijepo je u rezervi imati i educiranog porodničara s velikim iskustvom, jer nikad ne znaš što se on pametnoga mogao sjetiti u slučaju komplikacija, a što se primalja i ne bi sjetila....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam pitala za vanbolnička rodilišta, dakle ne mala bolnička rodilišta (imaju salu za OR).

Vanbolnička rodilišta imaju tim primalja i jednog dežurnog pedijatra i ginekologa. Imaju svu opremu koju netko može imat doma (i što npr Independent midwives iz Britanije nose, osim vakum). Rezultati odlični. A ako nedobože se nešto komplirica i u Dalmaciji si u subotu u 8. mjesecu, trebat ti dugo do najbližeg bolničkog rodilišta.

Ostalo je već rekla Cubana.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sredila inbox
    što mogu kad sam popularna

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa što nije baš upitna ta sala za CR?
    jer je nemaju

ali ovo ostalo je
    pogotovo ti sirius
    zašto bih ja podcjenjivala struku? zato što mislim da je za nekomplicirane trudnoće porod uz iskusnu i posvećenu primalju jednako siguran standardnom porodu u hrvatskom rodilištu? Meni i primalje ulaze u struku, tako da ja ne vidim problem.
    A što se tiće sterilnosti, bojim se da se tu ne bih baš mogla složiti sa mujicom, ali tu ništa ne mogu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepo je u rezervi imati i educiranog porodničara s velikim iskustvom, jer nikad ne znaš što se on pametnoga mogao sjetiti u slučaju komplikacija, a što se primalja i ne bi sjetila....
    Pa i je u rezervi. U rodilištu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Vjerojatno misliš na poglavlje ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA?

Žao mi je. Ne piše ništa o tome gdje se treba roditi, niti ne nalazim ni jedan stavak koji bi se tako mogao tumačiti.

Možeš li napisati u kojem se članku Ustava to vidiš?
    Nalaziš ti i članak i stavak i podstavak i točku za mene povlačiti za jezik zbog Ustava...
    Nemoj više, nebitno je!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ali ovo ostalo je
    pogotovo ti sirius
    O ovome ja cijelo vrijeme pričam, ali uzalud. Pa valjda postoji neki razlog zbog čega se porod iz kuće preselio u rodilišta?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mujica trudim se, zaista trudim biti pristojna.

ako primalja i porodničar rade skupa U TIMU u tim malim rodilištima, zar se porodničar sakrije na tajno kad pomaže u teškoj situaciji ili je ta situacija prilika da SVI u timu nešto nauče? Isto vrijedi za primalju.

Ako rade ljudi skupa u timu već toliko godina, ako su primalje visoko educirane i ako pohađaju usavršavanja i tečajeve zašto bi porodničar bio pametniji ili spretniji? jer je možda muškarac a primalja je skoro sigurno žena?

Zašto mora biti antagonizam između te dvije opcije pobogu? Zašto ne može biti tako da je primalja dovoljno educirana ali kad vidi nešto gdje se ne osjeća dobro da ima hrabrost i mogućnost transfera u bolničko rodilište?! Transfer ne mora nužno značiti hitan CR, mnoge primalje vani rade transfere kad je njima nešto sumnjivo ili kad smatraju da bi bile sigurnije u rodilište,u u večini slučajeva porod nastavi normalno.

Zašto (i zašto ne bi) svi skupa raditi kao tim?! I zašto non stop bacaš primalje pod noge dok uveličavaš porodničare? Mislim da svatko od njih ima svoje mjesto, da ne treba niti jednog bacat pod noge.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Ma nek si ti boldala , imaš pravo to i je jedina bit ove teme, jer ni ja fakat ne razumijem zašto pored svih s**nja u ovoj državi progone žene koje pravno gledajući nisu ni prekršile zakon.
    najradije bih kopipejstala na svaku iduću stranicu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    O ovome ja cijelo vrijeme pričam, ali uzalud. Pa valjda postoji neki razlog zbog čega se porod iz kuće preselio u rodilišta?
    pa preselio se prije 100 godina, moram priznati da su se mnoge stvari od tad promjenile. A u trenutku kad se preselio , puno je vode proteklo prije nego su shvatili greške koje su sad nezamislive. Isto tako uvjeti u kućama su se promjenili, način transporta, masa stvari...pa nije medicina u kamenu zapisana, stavari se i u njoj mjenjaju većinom na bolje svakog dana. Nije jedino postignuće novi vrhunski aparat ili novi naćin operacije, postoje i nježnije promjene koje mogu donjeti poboljšanje (makar promjene bile i povratak na staro, zaboravljeno znanje).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto (i zašto ne bi) svi skupa raditi kao tim?! I zašto non stop bacaš primalje pod noge dok uveličavaš porodničare? Mislim da svatko od njih ima svoje mjesto, da ne treba niti jednog bacat pod noge.
    ?

ideš! ma di to ja ili netko drugi bacamo primalje pod noge?

međutim, ima stanja koja primalja možda i zna riješiti, ali ne smije, jer nije ovlaštena.
    npr. ne znam moiže li primalja postaviti indikaciju za carski rez? (znam da ga ne smije obaviti)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    zašto? zbog sterilnih uvjeta? zbog blizine sale za CR? zbog educiranosti osoblja?
    Zbog znanja. Zbog toga što većina rodilja nema pojma( naglašavam, većina, ne sve).

I onda zbog nekakvih nebuloza ugrožavaju novorođenče.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zaboravih dodati gore da kad su se prvo porodi preselili u bolnici nisu svi porodničari bili educirani za CR nego su to obavljali kirurzi (podsjećajmo se da je Michel Odent bio kirurg koji je prešao u opstetriku kad se počeo zanimati oko CRova i zašto i kad se dešavaju). Usavršavanje za kirurgiju su porodničari i ginekolozi stekli tek nekoliko desetljećja poslije.

Primalje nemaju kirurško znanje, sklonije su korištenje raznoraznih metoda da se pomaže u porodu tipa mjenjanje položaja itd., dok (današnji) opstetričari jednostavno zamahaju skalpelom i kažu ajmo na CR (ako naravno rade negdje gdje je to dostupno) jer njihovo školovanje ih priprema na taj način. Vjerujem da tzv 'stari' opstetričari koji nisu imali mogućnost jednostavnog korištenja operacijske sale i oni koji danas rade u ustanovama gdje nema OR sale su skloniji korištenju raznoraznih manje invazivnih mogućnosti da se djetetu pomaže da se rodi.

I, da citiram jednog porodničara koji živi blizu mene, "Ako se sva djeca koja su u terminu u položaju zatka budu rađali isključivo carskim rezom što će se desiti ako jednom nestane struja ili dođe rat - to dragocijeno znanje i iskustvo će se izgubiti". Ničije znanje ne treba podcijeniti, svako ima svoje mjesto.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Zbog znanja. Zbog toga što većina rodilja nema pojma( naglašavam, većina, ne sve).

Ali govorimo o asistiranom porodu kod kuće nekompliciranih trudnoća.
    Primalja vjerojatno ne može postaviti indikaciju za CR, ali može transferirati rodilju u rodilište. Jer kod asisitranog poroda odgovara primalja te je i njoj u interesu zatražiti pomoć kad ju treba.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa primalja je tu da misli o eventualnom problemu i da kontaktira tim/rodilište ili što već ako treba.

Isti ćas Cubana.
    Posljednje uređivanje od sirius : 12.08.2011. at 13:17

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    1...... Zaboravih dodati gore da kad su se prvo porodi preselili u bolnici nisu svi porodničari bili educirani za CR nego su to obavljali kirurzi (podsjećajmo se da je Michel Odent bio kirurg koji je prešao u opstetriku kad se počeo zanimati oko CRova i zašto i kad se dešavaju). Usavršavanje za kirurgiju su porodničari i ginekolozi stekli tek nekoliko desetljećja poslije.

2..... dok (današnji) opstetričari jednostavno zamahaju skalpelom i kažu ajmo na CR (ako naravno rade negdje gdje je to dostupno) jer njihovo školovanje ih priprema na taj način.
    3.... I, da citiram jednog porodničara koji živi blizu mene, "Ako se sva djeca koja su u terminu u položaju zatka budu rađali isključivo carskim rezom što će se desiti ako jednom nestane struja ili dođe rat - to dragocijeno znanje i iskustvo će se izgubiti". Ničije znanje ne treba podcijeniti, svako ima svoje mjesto.
    1... kakve to veze s ičim ima?
    2... glupost. To jednostavno nije istina. Možda vrijedi za nekolicinu loših porodničara, ali ne vrijedi za većinu dobrih.
    3... Ovo dokazuje da točka dva nije istina. Naime, nije tvoj susjed jedini koji tako miusli, već velika većina porodničara.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

?
    npr. ne znam moiže li primalja postaviti indikaciju za carski rez? (znam da ga ne smije obaviti)
    Naravno da može, Ina May Gaskin je sama na opip poslala žene na CR zbog poprečnog položaja djeteta ili drugih razloga, na paramanadoula seminaru je Michel Odent pričao kako je jednoj ženi prvo pustio da teče porod doma ali nešto bilo sumnjivo pa je na na opip skužio da je footling breech (ne znam točan prijevod, zadak sa prezentacijom nogica) i poslao na (opravdani) CR.

Knjige IMG imaju nekoliko priča gdje je primalja poslala ženu u bolnicu sa sumnjom za potrebu CR-a i da su uglavnom te sumnje obistinile.

Kod nas mislim da će doći sve na svoje kad su primalje i porodničari na istoj visini u hierarhiji: dakle, primalja može sve kad sve teče kako treba, ali kad sumnja ili kad joj nešto jednostavno ne štima da može izvan ustanove bez straha osuđivanja i sl doći sa rodiljom i biti sigurna da će cijeli tim skrbiti oko rodilje kvalitetno trebao operacijskih zahvat ili ne i bez nadmudrivanja.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ima veze jer kad su se porodi 'preselili' iz kuće u bolnicu, liječnici su bili educirani za skoro sve što su primalje danas (što se tiće poroda). Mjenjalo se mjesto, da, ali promijenila se seoska babica (susjeda, štoveć) i zamjenila za bolje educiranu osobu.

2... glupost. To jednostavno nije istina. Možda vrijedi za nekolicinu loših porodničara, ali ne vrijedi za većinu dobrih.
    Slažem se sa ovim zadnjim. Ali pod današnjim pritiskom medija i drugih i najbolji porodničar će prije posegnuti za lijekove ili nož prije nego čeka. Svako rodilište ima 1-2 ih 'dobrih' ali treba naići na smjenu tog.[/QUOTE]

Ovaj moj je pred penzijom i od rata nije radio u rodilištu, a da je vjerojatno bi samo klimnuo ramenima i rekao 'što je tako je' nego probao nešto promijeniti.

[QUOTE=mujica;1940740]3... Ovo dokazuje da točka dva nije istina. Naime, nije tvoj susjed jedini koji tako miusli, već velika većina porodničara.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne kužim što bi to rodilje trebale znati kako ugrožavaju novorođenče?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ovaj gornji post mi je pobjegao, evo kako je trebao izgledati:

Ima veze jer kad su se porodi 'preselili' iz kuće u bolnicu, liječnici su bili educirani za skoro sve što su primalje danas (što se tiće poroda). Mjenjalo se mjesto, da, ali promijenila se seoska babica (susjeda, štoveć) i zamjenila za bolje educiranu osobu.<br>

<br>

Slažem se sa ovim zadnjim. Ali pod današnjim pritiskom medija i drugih i najbolji porodničar će prije posegnuti za lijekove ili nož prije nego čeka. Svako rodilište ima 1-2 ih 'dobrih' ali treba naići na smjenu tog.<br>

3... Ovo dokazuje da točka dva nije istina. Naime, nije tvoj susjed jedini koji tako miusli, već velika većina porodničara.
    Ovaj moj je pred penzijom i od rata nije radio u rodilištu tako da je pod drugim dojmom totalno. Večina mlađih liječnika će ženi koja u terminu ima bebu na zadak jednostavno dogovoriti termin CRa bez razmišljanja.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 12.08.2011. at 13:38

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne kužim što bi to rodilje trebale znati kako ugrožavaju novorođenče?
    Pa recimo, za početak bilo bi dobro da se ne pouzdaju u pristrane informacije na internetu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma daj, šta mi pričamo o takvim slučajevima? žena koja bi se odlučila za porod doma zato što je to na netu pročitala ili u Gloriji? Ne bih se zamarala s tim slučajevima, jer one u životu imaju malo većih problema od toga da su poželjele doma roditi same.

Mislim da svi ovdje ipak govorimo o porodu kod kuće uz educiranu primalju. Nisam primjetila da je itko pričao o neasistiranim porodima kao nešto čemu itko od nas teži.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa recimo, za početak bilo bi dobro da se ne pouzdaju u pristrane informacije na internetu.
    Kad bismo konstruktivnije razgovarali, a ne cijepali dlake možda bi ovaj topik bio skup nepristranih informacija. Jer evo, ima nas odsvud, i koje jesu i nisu rodile kod kuće, i koje bi i koje ne bi nikada.
    Naravno da je to sve skupa ništa jer stručnost ne viri iz nicka, ali bi bio dobar početak. Jer se svi slažemo da puno toga treba mijenjati.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma daj, šta mi pričamo o takvim slučajevima? žena koja bi se odlučila za porod doma zato što je to na netu pročitala ili u Gloriji? Ne bih se zamarala s tim slučajevima, jer one u životu imaju malo većih problema od toga da su poželjele doma roditi same.

Mislim da svi ovdje ipak govorimo o porodu kod kuće uz educiranu primalju. Nisam primjetila da je itko pričao o neasistiranim porodima kao nešto čemu itko od nas teži.
    Pa moje je mišljenje da bi se bilo pametno "zamarati" takvim slučajevima. Čemu onda sav vaš rad? Ti ne vjeruješ da ste, primjerice, svojim tekstovima na portalu potaknuli barem neke žene da se odluče na dojenje? Ako svatko isključivo razmišlja svojom glavom i donosi odluke bez obzira na to educirao se ili ne, onda zaista na vidim smisao u vašem trudu.
    A govoreći o neasistiranim porodima, sjećam se da ste davali podršku osobi koja se na to odlučila. Ispravi me ako griješim.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako svatko isključivo razmišlja svojom glavom i donosi odluke bez obzira na to educirao se ili ne, onda zaista na vidim smisao u vašem trudu.
    Ne kužim.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja kužim... cjepidlačenje

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Vjerujem da postoje žene koje će se odlučiti na pkk jer su tako pročitale u Gloriji ili na Rodinom portalu. Zato bi informacije o njemu trebale biti objektivnije. A za objektivan prikaz poroda u rodilištima se uopće ne brinem.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fakat cjepidlačenje. N.grace, ak ti se cjepidlači, aj ti lijepo nastavi na toj temi gdje smo cjepidlačili o tome do beskonačnosti. Iskreno, ne da mi se ponovo to raditi. Ja bi radije konstruktivnu raspravu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerujem da postoje žene koje će se odlučiti na pkk jer su tako pročitale u Gloriji ili na Rodinom portalu. Zato bi informacije o njemu trebale biti objektivnije. A za objektivan prikaz poroda u rodilištima se uopće ne brinem.
    Eto Roda izabrala promovirati kućni porod, ti osnuj udrugu koja će promovirati bolnički i svi sretni

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ti osnuj udrugu koja će promovirati bolnički
    naime, u RH postoji potreba za takvom udrugom

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kupil sam si novi bicikl

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Fakat cjepidlačenje. N.grace, ak ti se cjepidlači, aj ti lijepo nastavi na toj temi gdje smo cjepidlačili o tome do beskonačnosti. Iskreno, ne da mi se ponovo to raditi. Ja bi radije konstruktivnu raspravu
    Pa ni ne moraš. Vidim da se ne želiš zamarati.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eto Roda izabrala promovirati kućni porod, ti osnuj udrugu koja će promovirati bolnički i svi sretni
    Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    naime, u RH postoji potreba za takvom udrugom
    Meni se čini neopisivo važno promovirati potrebu korjenitih promjena u bolničkom porodu. Jer će se i dalje većina djece tamo rađati.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slažem se, promjena odnosa prema porodu treba biti u cijeloj RH bez obzira na lokaciju poroda. Samo da nas je (koji se bavimo time) barem 100x više nego što je, možda bi onda i stvari išle brže

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Veliki. Crni. Sa 24 brzine.

Kad vidite nekog lijepog i pametnog na velikom crnom biciklu, tko se rodio u pravom rodilištu, nije bio dojen ni jednog dana, cijepljen je protiv svega, ne pada mu na pamet homeschooling kao varijanta za djecu i jako voli antibiotike, to sam ja.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Hmmm, porod kod kuće... Jako mi je privlačna ta zamisao da rađam u svojoj kući, na sigurnom i poznatom mjestu, uz svog muža, ali opet... Ne bih se osobno odlučila ni za porod u malom rodilištu, a kamoli kod kuće. Pesimist sam po prirodi i uvijek razmišljam o onome "a što ako nešto krene po zlu". Znam da nešto može krenuti po zlu i u bolnici, ali opet ne bih krivila samu sebe, bila bih sigurna da sam učinila sve što sam mogla da sve bude ok. Unatoč tome, znam da ima žena koje razmišljaju drugačije i za to sam da se porod kod kuće ozakoni i da se tim ženama i njihovoj djeci pruži maksimalna pravna i zdravstvena zaštita. I divim se ženama koje su se odlučile na to.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini neopisivo važno promovirati potrebu korjenitih promjena u bolničkom porodu. Jer će se i dalje većina djece tamo rađati.
    x

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •