Stranica 12 od 45 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se, promjena odnosa prema porodu treba biti u cijeloj RH bez obzira na lokaciju poroda.
    A što kažu porodničari koji rade u tim rodilištima?

Slažu li se oni s vama da je nužno mijienjati odnos prema porodu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini neopisivo važno promovirati potrebu korjenitih promjena u bolničkom porodu. Jer će se i dalje većina djece tamo rađati.
    slažem se, ali to nam (Rodi) ide teško i jako sporo. Ali ja mislim da bi pravna regulacija kućnog poroda mogla pozitivno djelovati i na stav prema bolničkim porodima, možda bi tada bolnice dobile više inspiracije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

Nažalost, većina uglavnom misli da je ovakvo stanje i stav , apsolutno zadovoljavajuć.

zapravo i ti to misliš (iako nisi ginekolog) da je npr. apsolutno normalno da dijete bude odvojeno od majke nakon poroda bez prevelikog razloga.
    Posljednje uređivanje od sirius : 12.08.2011. at 14:33

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Nažalost, većina uglavnom misli da je ovakvo stanje i stav , apsolutno zadovoljavajuć.
    Da nažalost njima je ok, a kako je ženama, rijetki se pitaju

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zato se i nadam da im neću više dopasti šaka

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nemrem vjerovati da su porodničari i rodilje dvije suprosrtavljene strane

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Gle. Ne znam, ali vjerujem da se ne slažu.
    Ali znam otkuda to proizlazi.
    Za ilustraciju, moj cijeli porod je trajao 25 min, ali u u tako kratkom porodu uspjeli su biti neprofesionalni. Primjer, porodničarka dođe kaže primalji "hoćemo joj dati dolantin". Kao da me nema. Kažem joj da ne želim. Ona kaže dobro, ali za Spasmex ne pitam, dajte joj ga.
    Ma šta me ima ne pitati?! Jesu li ju tako učili?
    Da, jesu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kaj bi bilo da si odbila spasmex?
    Bi li te izbacili iz rodilišta ili odvojili od djeteta na dva dana?
    Jesi li pokušala odbiti Spasmex?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

. Kao da me nema. Kažem joj da ne želim. Ona kaže dobro, ali za Spasmex ne pitam, dajte joj ga.
    Ma šta me ima ne pitati?! Jesu li ju tako učili?
    Da, jesu.
    Ne, nisu.
    Ona je takva osoba i vjerojatno bi tako radila i na bilo kojem drugom poslu. Neki ljudi vole druge ljude, neki ne.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nemrem vjerovati da su porodničari i rodilje dvije suprosrtavljene strane
    nažalost
    razgovarala sam s opstretičarom van radnog mjesta jer smo se našli u društvu, bila sam trudna i trebala roditi u bolnici u kojoj radi
    pitala sam malo izokola o nekim detaljima vezanim uz porod, naravno da sam išla u smjeru prirodnog poroda
    on je uz podsmjeh rekao, više manje, da su to ciganska posla

sigurno poznaješ kojeg, pa pitaj

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako može odbiti nešto što joj zapravo nisu nudili, niti joj objasnili čemu služi? Stvar je u stavu, prema porodu, prema rodilji...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Govorim o em ou. Ona ne pita. Ma nemoj. Nisam životno ugrožena, u nesvijesti ni smanjeno uračunljiva.
    Nisam ga odbila, točno se sjećam, u trudu baš i ne možeš voditi normalne razgovore pa sam ga dobila. Al stvarno mi nije ni trebao, rodila sam za manje od 5 min.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moram s jednog drugog topika citirati Rahelin post, nadam se da mi neće zamjeriti.
    drugi porod sam odležala cijelu noć u bolnici na CTGu, i dok. je pred jutro rekao da mogu doma, jer nema trudova (otvorena 5 prstiju)
    ali onda je naišla vizita i doktorica mi je bez pitanja prokinula vodenjak
    rodila sam za sat i pol, sreća bez dripa
    ali i dalje mi nije jasno zbog čega mi je prokinula vodenjak - bila sam 38+3, otvorena 5cm, glavica namještena...
    sve je bilo ok. samo je trebalo pričekati da vodenjak pukne sam ili da krenu trudovi, a moglo je tako još danima
    WTF?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Odgovorno tvrdim da se sa osobljem u rađaoni može lijepo dogovoriti o svemu. Samo treba znati zašto nešto želimo, znanjem dokazati da je naša opcija dobra, ili čak bolja. Cijelo vrijeme misleći prvenstveno na dijete koje se rađa i koje još ne može samostalno živjeti. Ne može dok ne prodiše svojim plućima.

Spasmex je samo za umanjenje maminih bolova. To ne treba, porod je bol sa itekakvom svrhom i prirodno je da se osjeća.

A kako tvoj bicikl?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Odgovorno tvrdim da se sa osobljem u rađaoni može lijepo dogovoriti o svemu. Samo treba znati zašto nešto želimo, znanjem dokazati da je naša opcija dobra, ili čak bolja. Cijelo vrijeme misleći prvenstveno na dijete koje se rađa i koje još ne može samostalno živjeti. Ne može dok ne prodiše svojim plućima.

Spasmex je samo za umanjenje maminih bolova. To ne treba, porod je bol sa itekakvom svrhom i prirodno je da se osjeća.

A kako tvoj bicikl?
    Ja stvarno ponekad ne vjerujem Beti . Izgleda da sve ostale koje se ne mogu dogovoriti, za to nisu sposobne .

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A kako tvoj bicikl?
    bolje od nekih rodilja koje sada leže po rodilištima ili čekaju porod u stanovima.

sjajan, gladak, crn, naštelan, brz, čvrst, poželjan, zaključan, podmazan, voljen, poslušan, nečujan....

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

...znanjem dokazati da je naša opcija dobra, ili čak bolja...
    u rodilištu
    u trudovima
    zbilja Beti, meni je mučno kad se sjetim kako sam se ja mogla dogovoriti

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa onda nema druge nego roditi kod kuće. Jednostavno.
    Posljednje uređivanje od lola_34 : 12.08.2011. at 15:14

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

A kako tvoj bicikl?

Ja odgovorno tvrdim da ne može. Dogovoriti se možeš samo sa osobama koje se žele dogovarati. Uvijek ima onih koje to ne žele i koje su u poziciji da je njihova zadnja.
    Na kraju krajeva, nema se žena što u trudovima dogovarati i razgovarati! Njene se želje moraju znati unaprijed, a ne tjerati je da se razgovara kad bi joj pažnja trebala biti posvećena nečemu puno važnijem.

Pitala bi ja tebe mujice kako je to dogovarati se u trudovima, a kamoli boriti se za svoja prava...ali ne mogu. jer ne znaš i ne možeš znati. moj ginekolog, muški, je rekao...kada bi muškarci rađali rodili bi evenutalno jednom...drugi put nikada..tako da teško možemo porazgovarati o trudovima.

u trudovima ženi treba podrška, a ne borba. zato najčešće većina žena posustane i preda bitku.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Moram s jednog drugog topika citirati Rahelin post, nadam se da mi neće zamjeriti.

WTF?
    mene ovo kad sam pročitala na toj temi toliko šokiralo da ne mogu ni komentirati.

kako se ovaj post može fino prokomentirati. mujice?

mislila sam na ono što citira Cubana.
    Posljednje uređivanje od blackberry : 12.08.2011. at 15:17

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa onda nema druge nego roditi kod kuće. Jednostavno.
    Eeee da je jednostavno, ne bi bilo ove teme

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    Ja odgovorno tvrdim da ne može. Dogovoriti se možeš samo sa osobama koje se žele dogovarati. Uvijek ima onih koje to ne žele i koje su u poziciji da je njihova zadnja.
    Na kraju krajeva, nema se žena što u trudovima dogovarati i razgovarati! Njene se želje moraju znati unaprijed, a ne tjerati je da se razgovara kad bi joj pažnja trebala biti posvećena nečemu puno važnijem.

Pitala bi ja tebe mujice kako je to dogovarati se u trudovima, a kamoli boriti se za svoja prava...ali ne mogu. jer ne znaš i ne možeš znati. moj ginekolog, muški, je rekao...kada bi muškarci rađali rodili bi evenutalno jednom...drugi put nikada..tako da teško možemo porazgovarati o trudovima.

u trudovima ženi treba podrška, a ne borba. zato najčešće većina žena posustane i preda bitku.
    zaboravila si dodati bez gaća.
    za nas koji gaće inaće nosimo, pregovori sa autoritetima na hodniku bez gaća (mi bez gaća, autoriteti ih imaju), raširenih nogu na ginekološkom stolcu, ili općenito na tuđem terenu nekako mi nisu baš jedanaki raspon snaga.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U startu je sve posloženo tako da ti na pamet ne padne tražiti išta.. a kad kreneš tražiti, dobrano će se potruditi da se osjećaš loše i u najmanju ruku kao nemajka "jer ti ne misliš na dobrobit svog djeteta" - a naravno djetetu je u interesu samo kako što prije izaći van

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa mislim ako se doktori (nisam!) doživljavaju tak' negativno, i žao mi je, naravno, svih loših iskustava, onda ih je možda bolje izbjegavati, ne?

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    zaboravila si dodati bez gaća.
    za nas koji gaće inaće nosimo, pregovori sa autoritetima na hodniku bez gaća (mi bez gaća, autoriteti ih imaju), raširenih nogu na ginekološkom stolcu, ili općenito na tuđem terenu nekako mi nisu baš jedanaki raspon snaga.
    šta bez gaća....sad bi još napisala svašta....ali ne znam pristojo to napisati, pa neću.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A kak drugačije roditi neg' bez gaća? Imate neko drugo rješenje?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa mislim ako se doktori (nisam!) doživljavaju tak' negativno, i žao mi je, naravno, svih loših iskustava, onda ih je možda bolje izbjegavati, ne?
    Pa je.. ja bi svakoj ženi u RH predložila da zaobiđe bolnicu, ali kako da je zaobiđe, gdje drugdje da rodi?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I onda je svizac zamotao cokoladu u omot. Yeah right!

Zasto se rodilja uopce mora naci u situaciji da mora iznositi svoje znanje i pravdati se jer nesto ne zeli i znanjem dokazivati? Zar je porod mjesto gdje se treba boriti za dostojanstvo i pravo na informaciju dok lezis na stolu rasirenih nogu i bez gaca?

I sad cemo se opet zavrtiti u krug jer se to nekom nikad nije dogodilo ili nikad nije cuo za takav slucaj nepostivanja njegovih zelja, poanta je da se to ne bi se trebalo dogoditi nikome, nikome!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A kak drugačije roditi neg' bez gaća? Imate neko drugo rješenje?
    Pa porod zna trajati satima, zar je baš nužno bez gaća biti cijelo vrijeme? dok su još mogući pregovori?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sirius, vidiš da je nužno Šta ti možeš s drugima inače u životu razgovarati i pregovarati a imati gaće? Svašta!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne. Nego treba imati na umu da porod nije operacija s ciljem odstranjivanja djeteta iz maternice, nego proces u kojem sudjeluju dijete i majka, a zdr. osoblje je tu kako nešto ne bi pošlo po krivu u tom procesu. I to je blagodat moderne medicine.
    Posljednje uređivanje od Cubana : 12.08.2011. at 15:23

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mudro rečeno cubana

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kaj ja znam, dobro neću sad ja tu predlagati, ali tipa, kao i ona dječica koja se rode u taksiju, autu, 'na putu' do bolnice, i tak nešto...

Ne znam, npr. reći u matičnom uredu kad ideš prijavljivati dijete 'znate, htjela sam ja doći u bolnicu, ali me dijete preduhitrilo' .

Ne mogu ga 'ne upisati'.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpis na blackberry, sirius i anchie
    a i do ovog zaključka sam došla nakon svega, nažalost, bar što se tiče opstretičara (osjećam ironiju u tvojim postovima, ali kod mene je bez ironije, nažalost)
    samo treba novaca da se plati ilegalka
    a nakon toga, vraćamo se na temu
    Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    a to je da se djeci rođenoj kod kuće uskraćuje pedijatar i uvođenje u matične knjige, a rodilje da se maltretiraju birokratskim vozanjem, nasilnim pregledima, oduzimaju im djecu, tek rođenu, koja bi trebala sisati prvo mamino mlijeko...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja ne bih bila tako iskljuciva.
    Lijecnici su tu da lijece i rjesavaju problematicne trudnoce, problematicne i rizicne porode ... i imaju zaista veliku ulogu u tome bez obzira na necije negativno iskustvo. Ja imam nedobro iskustvo poroda u bolnici, da voljela bih roditi doma uz primalju ako to bude moguce ... ali ne mislim ici glavom kroz zid ako se ukazu komplikacije, pa makar to znacilo roditi u istoj bolnici i istoj smjeni.

Dozivljavam ovaj post kao provokaciju i navlacenja ne temu 'na rodinom forumu nagovaraju na izbjegavanje lijecnika' i ne svida mi se to.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaj ja znam, dobro neću sad ja tu predlagati, ali tipa, kao i ona dječica koja se rode u taksiju, autu, 'na putu' do bolnice, i tak nešto...

Ne znam, npr. reći u matičnom uredu kad ideš prijavljivati dijete 'znate, htjela sam ja doći u bolnicu, ali me dijete preduhitrilo' .

Ne mogu ga 'ne upisati'.
    Vidi se da nisi puno razmišljala o porodu kod kuće kao opciji za tebe. Da jesi i da si malo čitala, uvidjela bi da je stvar puno kompliciranija od toga što predlažeš. Da bi upisao dijete, moraš imati potvrdu da je rođeno, ne možeš bez potvrde. Da bi je dobio - hm, snađi se druže. U takvim situacijama kao što ih ti opisuješ, rodilje završe u bolnici nakon što im dođe hitna (nakon što je dijete rođeno), oni slučajevi koji su namjerno rodili doma pa zvali hitnu poslije su završili odvojeni danima od djece. Fantastično - točno to si želim.

I u konačnici, ne želim doma rađati sama. Želim nekog educiranog pored sebe.

Dakle, ovo što predlažeš pada u vodu u potpunosti

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne mogu ga 'ne upisati'.
    pročitaj temu od početka pa ćeš naći gdje se i o tome govori.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne. Nego treba imati na umu da porod nije operacija s ciljem odstranjivanja djeteta iz maternice, nego proces u kojem sudjeluju dijete i majka, a zdr. osoblje je tu kako nešto ne bi pošlo po krivu u tom procesu. I to je blagodat moderne medicine.
    potpis!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    pročitaj temu od početka pa ćeš naći gdje se i o tome govori.
    Bolji odgovor od mog, ja sam se džaba upecala

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Bolji odgovor od mog, ja sam se džaba upecala
    a ja se osjećala kao anchie76

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mozda se ne slazu, ali stvari se neminovno mijenjaju u korist rodilja.
    Unazad samo nekoliko godina bilo gotovo nemoguce izbeci epiziotomiju ili je ne daj boze odbiti, kao i mnoge druge stvari ... pa se ipak stvari mijenjaju, ali bojim se ne zbog njihove zelja za promjenom vec zbog zelje zena.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A tek pregovori nakon poroda, nakon što si jel' osobno rodila, a ne možeš do djeteta... Ja sam rekla da sljeći put vodim muža sa sobom i nakon poroda iili odmah potpisujem da idem s djetetom doma, jer su meni tek nakon toga su počele igre bez granica.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma nije stvarno da navlačim na bilo koju stranu, nego mi se čini da je bolje puhati na hladno (imati doktore pri ruci), nego riskirati pa da se dogodi neko sr***...

Jer tek kad je porod gotov, onda znamo jel' bio problematičan ili nije. Unaprijed ne možemo znati, možemo samo pretpostaviti da će sve biti u redu.

Šta ak' se nešto (ne znam što) zakomplicira u zadnjem trenutku, a najbliže rodilište je 100 km udaljeno?

Ali, na svakom je da odluči za sebe (i svoje dijete), naravno.

Ja ne bih mogla roditi kod kuće jer sam preveliki trtaroš i paničar, jer bi mi stalno visilo nad glavom 'šta ako...'.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

pomikaki...dobro pa vraćaš na temu

nego...ja mislim da su ove teme i situacije strašno isprepletene.
    uvijek će biti žena koje će htjeti roditi kod kuće.
    ali...možda bi ih bilo puno manje da se sredi situacija u rodilištima, prvenstveno.

jer, nemaš izbora....ili u rodilište ili u ilegalu...

pa mi je zanimljivo to što će prije u hajku na mame koje su se odalečile od sistema...nego promijeniti nešto u tom sistemu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma nije stvarno da navlačim na bilo koju stranu, nego mi se čini da je bolje puhati na hladno (imati doktore pri ruci), nego riskirati pa da se dogodi neko sr***...

Jer tek kad je porod gotov, onda znamo jel' bio problematičan ili nije. Unaprijed ne možemo znati, možemo samo pretpostaviti da će sve biti u redu.

Šta ak' se nešto (ne znam što) zakomplicira u zadnjem trenutku, a najbliže rodilište je 100 km udaljeno?

Ali, na svakom je da odluči za sebe (i svoje dijete), naravno.

Ja ne bih mogla roditi kod kuće jer sam preveliki trtaroš i paničar, jer bi mi stalno visilo nad glavom 'šta ako...'.
    Ti dakle pričaš o neasistiranom porodu kod kuće. Ja i ostali pričamo o asistiranom, dakle educirana osoba je pored mene koja ZNA prepoznati ako stvari ne idu kako bi trebale puno prije nego dođu u fazu hitnosti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to sa asistiranim porodom po doma bi moglo funkcionirati.

I paračegadoula ili frauhildebabica ne bi onda koštala 1000 eura, nego bi za par stokuna educirana primalja obavila posao

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

to sa asistiranim porodom po doma bi moglo funkcionirati.

I paračegadoula ili frauhildebabica ne bi onda koštala 1000 eura, nego bi za par stokuna educirana primalja obavila posao
    1000 eura je primalja sa licencom za kućne porode koja dolazi iz Austrije, istina ona je ovlaštena samo za svoju zemlju što stvara problem. Ali je primalja koja asistira isključivo na kućnim porodima u Austriji i tamo to pokriva zdravstveno osiguranje.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

da, ne kužim...
    npr u Italiji je pkk legalan...postoje primalje koje vode samo pkk....te primalje ti vode i trudnoću...
    svaka, kojoj je do svoga posla stalo...ima malo pokretno rodilište...stočić, bazen, ctg, uzv...
    nema salu...ali nemaju je ni ona vanbolnička rodilišta...

zašto pričati za i protiv? pa nitko nikog ne tjera na ništa. meni takva primalja ulijeva sigurnost...u svakom slučaju veću od onog doktora A sa mog poroda.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Što se tiče cijele situacije u rodtilištima i s legalizacijom pkd, mislim da djelatnici bolnica i općina na žalost još uvijek imaju više posla sa pprilično tužnim hrvatskim prosjekom i još uvijek višu pušu na hladno zbog negatinvih primjera korištenja prava. Znam da mnogi djelatnici u zdravstvu privatno djele stavove tipične za rodu, ali jednostavno osjećaju da nemaju logistiku i ljude da takva prava omoguće svima, uključno s nadzorom i sprječavanjem onih koji bi takva prava zlouptrjebili na štetu majke i/ili djeteta pa jednostavno toleriraju odstupanja bez javnog priznanja, ako procjene da će sve biti ok. Ja bih prva rodila doma treće dijete, ali nemam sobu odnosno prostor koji bi bio dovoljno odvojen. Tako da mislim da sama legalizacija nije jedino pitanje, nego koji to zapravo postotak kućanstava u Hrvatskoj uopće može fizički osigurati uvjete za pkd? Ako je netko radio na popisu stanovništva ili slično, onda znate što i kakve uvjete ima prosjek, pa iz toga možemo zaključiti koje higjenske navike i zdravstvenu prosvjećenost susreću zdravstveni djelatnici u svojem svakodnevnom radu. Koliko god da me je to dohvatilo u praksi, ne mogu reći da ne suosjećam s njima.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Moje mišljenje je zapečatila jedna primalja s kojom me mama spojila, a koja je odlučila roditi doma. Toliko o tome, kad ni osoba medicinske struke ne želi roditi u bolnici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •