Stranica 13 od 45 PrviPrvi ... 3111213141523 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    to sa asistiranim porodom po doma bi moglo funkcionirati.

I paračegadoula ili frauhildebabica ne bi onda koštala 1000 eura, nego bi za par stokuna educirana primalja obavila posao
    pkk u italiji košta 2500 eura. na na crno. na bijelo. postoje neke regije gdje ti država vrati dio...ali ne u svima...i ne u svima isto.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Odgovorno tvrdim da se sa osobljem u rađaoni može lijepo dogovoriti o svemu.
    Šokirana sam ovom izjavom. Citirat ću jednu sestru koja je došla prvu večer u sobu nama koje smo rodile taj dan (CR), mi smo mazile svoje bebe, ležale s njima, upoznavale se dojile... A ona ni pet ni šest : " Ja ne znam šta se djeca imaju grliti, nosati i ljubakati. Nahrani ga, presvuci ga i dosta mu". Jel ti stvarno misliš da s takvom osobom možeš pregovarati za dobrobit svoga djeteta?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pkk u italiji košta 2500 eura. na na crno. na bijelo
    Ideš!
    Poćet ću se zalagati za PKK i nabrzaka ću se prekvalificirati.

(veselim se budućim susretima s vam..... )
    Posljednje uređivanje od mujica : 12.08.2011. at 15:56

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma nije stvarno da navlačim na bilo koju stranu, nego mi se čini da je bolje puhati na hladno (imati doktore pri ruci), nego riskirati pa da se dogodi neko sr***...

Jer tek kad je porod gotov, onda znamo jel' bio problematičan ili nije. Unaprijed ne možemo znati, možemo samo pretpostaviti da će sve biti u redu.

Šta ak' se nešto (ne znam što) zakomplicira u zadnjem trenutku, a najbliže rodilište je 100 km udaljeno?

Ali, na svakom je da odluči za sebe (i svoje dijete), naravno.

Ja ne bih mogla roditi kod kuće jer sam preveliki trtaroš i paničar, jer bi mi stalno visilo nad glavom 'šta ako...'.
    Ne slažem se u potpunosti.

...jer kad znaš da ćeš biti prištekana na drip satima, ležeći na leđima, kad već unaprijed moliš Boga da se u toj pozi na leđima i stresu koji proživljavaš otvoriš svih 10 cm da ne završiš radi toga na cr...kad pred izgon primalja viče jedno, doktor drugo i naliježe ti na trbuh u namjeri da to dijete doslovce izbaciš silom, što jačim tiskanjem...nisam sigurna da unaprijed ne možeš znati da to i nije uredu.

Meni je tvoja zadnja rečenica jako poštena i korektna. Kad bi svi radili isto, ne bi opet valjalo.
    Poštujem da se netko boji...poštujem i da netko i ne želi razmišljati ili čitati o nečem.
    Isto tako poštujem da oni što su rodili kod kuće ne slušaju moralna predavnja onih koji se s tim ne slažu.

blackberry slažem se, uvijek će biti žena koje će rađati kod kuće.

Nakon tri godine borbe protiv neplodnosti ostala sam sa svojim prvim djetetom prirodno trudna.
    Svi oni što su nakon toga kazati "Ma hajde prirodno je ipak prirodno" više ne postoje u mom životu.
    Iznevjerili su me, dok je bolilo srce davali su lažnu podršku, glumeći mi...
    To je mene osobno bolilo više nego što nisam ostala trudna.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče cijele situacije u rodtilištima i s legalizacijom pkd, mislim da djelatnici bolnica i općina na žalost još uvijek imaju više posla sa pprilično tužnim hrvatskim prosjekom i još uvijek višu pušu na hladno zbog negatinvih primjera korištenja prava. Znam da mnogi djelatnici u zdravstvu privatno djele stavove tipične za rodu, ali jednostavno osjećaju da nemaju logistiku i ljude da takva prava omoguće svima, uključno s nadzorom i sprječavanjem onih koji bi takva prava zlouptrjebili na štetu majke i/ili djeteta pa jednostavno toleriraju odstupanja bez javnog priznanja, ako procjene da će sve biti ok. Ja bih prva rodila doma treće dijete, ali nemam sobu odnosno prostor koji bi bio dovoljno odvojen. Tako da mislim da sama legalizacija nije jedino pitanje, nego koji to zapravo postotak kućanstava u Hrvatskoj uopće može fizički osigurati uvjete za pkd? Ako je netko radio na popisu stanovništva ili slično, onda znate što i kakve uvjete ima prosjek, pa iz toga možemo zaključiti koje higjenske navike i zdravstvenu prosvjećenost susreću zdravstveni djelatnici u svojem svakodnevnom radu. Koliko god da me je to dohvatilo u praksi, ne mogu reći da ne suosjećam s njima.
    Mislim da u niti jednoj zemlji ne postoje propisani uvjeti kvadrature ili broja prostorija kao uvjet za ppk. Apsolutno je jasno da bi porod u rodilištu bio izbor najveće većine.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ideš!

samo se ti smij, da se spremaš roditi mislim da bi ti bilo malo teže pri srcu
    i meni je muka kad pomislim koliko to sve skupa košta, a kako bi moglo biti legalizirano kod nas i da me pokrije to socijalno koje plaćam ne znam ni sama zašto

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ideš!

samo ti daj

pa koliko dođe prirodan porod u privatnom rodilištu npr? baci oko...tu kod nas...

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Nama je na tečaju za trudnice doktorica odmah rekla: Zaboravite svako dostojanstvo kad idete na porod. A druga izjava koja mi se usjekla u sjećanje je bila: Vaš posao na porodu je da slušate nas.

Ne vidim tu baš neki prostor za dogovor iako mu se nadam i doslovno ga sanjam već danima, jer idem u bolnicu roditi, prvenstveno jer nemam novaca platiti babicu...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dogovor pri porodu u rodilištu???
    Odgovorno tvrdim, da se nađem kao svjedok, prije bi to snimala fotoaparatom, nego slikala tek rođeno mi dijete.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Dogovor pri porodu u rodilištu???
    Odgovorno tvrdim, da se nađem kao svjedok, prije bi to snimala fotoaparatom, nego slikala tek rođeno mi dijete.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam se dogovorila sve što sam željela u rodilištu

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

To vjerojatno ovisi i o tome što želiš?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    To vjerojatno ovisi i o tome što želiš?
    mislim da ovisi puno više o ekipi na porodu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sirius je u pravu, osim toga stoji da sam ja bila ljubazna jako, ali odlučna. Znam da to nebi pomoglo kod svakoga, ali s druge strane su bili korektni ljudi.
    Inače, takva vjerojatno nebi bila da nisam imala prvo totalno suprotno iskustvo.
    dakle, ja nisam brijana, klistirana, rezana, ništa nije rađeno
    a sestra me pitala i smije li staviti braunilu
    to bi trebalo biti normalno ponašanje, a ne nešto čemu se svi čude kad kažem

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Sigurno da ovi o ekipi, ali znam neke žene koje žele indukciju jer im se neda čekati, kojima drip i epiduralna nisu ništa strašno, dapače su se raspitivale gdje ima kupiti epiduralnu da je ponesu sa sobom kako bi bile sigurne da će je dobiti i na kraju čak znam dvije koje se ne mogu čudom načuditi kako to da ne možeš dobiti CR ako želiš, jer bi one zaspale fino i probudile se s djetetom u naručju.

S druge strane imamo one koje žele prirodan porođaj... Tako da sigurno dogovor ovisi i o tome što želiš.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam napisala što sam željela. A to sam i dobila.
    Naravno da neke žene žele upravo suprotno, imaju pravo na to, ko i mi.
    S druge strane, na pristojan odnos i uvažavanje svi imaju jednako pravo.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

slažem se i s krumpiric i s Rivendell

mene osobno jako nervira to što one žene koje žele prirodan porod gledaju kao da su pa...ono...poremećene...ako ne baš tako...onda kao da im definitivno fali koja daska u glavi. strašno.

kad sam razmišljala o drugom porodu...slabo mi je bilo...znala sam da u rodilište ne idem bez odvjetnika..ili novinara...
    i mm je imao gadnih problema od pomisli na rodilište...i na famoznog doktora...

i da...nakon prvog poroda razmišljala sam o tužbi...no u mom malom gradu nema odvjetnika koji bi se toga prihvatio, jer se s doktorima ne pačkaju, što god to značilo...
    pa se pitam ja sada koliko je mojih prava prekršeno...i koje su uopće moje moći kad je sustav u pitanju?
    ja sam odgovor našla samo u porodu vam sustava...žalosno.
    Posljednje uređivanje od blackberry : 12.08.2011. at 17:55

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam napisala što sam željela. A to sam i dobila.
    Naravno da neke žene žele upravo suprotno, imaju pravo na to, ko i mi.
    S druge strane, na pristojan odnos i uvažavanje svi imaju jednako pravo.
    To ti je zato što nisi rodila u splitskom rodilištu!

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Odgovorno tvrdim da se sa osobljem u rađaoni može lijepo dogovoriti o svemu. Samo treba znati zašto nešto želimo, znanjem dokazati da je naša opcija dobra, ili čak bolja. Cijelo vrijeme misleći prvenstveno na dijete koje se rađa i koje još ne može samostalno živjeti. Ne može dok ne prodiše svojim plućima.

apsolutno nemam više force ni čitat ovu temu

Ne vidim smisao
    Rode, trošite energiju na druge stvari - kao pisane reakcije milinoviću (bravo!)
    ili organiziranje mirnih prosvjeda/šetnji pred rodilištima, javljam se prva

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku

apsolutno nemam više force ni čitat ovu temu

Ne vidim smisao
    Rode, trošite energiju na druge stvari - kao pisane reakcije milinoviću (bravo!)
    ili organiziranje mirnih prosvjeda/šetnji pred rodilištima, javljam se prva
    X

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mogli bi i u Istri nešto orgnizirati!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    zaboravila si dodati bez gaća.
    za nas koji gaće inaće nosimo, pregovori sa autoritetima na hodniku bez gaća (mi bez gaća, autoriteti ih imaju), raširenih nogu na ginekološkom stolcu, ili općenito na tuđem terenu nekako mi nisu baš jedanaki raspon snaga.
    Meni je to golo kečenje na ginekološkim stolovima prestrašno i uvijek se osjećam posrano.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je to golo kečenje na ginekološkim stolovima prestrašno i uvijek se osjećam posrano.
    I još kad pozove kolegu ili sestru da dođe nešto vidjeti , i svi gledaju a ti nemaš pojma u šta jer zbog stomaka ne vidiš već mjesecima što se dolje događa

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

malo cu se vratiti na neke stvari koje su se vec komentirale... a to je usporedba kucnog i bolnickog poroda po pitanju boli, "glatkoce proticanja", svega...
    zaista ne razumijem kako ITKO moze misliti da ce jedan fizioloski i prirodan dogadjaj poput poroda bolje teci u bolnici nego u toplini i intimi vlastitoga doma??? pa mnogi ljudi se ne mogu ni posrati van svoga wc-a i svoje kuce. ja kad sam bila na jednom pregledu s keteterom gdje se od mene ocekivalo da se popisam na stolu u ordinaciji pred med. osobljem, nisam nikako uspjela, ni kada su se posakrivali, da bi mi na kraju rekli da prakticki malo ko i uspije, ali da nisu htjeli obeshrabrivati unaprijed. ja se iskreno DIVIM svakoj zeni koja je uspjela roditi u bolnici bez indukcije. probajte samo malo zamisliti kako glatko i krasno mora teci porod doma, koristeci ovu gorespomenutu, iako malo degutantnu, analogiju! (kakanje doma u svom wc-u, sam vs. kakanje u nepoznatom prostoru, na sredini prostorije, sa nepoznatim ljudima oko tebe. neusporedivo, jer ovo drugo je upravo neizvedivo)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

[QUOTE=Solange13;1941037]zaista ne razumijem kako ITKO moze misliti da ce jedan fizioloski i prirodan dogadjaj poput poroda bolje teci u bolnici nego u toplini i intimi vlastitoga doma???/QUOTE]

Recimo oni koji se boje neočekivanih komplikacija pa se u bolnici osjećaju sigurnije?
    A poveznica wc-a i poroda je već prožvakana na posebnoj temi. Meni osobno je ta usporedba potpuno bez veze.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

uvijek će većina žena rađati u bolnici...upravo radi straha od komplikacija...i to je u redu.
    meni je jedino žao što su oteli ženi porod i ženu učinili toliko nesigurnom i prestrašenom u čitavom tom procesu.
    umjesto da se poradi na podršci ženama kako da se što kvalitetnije nosi sa porodom, radi se konstantno u pravcu ženine pasivnosti na samom porodu, eventualno smanjenjem bolnosti te ubrzavanjem samog procesa rađanja. bez veze. rijetko koja žena danas misli da može roditi sama. ne mislim sama kući, već sama. zaista rijetko koja. ja mislim da u mojoj okolini i nema takvih. meni je to strašno. sve one misle kao ih obavezno netko mora poroditi. jako strašno.
    jedan super ginekolog u našoj bolnici rekao mi je da je 80% poroda upravo u glavi rodilje...znači glavnu ulogu na porodu odigrat će rodiljin stav prema istom.

ja nikako da skužim zašto se od poroda radi bolest, a od rodilje pacijent. i zašto se juri s smjeru totalne medikalizacije poroda.meni je to kršenje prava dijeteta da u miru dođe na ovaj svijet.
    pa na kraju ispada da svaka žena ima komplikacije pri porodu. malo je onih koje ih nemaju. čudno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    malo cu se vratiti na neke stvari koje su se vec komentirale... a to je usporedba kucnog i bolnickog poroda po pitanju boli, "glatkoce proticanja", svega...
    zaista ne razumijem kako ITKO moze misliti da ce jedan fizioloski i prirodan dogadjaj poput poroda bolje teci u bolnici nego u toplini i intimi vlastitoga doma??? pa mnogi ljudi se ne mogu ni posrati van svoga wc-a i svoje kuce. ja kad sam bila na jednom pregledu s keteterom gdje se od mene ocekivalo da se popisam na stolu u ordinaciji pred med. osobljem, nisam nikako uspjela, ni kada su se posakrivali, da bi mi na kraju rekli da prakticki malo ko i uspije, ali da nisu htjeli obeshrabrivati unaprijed. ja se iskreno DIVIM svakoj zeni koja je uspjela roditi u bolnici bez indukcije. probajte samo malo zamisliti kako glatko i krasno mora teci porod doma, koristeci ovu gorespomenutu, iako malo degutantnu, analogiju! (kakanje doma u svom wc-u, sam vs. kakanje u nepoznatom prostoru, na sredini prostorije, sa nepoznatim ljudima oko tebe. neusporedivo, jer ovo drugo je upravo neizvedivo)
    A ja zaista ne razumijem kako ITKO može misliti kao ti.

Usporediti defekaciju i rođenje!!!FUJ!!

To nema usporedbe. Porodom donosiš na svijet novog čovjeka.

I hvala ti što mi se diviš. Uspjela sam roditi apsolutno prirodno i to ne samo jednom. I to u bolnici, zamisli. Kad su vidjeli kako to meni lijepo ide, ostavili su da priroda napravi najbolje što može. Samo su brižne ruke prihvatile bebu kad je izašla glavica, da se ne muči više nego treba.

Htjela bih da buduće mame sa sigurnošću i povjerenjem odu u rodilište, jer oni nisu protivnici rodilje, naprotiv, s razumnom rodiljom će razumno razgovarati. Nikako ne želim da itko misli da je rodilište samo loše. Nije.

Isto tako one koje ne žele u rodilište, neka se sa sigurnošću i povjerenjem prepuste svome tijelu, ono će sigurno znati što treba uz sigurne ruke primalje.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I hvala ti što mi se diviš. Uspjela sam roditi apsolutno prirodno i to ne samo jednom. I to u bolnici, zamisli. Kad su vidjeli kako to meni lijepo ide, ostavili su da priroda napravi najbolje što može. Samo su brižne ruke prihvatile bebu kad je izašla glavica, da se ne muči više nego treba.

Htjela bih da buduće mame sa sigurnošću i povjerenjem odu u rodilište, jer oni nisu protivnici rodilje, naprotiv, s razumnom rodiljom će razumno razgovarati. Nikako ne želim da itko misli da je rodilište samo loše. Nije.

Isto tako one koje ne žele u rodilište, neka se sa sigurnošću i povjerenjem prepuste svome tijelu, ono će sigurno znati što treba uz sigurne ruke primalje.
    ja bih isto htjela...al ne ide. jer ovisiš o smjeni doktora na koju naletiš. da možemo birati doktore koji će nam biti na porodu, možda bi se i dogodile neke promjene. makar bi ih to potaknulo na suradnju sa rodiljom. potaknulo one koji to sada neće.

Beti, ti govoriš o divnom prirodnom porodu koji si doživjela u bolnici a ja govorim o doktoru sa mog poroda koji izričito tvrdi da prirodan porod ne postoji.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

, naprotiv, s razumnom rodiljom će razumno razgovarati.
    Ovo mi malo smrdi na uvredu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Beti, nije stvar uvrede nego fiziologije, sfinkter je na oba mjesta odgovoran za otpuštanje/izbacivanje, a mehanizam je isti pa je usporedba zbog toga.
    Što se tiće razumne rodilje i razumnih zahtjeva/želja, već smo zaključili da rodilje u trudovima nisu razumna kategorija, a ako imaju kakve veze sa Rodom tada vjerojatno i bez trudova to nisu (oćito traže previše i to krivim tonom).
    Posljednje uređivanje od sirius : 12.08.2011. at 23:11

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Eto ja se prva prijavljujem (nakon prvog poroda u ST rodilištu) da se bojim ići u rodilište i da me hvata panika.
    Najviše od njihove povećane stope cr zbog gluposti

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

@sirius: beti je na ovoj temi vec demonstrirala takvo nezavidno neznanje da jedan vise biser zaista ne igra puno, niti sumnjam da ce je pokolebati u namjeri da se i dalje sramoti. ipak, apeliram na moderatore da joj kazu da smiri hormone i prestane vrijedjati ostale rodilje.
    Posljednje uređivanje od Solange13 : 12.08.2011. at 23:26

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Beti3, ok, razumijem da si 100% za bolnicki porod, ali otkud ti volja toliko tupiti da je u ovom trenutku on bez mane, savrsen za razumne i blablabla...nemas prijateljicu koja je prosla bolnicku torturu, ne citas price po forumu, ne zivis u RH?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    @sirius: beti je na ovoj temi vec demonstrirala takvo nezavidno neznanje da jedan vise biser zaista ne igra puno, niti sumnjam da ce je pokolebati u namjeri da se i dalje sramoti. ipak, apeliram na moderatore da joj kazu da smiri hormone i prestane vrijedjati ostale rodilje.

Ja se samo trudim biti ona strana koja neće plašiti mame koje idu roditi. Kamo god išle ili ne išle.

Tebi onaj tko ne misli kao ti ima nezavidno neznanje. Molim te nađi jednu činjenicu koja pokazuje moje neznanje. Ustvari, ne trebaš. One koje čitaju, znaju.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    Beti3, ok, razumijem da si 100% za bolnicki porod, ali otkud ti volja toliko tupiti da je u ovom trenutku on bez mane, savrsen za razumne i blablabla...nemas prijateljicu koja je prosla bolnicku torturu, ne citas price po forumu, ne zivis u RH?
    Gdje sam ja to napisala da sam 100% za bolnički porod?

Ja sam za 100% živo dijete. I za to da je dijete na porodu bitnije od mame. Meni je. I ne želim da nitko to sazna na način na koji sam ja.

Bolnička tortura!? Čitam priče i vrlo su rijetke te u kojima se spominje bolnička tortura, i nemam prijateljice koja ju je doživjela. I sa svim silnim boravcima na patologiji trudnoće, u rađaoni i nakon poroda nisam nikad vidjela da su na nekome tu torturu primijenili.

Prihvaćam da ljudi različito percipiraju svijet i da je ono što je meni dobro, drugome loše. Prihvati i ti da ja mogu vidjeti riječko rodilište u ružičastom svijetlu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma koliko sam ja shvatila ovdje se radi samo o komplikacijama kuća/rodilište...pa se pokušavaju naći neke usporedbe...

Za braniti jedan stav s tog aspekta trebalo bi se itekako razumjeti u prirodan fiziološki porod, a i onaj koji je ženi nametnut.
    Recimo primjer...da li pucanjem vodenjaka započima porod? Ja tvrdim da žena ne mora juriti u rodilište kada se to dogodi, da može stati kući i čekati, primalja koja je obučena svakako se može nositi recimo s tom situacijom...
    Što rade kada dođeš u rodilište...prištekaju te na drip pa ti sada čekaj, sat, dva, dvadeset sati da se otvoriš.
    Da li je porod zaista započeo? Po meni ne u ovom slučaju kad žena ode u rodilište...ona samo misli da je trebala roditi, ustvari možda i nije, možda bi bebica izašla baš sutradan.
    Čemu služi vodenjak...ničem bitnom kad krene porod...on ustvari čuva bebicu od vanjskih utjecaja i omogućava bebici da pluta u bilo kojem položaju...
    Bebica diše, dobiva hranu i sve ostalo preko pupčane vrpce.
    Provjereno, kod mene tu kome god pukne vodenjak trči u rodilište kao da ima još ravno pet minuta do poroda.
    Nikad nisam čula da je netko od osoblja bio susretljiv pa pričekao, znam da su svi u roku od odma na dripu, gelu i ne znam ni ja čemu sve ne...
    Trudovi od dripa su jaki, oštri, znam razliku jer sam prošla i prirodne i one na dripu.
    Žena se ne osjeća ugodno, bolovi su došli iz bočice, ne iz njenog tijela, postaje bojažljiva, nesigurna ako je prvorotka, čula je razne priče i ne zna što je čeka...
    Adrenalin koji se stvara u njenom tijelu odrađuje svoje.
    Neke žene prođu relativno i dobro, a neke zbilja završe na cr. Možemo li tvrditi da je taj cr bio nužan. Ja mislim da ne.
    Samo mi je žao da tu istu ženu ne možemo vratiti unatrag i vidjeti što bi bilo u obrnutnoj situaciji.
    Ona je kod kuće, normalno nastavlja obavljati sve svoje dnevne aktivnosti, pod nadzorom je primalje...čekaju...
    Možda bi njen porod baš bio lijep.
    Možda bi bebica glavicom nalegla na pupčanu vrpcu pa bi primalja savjetovala cr, koji je sve samo ne hitan i polako bi krenula u rodilište.
    Opet smirenija nego u prvoj situaciji.
    Eto da okrenemo temu u ovom smjeru.
    Konkretne činjenice...koji je zaista rizik roditi u kući...
    Za rizike u bolnici znamo puno više, mnoge od nas su ih prošle. Nekima je srećom bilo sve uredu, a nekima nažalost ne.

Zanima me, koji bi bio razlog da dijete pri izgonu ostane bez zraka (rodilište). Da li prečesti trudovi od dripa pa beba ne može izdržati taj tempo.
    Znamo da bebica hvata zrak između trudova.
    Da li to što je žena, otvorena 10 cm, na leđima iscrpljena i ne može više tiskati i bebica se ne može spustiti pa u tom umoru ostaje bez zraka pod jakim i čestim trudovima dripa.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

E, vidiš, te dvije sretnice (sretnice jer su imale mene da asistiram) su se same legle na leđa. Nisu spontano tažile četveronoški položaj, čučanje, bazen itd....
    Eh, ja sam se okretala na leđa, a gospoda osoblje rodilišta se svi redom derali na mene da izvolim biti na lijevom poluboku. Tako da je dobro da me nisu postavili naglavačke da rađam!
    Često se u ovakvim raspravama sjetim cure iz Splita (čini mi se) sa ovog foruma, kojoj su u rodilištu stručno bebinu glavu par puta gurnuli nazad u vaginu jer je stojala, a morala je leći da se beba rodi...i uvijek ne znam da li da se smijem ili plačem!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam za 100% živo dijete. I za to da je dijete na porodu bitnije od mame. Meni je. I ne želim da nitko to sazna na način na koji sam ja.
    Bože mi oprosti...ti si pukla!
    Ovo mi je odvratno rečeno.
    Znači mene mogu silovat, kidat na živo i kidat do mozga...nisam bitna jel da...bitno je da se dijete rodi živo i zdravo.
    Lezi na leđa, šuti i slušaj...poniženje bilo kakvo...nije bitno...samo da je s bebicom sve uredu.

A ne bi bilo bolje rješenje da se misli i na majku i na to dijete.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto ste svi napali beti3?

ženu koja rađa doma i to joj je savršeno treba apsolutno podržavati i ne dovoditi u pitanje da joj je bilo super

a beti3 to ne dopuštate

ja bi uvijek bila za porod kakav opisuje beti

i ja sam poput nje 100% za bolnički porod
    zapravo za rodilišni, institucijski porod
    ne bolnički jer meni rodilište nije bolnica i kad bi to svima prestao biti mislim da bi se neke stvari promjenile

zašto se ta energija koja se troši za PKK ne usmjeri za promjenu uvjeta u rodilištima
    zašto sva rodilišta ne bi bila kao varaždinsko ili bolje?
    zašto se ne borili za primalja Erika bude standard, a ne izuzetak
    pa da žena pri porodu ima svoju slobodu, mir, udobnost, podršku voljene osobe, a u isto vrijeme sigurnost koju pruža medicinsko osoblje

ali slažem se da žena u trudovima nije netko tko se za išta može izboriti
    i ne bi ni trebala biti u situaciji da se za išta bori

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    Eh, ja sam se okretala na leđa, a gospoda osoblje rodilišta se svi redom derali na mene da izvolim biti na lijevom poluboku. Tako da je dobro da me nisu postavili naglavačke da rađam!
    Često se u ovakvim raspravama sjetim cure iz Splita (čini mi se) sa ovog foruma, kojoj su u rodilištu stručno bebinu glavu par puta gurnuli nazad u vaginu jer je stojala, a morala je leći da se beba rodi...i uvijek ne znam da li da se smijem ili plačem!
    O gospode dragi...nisam to čitala...sve se meni čini da ću ja čučnuti u kantunu svog doma, bez ikoga, pa zvati hitnu pomoć!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku

Možda bi bebica glavicom nalegla na pupčanu vrpcu pa bi primalja savjetovala cr, koji je sve samo ne hitan i polako bi krenula u rodilište.
    Opet smirenija nego u prvoj situaciji.
    Sve samo ne hitan, naravno. Koliko ono mozak može izdržati bez kisika?

Ma, ne, nema hitnoće. Ima cijelih 3-5 minuta nakon što bebina glavica pritisne pupčanu vrpcu o maminu zdjelicu i time zaustavi protok krvi u pupčanoj vrpci i dotok krvi sa kisikom do bebinog mozga, prije nego taj dotični mozak prestane raditi.

Smireno, ha!

Molim nekoga da napiše što još nije istina u Pepitinom postu. Ja neću više ništa na ovoj temi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Gdje sam ja to napisala da sam 100% za bolnički porod?

Bolnička tortura!? Čitam priče i vrlo su rijetke te u kojima se spominje bolnička tortura, i nemam prijateljice koja ju je doživjela. I sa svim silnim boravcima na patologiji trudnoće, u rađaoni i nakon poroda nisam nikad vidjela da su na nekome tu torturu primijenili.

Prihvaćam da ljudi različito percipiraju svijet i da je ono što je meni dobro, drugome loše. Prihvati i ti da ja mogu vidjeti riječko rodilište u ružičastom svijetlu.
    zaista imaš ružićaste naoćale ili je rodilište u kojem si ti rodila nešto sasvim drugo od onih u kojima sam ja rađala...
    Ne znam , kad sam ja rodila svoje prvo dijete živo i zdravo, šokirala me (doslovno) brutalnost kojom se osoblje odnosi prema ženama na porodu , a posebno nakon poroda , i uvjeti u kojima se bude i način kako stvari funkcioniraju. I davno je to bilo i ROde nije bilo, i interneta nije bilo, ali ta brutalnost prema ženama koje su tamo bile, taj nedostatak empatije, strpljenja i bilo kakve privatnosti potpuno me dočekao nespremnu (iako sam tada prije proda ležala na čuvanju trudnoće 45 dana na 24 satnoj tokolizi). Rodilište i babinjaće je bio poseban svijet, i ja sam tada znala u (svom srcu jer drugih informacija i iskustava nisam imala) da rađanje i iskustvo nakon rađanja može (i bi trebalo bi) izgledati drugačije. I zato ti se čudim zaista, jer nekad mi se čini da tvoja stvarnost , i moja stvarnost nisu u istom prostoru i vremenu. i zaista mi nije jasno da sve može biti stvar percepcije... mislim jasno mi je da mi stvarmo svoju vlastitu stvarnost, ali da ne vidimo i druga događanja oko sebe, e, to je nešto što mi nije jasno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku

ženu koja rađa doma i to joj je savršeno treba apsolutno podržavati i ne dovoditi u pitanje da joj je bilo super

a beti3 to ne dopuštate

ne bolnički jer meni rodilište nije bolnica i kad bi to svima prestao biti mislim da bi se neke stvari promjenile

zašto se ta energija koja se troši za PKK ne usmjeri za promjenu uvjeta u rodilištima
    pa da žena pri porodu ima svoju slobodu, mir, udobnost, podršku voljene osobe, a u isto vrijeme sigurnost koju pruža medicinsko osoblje

Ako imaš ideju" kako", rado ćemo ju poslušati. Nas često hvata očaj kad mislimo o tome kao želimo pričati o nećemu , ali sugovornik ne želi slušati niti čuti. Ja bih se vrlo rado prihavtila toga , kao i standarda da roditelj bude cijeli dan (u dnevnom smještaju) uz hospitalizirano dijete, ali oni koji odlučiju ne smatraju potrebnim da se dogode promjene
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.08.2011. at 00:38

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...ja bi isto više voljela da netko više piše o recimo ovakvim situacijama

Za 3-5 minuta mi ne bi bebicu spasili ni u rodilištu.

Znam da su to bile neke od situacija u rodilištima, pa sam slušala priče tipa okretali su trudnicu u razne položaje i slušali kucajeve srca...
    Znam da je mislim dr. Vuković mojoj prijateljici rekao da to nije hitna situacija, da će je namještati dok je sve pod kontrolom, ako se pupčana vrpca ne oslobodi da će onda na cr.

...a kaži mi za 3-5 min bi u rodilištu spasili bebu?
    Uspijeli bi pripremiti salu, izvesti cr i izvaditi bebicu na vrijeme?

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku

a beti3 to ne dopuštate

Za mene je pkk najidealnija opcija, znam da sam u manjini i zato je i po meni bitnije da se dogodi neka promjena u rodilistima. Ali beti3 ne prica o tome, njoj je u rodilistu sve idealno. To je ono sto mene smeta, ocito nisam razumna pa nisam dozivjela sve tako prekrasno kao ona. Ma stvarno me ljuti to njeno idealiziranje, prihvacam njeno lijepo iskustvo i drago mi je zbog njega, ali to ne znaci da je svima tako.
    Tako da...slazem se s drugim dijelom tvog posta, ali beti nikako ne razumijem.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam u potpunosti za kućni porod, i prava na izbor, al nemojte napadati Beti, ona ima drugačija iskustva i drugačije mišljenje, i nije njeno ništa manje ispravno ili krivo od bilo čijeg drugog.
    I slažem se s njom da se postovima tipa: PKK je puno bolji za bebu i za mamu jer u bolnici će skoro pa sigurno nešto poči krivo - možemo samo isprepadati buduće rodilje odnosno trudnice koje nisu u mogučnosti ili ne žele PKK.

A apropo rodilja, večina onih koje sam ja srela u bolnici nisu sposobne baš razmišljati vlastitom glavom, jer smo mi moderni ljudi danas tako naučeni - da ne razmišljamo svojom glavom i da ne vjerujemo u svoje sposobnosti. Jeza me hvata kad pomislim na što bi to sličilo da svaka ide rađati doma. Ne jer je to nešto jako komplicirano nego zato jer smo izgubili "touch" sa svojom prirodom i večina ljudi danas ne zna ni čarapu zašit a kamoli se prirepmiti za kućni porod. Zato mi je nekako logično da i dalje večina žena rađa po rodilištima bar dok se ne poradi na edukaciji o PKK-u, al one koje mogu i usude se, trebale bi imati apsolutno pravo rađati doma - jer ako je žena u dodiru sa svojim tijelom i pravilno informirana onda PKK može zaista biti najljepši način za dočekati svoje novorođenće na svijet.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da nadodam, mislim da se jako puno žena odnosno ljudi danas olako daje u ruke "stručnjacima" koje god profesije. Ovdje je u igri porod pa su to doktori. Iskreno, ja sam i sama bila takva i maltene mislila da sam u rukama bogova i da mi se ništa loše ne može dogoditi. Nažalost naučila sam na teži način da su i oni samo ljudi koji griješe, i to često. Najvažnija je edukacija i rekla bi razvjetravanje mozgova. Malo su nam se uspljesnili pa više ne razmišljamo u terminima To je za moje tijelo prirodno i moje je tijelo za porod stvoreno, savršeno. Stray je već spomenula kako u Nizozemskoj ne trče za svaki drek kod doktora i žene rađaju doma, jer je to prirodno. Prirodna je i temperatura od 38 i začepljen nos i porezan prst - za takve stvari nam uglavnom ne trebaju doktori, ali smo mi ljudi postali preovisni o njima i prestali smo imati mogućnost razlučivanja ispravnog od neispravnog na toj nekoj iskonskoj razini. Gle samo kakva sranja jedemo, i brijemo da je to zdravo jer nam tupe mozak i uvjeravaju nas u to svaki dan.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi malo smrdi na uvredu.
    itekako
    ja sam dvaput rađala, jednako sam (ne)razumna i doživjela sam dva tretmana ko nebo i zemlja različita

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

čitam, i ne mogu se više suzdržat da ne progovorim.......
    neznam čemu tolike tenzije i čemu toliko napadanje na beti?????
    žena ima svoje čvrste stavove, lijepo objašnjeno i naravno velikim razlozima, zašto je za porod u rodilištu!
    potpuno se slažem s njom i postavljam vam pitanje:
    kako vi koje ste rodile u bolnici toliko zagovatrate porod kod kuče a niste tako rodile?
    nije mi jasno kako možete zagovarat i podržavat takav porod ako tako niste rodile?! to zaključujete ne temelju nečijeg iskaza pročitanog u novinama, ili čemu?
    večina vas je rodila u rodilištu a toliko zagovarate PKK!
    mislite li vi sve koje smatrate da je PKK nešto bajno, bilo tako i za vas?
    možda i nebi, treba proči kroz jedno i drugo pa tek onda komentirat što je bolje!
    jel tako?

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    čitam, i ne mogu se više suzdržat da ne progovorim.......
    neznam čemu tolike tenzije i čemu toliko napadanje na beti?????
    žena ima svoje čvrste stavove, lijepo objašnjeno i naravno velikim razlozima, zašto je za porod u rodilištu!
    potpuno se slažem s njom i postavljam vam pitanje:
    kako vi koje ste rodile u bolnici toliko zagovatrate porod kod kuče a niste tako rodile?
    nije mi jasno kako možete zagovarat i podržavat takav porod ako tako niste rodile?! to zaključujete ne temelju nečijeg iskaza pročitanog u novinama, ili čemu?
    večina vas je rodila u rodilištu a toliko zagovarate PKK!
    mislite li vi sve koje smatrate da je PKK nešto bajno, bilo tako i za vas?
    možda i nebi, treba proči kroz jedno i drugo pa tek onda komentirat što je bolje!
    jel tako?

onda ja mogu komentirat jel...
    po ovome što si ti iznjela Beti se mora suzdržati od komentiranja pkk, jer ga nije prošla. kao ni ti. ili sam krivo shvatila?
    onda...tko će razgovarati?

Neki znaju Betinu priču, neki ne znaju. ne je moraju svi znati. Beti je oštra u obrani svojih stavova, zbog svog strašnog iskustva.
    mene su njezini postovi i ljutili, i provocirali, i strašili dok sam bila trudna....ali su me svaki puta iznova natjerali da preispitam svoju odluku i uvjerim se je li ona najispravnija.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •