i pitaš čemu tenzije? pa i sa Betine strane ima tenzija...i uvijek će ih biti...i to je razumljivo s obzirom na njezino iskustvo.
ali, svaka od nas ima svoje iskustvo....
i pitaš čemu tenzije? pa i sa Betine strane ima tenzija...i uvijek će ih biti...i to je razumljivo s obzirom na njezino iskustvo.
ali, svaka od nas ima svoje iskustvo....
naravno da ima i Betini su razlozi s razlogom jasni i objašnjeni!
jel tako?
nerazumni su mi oni koji nisu rodili kod kuče a tako im je savršen taj porod i toliko ga zagovaraju!
kako uspoređivat nešto ako oboje nisi prošao!?
vjerovatno na temelju iznesenih iskustava...ili?
zato uvijek treba biti i jedne i druge strane...
meni je Betino iskustvo pomoglo uvelike pri preuzimanju potpune odgovornosti.
a da me pkk privlačio i prije nego sam rodila kući. je.
i da me netko pitao tada bi li žene trebale birati mjesto porođaja. isto bih rekla da bi.
jer ja mislim da tako treba biti. bez obzira koliko je nekoga strah.
U tome i jest poanta, ja cijenim i poštujem što je njoj bilo savršeno u riječkom rodilištu i što je sve ružičasto.
Kamo sreće da svim ženama bar u tom rodilištu bude tako.
Ali onda to ne znači da će to tako biti i u drugim rodilištima ako budemo "pristojne i dobre" prema osoblju.
Ja se baš ne vodim za svojim iskustvom, više volim sagledati svijet i pogledati i iskustva drugih, jer moj porod u rodilištu je bio brz, bezbolan pa bi mogla govoriti o nekom prekrasnom porodu. I jesam tako govorila i mislila da je tako dokle nisam pročitala Odenta, malo se educirala i čitala o porodu izvan rodilišta i shvatila da mi u rodilištu uopće nije prekrasno i da meni osobno ustvari ništa u rodilištu nije prekrasno osim činjenice da je sve prošlo ipak uredu.
Ja ću rado čitati o bilo čijim iskustvima, pozitivnim ili ne, poštivati tuđe mišljenje i sl.
Osobno nisam takva da me priče drugih i iskustva drugih mogu prestrašiti.
Moja prijateljica koja ima roditi za koji dan mi je kazala "reci mi istinu, bolje da budem spremna nego da se šokiram i izgubim još više u strahu".
Po meni je pametno tražila.
Zašto?
Ima cura koje nikad nisu prošle MPO postupak, bolnu punkciju i svu onu neizvijesnost, a stalna su podrška curama na tom pdf.
Osobno sam prošla samo jedan IVF, da li je to dovoljno da mogu reći da razumijem onu ženu što ima sebe ima 15 transfera.
Po meni nije dovoljno. Dovoljno je samo ono što ja zbilja osjećam.
Ako si prvi porod cijeli odradio u bolnici, a na drugom dosao samo na izgon, to ti je pola pkk, pa ne treba puno da shvatis da je ovaj transfer suvisan.
Ako ti je jedan bolnicki porod bio super, neinterventan, mozes pozeljeti drugi put roditi doma uz kvalificiranu primalju.
Ako imas grozno iskustvo kaskade nepotrebnih intervencija, mozes pozeljeti pkk.
Sto je tu nerazumno?
Ne mogu ja reci "rodit cu trece doma" kad ne znam kakva ce mi biti trudnoca niti kako cu se osjecati pred kraj. Mogu planirati, ali sve ovisi o trenutnom stanju.Evo ti za primjer RG koje vjeruje da je pkk naj opcija, ali ne u njenom slucaju. Zar se ona zbog svoje anamneze ne smije ukljucivati u raspravu?
zašto više ne misliti o prekrasnom porodu ako je bio brz i bezbolan, znaš li koliko žena sanja o takvom porodu, ja prva, ali u rodilištu a ne doma!
i znate li koliko lijepa riječ i ljubazan osmjeh u današnje vrijeme znače a ne doči u rodilište pa ko da smo pamet sveg svijeta pobrale udri na doktore i osoblje koji rade svoj posao , koji su pohađali godine i godine da bi se školovali, ..... ne velim da nekad ne pogriješe, i oni su ljudi ko i mi , ali nemožete im se nametati s nekim nebulozama koje ne prolaze u rodilištu nego negdje drugdje!
zato i malo više poštovanja i prema toj strani
bome se tu priča puno o nebulozama a samo ne o temi!i kad netko to nazove nebuloznim...malčice me nanervira...
Joj blackberry ne trudi se, večina ljudi u Hrvatskoj niti ne zna koja sve prava mi kao ljudi imamo. Tema ljudskih prava u našoj je državi svima velika smijurija, zato i imamo ovakve situacije da se doktori bahate prema rodiljama koje rode doma.
Ma ovakve rasprave su borbe s vjetrenjačama, ljudi više nisu sposobna bića već lutke na koncima.
ja ne znam što tebe ljuti? jel to činjenica da nemaju sve žene lijepi porod u bolnici? ili je to činjenica da one koje nisu imale lijepi porod to žele i reći?
je li tebe ljuti što je većina žena koja je rodila kod kuće zadovoljna sa svojim porodom? je li te ljuti činjenica da takav porod prolazi bez nepotrebnih intervencija?
da li te ljuti činjenica da se u bolnici ometa porod bez razloga? u većini slučajeva, nažalost.
Molim te kaži mi koji bi bio razlog da trudnica dođe u rodilište i da pritom nije ljubazna prema osoblju???
Ja gdje god dođem sam najnormalnije ljubazna i kulturna, u granicama svog odgoja i moralnog ponašanja.
U prodavaonici kažem ženi svako jutro "dobro jutro, kako ste" i kad odlazim zahvalim se i pozdravim. Nekad pročakulamo...
Zašto bi u rodilište došla drugačije???
Zašto ne misliti o prekrasnom porodu u rodilištu???
Evo ja ću prva odgovoriti zašto ja ne mislim o tome:
Zato što čim moram rađati kako oni to žele, za mene i moje dijete to nije prekrasno!
Čim MORAM biti priključena na drip, bez obzira što u mom slučaju to nije bilo ni blizu potrebno, meni nije prekrasno.
Možemo ovako do sutra...
Neće nikad sve žene rađati kod kuće, to je sigurno i to je uredu. Zašto bi netko pristao na to ako nije siguran u sebe. Jasno da ne mora.
Poanta je da se ženama koje to žene omogući, da se napravi sve potrebno da rode tamo gdje žele.
Ne padamo s Marsa, u drugim zemljama se to radi i koliko sam shvatila funkcionira.
I da ne ponavljam stalno isto...već se ova tema vrti u krug...
Krši li žena porodom kod kuće prava djeteta.
Moje osobno mišljenje je da ne, ali država krši prava svojih građana, jer nije regulirala i tu mogućnost.
[QUOTE=Pepita;1941279
Zašto ne misliti o prekrasnom porodu u rodilištu???
Evo ja ću prva odgovoriti zašto ja ne mislim o tome:
Zato što čim moram rađati kako oni to žele, za mene i moje dijete to nije prekrasno!
Čim MORAM biti priključena na drip, bez obzira što u mom slučaju to nije bilo ni blizu potrebno, meni nije prekrasno..[/QUOTE]
al pa rekla si da si rodila brzo i bezbolno i onda si mislila i pričala da je tvoj porod bio savršen, zašto si promjenila mišljenje?
to mi nije jasno!?![]()
Manuela, divno je čuti iskustva žena koje su u rodilište došle i imale lijepu dobrodošlicu, srdačno i podupiruće osoblje, no činjenica je da postoje i suprotna iskustva, a znaš kad te nešto boli da više o tome pričaš, nego o onom lijepom, da nije tako teško bi se sami mijenali, kao i svijet oko sebe. Evo ti primjer mene i Pcelice Mare, obje u istom rodilištu, ona oba put imala doček i porod iz snova, a ja naletim na jednu od primalja, nadam se i jedinu u tom rodilištu, koja me s mojim efikasnim trudovima na 2 minute prisiljavala na drip. I ne, nisam došla kao da sam pobrala svu pamet svijeta jer vrlo dobro znam mehanizam ljudske psihe pa sam im ljubazno rekla da su mi mama i dvije tetke bile brzorotke (osobno sam skoro rođena u autu) i da s ovakvim trudovima ne želim drip, no ako bude potrebe, pristajem na sve.
Misliš da ih moj pristojan, i vjerujem nenametljiv ton, ipak nije uvrijedio?! Naravno da jest: i da ne bude pogreške, nije ona bila izravno agresivna, to je graničilo s nekom pasivnom agresijom: u najgorim trudovima mi je stala poviše glave i govorila mi da je isto roditi na dripu i bez njega, onda je dovela ginekologa ne bi li me on uvjerio, svako nekoliko me ometala nekim komentarom itd...ometala me i dizala mi živce - doslovno, od čega su mi trudovi pali na 5 pa 10 minuta jer mi je skočio adrenalin i blokirao oksitocin, a ona likovala jer drugačije ne mogu doživjeti njene komentare koji su mi tada bili upućivani i da nisam bila upoznata s osnovama fiziologije poroda i trudovi se u kratkom roku ponovno ubrzali, vjerujem da bi pritisak bio neizdrživ i da bi drip postao neminovnost... Kasnije kad su mi trudovi toliko
podivljali bila je iskreno "zgrožena" jačinom i brzinom poroda. I naravno da se pitam zbog čega sve to? Ako je ona educirana primalja, s 35godina radnoga iskustva, čemu drip da bi se ubrzao porod koji je već bio sam po sebi dovoljno prirodno ubrzan? I čemu potreba naijeganja na stomak kad je bebica već s pola glavice bila vanka i kako je izletila pod pritiskom imala sam puknuće laterarnog zida rodnice: to je bilo toliko strašno bolno da porođajni trudovi su mačji kašalj prema šivanju i oporavku koje je slijedilo!
Upravo je iskustvo to koje nas tjera da biramo ovako ili onako i da tražimo bolja rješenja i inzistiramo na promjenama.
I jednako kao blackbarry, i ja sam već ranije htjela PPK, i sad ga želim i više, ali ne mogu ga dobiti jer ne želim neasistirano roditi sama kod kuće, ali znam da ću sad doći još i kasnije nego prvi put i izbjeći nepotrebna uznemiravanja, čak i ako mi se opet potrefi ista primalja
Za pravo sam izbora i za reguliranje prava na porod kod kuće, asistiranog, uz educirane primalje: i većina nas se ovdje složila da je upravo za to, bez obzira što neke i dalje žele porod u rodilištu, a neke doma i to jpoenta cijele priče: PRAVO NA IZBOR!
naravno da svi imamo pravo na izbor al mi nitko nemože reč a da nije probao nešto da je to bolje!
vrtite se oko toga!
Ja nisam rodila kod kuće, ali bilo bi mi bolje da jesam jer ono što sam ja doživjela 3 puta u jednom hr.rodilištu-ne može se sigurno nigdje doživjeti! Zato, ne govorim o svim rodilištima, govorim samo o stvarima koje su me smetale i koje su i meni i mom djetetu naštetile u "mom" rodilištu...sad-ako su te stvari jednake u nekom od drugih rodilišta, onda slobodno mogu reći da ni to rodilište nije niti malo bolje od ovog mog! A kod kuće si ja sama sve to sigurno ne bih napravila pa mogu definitivno tvrditi da je porod kod kuće bolji od bilo kojeg od mojih poroda u dotičnom rodilištu. A zašto sam onda sva 3 puta išla u isto rodilište? Zato što oko sebe imam samo ljude koji razmišljaju ovako kao neki na ovoj temi-nažalost!
Potpis.
Cathy Warwick, ravnateljica RCM (Royal College of Midwives, Britanija) je na trailer za film 'One World Birth' (koje je BTW preveden ha Hrvatskom za vas koji ga niste još pogledali, link je na portalu), rekla da u zemljama gdje postoji jaka prisutnost primaljstva da se brže i efikasnije dođe do promjene u rodilištima i u sustavu općenito.
Nadam se da ćemo kroz koju godinu moći reči da je to istina i da se u Hrvatskoj desilo upravo tako![]()
Manuela, je si li ti inače tako doslovna osoba?! Tuđe iskustvo PKK koje intuitivno osjećamo kao nešto svoje, dovoljan je razlog da povjerujemo da je to ZA NAS, za mene, bolje - stvari se tako i biraju u životu: procjenama, promišljanjem i informiranjem. Nisam morala probati biti s nekoliko muškaraca da bih znala da je moj muž bolji od njih prije nego sam i bila s njime, postoje drugi parametri prema kojima katkad odredimo da je nešto bolje od nečega drugoga i prema kojima sam ja odredila da je on TAJ!
Možeš cjepidlačiti jer doslovno, naravno, ne mogu tvrditi da je PPK doista bolji, ako uzimaš kao jedino mjerodavno moje iskustvo, ali ne može nikako biti gori od poroda u rodilištu jer doma bi sa mnom bila primalja koja me ne bi ometala, a osigurala bi da se osjećam sigurnom, mogla bih neometano šetati od prostorije do prostorije, naslanjati se na namještaj koji i kad želim, tuširati se ili ne, dugo ili kratko...i najbitnije ne slušati nebitne komentare, znači mogla bih biti u miri i najbitnije ne bih se razdvajala od svoje obitelji: milina!!!
I ja se nadam da će se to dogoditi.
A da bi se dogodile promjene, i mi rodilje svojim zahtjevima za humaniziranjem poroda, za njegovim vraćanjem prirodi, tj. nama samima, odbijanjem nepotrebnih intervencijam... trebamo pomoći primaljama u njihovim nastojanjima da se te promjene i dogode.
ok, a kakva je razlika od primalje u rodilištu i primalje kod kuče, ne škouju se one isto, ne rade li isti posao?
Jasno je tebi nego ti mene vučeš za jezik, a i šta tebi uopće ima bit jasno.
Ali da ti pojasnim i poželim svoj porod...
Što se tiče poroda u rodilištu, moj je bio prekrasan, izbjegla sam sate i sate na dripu i mnogo toga što su prošle ostale žene.
Za prvorotku sam rodila jako brzo, boljelo tek tek pred kraj i tada su mi na izgonu i uštekali drip.
Nakon tri godine borbe s neplodnošću zaista nisam razmišljala o tome kako ću roditi i kako će to izgledati.
Samo sam željela svoje dijete.
I onda jednog dana završim na topic pkk i počmem intenzivije čitati Odenta i sl.
Zamisli da je moj prvi porod bio pkk - bio bi zaista to predivan porod.
Pa onda ulazim u jednu novu dimenziju, moj mozak registrira nešto sasvim drugačije.
Shvatim da ja nisam prošla prekrasan porod, shvatim da ga prolaze žene koje rađaju onako kako to njihovo tijelo hoće.
Tada shvatim, bebicu maternica sama može izbaciti, ne moram ja tiskati kao životinja i ne mora doktor nalijegati na moj stomak.
Koji preporod, zar to tako može biti...
Čitam, malo tamo, malo vamo i zaključim - DAKLE SVOJIM MOZGOM, A NE ZATO ŠTO JE NETKO NEŠTO REKAO I NAPISAO - ja to želim...
Suludo je pisati neke detalje tu, koja zanima pronaći će.
Javlja se strah...a što ako moj drugi porod u rodilištu ne bude kao prvi...što ako bude teži, bolniji, beba veća, a ja na leđima...
što ako mi pukne vodenjak, a nemam trudova...od tih puno pitanja koja su počimala sa ŠTO javio se strah...
Jer su mi osjećaji sami dolazili...strah od rodilišta raste, strah od mog doma pada...pada nisko, više se ne bojim...
U jednom trenutku osjećaji se i isprepleću, dolaze kao naleti valova...čas pucam od snage, čas ne...
Slično sam prolazila u MPO vodama...
Da ublažim strah od rodilišta zovem st rodilište i pitam...je li počeo porod u vodi, na stolčiću...nakon što me babica ismijala i kazala da čučnem u more,
da će mi dr. rado doći asistirati...rekla mi je "koja voda ženo"...na leđa kao i do sada...
Tada sam shvatila, da će početak mog poroda biti samo početak, kraj će oni odraditi kako oni žele, trudove ću proći na leđima...
I shvatim, ja osobno ne bi voljela nikad više roditi u rodilištu...sada puno više vjerujem sebi...
Ma naravno da nije isto. Ove u rodilištu imaju ortopedste papuče, a one što idu po kućama voze rošule.
Ne rade isto, one u rodilištu čekaju da se porodiš, da odu pit kavu i pričat tračeve...a one što idu po kućama, traže svoje srce koje su tu negdje ostavile dok je žena rađala.
I tako...ima još razlika...trebali bi kontaktirat primalje iz susjednih zemalja gdje imaju legalnu dozvolu za odlazak ženi kod kuće.
Pepita, moj klinjo je rođen bez tiskanja u poluležećem položaju, u bolnici, 4+ kg, nikakve posljedice tipa pucanje ožiljka od epi i sl.
Samo trebaš reći da još ne osjetiš nagon i maksimalno se opuštaj u trudovima. Obavezno zatvori oči i pusti tijelo da odradi svoje![]()
Meni su slično kao i indi nabili presing i trudovi su pali, prestali i to na izgonu...doktor mi je rekao (kako sam prije toga odbila drip i oni su bili jako ljuti) da već sada riskiram život bebici i da mi moraju prištekati drip.
Jako me uznemirio, poslije je to bila panika...on i babica su vikali "tiskaj, zadrži, pusti, udahni..." a ja uopće ništa nisam osjećala, u tom trenutku sam izgubila vezu sa svojim tijelom, prepala se...sve su moli reći samo ne da mi je bebica u opasnosti...sreća pa da je zaista u jednom trudu cijela izašla vani (3000 g). Jako ružno...prvi put sam rađala, ništa nisam znala...sad bi to bila druga priča...
Pa shvati to ovako JEDNOSTAVNO ŽELIM SLOBODU!
Nije stvar u bolovima i duljini poroda, neka bude bolnije, duže...nebitno.
Bitno je da ne moram ležati na leđima i bojim se izgona na leđima.
Želim slobodu! Želim da moje tijelo to odradi samo, onako kako treba biti, a ne onako kako netko želi.
Ne želim gledati na sat...
Jednostavno samo želim slobodu dok rađam...slobodu dok bebica izlazi vani, želim opuštajuću i mirnu atmosferu, želim ljubav u zraku...
Nemoj si sad paniku raditi jer će te drugačije gledati kao drugorotku. Vjerovat će ti kad kažeš da ne osjećaš nagon.
Nisam niti ja ništa lagala. Osjećala sam lagani nagon i nisam tiskala jer sam bila svjesna toga da ću se rascvasti ko ruža ako požurim svog giganta.
Nagon za tiskanje, bez dripa, dođe polako i lagano se pojačava. Bar u mom drugom i trećem porodu. Na drugom porodu sam prebrzo rekla da osjetim nagon pa sam tiskala kad su mi rekli i osjetila sam jako peckanje na području cijele međice. Mislila sam da ću puknuti pa sam morala pri pravim i jakim trudovima pokušati trud prodisati jer mi je primalja rekla da ću puknuti ako ne zaustavim bebu bar na kratko.
eto vidiš, zbog straha se nadaš da če ti sljedeči PKK biti lakši i to je ok , želim ti svu sreču!
Da, to me sada i tješi što će mi biti drugi put.
Hvala na savjetu!
Ovog puta ću pokušati ući u rodilište kad već sve bude gotovo, kad bude pred kraj...
Mislim da će mi to zadovoljstvo i snaga dati dovoljno sigurnosti da ne blokiram trudove i da adrenalin ne raste...
Ne sjećam se da sam spomenula da ću ovog puta roditi kod kuće, ali da mi nije želja jest i to velika!
Još uvijek se mislim da jednostavno zakasnim ući u rodilište i rodim na parkiralištu, a da mi asistira muž,
pa nakon toga trk u rodilište))))) ne, ne, ne, šalim se, ne bi to voljela sama...toga me ipak mrvicu strah...mrvicu jest.
Nećemo izvlačiti citate koji nam pašu, jel' da?
Rekoh da mi je velika želja, ali želja je jedno, a mogućnosti i stvarnost nešto sasvim drugo.
Uostalom, mislim da je to gdje ću ja roditi samo moja stvar.
Vas više zanima moj stav, što se tiče ove teme, nego to što ću ja sa svojim porodom.
Joj, kako pojedinci kao hijene, hop čekaju da zaskoče, hihihihi...
...svi mi imamo zavidna zapažanja kad nam paše...
Prije par dana zapazih i ja da moj susjed ne nosi donje gačice kad nosi bijele hlače
Sad me želja da se još jednom uvjerim u to tjera da i dežuram kad izlazi u bijele hlače, hahahaahahah
mislim odakle ti pravo to niti reči?! sa kojim dokazima?
(1) Primalje vani su samozaposlene, dakle teoretski zarađuju više ali kad se odbiju sva davanja, porezi, doprinosi raznim stručnim organizacijama tipo komorama, a da ne govorimo o osiguranju, na istom su ili manje. To nije tipo zubar koji radi u privatnoj klinici pa svakom nabasne 300 kn po pregledu za 15 min vidi ga možda opet jednom ili dvaput nego je to osoba koja te prati cijelu trudnoću i koja je dežurna od tvog 37.-42. tjedna u isčekivanju tvog poziva. Ne može nigdje daleko ići jer u svakom trenu će možda morat k tebi.
Države su pametne pa ženama daju povrat dio sredstva koje plate za primalju - dakle sve ide legalno sa računom, nema muljanja.
I sad reci mi kako ta žena može ići sam tako na bolovanje ili na godišnji? Ne može. A osoba koja radi u rodilištu može. I da ne govorimo o sigurnost državnog posla.
(2) U zemljama gdje su primalje koje ne rade u rodilištima državne zaposlenice država im kaže koliko trudnica mogu na godinu uzeti i plaća im je ista kao da rade u rodilištu. Takve se primalje uglavnem udruže i otvore njih nekoliko ordinaciju skupa tako da uvijek postoji 'backup' opcija ako jedna od njih ne može doć, a trudnica ima priliku (i primarna primalja obavezu) da upozna one dvije zamjenske primalje koje bi mogle doći joj na porod.
Mislim koliko god činjenica izvučem uvijek se nađe netko tko izvuče (a pritom ne provjerava prije činjenice) neku ludost iz rukava i tvrdi da je činjenica.
Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 13.08.2011. at 18:20
danci, imam rodice koje su u Americi i Njemačkoj, VMS, PA ZNAM IZ PRVE RUKE KAKO SE RADI A NE PO IŠČITANIM STATISTIKAMA!
Jedna radi u privatnoj gin. poliklinici, tako da nisu bedarije iz rukava!